Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11645
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 198 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: johny »

Fantomas pisze: 01 mar 2023, 20:55 johny a nie lepszy byłby ruch? Wtedy jesz co lubisz i nie masz problemów z wagą.


 
Wracam do częstszego biegania. Miałem kontuzję. Dzisiaj dla Wyklętych 6,3 km pękło. Poza tym u mnie to tak nie działa. Jedno musi iść w parze z drugim.
 
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Dyplomata
Lubi przygody
Lubi przygody
Posty: 50
Rejestracja: 28 maja 2022, 13:42
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Dyplomata »

Czy ktos z was gotowal na takim sprzecie? Jakie sa wasze opinie o nim?
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Coś dla koneserów.
 
Załączniki
IMG_20230330_200819.jpg
Za ten post autor Mysikrólik otrzymał podziękowania (total 4):
TomaszL (30 mar 2023, 20:20) • VdL (30 mar 2023, 23:05) • TomaszK (31 mar 2023, 11:00) • Fantomas (31 mar 2023, 14:07)
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Fantomas »

Na święta zamówiłem w cateringu. Uwielbiam tatar. Masz talent w rękach!
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

W czasach mojej młodości zamawiano go w barach, jako "inwalidę": "Inwalida dwa razy i luneta !"
Wtedy tego nie znosiłem, teraz przepadam. Nie rozumiem odcinka Jasia Fasoli, w którym pozbywa się tego pięknego dania.  
 
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Fantomas »

Znam w wersji lorneta i meduza czyli dwie 50 czystej oraz galat (galaretka drobiowa lub wieprzowa).
Tatar to najwspanialsza przystawka w polskiej kuchni.
 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Masz rację, to było lorneta a nie luneta. Źle zapamiętałem, bo alkoholu wtedy jako małoletni nie piłem. A "inwalida", bo jak go inaczej zamawiano - "tatar z jednym jajem". 
Robimy czasem tatara w domu, ale wtedy nie podajemy osobno składników jak Mysikrólik, tylko mieszamy wszystko i podajemy we wspólnej misce. 

Idę coś zjeść. 
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Fantomas »

Mysikrólik pokazał tatar w wersji eleganckiej. Taki tatar w garniturze. Wiadomo, że też przed konsumcją wymiesza.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Tak. U nas zawsze podaje się w takiej wersji, aby każdy mógł sobie doprawić tak jak lubi najbardziej.

Przy okazji. Jesteście w drużynie - pieczarka marynowana - jako trzeci dodatek?
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Fantomas »

Pieczarki nie przesądzają, ale zdaję sobie sprawę, że to już nie tradycyjny tatar.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Mysikrólik pisze: 01 kwie 2023, 10:26Przy okazji. Jesteście w drużynie - pieczarka marynowana - jako trzeci dodatek?
Nie spotkałem się. Ale raz eksperymentalnie dodałem sardynki z puszki. Też niezłe.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

:570:
 Sardynki do surowej wołowiny?
Chyba bym się nie zdecydował.
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Spotkałam się tez z sardynkami do tatara. Najbardziej lubię jednak klasycznego tatarka po prostu z cebulka i ogórkiem.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Tymczasem, zakupiłam selekcje różnych robaków. U nas co prawda, nie tak jak w Unii Europejskiej, nie ma jeszcze takiego trendu ale farmy już są.
Tak wiec kupiłam, zaznaczę, ze z ciekawości, makaron z maki z crickets, cukierki z mrówkami, suszone crickets w chili, chips z crickets o różnych smakach, i malutkie glizdy z chili. Na razie patrze się na to wszystko i cieszę się, ze to robactwo nie jest żywe i jest w zamkniętych torebkach.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Nie sprawdziłam co to dokładnie cricket po polsku. Taki konik polny. Moze świerszcz?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Nie wiem jeszcze czy zdecyduje się na degustacje. Może ten makaron i chips bo wyglądają zwyczajnie. Ale te suszone robale… nooo nie wiem…
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

U nas był dzisiaj uroczysty obiad, więc wypadało zrobić coś oryginalnego. Beata kupiła żeberka.

