Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 9003
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

TomaszL pisze: 23 kwie 2023, 15:10Ja jestem jedynie ekspertem od posiłków bazujących na kaszy.  
Jeżeli mowa o kaszy gryczanej , to ja jestem pierwszy. Na wszelki wypadek wezmę tylko jakąś omastę. :-D
 
Świetnie się składa, bo dla osób nie wspinających się na Szczeliniec, jako alternatywa jest przewiedzianie zwiedzanie Kudowy. A jak wiem z opowiadań osób które spotykam na wczasach odchudzających w Jastrzębiej Górze, właśnie w Kudowie jest znane na całą Polskę Centrum Odnowy, stosujące dietę opartą na kaszy. Powinienem teraz napisać, że polecam, ale nie przejdzie mi to przez usta, bo tam podobno dają tylko samą kaszę, bez omasty, przypraw, a nawet bez warzyw. 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 9003
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

W uzupełnieniu  dyskusji na temat tatara, dzisiaj zdjęcie, które przed chwilą syn przysłał mi z Francji (polecieli na kilka dni), z paryskiej restauracji:

Obrazek

Mówi że podobny do polskiego tylko mocniej przyprawiony. I podawany już wymieszany, jak u nas w domu. 
Za ten post autor TomaszK otrzymał podziękowanie:
VdL (05 maja 2023, 17:22)
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2703
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 158 razy
Otrzymał podziękowań: 149 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Fantomas »

Barbarzyńcy tatara podają z frytkami! Tak to o Francuzach!
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 9003
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Ktoś tu pisał jakiś czas temu, że zrobił marynowane rzodkiewki. Dopiero dziś miałem okazję tego skosztować, żona kupiła w jakimś sklepie z egzotycznym jedzeniem. Genialne ! Kwaśne, lekko słodkie i do tego chrupiące jak ogórki, idealny dodatek do mięs i wędlin. 

Obrazek
 
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4800
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: VdL »

Polecam kiszone buraki. Równie ciekawie smakuje kiszony kalafior. Tak jak wspomnialeś rewelacyjny dodatek do mięs i salatek.
 
 
 
Załączniki
IMG20230518121109.jpg
Za ten post autor VdL otrzymał podziękowanie:
TomaszL (18 maja 2023, 13:05)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 9003
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

U nas kiszone buraki to składnik wigilijnego barszczu. 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 9003
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Beatę odwiedziła dzisiaj jej przyjaciółka Marta, a to zawsze jest u nas okazją do jakiegoś wykwintnego jedzenia. Padło na owoce morza. Przepis znalazłem w internecie: podsmażyć na oliwie czosnek, wrzucić na to zamrożone owoce morza (najtańsze wersje krewetek, kalmarów, ośmiornic, omułków bez skorupek i surimi z kraba). Zalać białym winem i odparować. Paradoksalnie jest to tańsze niż ryby. 

Obrazek
 
I smaczniejsze, bo za rybami prawdę mówiąc nie przepadam.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4800
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: VdL »

U nas dzisiaj pieczone ziemniaki i słoninka z cebulą
Załączniki
IMG_20230626_151927.jpg
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6525
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 247 razy
Otrzymał podziękowań: 174 razy
Kontakt:

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: PawelK »

F1oziVCWwAAhITN.jpg
 Hiszpański chłodnik czyli salmorejo. Warto spróbować. Talentu kulinarnego nie trzeba mieć.
 
 
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 9003
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Dostaliśmy sporo suszonych grzybów, ktoś ma ochotę ?

Obrazek
 
Idealne na zupę grzybową :-D
 
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16527
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 475 razy
Otrzymał podziękowań: 221 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze: 30 lip 2023, 21:15 
Idealne na zupę grzybową :-D
 
 
Wypróbowałeś już TomaszKu:-D
 
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 9003
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Czesio1 pisze: 30 lip 2023, 21:18
TomaszK pisze: 30 lip 2023, 21:15 
Idealne na zupę grzybową :-D  
Wypróbowałeś już TomaszKu:-D  
Nie, na razie szukam przepisów w internecie. 
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5344
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Wystarczy 3 razy wygotować.

A poważnie. To dowód w sprawie?
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 1885
Rejestracja: 14 lip 2016, 10:19
Miejscowość: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 570 razy
Otrzymał podziękowań: 203 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszL »

TomaszK pisze: 30 lip 2023, 21:22
Czesio1 pisze: 30 lip 2023, 21:18
TomaszK pisze: 30 lip 2023, 21:15 
Idealne na zupę grzybową :-D  
Wypróbowałeś już TomaszKu:-D  
Nie, na razie szukam przepisów w internecie. 

 
Teraz to się nazywa "szukam przepisów w internecie" ale dawniej to się nazywało "szukam odważnych w internecie" :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 9003
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Podobno muchomory czerwone  są używane przez niektórych jako środek zastępczy zamiast narkotyków. Nie są tak trujące jak muchomor sromotnikowy, za to powodują oszołomienie, a u niektórych nawet wizje. Ale nie radzę próbować, bo wprawdzie nie zdarzają się śmiertelne zatrucia, ale za to wizje są przytłumione przez silne objawy uboczne - nudności, wymioty, suchość w ustach, obfite pocenie - tzw. objawy atropinowe. Wątpliwa przyjemność.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 9003
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Kilka ostatnich obiadów:
Wątróbka wieprzowa. Została podana z duszona cebulką. 

Obrazek

Nóżki wieprzowe pieczone. To był eksperyment, przeczytałem w XIX-wiecznej książce "Klub Pickwicka", że ubodzy Londyńczycy się tym zajadali i musiałem spróbować. 

