RobertH pisze: ale przepis poproszę z opisem czasu garowania.
Bardzo proszę dzień po dniu wykonanie zakwasu i samego chlebka:
Zakwas żytni PRZEPIS
Poniedziałek, godz. 19:00
100 g mąki żytniej zwykłej (nie razowej) i 100 ml letniej wody wymieszać odstawić pod przykryciem
Wtorek, godz. 7:00
Tylko wymieszać zakwas
Wtorek, godz. 19:00
dodać do zakwasu 100 g mąki żytniej zwykłej (nie razowej) i 100 ml letniej wody i wymieszać całość; odstawić pod przykryciem
środa, godz. 7:00
Tylko wymieszać zakwas
środa, godz. 19:00
dodać do zakwasu 100 g mąki żytniej zwykłej (nie razowej) i 100 ml letniej wody i wymieszać całość; odstawić pod przykryciem odstawić pod przykryciem
Czwartek, godz. 7:00
Tylko wymieszać zakwas
Czwartek, godz. 19:00
dodać do zakwasu 100 g mąki żytniej zwykłej (nie razowej) i 100 ml letniej wody i wymieszać całość; odstawić pod przykryciem
Piątek, godz. 7:00
Tylko wymieszać zakwas
Piątek, godz. 16:00
ZAKWAS GOTOWY DO UŻYCIA!
To porcja na dwa chlebki.
Chlebek PRZEPIS
Piątek, godz. 16:00
Robimy ciasto na chleb według przepisu (porcja na JEDEN CHLEBEK):
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej zwykłej
1 szklanka dodatków (słonecznik, otręby pszenne, otręby żytnie, płatki owsiane)
2 szklanki ciepłej wody (niepełne szklanki)
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
zakwas żytni (połowa tego co powyżej)
zioła dla smaku (oregano, bazylia, lubczyk, szałwia, estragon, itp.)
Wszystko razem mieszamy i wykładamy do nasmarowanej smalcem foremki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury 5-6 godzin powinno wystarczyć.
Piątek, godz. 21:00-22:00
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy słonecznikiem i do piekarnika.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 200-220 stopni.
SMACZNEGO!!