Komiksy z przygodami Pana Samochodzika
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 138 razy
- Otrzymał podziękowań: 174 razy
Komiksy z przygodami Pana Samochodzika
W końcu się doczekaliśmy i już na poniedziałek (30 września 2024) zapowiadana jest premiera komiksu na podstawie przygód Pana Samochodzika !!!
Autorem projektu jest Mieczysław Sarna, który już ilustrował książki z przygodami Tomasz N.N, a na rynku komiksowym to jest chyba jego debiut. Autor zaczyna od przygód z powieści Uroczysko. Całość historii będzie składała się się z trzech tomów. Tytuł pierwszego to Uroczysko tom1 Tajemnice kurhanu. Pierwsza część będzie miała 72 strony, wydana kolorowo w twardej oprawie przez wydawnictwo Siedmioróg w cenie okładkowej 29,51 zł.
Czy uda się przedstawić tę powieść w komiksie, w której jest całkiem inna forma narracji, przekonamy się niebawem.
Wydwanictwo Siedmioróg tak opisuje komiks:
Mieczysław Sarna proponuje w tym albumie magnetyzującą inscenizację komiksową książki Zbigniewa Nienackiego zatytułowanej Uroczysko. Ta kultowa powieść o Panu Samochodziku i świętym relikwiarzu nigdy nie okazała się równie wciągająca i owiana równie malowniczym urokiem, jak w tej adaptacji.
Tak przedstawia się okładka komiksu:
źr.:gildia.pl
Autorem projektu jest Mieczysław Sarna, który już ilustrował książki z przygodami Tomasz N.N, a na rynku komiksowym to jest chyba jego debiut. Autor zaczyna od przygód z powieści Uroczysko. Całość historii będzie składała się się z trzech tomów. Tytuł pierwszego to Uroczysko tom1 Tajemnice kurhanu. Pierwsza część będzie miała 72 strony, wydana kolorowo w twardej oprawie przez wydawnictwo Siedmioróg w cenie okładkowej 29,51 zł.
Czy uda się przedstawić tę powieść w komiksie, w której jest całkiem inna forma narracji, przekonamy się niebawem.
Wydwanictwo Siedmioróg tak opisuje komiks:
Mieczysław Sarna proponuje w tym albumie magnetyzującą inscenizację komiksową książki Zbigniewa Nienackiego zatytułowanej Uroczysko. Ta kultowa powieść o Panu Samochodziku i świętym relikwiarzu nigdy nie okazała się równie wciągająca i owiana równie malowniczym urokiem, jak w tej adaptacji.
Tak przedstawia się okładka komiksu:
źr.:gildia.pl
- johny
- Moderator
- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 291 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Re: Komiksy z przygodami Pana Samochodzika
Mo powiem tak, okładka jest imponująca! Oby też merytorycznie wszystko się zgadzało. Można już zamawiać?
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
Premiera zapowiadana jest w poniedziałek, ale w niektórych sklepach internetowych można zamawiać w przedsprzedaży, na stanie jeszcze nie ma nigdzie.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 570 razy
- Otrzymał podziękowań: 203 razy
Też jestem pod ogromnym wrażeniem, aż chce się kupić. Ale taki jest cel okładki.
Przy czym komiksy mają swój urok - każą czytelnikowi dopowiedzieć sobie co się dzieje między kolejnymi ilustracjami. Można poświęcić na to więcej lub mniej czasu. Tyle ile akurat mamy. Oraz tyle, na ile pozwala nasza kreatywnosć. Książka to tekst, który wymaga czasu, którego mamy coraz mniej ...
- irycki
- Zlotowicz
- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 107 razy
- Otrzymał podziękowań: 160 razy
ja mam już zamówione i czekam . Przewidywana dostawa 3 października.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 570 razy
- Otrzymał podziękowań: 203 razy
Zakładam, że jak wypali impreza u TomaszKa w listopadzie, to ktoś bedzie miał komiks, żeby mozna było go obejrzeć, zachowując wszelkie zasady bezpiecznego traktowania papieru
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 116 razy
-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
Jakby co jest już na Bonito
https://bonito.pl/produkt/tajemnice-kurhanu-uroczysko
https://bonito.pl/produkt/tajemnice-kurhanu-uroczysko
-
- Żądny przygód
- Tytuł: rozglądam się
- Miejscowość: ćmiłów
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
otóż nie!
już 11 lat temu światło ujrzał komiks na podstawie "Pan Samochodzik i Templariusze"
https://alejakomiksu.com/nowosci/18909/ ... plariusze/
i tu jeszcze kilka dodatkowych informacji:
https://www.gildia.pl/komiksy/223172-pa ... mplariusze
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
Tak, zgadza się złoczyńco, widziałem ten komiks, ma go nasz Czesio1. Ale to nie była zwyczajna komercyjna pozycja tylko opublikowany w malutkim nakładzie projekt jednej ze szkół dla ich uczniów. Tylko mały fragment był zrobiony przez profesjonalistę, a resztę rysowali uczniowie. To raczej ciekawostka, aczkolwiek fajna. Pozycja raczej nie do zdobycia obecnie.
