Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Yvonne pisze:
VdL pisze:Na stole nie ma karpatki, którą włóczyliśmy na deser.
A to włóczenie to tak ze skojarzenia z Karpatami? ;-)
To te Karpaty włócznie na deser ;-)
Załączniki
IMG20201115211914.jpg
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Yvonne pisze:
VdL pisze:Na stole nie ma karpatki, którą włóczyliśmy na deser.
A to włóczenie to tak ze skojarzenia z Karpatami? ;-)
To te Karpaty włóczone na deser ;-)
Załączniki
IMG20201115211914.jpg
Ostatnio zmieniony 16 lis 2020, 11:55 przez VdL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Yvonne pisze:
Czesio1 pisze: Hanka, a skąd Ty masz tak stary rocznikowo trunek? To serio ode mnie?? :shock:
My też jeszcze mamy burgund z Winnicy Wojtka z 2015 :-)
Ciekawe, ja nie mam. To poproszę kartonik na adres.... Już znany. ;-)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Jezu, jeszcze karpatka...
Awatar użytkownika
słowik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 23
Rejestracja: 05 sie 2020, 17:48
Tytuł: Dj
Miejscowość: Wladislavia,Leslau
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: słowik »

Wino super !!! Czesio masz talent Gratulacje !!!
Obrazek
Awatar użytkownika
słowik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 23
Rejestracja: 05 sie 2020, 17:48
Tytuł: Dj
Miejscowość: Wladislavia,Leslau
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: słowik »

Hanka... Gesslerowa może u ciebie terminować :-) Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2020, 22:05 przez słowik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

słowik pisze:Wino super !!! Czesio masz talent Gratulacje !!!
Dzięki słowiku :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Czesio1 pisze:
słowik pisze:Wino super !!! Czesio masz talent Gratulacje !!!
Dzięki słowiku :564:
Czesio, wrzuć przepis na wino Wojtka.
Jakie winogrono , przepis i jak klarujesz wino.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

VdL pisze: Czesio, wrzuć przepis na wino Wojtka.
Jakie winogrono , przepis i jak klarujesz wino.
VdL, ja wszystko robię na oko.
To co piliście wczoraj jak widzę pochodzi z 2006 roku, bardzo stary rocznik z mojej kolekcji więc tym bardziej nie pamiętam przepisu. Być może sekretem jest długi czas dojrzewania wina?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

U nas wczoraj był królik w jarzynach.

Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Czesio1 pisze:
VdL pisze: Czesio, wrzuć przepis na wino Wojtka.
Jakie winogrono , przepis i jak klarujesz wino.
VdL, ja wszystko robię na oko.
To co piliście wczoraj jak widzę pochodzi z 2006 roku, bardzo stary rocznik z mojej kolekcji więc tym bardziej nie pamiętam przepisu. Być może sekretem jest długi czas dojrzewania wina?
Jak klarujesz wino?
Zawsze używasz drożdży? Jakich?

Robiliście kiedyś cydr? Robiłem drugie podejście, ale mi nie wyszlo.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Wino się samo klaruje, wystarczy że skończy się fermentacja. Raz mi się zdarzyło przerwać fermentację bo się ciągnęła i ciągnęła (była ciepła jesień). Wlałem wtedy do 60 litrów wina dwie butelki spirytusu. Przestało fermentować i sklarowało się w ciągu kilku dni.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Cydru nie robiłem. Za dużo roboty, a za mało alkoholu. Potem trzeba pasteryzować, bo przy tak niskim procencie podobno się psuje. Raz robiłem wino jabłkowe, z wyciskanego w sokowirówce soku z dodatkiem cukru, ale to niestety to nie to samo co wino z winogron.
A propos dodawania cukru. Miałem kiedyś mało miodu jak robiłem trójniak, a w książkach piszą, że 1/3 cukru można zastąpić miodem. Najpierw fermentował sam miód, a potem miałem dodać cukru. Cukier dodaje się do brzeczki po rozpuszczeniu w wodzie, ale mi sie nie chciało. Wyjąłem korek, nastawiłem torebkę sklepowego cukru i sypnąłem. Zaszumiało, wino sie spieniło, zrobiła się fontanna jak na filmach w youtube po wrzuceniu mentosa do dietetycznej coli. Straciłem wtedy 1/4 wina.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2020, 18:58 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

TomaszK pisze:Wino się samo klaruje, wystarczy że skończy się fermentacja. Raz mi się zdarzyło przerwać fermentację bo się ciągnęła i ciągnęła (była ciepła jesień). Wlałem wtedy do 60 litrów wina dwie butelki spirytusu. Przestało fermentować i sklarowało się w ciągu kilku dni.
Robiłem wg przepisu z internetu. Sok z jabłek do balonu na tydzień, potem sprawdź do butelek dodając szczyptę cukru i wlewasz do butelki. Spożywać do miesiąca czasu. Mi wychodziła mętna bebelucha, chciałem ratować cukrem , ale potem już tylko powstawał ocet winny.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

VdL pisze: Jak klarujesz wino?
Zawsze używasz drożdży? Jakich?

