O wszystkim i o niczym
- irycki
- Zlotowicz
- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 59 razy
Re: O wszystkim i o niczym
Choćby był najbardziej udany, to w tej sytuacji już by niewiele zrobił. Polska słabła już od czasów Wazów, tego nikt by nie naprostował w ciągu jednej dynastii. Na nasze nieszczęście trafiło na zręcznych polityków u naszych wrogów i stało się co się stało.
A mogło być inaczej... tylko Zygmuś musiałby nie być idiotą. Mogliśmy mieć unię ze Szwecją i królewicza Władzia jako cara Rosji. Co prawda to drugie w ostatecznym rozrachunku mogło niczego nie zmienić. Ale wikłanie się w walki ze Szwecją to chyba największy błąd w historii całej polskiej polityki.
A mogło być inaczej... tylko Zygmuś musiałby nie być idiotą. Mogliśmy mieć unię ze Szwecją i królewicza Władzia jako cara Rosji. Co prawda to drugie w ostatecznym rozrachunku mogło niczego nie zmienić. Ale wikłanie się w walki ze Szwecją to chyba największy błąd w historii całej polskiej polityki.

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
- VdL
- Zlotowicz
- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 102 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
irycki pisze: ↑25 kwie 2023, 14:26 Choćby był najbardziej udany, to w tej sytuacji już by niewiele zrobił. Polska słabła już od czasów Wazów, tego nikt by nie naprostował w ciągu jednej dynastii. Na nasze nieszczęście trafiło na zręcznych polityków u naszych wrogów i stało się co się stało.
tu jest to o czym pisze Irycki.
Powtórka z historii.
-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 107 razy
- Otrzymał podziękowań: 116 razy
Dziś można tak patrzeć na historię. To było błędem, tamto. Mówimy to z perpektywy stuleci i tego, co było potem. Fakt, wiek ciągłych wojen nadwyrężył zasoby Polski. Osłabienie pozycji Polski przyszło nagle. irycki Ty coś zarzucasz Wazom. Ja np. mam coś do Jagiellonów. Od Jana III Sobieskiego nie mieliśmy porządnego władcy. Anarchiczny system rządów musiał zmierzyć się z monarchiami absolutnymi. A już za Sobieskiego pozycja Polski slabła. Dodatkowo wraz z wiekiem XVIII rodziły się nowe potęgi, a upadały stare jak Polska, Szwecja, Turcja. Wszystko można naprawić jeśli ma się wolę, pomysł, plan. Zabrakło wszystkiego. Zabrakło kogoś, kto na nowo zbudowały Polskę. Zabrakło kogoś takiego jak Kazimierz Wielki i kogoś takiego jak Łokietek (który swoimi zabiegami stworzyłby szansę dla następcy).
- irycki
- Zlotowicz
Tak, zasadniczo masz rację. Na tej zasadzie krytykuje się hołd pruski, bo „trzeba było Krzyżaków rozjechać do końca”. Tylko nie bardzo miliśmy na to siłę i zasoby i wtedy przyjęcie hołdu miało sens i było zgodne z racją stanu. Nie hołd doprowadził do rozbiorów tylko polityka późniejszych władców i magnaterii.
Ale - czasami jednak można powiedzieć że decyzja była zła.
Osłabienie pozycji Polski było wynikiem wojen szwedzkich. Alternatywą była mniej lub bardziej ścisła unia ze Szwecją i Bałtyk jako morze wewnętrzne (bo Rosję wtedy można by od Bałtyku odsunąć). Zygmunt to zaprzepaścił swoim brakiem elastyczności. Przecież Szwedzi go początkowo uznali. A nawet potem można było się próbować układać z Karolem Sudermańskim. Jagiełło tłukł się z Witoldem a potem stali po tej samej stronie. Wszystko można jeśli się ma trochę elastyczności i gotowości do układów.Fakt, wiek ciągłych wojen nadwyrężył zasoby Polski. Osłabienie pozycji Polski przyszło nagle.
Podobnie z Rosją - bojarzy po układach z Żółkiewskim Władysława zaakceptowali, przyjechał Zygmunt i wszystko popsuł.
Moim zdaniem był to wyjątkowo nieudany polityk.
Przed też. Zygmunt, Władysław, Jan Kazimierz... no orłami nie byli.
irycki Ty coś zarzucasz Wazom. Ja np. mam coś do Jagiellonów. Od Jana III Sobieskiego nie mieliśmy porządnego władcy.
Tak, tylko dużo wcześniej. Ten nowy Kazimierz czy Łokietek zamiast Wazów - owszem, może coś by zmienił. Potem to już była równia pochyła.Zabrakło wszystkiego. Zabrakło kogoś, kto na nowo zbudowały Polskę. Zabrakło kogoś takiego jak Kazimierz Wielki i kogoś takiego jak Łokietek (który swoimi zabiegami stworzyłby szansę dla następcy).
Wojny szwedzkie zrujnowały Polskę bardziej niż II WŚ. Już się nie podniosła. Sobieski to były przebłyski dawnej świetności. No a potem przyszli Sasi...

