Elżbieta Cherezińska

Dział poświęcony literaturze
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 126 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Re: Elżbieta Cherezińska

Post autor: Fantomas »

O właśnie. Cherezinska też napisała m. in. o rywalizacji wywiadów na terenie Afganistanu w XIX wieku i o Brygadzie Świętokrzyskiej i o córce Mieszka I...Piastów lubi (sama to przyznaje). Zresztą też ich lubię i uważam, że w tym zakresie ma dobry gust.
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz

Tylko się pochwalę, że jestem w trakcie V tomu (ostatniego) cyklu Cherezińskiej "Odrodzone Królestwo". Polecałem wielokrotnie. Teraz można przeczytać całość, a są to obszerne pozycje.
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz

No i skończyłem. Wiele lat temu przeczytałem Koronę Śniegu i Krwi. Dziś skończyłem Odrodzone Królestwo. Pięć opasłych tomów. Dramatyczne wydarzenia. Trzy koronacje (w tym pierwsza koronacja krakowska). Makabryczna zbrodnia, która połączyła cztery znamienite rody zmową milczenia. Najemnicy, zawodowi zabójcy, rycerze, którzy utracili honor, i tacy, którzy szukają zemsty. Chrześcijanie i poganie. Krzyżacy bezwzględni, debilowaci i okrutni oraz przebiegli, honorowi i niezwykle inteligentni. Mniej więcej tego możecie się spodziewać. Akcja powieści rozpoczyna się kiedy żyje jeszcze Bolesław Pobożny, a Przemysł jest pod jego kuratelą. Kończy wraz ze śmiercią Łokietka to ponad 50 lat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Literatura”