Mysikrólik pisze:No to żeś się nagotował.RobertH pisze:Polecam hot-dog, ostry, na Orlenie.
Przygoda z kuchnią
- Eksplorator63
- Zlotowicz
- Posty: 1650
- Rejestracja: 16 maja 2016, 18:45
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- RobertH
- Zlotowicz
- Posty: 1279
- Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
- Tytuł: RobertH
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Eksplorator63 pisze:Mysikrólik pisze:No to żeś się nagotował.RobertH pisze:Polecam hot-dog, ostry, na Orlenie.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2020, 12:17 przez RobertH, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Posty: 5279
- Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
- Tytuł: harcerz
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 104 razy
- VdL
- Zlotowicz
- Posty: 4799
- Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
- Miejscowość: dokąd
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 129 razy
- Otrzymał podziękowań: 89 razy
Ale zapłacił! To też się liczy.Eksplorator63 pisze:Mysikrólik pisze:No to żeś się nagotował.RobertH pisze:Polecam hot-dog, ostry, na Orlenie.
Przed chwilą zrobiłem hotdogi z sałatą tossato, cebula czerwoną, ogórkiem konserwowym i sosem. Zdjęci nie mam już zjedliśmy.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2020, 17:46 przez VdL, łącznie zmieniany 2 razy.
- Czesio1
- Administrator
- Posty: 16384
- Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 386 razy
- Otrzymał podziękowań: 195 razy
Chyba zupę kukułkowąTomaszK pisze:A z innej beczki i innego zlotu. Co to za zupę gotuje ten smutny pan ?
[url=https://i.postimg.cc/mkTvLWT3/grzanka-1.jpg]Obrazek[/url]
[url=https://i.postimg.cc/G2KMj81Y/grzanka-2.jpg]Obrazek[/url]
[url=https://i.postimg.cc/7PBsG29r/grzanka-3.jpg]Obrazek[/url]
Ostatnio zmieniony 05 lis 2020, 18:47 przez Czesio1, łącznie zmieniany 2 razy.
- VdL
- Zlotowicz
- Posty: 4799
- Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
- Miejscowość: dokąd
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 129 razy
- Otrzymał podziękowań: 89 razy
Mam gdzieś muszle z tego ślimaka.TomaszK pisze:A te ślimaki z nad Loary pamiętasz ?
[url=https://i.postimg.cc/V62Jp41c/21.jpg]Obrazek[/url]
Z masełkiem czosnkowym. Panna Monika doprawiała.
- johny
- Moderator
- Posty: 11645
- Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
- Miejscowość: Łódź
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 241 razy
- Otrzymał podziękowań: 198 razy
TomaszK pisze:A te ślimaki z nad Loary pamiętasz ?
[url=https://i.postimg.cc/V62Jp41c/21.jpg]Obrazek[/url]
Z masełkiem czosnkowym. Panna Monika doprawiała.
Pycha!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
-
- Zlotowicz
- Posty: 7158
- Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował;: 90 razy
- Otrzymał podziękowań: 109 razy
Wracam do wspomnieniowych śniadań... dzisiaj zrobiłam sobie kanapkę jaka jadłam w Muzeum Van Gogh w Amsterdamie. Otoz bułeczka z serem Camembert, miodem, i plasterkami gruszki... pyszna.
Do kanapki herbata czarna, moja ulubiona, niestety z cukrem, w filiżance, po która zjeździłem pół Taipei. dosłownie.
To porcelana Franz, która zdziwiłam się, jest z Taiwanu, myślałam, ze europejska. Ta akurat filiżanka to hołd dla Van Gogha i efekt współpracy z wyżej wspomnianym muzeum.
Motyw drzewa migdałowego. Boska. Musiałam ja mieć. Franz produkuje bardzo figuralne filiżanki i w ogóle porcelanę.
Do kanapki herbata czarna, moja ulubiona, niestety z cukrem, w filiżance, po która zjeździłem pół Taipei. dosłownie.
To porcelana Franz, która zdziwiłam się, jest z Taiwanu, myślałam, ze europejska. Ta akurat filiżanka to hołd dla Van Gogha i efekt współpracy z wyżej wspomnianym muzeum.
Motyw drzewa migdałowego. Boska. Musiałam ja mieć. Franz produkuje bardzo figuralne filiżanki i w ogóle porcelanę.
- johny
- Moderator
- Posty: 11645
- Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
- Miejscowość: Łódź
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 241 razy
- Otrzymał podziękowań: 198 razy
Polecam się na przyszłość, a wiesz, że nie ma już tego sklepu gdzie to zamawialem?Brunhilda pisze:Ooo Johny! Nie zapomnę tego nigdy! Tj będę wdzięczna zawsze!
No pewnie!Brunhilda pisze:No wystrzelał się... ale można uzupełnić prżeciez...😀😀
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Posty: 8828
- Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 366 razy
W piątek odwiedziła nas Marta, przyjaciółka Beaty, a ona zawsze ma świetne pomysły kulinarne. Tym razem zrobiła sycylijską specjalność - arancini.
Składniki to ryż
włoski ser i włoska szynka (mogą być produkcji polskiej )
Ser należy utrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę drobno pokroić
Tarty ser mieszamy z ryżem, z ryżu formujemy kulki, wkładając do wnętrza farsz
Obtaczamy kulki kolejno w mące, jajku i bułce tartej, jak kotlety
i smażymy w głębokim tłuszczu
Co ciekawe ryż wcale nie nasiąka tłuszczem, może dlatego że jest sklejony serem.
Jemy na ciepło, chociaż na zimno nastepnego dnia, też było dobre.
Zamiast szynki, można dać np. mielone mięso, duszone warzywa albo smażone grzyby.
Składniki to ryż
włoski ser i włoska szynka (mogą być produkcji polskiej )
Ser należy utrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę drobno pokroić
Tarty ser mieszamy z ryżem, z ryżu formujemy kulki, wkładając do wnętrza farsz
Obtaczamy kulki kolejno w mące, jajku i bułce tartej, jak kotlety
i smażymy w głębokim tłuszczu
Co ciekawe ryż wcale nie nasiąka tłuszczem, może dlatego że jest sklejony serem.
Jemy na ciepło, chociaż na zimno nastepnego dnia, też było dobre.
Zamiast szynki, można dać np. mielone mięso, duszone warzywa albo smażone grzyby.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2020, 11:17 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Posty: 8828
- Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował;: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 366 razy
Makaron z bakłażanem ! W jakimś filmie - "Kotka na gorącym blaszanym dachu" "albo "Małżeństwo po włosku", jest wzmianka o tym daniu, bohaterka wytyka mężowi, że nigdy nie chwalił tego dania w jej wykonaniu. W polskim tłumaczeniu dali własnie "makaron z bakłażanem" i ja to kiedyś odtworzyłem. Może nie do końca tak jak teraz widzę w przepisach, ale i tak było genialne.Fantomas pisze:Arancini specjał z Sycylii świetny wybór. Mistrzowskim daniem z Sycylii jest też Pasta Alla Norma Polecam