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
.
-
- Zlotowicz
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Tylko za Zygmunta I Starego mieliśmy siłę by państwo krzyżackie rozjechać do końca, które było w tym czasie słabe i zadłużone. Wydaję mi się, że to, że Albrecht był siostrzeńcem króla, było powodem zhołdowania Prus a nie ich wciągnięcia do Polski.irycki pisze: ↑25 kwie 2023, 16:17Tak, zasadniczo masz rację. Na tej zasadzie krytykuje się hołd pruski, bo „trzeba było Krzyżaków rozjechać do końca”. Tylko nie bardzo miliśmy na to siłę i zasoby i wtedy przyjęcie hołdu miało sens i było zgodne z racją stanu. Nie hołd doprowadził do rozbiorów tylko polityka późniejszych władców i magnaterii.
Ale - czasami jednak można powiedzieć że decyzja była zła.
Hołd mogę sobie jakoś wytłumaczyć, ale oddanie przez Zygmunta III w 1618, Hohenzollernom Brandenburskim Prus był błędem strategicznym, bo mamy księstwo, którego części oddzielone są Prusami Królewskimi i tylko trzeba czekać kiedy będzie chciało zawładnąć tym obszarem. Nie mógł chociaż obrać na władce Prus jednego ze swoich synów?
- irycki
- Zlotowicz
Z tego co czytałem to jednak nie bardzo mieliśmy. To znaczy może na upartego by się dało, ale jakim kosztem? Hołd wyglądał w tej sytuacji dosyć racjonalnie. I trudno mieć do Zygmunta Starego pretensje o
No i tu wracamy do Zygmusia III. Już pisałem, że go nie lubię?oddanie przez Zygmunta III w 1618, Hohenzollernom Brandenburskim Prus

.
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: Dolny śląsk
- Podziękował;: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Pięknie, pięknie, panowie, tyle że Rzeczpospolita od dawna leżała na OIOMie w stanie agonalnym. Czekała jedynie na odłączenie od aparatury. To a propos dyskusji o Sasach.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 289 razy
- Otrzymał podziękowań: 89 razy
Ja też lubię przekornie - a może są dobre strony "odłączenia od aparatury". Może po tym wszystkim nasz kraj dostał drugą szansę na zasadzie "wóz albo przewóz". I nie ważne czy to było w 1918, czy w 1945 czy po 1989, czy po 23 lutego 2022. Owszem, uczmy się na błędach ale czasami trzeba czekać na szansę i jak ona się nadarzy, to grzechem byłoby ją zmarnować ...
- VdL
- Zlotowicz
- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 102 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
Odważna teoriaTomaszL pisze: ↑26 kwie 2023, 23:11Ja też lubię przekornie - a może są dobre strony "odłączenia od aparatury". Może po tym wszystkim nasz kraj dostał drugą szansę na zasadzie "wóz albo przewóz". I nie ważne czy to było w 1918, czy w 1945 czy po 1989, czy po 23 lutego 2022. Owszem, uczmy się na błędach ale czasami trzeba czekać na szansę i jak ona się nadarzy, to grzechem byłoby ją zmarnować ...

