Strona 47 z 69

: 20 wrz 2020, 10:26
autor: irycki
Brunhilda pisze: Nawet ten chleb ma jakby kpiąca minę...
Ja bym powiedział, że taką zgryźliwą ;) :D

Ale w sumie ważne jak smakuje.

: 20 wrz 2020, 13:19
autor: Brunhilda
Mysikrólik pisze:Mamy coś prostego, bez zakwasu, na zwykły piekarnik, tylko dużo składników dość było, typu otręby, ziarna.
A masz jakiś przepis?

: 20 wrz 2020, 18:39
autor: Mysikrólik
Brunhilda pisze:
Mysikrólik pisze:Mamy coś prostego, bez zakwasu, na zwykły piekarnik, tylko dużo składników dość było, typu otręby, ziarna.
A masz jakiś przepis?
Jak znajdę, wrzucę.

: 23 wrz 2020, 13:03
autor: Brunhilda
Dzięki . Wyglada pysznie... Ta mąka luksusowa to zwykła mąka? Nazywa się 550?

: 23 wrz 2020, 17:59
autor: Mysikrólik
550 to chyba miałkość.

: 23 wrz 2020, 19:02
autor: TomaszK
Tak wygląda kolacja na wczasach odchudzajacych. To jest sałatka z tuńczykiem.

Obrazek

Zjadłem tylko tuńczyka z wierzchu, z kromką chleba. Trawę zostawiłem.

: 23 wrz 2020, 19:30
autor: Czesio1
TomaszK pisze:Tak wygląda kolacja na wczasach odchudzajacych. To jest sałatka z tuńczykiem.

[url=https://i.postimg.cc/HkCy2FRg/tu-czyk.jpg]Obrazek[/url]

Zjadłem tylko tuńczyka z wierzchu, z kromką chleba. Trawę zostawiłem.
E no to nie masz tam tak źle. Sałatka full wypas. :564:

: 23 wrz 2020, 20:28
autor: Fantomas
TomaszKu, czy te wczasy odchudzające jakoś Tobie pomagają?

: 23 wrz 2020, 20:37
autor: Czesio1
Fantomas pisze:TomaszKu, czy te wczasy odchudzające jakoś Tobie pomagają?
No pewnie. Portfel staje się lżejszy :027:

: 23 wrz 2020, 20:46
autor: TomaszK
Fantomas pisze:TomaszKu, czy te wczasy odchudzające jakoś Tobie pomagają?
Dają dobry start żeby zacząć chudnąć na poważniej.

: 12 paź 2020, 01:13
autor: Mysikrólik
Na jutro planuję zrobić krem z zielonek.

W niedzielę udało mi się zebrać nieco, co jednocześnie jest znakiem, że grzyby na ten rok już kończą swoją karierę.

: 12 paź 2020, 08:15
autor: TomaszK
Zieleniatki ! Teściowa robi z nich fajną zupę, tylko dużo roboty jest z wypłukaniem piasku.

: 12 paź 2020, 08:27
autor: Mysikrólik
Zieleniatki ! Teściowa robi z nich fajną zupę, tylko dużo roboty jest z wypłukaniem piasku.
Gąski rzeczywiście upodobały sobie piach, ale warto pomęczyć się i kilka razy płukać, bo wg mnie to jedne ze smaczniejszych grzybów.

: 17 paź 2020, 19:59
autor: TomaszK
W lutym byliśmy z Beatą w Izraelu i pomimo wspaniałych zabytków, zawiodłem się na tamtejszej kuchni. Nie podeszła nam kuchnia żydowska, arabska zresztą też, niezależnie od tego czy jedzona w hotelu, restauracji czy na ulicy. Postanowiliśmy, że zaraz jak wrócimy do Polski, pójdziemy odreagować do porządnej żydowskiej restauracji na krakowskim Kazimierzu. Poszliśmy dopiero dzisiaj, bo najpierw restauracje zostały zamknięte przez epidemię, potem były inne sprawy na głowie.

Obrazek

Zazwyczaj są tu tłumy zagranicznych turystów, trzeba robić rezerwacje, ale w tym roku turyści nie dotarli. Restauracja "Ariel" jest zmuszona zwalniać pracowników, zamknęli część obiektu, od rachunku odpisali nam 10%, jak powiedział kelner - "żeby o nich pamiętać i odwiedzać". Na szczęście jedzenie pozostało na dawnym poziomie.
Staraliśmy się wybierać tradycyjne dania kuchni żydowskiej. Na początek zupa berdyczowska, coś jakby gulaszowa, ale na słodko.

Obrazek

Na drugie danie Beata wzięła czulent, tradycyjną żydowską zapiekankę z gotowanych warzyw, wołowiny, fasoli i kaszy. Podobno dawniej nastawiało się ją w piekarniku węglowego pieca wieczorem i dochodziła w cieple całą noc.

Obrazek

Ja wziąłem gęsie szyjki faszerowane wątróbką.

Obrazek

Ciekawe danie, chyba nie ma odpowiednika w polskiej kuchni, bo inne dania znam pod polskimi nazwami. To co wygląda jak tosty, to kugel, coś w rodzaju babki ziemniaczanej.

