Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2708
Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy

Post autor: irycki »

Brunhilda pisze: Nawet ten chleb ma jakby kpiąca minę...
Ja bym powiedział, że taką zgryźliwą ;) :D

Ale w sumie ważne jak smakuje.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Mysikrólik pisze:Mamy coś prostego, bez zakwasu, na zwykły piekarnik, tylko dużo składników dość było, typu otręby, ziarna.
A masz jakiś przepis?
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

Brunhilda pisze:
Mysikrólik pisze:Mamy coś prostego, bez zakwasu, na zwykły piekarnik, tylko dużo składników dość było, typu otręby, ziarna.
A masz jakiś przepis?
Jak znajdę, wrzucę.
Załączniki
Resized_20200409_172552.jpeg
Resized_20200409_172540.jpeg
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2020, 18:42 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 2 razy.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Dzięki . Wyglada pysznie... Ta mąka luksusowa to zwykła mąka? Nazywa się 550?
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

550 to chyba miałkość.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Tak wygląda kolacja na wczasach odchudzajacych. To jest sałatka z tuńczykiem.

Obrazek

Zjadłem tylko tuńczyka z wierzchu, z kromką chleba. Trawę zostawiłem.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze:Tak wygląda kolacja na wczasach odchudzajacych. To jest sałatka z tuńczykiem.

[url=https://i.postimg.cc/HkCy2FRg/tu-czyk.jpg]Obrazek[/url]

Zjadłem tylko tuńczyka z wierzchu, z kromką chleba. Trawę zostawiłem.
E no to nie masz tam tak źle. Sałatka full wypas. :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Post autor: Fantomas »

TomaszKu, czy te wczasy odchudzające jakoś Tobie pomagają?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

Fantomas pisze:TomaszKu, czy te wczasy odchudzające jakoś Tobie pomagają?
No pewnie. Portfel staje się lżejszy :027:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Fantomas pisze:TomaszKu, czy te wczasy odchudzające jakoś Tobie pomagają?
Dają dobry start żeby zacząć chudnąć na poważniej.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

Na jutro planuję zrobić krem z zielonek.

W niedzielę udało mi się zebrać nieco, co jednocześnie jest znakiem, że grzyby na ten rok już kończą swoją karierę.
Załączniki
A to na deser.:D
A to na deser.:D
20201011_132218.jpg
Ostatnio zmieniony 12 paź 2020, 01:15 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 2 razy.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Zieleniatki ! Teściowa robi z nich fajną zupę, tylko dużo roboty jest z wypłukaniem piasku.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

Zieleniatki ! Teściowa robi z nich fajną zupę, tylko dużo roboty jest z wypłukaniem piasku.
Gąski rzeczywiście upodobały sobie piach, ale warto pomęczyć się i kilka razy płukać, bo wg mnie to jedne ze smaczniejszych grzybów.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

W lutym byliśmy z Beatą w Izraelu i pomimo wspaniałych zabytków, zawiodłem się na tamtejszej kuchni. Nie podeszła nam kuchnia żydowska, arabska zresztą też, niezależnie od tego czy jedzona w hotelu, restauracji czy na ulicy. Postanowiliśmy, że zaraz jak wrócimy do Polski, pójdziemy odreagować do porządnej żydowskiej restauracji na krakowskim Kazimierzu. Poszliśmy dopiero dzisiaj, bo najpierw restauracje zostały zamknięte przez epidemię, potem były inne sprawy na głowie.

Obrazek

Zazwyczaj są tu tłumy zagranicznych turystów, trzeba robić rezerwacje, ale w tym roku turyści nie dotarli. Restauracja "Ariel" jest zmuszona zwalniać pracowników, zamknęli część obiektu, od rachunku odpisali nam 10%, jak powiedział kelner - "żeby o nich pamiętać i odwiedzać". Na szczęście jedzenie pozostało na dawnym poziomie.
Staraliśmy się wybierać tradycyjne dania kuchni żydowskiej. Na początek zupa berdyczowska, coś jakby gulaszowa, ale na słodko.

Obrazek

Na drugie danie Beata wzięła czulent, tradycyjną żydowską zapiekankę z gotowanych warzyw, wołowiny, fasoli i kaszy. Podobno dawniej nastawiało się ją w piekarniku węglowego pieca wieczorem i dochodziła w cieple całą noc.

Obrazek

Ja wziąłem gęsie szyjki faszerowane wątróbką.

Obrazek

Ciekawe danie, chyba nie ma odpowiednika w polskiej kuchni, bo inne dania znam pod polskimi nazwami. To co wygląda jak tosty, to kugel, coś w rodzaju babki ziemniaczanej.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Ooooch Tomaszku! Byłam tam! Chyba trzy lata temu... tez jadłam te szyjki! Idę szukać zdjęć 😀😀
Ostatnio zmieniony 18 paź 2020, 02:42 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

W ostatnią niedzielę było kolejne popisowe danie mojej żony, które robi tylko dla gości: kotlety panierowane w serze. U nas się to nazywa eskalopki, a przepis pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia warszawska".
Zasadniczo robi się ze schabu ale można też z piersi kurczaka

Obrazek

Mięso po rozbiciu tłuczkiem, panierujemy tradycyjnie, najpierw w mące, potem w jajku...

