Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7210
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy

Post autor: Brunhilda »

Czy ktoś ma jakaś wiedzę o zupie szczawiowej? Nigdy nie robiłam a w ruskim sklepie kupiłam szczaw w słoiczku. W smaku pyszny ale posiekany razem z jakimiś badylami, pewnie szczawiowymy, nigdy nie widziałam, i po prostu nie do zjedzenia bo ciagle te badyle do wypluwania. Czy tak się robi? Czy to rusyjska metoda? Czy dodaje się jajko? Czy śmietanę? Czy to i to?
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Posty: 13012
Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Yvonne »

Brunhilda pisze:Czy ktoś ma jakaś wiedzę o zupie szczawiowej? Nigdy nie robiłam a w ruskim sklepie kupiłam szczaw w słoiczku. W smaku pyszny ale posiekany razem z jakimiś badylami, pewnie szczawiowymy, nigdy nie widziałam, i po prostu nie do zjedzenia bo ciagle te badyle do wypluwania. Czy tak się robi? Czy to rusyjska metoda? Czy dodaje się jajko? Czy śmietanę? Czy to i to?
Moja mama robi pyszną!
Ja nigdy nie robiłam, ale mogę spytać o przepis, jeśli chcesz.
Robi z jajkiem i do tego dojada się z osobnego talerzyka ziemniaczki :-)
Awatar użytkownika
grim_reaper
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 619
Rejestracja: 27 cze 2017, 22:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 86 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Post autor: grim_reaper »

U mnie dziś VE Day połączony z Bank Holiday.
Wyjść i pojechać za bardzo nie można, więc trzeba się przejść na ogród z małym co nieco :-D
Załączniki
IMG_20200508_173716.jpg
ℍ𝕒𝕝𝕝ó 𝕞𝕪𝕣𝕜𝕦𝕣 𝕘𝕒𝕞𝕝𝕚 𝕧𝕚𝕟𝕦𝕣 𝕞𝕚𝕟𝕟
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 3887
Rejestracja: 25 sie 2015, 10:43
Miejscowość: Antoninów
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 137 razy

Post autor: Barabasz »

Szczawiówkę uwielbiam z kawałkami jaja na twardo choć nie mam pojęcia jak się robi. Pamiętam czasy jako dziecko kiedy zjadałem liście szczawiu bezpośrednio zerwany na łące.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16405
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 389 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

A ja jutro planuję zrobić kartacze. Pamiętacie restaurację "Pod Jelonkiem"?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

grim_reaper pisze:U mnie dziś VE Day połączony z Bank Holiday.
Wyjść i pojechać za bardzo nie można, więc trzeba się przejść na ogród z małym co nieco :-D
Taką zupę to ja lubię. Barszcz, beer......
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8850
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 367 razy

Post autor: TomaszK »

Czesio1 pisze:A ja jutro planuję zrobić kartacze. Pamiętacie restaurację "Pod Jelonkiem"?
Wrzuć fotkę, ocenimy Twoje kulinarne umiejętności :-)
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16405
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 389 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze:
Czesio1 pisze:A ja jutro planuję zrobić kartacze. Pamiętacie restaurację "Pod Jelonkiem"?
Wrzuć fotkę, ocenimy Twoje kulinarne umiejętności :-)
Zmieniły się plany. Może następnym razem?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
grim_reaper
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 619
Rejestracja: 27 cze 2017, 22:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 86 razy
Otrzymał podziękowań: 62 razy

Post autor: grim_reaper »

VdL pisze:
grim_reaper pisze:U mnie dziś VE Day połączony z Bank Holiday.
Wyjść i pojechać za bardzo nie można, więc trzeba się przejść na ogród z małym co nieco :-D
Taką zupę to ja lubię. Barszcz, beer......
Zupka w odpowiedniej temperaturze była ;-)

Dziś zupka w towarzystwie domowych burgerów, a na deser chlebek bananowy, by życie było słodsze. :-D
Załączniki
IMG_20200509_183959.jpg
IMG_20200509_195704.jpg
ℍ𝕒𝕝𝕝ó 𝕞𝕪𝕣𝕜𝕦𝕣 𝕘𝕒𝕞𝕝𝕚 𝕧𝕚𝕟𝕦𝕣 𝕞𝕚𝕟𝕟
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1922
Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Post autor: Hanka »