: 18 paź 2020, 02:41
autor: Brunhilda
Ooooch Tomaszku! Byłam tam! Chyba trzy lata temu... tez jadłam te szyjki! Idę szukać zdjęć 😀😀

: 27 paź 2020, 20:27
autor: TomaszK
W ostatnią niedzielę było kolejne popisowe danie mojej żony, które robi tylko dla gości: kotlety panierowane w serze. U nas się to nazywa eskalopki, a przepis pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia warszawska".
Zasadniczo robi się ze schabu ale można też z piersi kurczaka

Obrazek

Mięso po rozbiciu tłuczkiem, panierujemy tradycyjnie, najpierw w mące, potem w jajku...

Obrazek

ale potem, zamiast w bułce, panierujemy w żółtym serze startym na tarce.

Obrazek

smażymy tradycyjnie na patelni.

Obrazek

Ser się topi i przypieka, a całość jest boska !

Obrazek

Podajemy z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Ma to zupełnie inny smak niż tradycyjne kotlety panierowane w bułce.

: 27 paź 2020, 20:36
autor: Czesio1
No i jak tu żyć jak się taki TomaszeK znęca nad głodnym?
Eskalopki, chyba już słyszałem tę nazwę. Chyba moja mama to kiedyś robila, zapytam przy okazji.

: 27 paź 2020, 20:41
autor: johny
TomaszK pisze:W ostatnią niedzielę było kolejne popisowe danie mojej żony, które robi tylko dla gości: kotlety panierowane w serze
A jadłeś mielone z żóltym serem w środku. Są genialne! Ale Wasze również wyglądają wspaniale.

: 28 paź 2020, 08:08
autor: TomaszK
johny pisze:A jadłeś mielone z żóltym serem w środku. Są genialne!
Nie ! Już dopisałem mielone mięso i ser do listy dzisiejszych zakupów.

: 28 paź 2020, 08:29
autor: johny
TomaszK pisze:
johny pisze:A jadłeś mielone z żóltym serem w środku. Są genialne!
Nie ! Już dopisałem mielone mięso i ser do listy dzisiejszych zakupów.
Ser w kostce trzeba kupić i normalnie przemielić w maszynce. Tylko nie wiem w jakich proporcjach.

: 28 paź 2020, 11:23
autor: Brunhilda
Właśnie zrobiłam te kotleciki. Pyszne! Dzięki za pomysł Johny!

: 28 paź 2020, 11:56
autor: johny
Brunhilda pisze:Właśnie zrobiłam te kotleciki. Pyszne! Dzięki za pomysł Johny!
Podlasie dotarło do Australii! :-D

: 28 paź 2020, 15:25
autor: johny
Trochę Wam niedokładnie podałem przepis. Chodzi o mięso z piersi kurczaka. Do masy (zmielone mięso + ser) dodaje się jeszcze majonez.

: 28 paź 2020, 23:12
autor: Brunhilda
Wieprzowe z kostka sera w środku bez majonezu tez były pyszne!

: 29 paź 2020, 18:15
autor: TomaszK
Mięso na mielone już kupione. U nas na niedzielnym obiedzie idzie tego dużo.

Obrazek

Znalazłem różne przepisy w internecie i zdecydowałem, że połowę zrobię tak jak Brunhilda, z kostką sera w środku, a połowę jak Johny, z tartym serem. Wątpię, żeby u nas w domu przeszedł majonez, ale kupiłem mięso z udek, ono jest mniej suche niż to z piersi, może to wystarczy.

: 01 lis 2020, 16:26
autor: TomaszK
Nie mogłem się zdecydować czy zrobić według przepisu Johnego - z tartym serem, czy według przepisu Brunhildy - z kawałkiem sera w środku. Zrobiłem kompromisowo: dodałem startego sera do mięsa, a ponadto do części kotletów włożyłem kawałki sera do środka.

ObrazekObrazek

Obydwa bardzo dobre. Dodatek startego sera rzeczywiście poprawia smak mielonych.

: 01 lis 2020, 18:34
autor: Hanka
TomaszK pisze:Nie mogłem się zdecydować czy zrobić według przepisu Johnego - z tartym serem, czy według przepisu Brunhildy - z kawałkiem sera w środku. Zrobiłem kompromisowo: dodałem startego sera do mięsa, a ponadto do części kotletów włożyłem kawałki sera do środka.

[url=https://i.postimg.cc/13pJNpFF/mielone-1.jpg]Obrazek[/url][url=https://i.postimg.cc/Wbm5dGgk/mielone-2.jpg]Obrazek[/url]

Obydwa bardzo dobre. Dodatek startego sera rzeczywiście poprawia smak mielonych.
U mnie dziś też kotlety z wkładką.
Zrobiłam kotlety schabowe z farszem z kapusty i pieczarek.
Kiedyś Tomaszek pisał że bardzo lubi te kotlety :-D

: 01 lis 2020, 19:25
autor: TomaszK
Hanka pisze:Zrobiłam kotlety schabowe z farszem z kapusty i pieczarek.
Mniam !

: 05 lis 2020, 00:39
autor: RobertH
Polecam hot-dog, ostry, na Orlenie.

: 05 lis 2020, 08:55
autor: Mysikrólik
RobertH pisze:Polecam hot-dog, ostry, na Orlenie.
No to żeś się nagotował. :-D