Przygoda z kuchnią
-
- Zlotowicz
- Posty: 7210
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 90 razy
- Otrzymał podziękowań: 112 razy
Czy ktoś ma jakaś wiedzę o zupie szczawiowej? Nigdy nie robiłam a w ruskim sklepie kupiłam szczaw w słoiczku. W smaku pyszny ale posiekany razem z jakimiś badylami, pewnie szczawiowymy, nigdy nie widziałam, i po prostu nie do zjedzenia bo ciagle te badyle do wypluwania. Czy tak się robi? Czy to rusyjska metoda? Czy dodaje się jajko? Czy śmietanę? Czy to i to?
- Yvonne
- Moderator
- Posty: 13012
- Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
Moja mama robi pyszną!Brunhilda pisze:Czy ktoś ma jakaś wiedzę o zupie szczawiowej? Nigdy nie robiłam a w ruskim sklepie kupiłam szczaw w słoiczku. W smaku pyszny ale posiekany razem z jakimiś badylami, pewnie szczawiowymy, nigdy nie widziałam, i po prostu nie do zjedzenia bo ciagle te badyle do wypluwania. Czy tak się robi? Czy to rusyjska metoda? Czy dodaje się jajko? Czy śmietanę? Czy to i to?
Ja nigdy nie robiłam, ale mogę spytać o przepis, jeśli chcesz.
Robi z jajkiem i do tego dojada się z osobnego talerzyka ziemniaczki
- grim_reaper
- Zlotowicz
- Posty: 619
- Rejestracja: 27 cze 2017, 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 86 razy
- Otrzymał podziękowań: 62 razy
- grim_reaper
- Zlotowicz
- Posty: 619
- Rejestracja: 27 cze 2017, 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 86 razy
- Otrzymał podziękowań: 62 razy
Zupka w odpowiedniej temperaturze byłaVdL pisze:Taką zupę to ja lubię. Barszcz, beer......grim_reaper pisze:U mnie dziś VE Day połączony z Bank Holiday.
Wyjść i pojechać za bardzo nie można, więc trzeba się przejść na ogród z małym co nieco
Dziś zupka w towarzystwie domowych burgerów, a na deser chlebek bananowy, by życie było słodsze.
ℍ𝕒𝕝𝕝ó 𝕞𝕪𝕣𝕜𝕦𝕣 𝕘𝕒𝕞𝕝𝕚 𝕧𝕚𝕟𝕦𝕣 𝕞𝕚𝕟𝕟
-
- Zlotowicz
- Posty: 1922
- Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
- Tytuł: Hanka
- Miejscowość: Brześć Kujawski
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 119 razy
- Otrzymał podziękowań: 107 razy
U mnie wczoraj na obiad były kluski ziemniaczane z młodych ziemniaków z białym serem i zasmażanym boczkiem i jako dodatek młoda kapusta z koperkiem. Do tego koniecznie wiśniowy kompot. Czy ktoś jadł kiedyś taki zestaw.? Taki obiad najlepiej smakuje na świeżym powietrzu, gdy można słuchać śpiewu ptaków i rechotu żabek. Choć u mniec było niezbyt cicho bo sąsiedzi trawniki kosili, ja zresztą też
- Czesio1
- Administrator
- Posty: 16405
- Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 389 razy
- Otrzymał podziękowań: 195 razy
Tu poczytaj :Aldona pisze:A o co chodzi z tą jajecznicą Mysikrólika? Dość często widzę tutaj takie odniesienia. Mysikrólik coś dodatkowego z nią wyczynia, że to taka cała już historia jest?
http://www.pansamochodzik.org.pl/viewto ... 7741#37741
To właśnie na Czarcim Ostrowie wszystko się zaczęło.
- Czesio1
- Administrator
- Posty: 16405
- Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 389 razy
- Otrzymał podziękowań: 195 razy
Zmobilizowałeś mnie TomaszKu i dziś od rana popełniałem kartacze.TomaszK pisze:Wrzuć fotkę, ocenimy Twoje kulinarne umiejętnościCzesio1 pisze:A ja jutro planuję zrobić kartacze. Pamiętacie restaurację "Pod Jelonkiem"?
Na farsz ugotowałem poprzedniego dnia 1 kg łopatki. Pokrojone w kostkę, ugotowane z warzywami. Niestety zapomniałem zrobić zdjęcia.
