Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8584
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 260 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

TomaszL pisze: 23 kwie 2023, 15:10Ja jestem jedynie ekspertem od posiłków bazujących na kaszy.  
Jeżeli mowa o kaszy gryczanej , to ja jestem pierwszy. Na wszelki wypadek wezmę tylko jakąś omastę. :-D
 
Świetnie się składa, bo dla osób nie wspinających się na Szczeliniec, jako alternatywa jest przewiedzianie zwiedzanie Kudowy. A jak wiem z opowiadań osób które spotykam na wczasach odchudzających w Jastrzębiej Górze, właśnie w Kudowie jest znane na całą Polskę Centrum Odnowy, stosujące dietę opartą na kaszy. Powinienem teraz napisać, że polecam, ale nie przejdzie mi to przez usta, bo tam podobno dają tylko samą kaszę, bez omasty, przypraw, a nawet bez warzyw. 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8584
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 260 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

W uzupełnieniu  dyskusji na temat tatara, dzisiaj zdjęcie, które przed chwilą syn przysłał mi z Francji (polecieli na kilka dni), z paryskiej restauracji:

Obrazek

Mówi że podobny do polskiego tylko mocniej przyprawiony. I podawany już wymieszany, jak u nas w domu. 
Za ten post autor TomaszK otrzymał podziękowanie:
VdL (05 maja 2023, 17:22)
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2503
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 120 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Fantomas »

Barbarzyńcy tatara podają z frytkami! Tak to o Francuzach!
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8584
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 260 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Ktoś tu pisał jakiś czas temu, że zrobił marynowane rzodkiewki. Dopiero dziś miałem okazję tego skosztować, żona kupiła w jakimś sklepie z egzotycznym jedzeniem. Genialne ! Kwaśne, lekko słodkie i do tego chrupiące jak ogórki, idealny dodatek do mięs i wędlin. 

Obrazek
 
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4738
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 104 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: VdL »

Polecam kiszone buraki. Równie ciekawie smakuje kiszony kalafior. Tak jak wspomnialeś rewelacyjny dodatek do mięs i salatek.
 
 
 
Załączniki
IMG20230518121109.jpg
Za ten post autor VdL otrzymał podziękowanie:
TomaszL (18 maja 2023, 13:05)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8584
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 260 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

U nas kiszone buraki to składnik wigilijnego barszczu. 
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”