Obrazek

Galaretka drobiowa. Robimy to zazwyczaj jak Beata nagotuje rosołu a goście niewiele zjedzą. 

Obrazek
 
 
 
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 1885
Rejestracja: 14 lip 2016, 10:19
Miejscowość: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 570 razy
Otrzymał podziękowań: 203 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszL »

Schabowy z frytkami w wersji "wege", czyli kabaczek (cukinia) zapiekany z serem mozzarella w sosie z koncentratu pomidorowego i do tego trochę oliwy z oliwek.
20230821_135219.jpg
 
 
 
Za ten post autor TomaszL otrzymał podziękowania (total 2):
VdL (28 sie 2023, 20:13) • Fantomas (29 sie 2023, 17:25)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5344
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Dziś w naszej kuchni pełnej niespodzianek, flaczki z siedzunia sosnowego.
 
 
Załączniki
Siedzuń sosnowy
Siedzuń sosnowy
20230821_212923.jpg
Za ten post autor Mysikrólik otrzymał podziękowanie:
TomaszL (30 sie 2023, 16:38)
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 1885
Rejestracja: 14 lip 2016, 10:19
Miejscowość: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 570 razy
Otrzymał podziękowań: 203 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszL »

Siedzuń siedzuniem (pomimo, że pierwszy raz czytam o nim, aż wstyd przyznać się), ale ten smalczyk ze skwarkami .....
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4800
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: VdL »

TomaszL pisze: 21 sie 2023, 21:47 Siedzuń siedzuniem (pomimo, że pierwszy raz czytam o nim, aż wstyd przyznać się), ale ten smalczyk ze skwarkami .....

 
Ooooo! Jak dobrze mądrego posłuchać. 🙂
Za ten post autor VdL otrzymał podziękowanie:
TomaszL (28 sie 2023, 20:27)
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 1885
Rejestracja: 14 lip 2016, 10:19
Miejscowość: wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 570 razy
Otrzymał podziękowań: 203 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszL »

VdL pisze: 28 sie 2023, 20:13
TomaszL pisze: 21 sie 2023, 21:47 Siedzuń siedzuniem (pomimo, że pierwszy raz czytam o nim, aż wstyd przyznać się), ale ten smalczyk ze skwarkami .....


 
Ooooo! Jak dobrze mądrego posłuchać. 🙂

 
Nie uważam że jestem mądry, wprost przeciwnie - bardzo często się mylę, ale cieszę się że nie tylko ja gustuję w prostych rozwiązaniach, także w kuchni. Mysikrólik zrobił tak fajne zdjęcie pieczywa ze smalcem ze skwarkami, niby prostej przekąski, że mi do dzisiaj ślinka leci na jej widok :)
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
grim_reaper
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 634
Rejestracja: 27 cze 2017, 22:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 111 razy
Otrzymał podziękowań: 72 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: grim_reaper »

Dawno nic nie wstawiałem.
Dziś bataty w dwóch odsłonach 😉
 
 
Załączniki
IMG_20231107_062428.jpg
IMG_20231107_062345.jpg
Za ten post autor grim_reaper otrzymał podziękowanie:
johny (07 lis 2023, 09:30)
ℍ𝕒𝕝𝕝ó 𝕞𝕪𝕣𝕜𝕦𝕣 𝕘𝕒𝕞𝕝𝕚 𝕧𝕚𝕟𝕦𝕣 𝕞𝕚𝕟𝕟
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Posty: 13152
Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Yvonne »

Mniam. Uwielbiam bataty.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11779
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 289 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: johny »

Możesz podać przepis? Też lubię bataty, choć chyba nie powinienem ich jeść bo mają dużo cukrów. Ale spróbować można.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7271
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 92 razy
Otrzymał podziękowań: 121 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

O siedzuniu pierwszy raz w życiu słyszę. Co za nazwa! 😳😳😳Co więcej, pewnie bym z góry uznała, ze to trucizna i okrazalabym długim łukiem..
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7271
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 92 razy
Otrzymał podziękowań: 121 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

To słodkie ziemniaki? Te pomarańczowe? A z czym je podałeś? Ser owczy i pomegranate ?
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 9003
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

 Zostało ziemniaków po wczorajszym niedzielnym obiedzie, goście się nie spisali. 
ziemniaki 1.jpg
Zrobiłem z nich danie z mojej młodości, wtedy znane pod nazwą ziemniaków po nelsońsku, teraz to raczej zapiekanka ziemniaczana. 
Do ziemniaków doszły podsmażone pieczarki, cebula i jajka ugotowane na twardo. W internetowych przepisach zalecają jeszcze posypać górę tartym żółtym serem ale nie pasowało mi to do wspomnień z dzieciństwa. Posypałem za to surowym boczkiem. 
ziemniaki 2.jpg
 
Do piekarnika na półtorej godziny i gotowe.
ziemniaki 4.jpg
 
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16527
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 475 razy
Otrzymał podziękowań: 221 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Czesio1 »

Wygląda apetycznie. 
Czy w smaku też odnalazłeś wspomnienia z dzieciństwa czy po latach smakowało inaczej? 
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 9003
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 443 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Smakowało jak w dzieciństwie ale też przypomniałem sobie jakie to jest pracochłonne. 
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2814
Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 107 razy
Otrzymał podziękowań: 157 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: irycki »

Swoją drogą, zacząłem się zastanawiać, czy potrafiłbym dzisiaj stwierdzić, że jakaś potrawa z dzieciństwa, której nie jadłem od lat, smakuje tak samo jak wtedy? Pamiętam, że było dobre, ale czy to był ten sam smak, czy podobny ale jednak trochę inny?
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”