Za to teraz mamy normalny rynkowy komiks w dużym nakładzie i to w świetnej cenie. Mam nadzieję, że na 2 pozostałe tomy tego tryptyku na podstawie Uroczyska nie będziemy musieli długo czekać.
Za to teraz mamy normalny rynkowy komiks w dużym nakładzie i to w świetnej cenie. Mam nadzieję, że na 2 pozostałe tomy tego tryptyku na podstawie Uroczyska nie będziemy musieli długo czekać.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
Komiks wreszcie w moich rękach, na pierwszy rzut oka wydany znakomicie!!
II zapowiedzi kolejnych 2 części Uroczyska:
tom 2: Diabelskie sprawki
tom 3: Skarby i sekrety
W środku też wygląda fajnie, trochę nocne sceny za ciemne jedynie jak dla mnie, ale klimat jest. Wieczorem czeka mnie lektura, dawno tak się nie cieszyłem.
II zapowiedzi kolejnych 2 części Uroczyska:
tom 2: Diabelskie sprawki
tom 3: Skarby i sekrety
W środku też wygląda fajnie, trochę nocne sceny za ciemne jedynie jak dla mnie, ale klimat jest. Wieczorem czeka mnie lektura, dawno tak się nie cieszyłem.
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: Dolny Śląsk
- Podziękował;: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Fajna kreska. Ciekawe, że na okładce "Diabelskich sprawek" widać Ferrari 410 Superamerica.
- irycki
- Zlotowicz
Ja na razie mam info z Inpostu że już jedzie. Spodziewam się jutro
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
.
- johny
- Moderator
Zamówione!!! Nie mogę się doczekać!
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
Może fajnie autor połączy Uroczysko i Wyspę złoczyńców genezą powstania wehikułu Gromiłły dodatkowym wątkiem Ferrari w Uroczysku. Taki zabieg byłby bardzo ciekawy.
- irycki
- Zlotowicz
Też coś takiego pomyślałem, ale to jest druga okładka z trzech. Nie za wcześnie na ferrari?
Chyba że faktycznie mocna zmiana w treści. Ale bardzo mocna, w Uroczysku w książce nie ma nikogo kto mógłby czymś takim jeździć.
Chyba że faktycznie mocna zmiana w treści. Ale bardzo mocna, w Uroczysku w książce nie ma nikogo kto mógłby czymś takim jeździć.
.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
Pewnie pojawi się jakiś Włoch co będzie jechał do Zakopanego Pamiętajmy, że komiks to też adaptacja, nie musi być wierne w 100% książce.
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: Dolny Śląsk
- Podziękował;: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
-Po południu byliśmy z Tomaszem za zakupach w Łęczycy i wyobraźcie sobie, że tuż przy zamku wyprzedzał nas jakiś wariat w czerwonym samochodzie. Jechał jak szaleniec! W środku miasta, pewnie jakieś sto na godzinę! Nie zważając na ludzi na przejściu dla pieszych. Dobrze, że Tomasz wykazał się refleksem i pociągnął mnie za koszulę, bo inaczej zostałaby ze mnie czerwona plama - opowiadał podniesionym głosem profesor Nemsta.
-Tak było! - potwierdził Tomasz. - Piękny wóz! Czerwony i ta sportowa sylwetka. A jak pięknie ryczał! Był na zagranicznych tablicach. Podobny samochód widziałem w gazecie. Nazywa się Ferrari (na szczęście od nowego roku zmieniamy zasady pisowni). Kierowca pędził niczym ten znany argentyński kierowca wyścigowy, Fangio. A może to był on? Nie, to chyba niemożliwe... Tak czy siak, chciałbym kiedyś mieć taki wóz - dorzucił wyraźnie rozmarzonym głosem.
-Ba, każdy by chciał. Samochód piękny, ale kierowca wariat albo sam Boruta, a nie żaden Fangio - denerwował się Nemsta. - Mówię wam, że źle skończy! Rozbije się i jeszcze komuś zrobi krzywdę. Mam nadzieję, że złapie go milicja i wlepi mu porządny mandat. Kto to widział, urządzać sobie wyścigi w mieście...
-Ależ organizuje się takie wyścigi. Czytałem ostatnio o wyścigu w Monako - podchwycił Tomasz, próbując zagrać Nemście na nerwach.
-Naprawdę? Ale ty nie masz szans w nich wystartować, bo nie masz samochodu - odgryzł się Nemsta.
-Ale będę mieć. Kiedyś... - rzucił Tomasz, po czym odwrócił się na pięcie i ruszył w kierunku obleczonej czerwienią zachodzącego słońca średniowiecznej kolegiaty.
-Poszedł marzyć...