Teraz też jesteśmy szansą, zobaczymy czy dobrze wybierzmy.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
Ja się często mylę w swoich propozycjach. Ale mi to nie przeszkadza, bo moim celem jest próba spojrzenia trochę inaczej na problem, porozmawianie o problemie.VdL pisze: ↑27 kwie 2023, 09:51Odważna teoriaTomaszL pisze: ↑26 kwie 2023, 23:11Ja też lubię przekornie - a może są dobre strony "odłączenia od aparatury". Może po tym wszystkim nasz kraj dostał drugą szansę na zasadzie "wóz albo przewóz". I nie ważne czy to było w 1918, czy w 1945 czy po 1989, czy po 23 lutego 2022. Owszem, uczmy się na błędach ale czasami trzeba czekać na szansę i jak ona się nadarzy, to grzechem byłoby ją zmarnować ...
Teraz też jesteśmy szansą, zobaczymy czy dobrze wybierzmy.
-
- Zlotowicz
Nie ma jeszcze oficjalnej daty premiery Zbojnika, a już pojawiają się imprezy towarzyszące. Na zamku w Decinie będzie można obejrzeć wystawę poświęconą Złotemu Przemyslidzie. Gdyby ktoś wybierał się do Czech i był w okolicy to warto zobaczyć
https://www.zamekdecin.cz/program/nejbl ... XtiziaC1Dw
https://www.zamekdecin.cz/program/nejbl ... XtiziaC1Dw
-
- Zlotowicz
Tak to ten film. Głównym bohaterem jest Złoty Przemyślida czy Przemysł Ottokar II. Nazywany też królem żelaznym. Król Czech, który miał realne szanse założyć koronę cesarską. Jego żoną była Kunegunda halicka nazywana najpiękniejsza kobietą swoich czasów. Synem Przemysła Ottokara był Wacław II. Przemysł Ottokar zginął w bitwie pod Suchymi Krutami w 1278 r. Ta śmierć to załamanie potęgi Przemyślidów, ale też debiut na arenie dziejów bardzo znanej dynastii Habsburgów. Anonimowy Rudolf z Habsburga zostaje cesarzem. Sam film to debiut reżyserski młodego Czecha. I taki debiut to ja rozumiem!
-
- Zlotowicz
Oto Kleopatra VII Filopator. Najnowszą rekonstrukcję wyglądu wykonano na podstawie fresków przedstawiających Kleopatrę w Pompejach i Herkulanum. Dodam tylko, że były wykonane przez artystę, który znał Królową Egiptu
To jest oryginalna sukienka noszona przez Greczynki, ale też na dworze ostatnich Ptolemeuszy
- irycki
- Zlotowicz
Nie wiem czy znacie tę mapę?
https://orbis.stanford.edu/
To takie google maps dla Imperium Rzymskiego
. Można sobie zaplanować podróż i sprawdzić ile zajmie w zależności od wybranego środka transportu. Na przykład z Londinium do Rzymu można było statkiem i konno dotrzeć w ciągu 22.5 dnia 
https://orbis.stanford.edu/
To takie google maps dla Imperium Rzymskiego

.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
Jestem w trakcie oglądania filmu "Dzień Matki" na Netflixie. Tegoroczna nowość. A tam główna bohaterka ma podgląd na jakiegoś czata i jedna z ostatnich wypowiedzi, widoczna przy najechaniu kamarą, to wypowiedź użytkownika o nicku "Pan Samochodzik".
Taki mały żart nawiązujący do innego filmu Netflixa, który zaraz będzie dostępny ?????
Taki mały żart nawiązujący do innego filmu Netflixa, który zaraz będzie dostępny ?????