U mnie wczoraj na obiad były kluski ziemniaczane z młodych ziemniaków z białym serem i zasmażanym boczkiem i jako dodatek młoda kapusta z koperkiem. Do tego koniecznie wiśniowy kompot. Czy ktoś jadł kiedyś taki zestaw.? Taki obiad najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, gdy można słuchać śpiewu ptaków i rechotu żabek. Choć u mniec było niezbyt cicho bo sąsiedzi trawniki kosili, ja zresztą też :-D
Załączniki
IMG_20200509_145954.jpg
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1922
Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Post autor: Hanka »

a mam co kosić :-)
Załączniki
IMG_20200509_182303.jpg
IMG_20200509_182255.jpg
Awatar użytkownika
Aldona
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 992
Rejestracja: 11 lip 2013, 19:10
Tytuł: Aldona
Miejscowość: Z nikąd
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Aldona »

A o co chodzi z tą jajecznicą Mysikrólika? Dość często widzę tutaj takie odniesienia. Mysikrólik coś dodatkowego z nią wyczynia, że to taka cała już historia jest?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16405
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 389 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

Aldona pisze:A o co chodzi z tą jajecznicą Mysikrólika? Dość często widzę tutaj takie odniesienia. Mysikrólik coś dodatkowego z nią wyczynia, że to taka cała już historia jest?
Tu poczytaj :
http://www.pansamochodzik.org.pl/viewto ... 7741#37741
To właśnie na Czarcim Ostrowie wszystko się zaczęło. :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8850
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 367 razy

Post autor: TomaszK »

grim_reaper pisze:... a na deser chlebek bananowy, by życie było słodsze. :-D
Chlebek bananowy wygląda ciekawie, sprzedam ten pomysł mojej córce.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16405
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 389 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze:
Czesio1 pisze:A ja jutro planuję zrobić kartacze. Pamiętacie restaurację "Pod Jelonkiem"?
Wrzuć fotkę, ocenimy Twoje kulinarne umiejętności :-)
Zmobilizowałeś mnie TomaszKu i dziś od rana popełniałem kartacze.

Na farsz ugotowałem poprzedniego dnia 1 kg łopatki. Pokrojone w kostkę, ugotowane z warzywami. Niestety zapomniałem zrobić zdjęcia.
Mięsko zmieliłem:
Obrazek

i dodałem jajeczko:
Obrazek

Teraz pora na ziemniaki. Te ugotowane:
Obrazek

oraz część na surowo po starciu na tartce:
Obrazek

Ziemniaki na surowo odcedzone, sok odlany, zebrana skrobia ziemniaczana dodana do ciasta. Potem trzy łyżki mąki ziemniaczanej:
Obrazek

i można zagnieść ciasto:
Obrazek

Teraz pora na formowanie kartaczy
Obrazek

napełnianie farszem:
Obrazek

i można gotować:
Obrazek

Efekt końcowy wyszedł mi taki:
Obrazek

Obrazek


A rok temu w restauracji "Pod Jelonkiem" tak wyglądały kartacze:
Obrazek
Kartacze
fot. Czesio1
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Posty: 13012
Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Yvonne »

O matko! Ogóreczki Czesia! Mniam :-)
Awatar użytkownika
Eksplorator63
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1650
Rejestracja: 16 maja 2016, 18:45
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Eksplorator63 »

Mniam :564:
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2619
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Post autor: Fantomas »

Czesio w sklepie spożywczym w Gibach kartacze były. Bardzo smaczne zresztą. Jadłem też kartacze w słynnym barze Jarzębinka w Supraślu. Też były świetne. Jednak nie ma jak babka ziemniaczana od szwagierki johnego Ta była najpyszniesza.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7210
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 112 razy

Post autor: Brunhilda »

Hanka pisze:U mnie wczoraj na obiad były kluski ziemniaczane z młodych ziemniaków z białym serem i zasmażanym boczkiem i jako dodatek młoda kapusta z koperkiem. Do tego koniecznie wiśniowy kompot. D
Ojojojoj Hanko! Kluski ziemnisczane.... z serem I boczkiem...I kapustka z koperkiem...
pyyycha...