-Tak było! - potwierdził Tomasz. - Piękny wóz! Czerwony i ta sportowa sylwetka. A jak pięknie ryczał! Był na zagranicznych tablicach. Podobny samochód widziałem w gazecie. Nazywa się Ferrari (na szczęście od nowego roku zmieniamy zasady pisowni). Kierowca pędził niczym ten znany argentyński kierowca wyścigowy, Fangio. A może to był on? Nie, to chyba niemożliwe... Tak czy siak, chciałbym kiedyś mieć taki wóz - dorzucił wyraźnie rozmarzonym głosem.
-Ba, każdy by chciał. Samochód piękny, ale kierowca wariat albo sam Boruta, a nie żaden Fangio - denerwował się Nemsta. - Mówię wam, że źle skończy! Rozbije się i jeszcze komuś zrobi krzywdę. Mam nadzieję, że złapie go milicja i wlepi mu porządny mandat. Kto to widział, urządzać sobie wyścigi w mieście...
-Ależ organizuje się takie wyścigi. Czytałem ostatnio o wyścigu w Monako - podchwycił Tomasz, próbując zagrać Nemście na nerwach.
-Naprawdę? Ale ty nie masz szans w nich wystartować, bo nie masz samochodu - odgryzł się Nemsta.
-Ale będę mieć. Kiedyś... - rzucił Tomasz, po czym odwrócił się na pięcie i ruszył w kierunku obleczonej czerwienią zachodzącego słońca średniowiecznej kolegiaty.
-Poszedł marzyć...
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
Brawo Seth, dobry scenariusz, zobaczymy czy się sprawdzi!
Może napiszesz opowiadanie z historią Włocha i jego samochodu?
Może napiszesz opowiadanie z historią Włocha i jego samochodu?
- Czesio1
- Administrator
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 476 razy
- Otrzymał podziękowań: 221 razy
Zgadza się. Powiem więcej, mam unikatowy egzemplarz bo z autografami.
- johny
- Moderator
Mam, cudowny jest. Będzie zaraz czytane.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- johny
- Moderator
Jestem po lekturze. Kapitalna pozycja. Piękne wydanie, świetna kreska i prawdziwie kuwasowy klimat. Można się przenieść w okolice Tumu. Z niecierpliwością będę czekał na kolejne części. Fajnie by było gdyby nie ograniczono się z adaptacją tylko do Uroczyska. Dla mnie strzał w "10".
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
Mnie też się podobało, nie mogę się doczekać kolejnych części.
Rysunki bardzo ładne, realistyczne, w klimacie, bez udziwnień aczkolwiek sceny nocne są dla mnie za ciemne i jednostajne, trochę męczyłem wzrok wpatrywaniem się w rysunki, tutaj poprawił bym kolorowanie.
Co do treści, nie mogę porównać do książki bo jej już zbytnio nie pamiętam, ale raczej wszystko jest zgodne z powieścią. Jedyne co bym poprawił to trochę mniej treści w dymkach, są trochę przeładowane. Komiks jest medium, w którym głównie opowiada się rysunkiem i nie zawsze trzeba wszystko pisać jak na tacy.
Ogólnie dobra robota, komiks świetnie wydany i w zaskakująco niskiej cenie. Jedyna różnica do zapowiedzi to to, że ma on 48 a nie 72 strony. Na kontynuację komiksowej przygody musimy poczekać do następnego roku.
Rysunki bardzo ładne, realistyczne, w klimacie, bez udziwnień aczkolwiek sceny nocne są dla mnie za ciemne i jednostajne, trochę męczyłem wzrok wpatrywaniem się w rysunki, tutaj poprawił bym kolorowanie.
Co do treści, nie mogę porównać do książki bo jej już zbytnio nie pamiętam, ale raczej wszystko jest zgodne z powieścią. Jedyne co bym poprawił to trochę mniej treści w dymkach, są trochę przeładowane. Komiks jest medium, w którym głównie opowiada się rysunkiem i nie zawsze trzeba wszystko pisać jak na tacy.
Ogólnie dobra robota, komiks świetnie wydany i w zaskakująco niskiej cenie. Jedyna różnica do zapowiedzi to to, że ma on 48 a nie 72 strony. Na kontynuację komiksowej przygody musimy poczekać do następnego roku.
- johny
- Moderator
Mam identyczne spostrzeżenia, ale jednak dla mnie to jest drobny niuans. Zal, że trzeba będzie czekać na drugą część do przyszłego roku.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 116 razy
Zakupiłem za 24,72 z wysyłką. Tanio rzeczywiście. Dziwne że cały czas podają 72 strony, skoro wiadomo że ich tylu nie ma.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
Na stronie wydawcy już poprawili. To Siedmioróg wszystkim sklepom wysłał taką błedną informację.
-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 120 razy
- Otrzymał podziękowań: 51 razy
Zamówione w Bonito w cenie 21,99.Już nie mogę się doczekać.