Przygoda z kuchnią
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5170
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Dziś wieprzowina słodko-kwaśna z ananasem.
- Za ten post autor Mysikrólik otrzymał podziękowanie:
- PawelK (07 maja 2022, 19:33)
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Posty: 8588
- Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 37 razy
- Otrzymał podziękowań: 266 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Ja chyba widziałem.

A nawet zjadłem prosto z krzaka, a wtedy ktoś na mnie nakrzyczał że się mogę otruć...
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Posty: 8588
- Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 37 razy
- Otrzymał podziękowań: 266 razy
-
- Zlotowicz
- Posty: 6962
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Słodko kwaśna wieprzowina musi być z ananasem! Dzięki Mysikroliku ze przypomniałeś! Wciagam na listę do przyrządzenia. Wyglada pysznie.
-
- Zlotowicz
- Posty: 6962
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
Re: Przygoda z kuchnią
To inna Tomaszku! To Co trzymasz to chyba nawet jagoda jakaś? Pamietam, ze struchlalam jak zjadłeś…
Te są większe i czerwonawe raczej

Te są większe i czerwonawe raczej

-
- Zlotowicz
- Posty: 6962
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
Re: Przygoda z kuchnią
A te pestki podobno , jeśli je zmielić, i zrobić z nich pastę są podobno rewelacyjne na ból zębów! Aboryganska metoda .
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5170
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
-
- Zlotowicz
- Posty: 6962
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Mysikrólik pisze: ↑08 maja 2022, 11:51 A jak u Aborygenów z zębami? Warto brać z ich "medycyny" przykłady?
-
- Zlotowicz
- Posty: 6962
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Ale pozostańmy jeszcze chwilkę przy aborygeńskich smakołykach!
Wspominałam kiedyś, ze czasem, zamiast cytryny, Aborygeni używają zielonych mrówek jako kwaskowej przyprawy.
A teraz kupiłam gin, pyszny! Z zielonymi mrówkami właśnie.

Wspominałam kiedyś, ze czasem, zamiast cytryny, Aborygeni używają zielonych mrówek jako kwaskowej przyprawy.
A teraz kupiłam gin, pyszny! Z zielonymi mrówkami właśnie.

-
- Zlotowicz
- Posty: 6962
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Smaczny. Taki trochę dziwny ale smaczny. Można go zrobić z papryczka chili.tez spróbuje. Tylko najwieksza robota z przesiewanie tych pesteczek. Jak kamienie!
-
- Zlotowicz
- Posty: 6962
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Kupiłam takie dziwne warzywo pierwszy raz. Właściwie nigdy przedtem nie widzialam! Nazywa się spaghetti squash. Dyniowate, właściwie mała, owalna, żółta dynia.

Przekrawa się na pół, trochę masełka, soli i do piekarnika.
Wychodzi właśnie jak powyżej, niby jakby nigdy nic ale… jak się tylko włoży widelec, rozpada się na małe kluseczki cienkie jak makaron

czary!


Przekrawa się na pół, trochę masełka, soli i do piekarnika.
Wychodzi właśnie jak powyżej, niby jakby nigdy nic ale… jak się tylko włoży widelec, rozpada się na małe kluseczki cienkie jak makaron

-
- Zlotowicz
- Posty: 6962
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Miałam okazje spróbować coś niewiarygodnie paskudnego. Dżem z boczku. 






Yuck. Fuj. Kto to w ogóle wymyślił? Lubię boczek z syropem klonowym ale z cukrem? Nawet to czerwone wino i port w składzie nie pomagają…
Stoi w lodowce. Widzę go codziennie. Brrr… Musze wyrzucić po prostu.

A to skład

Yuck. Fuj. Kto to w ogóle wymyślił? Lubię boczek z syropem klonowym ale z cukrem? Nawet to czerwone wino i port w składzie nie pomagają…
Stoi w lodowce. Widzę go codziennie. Brrr… Musze wyrzucić po prostu.

A to skład

-
- Forowy Badacz Naukowy
- Posty: 8588
- Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 37 razy
- Otrzymał podziękowań: 266 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Jak możesz wyrzucać cokolwiek z boczku ! W Tajlandii smakowały mi końcówki skrzydełek drobiowych na słodko, we Francji dżem z cebuli, a sam robię kurczaka w kawałkach na słodko (8 czubatych łyżek cukru na 1,5kg mięsa !). Ten boczek to pewnie nie do smarowania chleba, może raczej jako dodatek do jakichś egzotycznych potraw ?
-
- Zlotowicz
- Posty: 6962
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Zamroże do Twojego przyjazdu. Dzem z cebuli, kurczaka na słodki, wieprzowinę ze śliwkami, boczek z syropem klonowym ja tez lubię. Zaręczam, to jest paskudne.
Czeka na Ciebie


Czeka na Ciebie
-
- Zlotowicz
- Posty: 6962
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Zamroże do Twojego przyjazdu. Dzem z cebuli, kurczaka na słodki, wieprzowinę ze śliwkami, boczek z syropem klonowym ja tez lubię. Zaręczam, to jest paskudne.
Czeka na Ciebie


Czeka na Ciebie
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5170
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
-
- Zlotowicz
- Posty: 6962
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 82 razy
- Otrzymał podziękowań: 85 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Ooo Mysikroliku! Wygladaja pysznie i zdrowo. W czym glazurowanej ? Ocet i cukier?
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5170
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Glazurowane w cukrze trzcinowym.
Warzywka były naprawdę dobre. Cebula i papryka, ale to zielone, czyli kolendra, były w przepisie, a moim zdaniem zbędne. To jedyne co mi w daniu nie pasowało.
Warzywka były naprawdę dobre. Cebula i papryka, ale to zielone, czyli kolendra, były w przepisie, a moim zdaniem zbędne. To jedyne co mi w daniu nie pasowało.
- VdL
- Zlotowicz
- Posty: 4738
- Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
- Miejscowość: dokąd
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 104 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Wygląda apetycznie. Osobiscie nie lubie kolendry, zastępuję ja pietruszką, jest łagodniejsza i mniej łukowata.Mysikrólik pisze: ↑12 cze 2022, 22:29 Glazurowane w cukrze trzcinowym.
Warzywka były naprawdę dobre. Cebula i papryka, ale to zielone, czyli kolendra, były w przepisie, a moim zdaniem zbędne. To jedyne co mi w daniu nie pasowało.
- VdL
- Zlotowicz
- Posty: 4738
- Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
- Miejscowość: dokąd
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 104 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
Re: Przygoda z kuchnią
Może jako dodatek do żeberek , albo do gulaszu wieprzowego byłoby dobre.TomaszK pisze: ↑25 maja 2022, 20:17Jak możesz wyrzucać cokolwiek z boczku ! W Tajlandii smakowały mi końcówki skrzydełek drobiowych na słodko, we Francji dżem z cebuli, a sam robię kurczaka w kawałkach na słodko (8 czubatych łyżek cukru na 1,5kg mięsa !). Ten boczek to pewnie nie do smarowania chleba, może raczej jako dodatek do jakichś egzotycznych potraw ?
-
- Lubi przygody
- Posty: 50
- Rejestracja: 28 maja 2022, 13:42
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Przygoda z kuchnią
Sporbujcie zrobic cos takiego, bardzo dobre danie.
https://www.rie-world.com/wolowina-po-mongolsku/
https://www.rie-world.com/wolowina-po-mongolsku/