Robiliście kiedyś cydr? Robiłem drugie podejście, ale mi nie wyszlo.
Tak jak napisał Ci już TomaszeK wino po skończonej fermentacji samo się klaruje. Ja je co jakiś czas ściągam znad osadu, żeby było naj najklarowniejsze.
Drożdży używam szlachetnych w płynie. Do win czerwonych takie:
Drożdże do win czerwonych
a do białych takie:
Drożdże do win białych
Ostatnio zmieniony 16 lis 2020, 19:41 przez Czesio1, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

My tu gadu gadu, ale takiej marchwi jak ma Hanka w ogródku to nie widziałem, to samo seler i pory. Giganty!
W moim ogrodzie to ja mam bansai-warzywa.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2020, 19:44 przez VdL, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Likier kawowy

Post autor: VdL »

Odnalazłem przepis na likier kawowy. Pycha.
Załączniki
20141229_165432.jpeg
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Wrzuć jeszcze przepis na grzankę.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11645
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 198 razy

Post autor: johny »

Prawicie tak o domowych wyrobach, no to Wasze zdrówko! Piękny brązowy kolor i ten bukiet...
Obrazek
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Ater
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 531
Rejestracja: 05 sie 2017, 22:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Post autor: Ater »

Ostatnio z Anią robiliśmy cytrynówkę (pierwszy raz w życiu robiłem alkohol) i wyszła nawet dobrze, tylko bardzo kwaskowata.
Załączniki
123095036_1519672291562243_4725298563513399082_n.jpg
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Ater pisze:Ostatnio z Anią robiliśmy cytrynówkę (pierwszy raz w życiu robiłem alkohol) i wyszła nawet dobrze, tylko bardzo kwaskowata.
Dodaj miodu, łyżkę
Wrzuć przepis.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2020, 17:23 przez VdL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Grzanka Zlotowa

Post autor: VdL »

Przepis jest prosty, podam w kolejności do zrobienia.

Do garnka wsypujemy cukier ok 3 łyżek stołowych. Podgrzewamy i mieszamy , aby się skarmelizował.

Wymieszany karmel zalewamy wodą ok. 3 szklanki, POWOLI! Karmel skrystalizował się, należy go teraz rozpuścić w zalanej wodzie.

Dodajemy krówki, kukułki lub irysy, duża garść, następnie rozpuszczamy w roztworze , caly czas podgrzewając.

Jeśli mamy, już to rozpuszczone, dodajemy tabliczkę czekolady gorzkiej i mieszamy dalej , aby rozpuścić w roztworze.

Dodajemy pół łyżki masła.

Teraz Ważne!

Zdejmujemy z pieca, dodajemy powoli wódkę w ilości takiej ile dodaliśmy wody. Spirytus połowa ilości wody.

Następnie podgrzewamy najlepiej pod przykryciem zachowując ostrożność , można dopropwadzic do samozapłonu.

Koniec , smacznego.
Idealne po kuligu lub pasterce. :564:
Ater
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 531
Rejestracja: 05 sie 2017, 22:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Post autor: Ater »

Przed rozlewaniem dodaliśmy łyżkę miodu.

Tu jest przepis:
https://aniagotuje.pl/przepis/cytrynowka
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

TomaszK pisze:U nas wczoraj był królik w jarzynach.
Przyznam się, ze nigdy nie jadłam... musze chyba do Polski się wybrać w tej sprawie. U nas króliki są ale możliwe, ze niejadalne...

A tu zaległe żeberka w coca coli. ścisłe mówiąc resztki żeberek.. były pyszne.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 lis 2020, 15:03 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11645
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 198 razy

Post autor: johny »

Brunhilda pisze:A tu zaległe żeberka w coca coli. ścisłe mówiąc resztki żeberek.. były pyszne.
w piwie karmi też są genialne! :-)
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2708
Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy

Post autor: irycki »

A biała kiełbasa w piwie jaka dobra wychodzi! :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Żeberka w piwie? Wow! A jak? Tylko w piwie?
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Posty: 11645
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:30
Miejscowość: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 241 razy
Otrzymał podziękowań: 198 razy

Post autor: johny »

Brunhilda pisze:Żeberka w piwie? Wow! A jak? Tylko w piwie?
Wcześniej żeberka przyprawiasz przyprawą do żeberek, a po kilku godzinach zalewasz piwem karmi, tak aby je zakryć i gotujesz na lekkim ogniu do miękkości.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Mam ochotę skosztować tych żeberek w coli albo słodkim piwie. Jadłem kiedyś w restauracji żeberka na słodko i były genialne. Podejrzewam, że to coś podobnego.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

słowik pisze:Wino super !!! Czesio masz talent Gratulacje !!!
Reaguję jak milicjant na dowcip w starych kawałach, po trzech dniach. Więc, ten pan na zdjęciach z minizlotu w Brześciu, to był Słowik ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”