Obrazek

Zrobiłem je na słodko, według przepisu skompilowanego z różnych przepisów w internecie: posmarować marynatą z dużej ilości musztardy, miodu i sosu sojowego (w innych przepisach było rodzime polskie maggi, dałem pół na pół). W innych przepisach był też ketchup zamiast musztardy, ale to nie mój smak. Piec godzinę w 180 stopniach.

Obrazek

Wyszło super, a w każdym razie goście chwalili, tylko że mięso było twarde. Nie wiem co źle zrobiłem, może należało piec przykryte ? Może za krótko piekłem (półtorej godziny), albo świnia była stara ?
Ktoś robił żeberka na słodko ?
Za ten post autor TomaszK otrzymał podziękowanie:
TomaszL (16 kwie 2023, 21:16)
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1920
Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Hanka »

Też robię żeberka w takiej marynacie ale piekę albo w naczyniu żaroodpornym z pokrywką albo w tzw. rękawie foliowym. Mięso żeby upiekło się ładnie, było soczyste i miękkie to powinno być chyba przykryte. Moja mama tydzień temu piekła łopatkę marynowaną i nie przykryła garnka w piekarniku żeby zrobiła się na tej pieczeni ładna przypieczona skórka. Skórka może i wyszła przypieczona ale pieczeń była twarda.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

OK, spróbuję piec przykryte.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Ostatnio robię żeberka na słodko-pikantnie z azjatyckiego przepisu.
Tam przed smażeniem gotuje się żeberka 30 min. Smaku nie tracą, a są miękkie.
 
 
Załączniki
IMG_20230416_230920.jpg
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

I wychodzą miękkie ? Przecież to się smaży i gotuje jeszcze krócej niż moje żeberka. 
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

No cóż. Nie powiem, że się rozpadają i same odchodzą od kostek, ale też nie trzeba mieć stalowych zębów.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: VdL »

Mysikrólik pisze: 16 kwie 2023, 23:07 Ostatnio robię żeberka na słodko-pikantnie z azjatyckiego przepisu.
Tam przed smażeniem gotuje się żeberka 30 min. Smaku nie tracą, a są miękkie.
 
 

 
Kiedyś w ten sam sposób robiłem kaczkę. Wychodzi znacznie szybciej.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11645
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 198 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: johny »

Żeberka w piwie karmi są genialne. Do zrobienia tej potrawy konieczne są żeberka i piwo karmi. :-D
 
 
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Dzisiaj i u nas był tatar. Jak pisałem, u nas tatar podaje się  trochę inaczej, chociaż składniki są podobne: wołowina, cebulka, ogórek konserwowy, grzybki konserwowe, żółtka, olej i i musztarda.

Obrazek

Tylko że mieszam wszystkie  składniki i podaję całość w jednej misce

Obrazek

Mniej elegancko ale bardziej praktycznie, tatar to u nas takie danie na kolację. 
 
 
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Mmmmmm. Teraz bym zjadł takiego tatarka.
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 1748
Rejestracja: 14 lip 2016, 10:19
Miejscowość: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 473 razy
Otrzymał podziękowań: 157 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszL »

TomaszKu - zadam pytanie. Za tydzień w piątek, jeżeli będzie tatar, to o której godzinie? Bo nie wiem czy jechać normalnie jak wszyscy w piątek po południu czy relaksować się w drodze do Kotliny Kłodzkiej?

(I czemu akurat za tydzień jest piątek, czyli raczej bezmięsny dzień?) 
 
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Tatara nie  będzie, raczej kiełbasa z ogniska. 
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 1748
Rejestracja: 14 lip 2016, 10:19
Miejscowość: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 473 razy
Otrzymał podziękowań: 157 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszL »

TomaszK pisze: 23 kwie 2023, 13:31 Tatara nie  będzie, raczej kiełbasa z ogniska. 

 
TomaszKu - obojętnie co zrobisz, na pewno będzie wyśmienite. Produkty w Twoich rękach (Mysikrólika, Czesia i wielu innych Forowiczów) zamieniają się w pyszności. Ja jestem jedynie ekspertem od posiłków bazujących na kaszy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze: 23 kwie 2023, 13:31 Tatara nie  będzie, raczej kiełbasa z ogniska. 


 
No kiełbaska z grilla albo jeszcze lepiej z ogniska to obowiązkowo. 
 
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”