Obrazek

ale potem, zamiast w bułce, panierujemy w żółtym serze startym na tarce.

Obrazek

smażymy tradycyjnie na patelni.

Obrazek

Ser się topi i przypieka, a całość jest boska !

Obrazek

Podajemy z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Ma to zupełnie inny smak niż tradycyjne kotlety panierowane w bułce.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

No i jak tu żyć jak się taki TomaszeK znęca nad głodnym?
Eskalopki, chyba już słyszałem tę nazwę. Chyba moja mama to kiedyś robila, zapytam przy okazji.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11644
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 198 razy

Post autor: johny »

TomaszK pisze:W ostatnią niedzielę było kolejne popisowe danie mojej żony, które robi tylko dla gości: kotlety panierowane w serze
A jadłeś mielone z żóltym serem w środku. Są genialne! Ale Wasze również wyglądają wspaniale.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

johny pisze:A jadłeś mielone z żóltym serem w środku. Są genialne!
Nie ! Już dopisałem mielone mięso i ser do listy dzisiejszych zakupów.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2020, 08:10 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11644
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 198 razy

Post autor: johny »

TomaszK pisze:
johny pisze:A jadłeś mielone z żóltym serem w środku. Są genialne!
Nie ! Już dopisałem mielone mięso i ser do listy dzisiejszych zakupów.
Ser w kostce trzeba kupić i normalnie przemielić w maszynce. Tylko nie wiem w jakich proporcjach.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Właśnie zrobiłam te kotleciki. Pyszne! Dzięki za pomysł Johny!
Ostatnio zmieniony 28 paź 2020, 11:23 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11644
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 198 razy

Post autor: johny »

Brunhilda pisze:Właśnie zrobiłam te kotleciki. Pyszne! Dzięki za pomysł Johny!
Podlasie dotarło do Australii! :-D
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11644
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 198 razy

Post autor: johny »

Trochę Wam niedokładnie podałem przepis. Chodzi o mięso z piersi kurczaka. Do masy (zmielone mięso + ser) dodaje się jeszcze majonez.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Wieprzowe z kostka sera w środku bez majonezu tez były pyszne!
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Mięso na mielone już kupione. U nas na niedzielnym obiedzie idzie tego dużo.

Obrazek

Znalazłem różne przepisy w internecie i zdecydowałem, że połowę zrobię tak jak Brunhilda, z kostką sera w środku, a połowę jak Johny, z tartym serem. Wątpię, żeby u nas w domu przeszedł majonez, ale kupiłem mięso z udek, ono jest mniej suche niż to z piersi, może to wystarczy.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Nie mogłem się zdecydować czy zrobić według przepisu Johnego - z tartym serem, czy według przepisu Brunhildy - z kawałkiem sera w środku. Zrobiłem kompromisowo: dodałem startego sera do mięsa, a ponadto do części kotletów włożyłem kawałki sera do środka.

ObrazekObrazek

Obydwa bardzo dobre. Dodatek startego sera rzeczywiście poprawia smak mielonych.
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1920
Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Post autor: Hanka »

TomaszK pisze:Nie mogłem się zdecydować czy zrobić według przepisu Johnego - z tartym serem, czy według przepisu Brunhildy - z kawałkiem sera w środku. Zrobiłem kompromisowo: dodałem startego sera do mięsa, a ponadto do części kotletów włożyłem kawałki sera do środka.

[url=https://i.postimg.cc/13pJNpFF/mielone-1.jpg]Obrazek[/url][url=https://i.postimg.cc/Wbm5dGgk/mielone-2.jpg]Obrazek[/url]

Obydwa bardzo dobre. Dodatek startego sera rzeczywiście poprawia smak mielonych.
U mnie dziś też kotlety z wkładką.
Zrobiłam kotlety schabowe z farszem z kapusty i pieczarek.
Kiedyś Tomaszek pisał że bardzo lubi te kotlety :-D
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Hanka pisze:Zrobiłam kotlety schabowe z farszem z kapusty i pieczarek.
Mniam !
Awatar użytkownika
RobertH
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1279
Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
Tytuł: RobertH
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: RobertH »

Polecam hot-dog, ostry, na Orlenie.
Załączniki
IMG_20201105_002942.jpg
Ostatnio zmieniony 05 lis 2020, 00:57 przez RobertH, łącznie zmieniany 1 raz.
KSIĄŻKI NIE GRYZĄ !!! POCHŁANIAJĄ W CAŁOŚCI !!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Post autor: Mysikrólik »

RobertH pisze:Polecam hot-dog, ostry, na Orlenie.
No to żeś się nagotował. :-D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”