Mięsko zmieliłem:
i dodałem jajeczko:
Teraz pora na ziemniaki. Te ugotowane:
oraz część na surowo po starciu na tartce:
Ziemniaki na surowo odcedzone, sok odlany, zebrana skrobia ziemniaczana dodana do ciasta. Potem trzy łyżki mąki ziemniaczanej:
i można zagnieść ciasto:
Teraz pora na formowanie kartaczy
napełnianie farszem:
i można gotować:
Efekt końcowy wyszedł mi taki:
A rok temu w restauracji "Pod Jelonkiem" tak wyglądały kartacze:
Kartacze
fot. Czesio1
- Eksplorator63
- Zlotowicz
- Posty: 1650
- Rejestracja: 16 maja 2016, 18:45
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
-
- Zlotowicz
- Posty: 7210
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 90 razy
- Otrzymał podziękowań: 112 razy
Ojojojoj Hanko! Kluski ziemnisczane.... z serem I boczkiem...I kapustka z koperkiem...Hanka pisze:U mnie wczoraj na obiad były kluski ziemniaczane z młodych ziemniaków z białym serem i zasmażanym boczkiem i jako dodatek młoda kapusta z koperkiem. Do tego koniecznie wiśniowy kompot. D
pyyycha...
A jak robisz kluski ziemniaczane?
-
- Zlotowicz
- Posty: 1922
- Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
- Tytuł: Hanka
- Miejscowość: Brześć Kujawski
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 119 razy
- Otrzymał podziękowań: 107 razy
ścieram ziemniaki, najlepiej młode, dodaję mąkę i trochę soli. Proporcje trudno mi podać bo robię na oko, za każdym razem jest to inna ilość, sypię z torebki prosto do miski ze startymi ziemniakami wiec nie wiem czy to szklanka czy więcej. Gdy byłam mała to z zachwytem obserwowałam z jaką szybkością wpadały do garnka te kluseczki z talerza, gdy robiła to moja babcia. Myślę ze po wielu latach gotowania tych klusek robię to tez całkiem sprawnieBrunhilda pisze: Ojojojoj Hanko! Kluski ziemnisczane.... z serem I boczkiem...I kapustka z koperkiem...
pyyycha...
A jak robisz kluski ziemniaczane?
-
- Zlotowicz
- Posty: 1922
- Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
- Tytuł: Hanka
- Miejscowość: Brześć Kujawski
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 119 razy
- Otrzymał podziękowań: 107 razy
kartacz prezentuje się bardzo apetycznie, napracowałeś się solidnie ale efekt jest i na pewno były smaczneCzesio1 pisze:Wnioskuję stąd że kartacz nie prezentuje się zby apetycznie? Bo ogórek to miał być tylko na dokładkę.Yvonne pisze:O matko! Ogóreczki Czesia! Mniam
Choć bardzo lubię Twoje ogóreczki to ja te kartacze podałabym z młodą kapustą. mniam
- Yvonne
- Moderator
- Posty: 13012
- Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
A jajka nie dajesz, Hanko?Hanka pisze:ścieram ziemniaki, najlepiej młode, dodaję mąkę i trochę soli.Brunhilda pisze: Ojojojoj Hanko! Kluski ziemnisczane.... z serem I boczkiem...I kapustka z koperkiem...
pyyycha...
A jak robisz kluski ziemniaczane?
Bo ja owszem. Jedno.
Uwielbiam kluski
Ale tylko z kiszoną kapustą. Im bardziej kwaśna, tym lepsza.
-
- Zlotowicz
- Posty: 1922
- Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
- Tytuł: Hanka
- Miejscowość: Brześć Kujawski
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 119 razy
- Otrzymał podziękowań: 107 razy
do klusek nie, za to placków jak najbardziejYvonne pisze:A jajka nie dajesz, Hanko?Hanka pisze:ścieram ziemniaki, najlepiej młode, dodaję mąkę i trochę soli.Brunhilda pisze: Ojojojoj Hanko! Kluski ziemnisczane.... z serem I boczkiem...I kapustka z koperkiem...
pyyycha...
A jak robisz kluski ziemniaczane?
Bo ja owszem. Jedno.
Uwielbiam kluski
Ale tylko z kiszoną kapustą. Im bardziej kwaśna, tym lepsza.
klusek z kwaszoną kapustą nie podawałam ale muszę spróbować