A jak robisz kluski ziemniaczane?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16405
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 389 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

Yvonne pisze:O matko! Ogóreczki Czesia! Mniam :-)
Wnioskuję stąd że kartacz nie prezentuje się zby apetycznie? Bo ogórek to miał być tylko na dokładkę. :027:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Posty: 13012
Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Yvonne »

Czesio1 pisze:
Yvonne pisze:O matko! Ogóreczki Czesia! Mniam :-)
Wnioskuję stąd że kartacz nie prezentuje się zby apetycznie? Bo ogórek to miał być tylko na dokładkę. :027:
No wiesz ...
Sam fakt, że są z mięsem wyklucza je z kręgu moich zainteresowań :-D
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1922
Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Post autor: Hanka »

Brunhilda pisze: Ojojojoj Hanko! Kluski ziemnisczane.... z serem I boczkiem...I kapustka z koperkiem...
pyyycha...
A jak robisz kluski ziemniaczane?
ścieram ziemniaki, najlepiej młode, dodaję mąkę i trochę soli. Proporcje trudno mi podać bo robię na oko, za każdym razem jest to inna ilość, sypię z torebki prosto do miski ze startymi ziemniakami wiec nie wiem czy to szklanka czy więcej. Gdy byłam mała to z zachwytem obserwowałam z jaką szybkością wpadały do garnka te kluseczki z talerza, gdy robiła to moja babcia. Myślę ze po wielu latach gotowania tych klusek robię to tez całkiem sprawnie :-D
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1922
Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Post autor: Hanka »

Czesio1 pisze:
Yvonne pisze:O matko! Ogóreczki Czesia! Mniam :-)
Wnioskuję stąd że kartacz nie prezentuje się zby apetycznie? Bo ogórek to miał być tylko na dokładkę. :027:
kartacz prezentuje się bardzo apetycznie, napracowałeś się solidnie ale efekt jest i na pewno były smaczne
Choć bardzo lubię Twoje ogóreczki to ja te kartacze podałabym z młodą kapustą. mniam
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Posty: 13012
Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Yvonne »

Hanka pisze:
Brunhilda pisze: Ojojojoj Hanko! Kluski ziemnisczane.... z serem I boczkiem...I kapustka z koperkiem...
pyyycha...
A jak robisz kluski ziemniaczane?
ścieram ziemniaki, najlepiej młode, dodaję mąkę i trochę soli.
A jajka nie dajesz, Hanko?
Bo ja owszem. Jedno.
Uwielbiam kluski :-)
Ale tylko z kiszoną kapustą. Im bardziej kwaśna, tym lepsza.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16405
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 389 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

Hanka pisze: Choć bardzo lubię Twoje ogóreczki to ja te kartacze podałabym z młodą kapustą. mniam
Pewnie, że bardziej by pasowało ale jest takie fajne powiedzenie, że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. ;-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16405
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 389 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

Yvonne pisze: No wiesz ...
Sam fakt, że są z mięsem wyklucza je z kręgu moich zainteresowań :-D
Można zrobić kartacza bez mięsa.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8850
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 367 razy

Post autor: TomaszK »

Czesiu, bardzo urosłeś w moich oczach. Byłem przekonany że rozpadną Ci się przy gotowaniu, a tu nie ! Na dodatek farszu jest wiecej niż ciasta. Gratulacje !
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1922
Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Post autor: Hanka »

Yvonne pisze:
Hanka pisze:
Brunhilda pisze: Ojojojoj Hanko! Kluski ziemnisczane.... z serem I boczkiem...I kapustka z koperkiem...
pyyycha...
A jak robisz kluski ziemniaczane?
ścieram ziemniaki, najlepiej młode, dodaję mąkę i trochę soli.
A jajka nie dajesz, Hanko?
Bo ja owszem. Jedno.
Uwielbiam kluski :-)
Ale tylko z kiszoną kapustą. Im bardziej kwaśna, tym lepsza.
do klusek nie, za to placków jak najbardziej
klusek z kwaszoną kapustą nie podawałam ale muszę spróbować
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16405
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 389 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze:Czesiu, bardzo urosłeś w moich oczach. Byłem przekonany że rozpadną Ci się przy gotowaniu, a tu nie ! Na dodatek farszu jest wiecej niż ciasta. Gratulacje !
Dzięki TomaszKu. :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6395
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 203 razy
Otrzymał podziękowań: 144 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

TomaszK pisze:Na patelni karmelizujemy cukier.
TomaszKu, my ogarnęliśmy w woku ale i tak działa, dzięki.
Załączniki
IMG_20200513_121229_640.jpg
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”