Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2708
Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy

Post autor: irycki »

Brunhilda pisze:Ooo! A jak się robi biała kiełbasę w piwie?
Jest masa przepisów, w sumie ja co roku robię inaczej, ale generalnie z grubsz tak:
kilka łyżek oleju, kilka łyżeczek musztardy (do tej pory używałem musztardy francuskiej Kamisa, ale w tym roku chcę spróbować na musztardzie rosyjskiej, też Kamis). Jakieś przyprawy wedle fantazji - sól, pieprz (może być cayenne), gorczyca, chili, co tam mamy w kuchni :D.

Można dodać miodu (ja dodaję) tylko wtedy trzeba uważać, żeby nie "gryzło się" z przyprawami. Miodu dajemy tak ze dwie łyżeczki.

Dajemy jakieś pół szklanki piwa. Od smaku piwa sporo zależy, ja używam ciemnego, najlepiej Kozela, bo tak lubię, choć przepisy prerferują jasne.

Tym mazidłem zalewamy ponakłuwane kiełbaski i chowamy do lodówki, niech się macerują, Ja na ogół robię rano i macerują się przez cały dzień.

Następnie szklimy cebulkę, układamy na niej kiełbaski, zalewamy zalewą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jakąś godzinką. Co jakiś czas trzeba podlewać zalewą, jak zalewa odparowuje to można podlać piwem, tylko żeby nie za dużo.

W sumie w moim wydaniu to jedna wielka improwizacja, zarówno jeśli chodzi o składniki jak i proporcje, zawsze wychodzi inaczej, ale zawsze smacznie! :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1437
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:49
Miejscowość: Bezludna Wyspa
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Milady »

Ja poza tradycyjnymi potrawami, czyli pisankami, obowiązkową rzeżuchą czy faszerowanymi jajkami piekę sernik (nie mazurka), robię sałatkę warzywną i hummus, do którego dokładam chleb własnego wypieku.:) No i oddzielnie grzyby marynowane.
Lubimy towarzystwo, ale nie mo?emy znie?? ludzi ca?y czas ko?o siebie. Wi?c gdzie? si? gubimy, potem wracamy i znów znikamy w diab?y.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Dziekuje za podpowiedzi. Jajka faszerowane, kiełbasa biała z piwie i rzeżucha będą na stole. A jak z rzeżucha? Po prostu ja zasiewasz na gazie czy coś?

U nas króluje czekolada pod każda postacią. Typowe tez są hot cross buns czyli bułeczki z krzyżykiem. Lekko słodkie. Przepis poniżej gdyby ktoś zechciał się pobawić.

https://www.recipetineats.com/hot-cross-buns-recipe/
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Bułeczek u nas nie ma, natomiast na będzie chałka w wykonaniu mojej teściowej. Ale tradycyjnie na obiad będzie pieczony indyk. A do śniadania świątecznego sos tatarski produkcji Beaty. Kilka godzin roboty ale ma większe wzięcie, niż wędliny do których jest dodatkiem.
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1437
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:49
Miejscowość: Bezludna Wyspa
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Milady »

Brunhilda pisze:A jak z rzeżucha? Po prostu ja zasiewasz na gazie czy coś?
Ja rzeżuchę sieję po prostu na wacie.:) I obowiązkowo pilnuję żeby miała wystarczająco wilgotno.
Lubimy towarzystwo, ale nie mo?emy znie?? ludzi ca?y czas ko?o siebie. Wi?c gdzie? si? gubimy, potem wracamy i znów znikamy w diab?y.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Zrobiłam na święta z internetu tort. Niezwykły, zielony , ze szpinaku. Bardzo wszystkim smakował! Zielony, przekładany bita śmietana i mascarpone z malinami, niezbyt słodki! Pyszny! Polecam na każda okazje, szczególnie, ze u Was wiosna.

Na zdjęciu troszke siadł bo gorąco było...

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2021, 14:07 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 2 razy.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Udało mi się tez zrobić pasztet z soczewicy, to ten pomaranczowawy w kolorze. Kolorystycznie pasował do świat!😀😀😀 był pyszny, niespodziewanie pyszny musze dodać! Również z internetu, z którejś polskiej strony z przepisami.

Obrazek
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2708
Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy

Post autor: irycki »

My w tym roku bardzo skromnie. Poza śledziem w pierzynce i kiełbasą w piwie właściwie wszystko kupne, a tego kupnego też niewiele. Nawet ciast nam się nie chciało piec...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Pasztet z soczewicy jest rzeczywiście dobry, to chyba jedna z niewielu wegetariańskich namiastek wędlin, która mi smakuje. Jadłem jeszcze smalec z cebulką w wykonaniu Misi, też super.
Ale tort ze szpinakiem mnie nie przekonał, przy słowie "szpinak" dostaję szczękościsku. Coś jak Czesiu na myśl o krewetkach :-D
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2021, 19:30 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze:Pasztet z soczewicy jest rzeczywiście dobry, to chyba jedna z niewielu wegetariańskich namiastek wędlin, która mi smakuje. Jadłem jeszcze smalec z cebulką w wykonaniu Misi, też super.
Ale tort ze szpinakiem mnie nie przekonał, przy słowie "szpinak" dostaję szczękościsku. Coś jak Czesiu na myśl o krewetkach :-D
Szpinak jest pyszny :-P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Post autor: TomaszK »

Czesio1 pisze:Szpinak jest pyszny :-P

Wstawię taki znaczek jak Ty, kiedy ktoś coś napisze o owocach morza: :563:

To nie było do Ciebie Brunhildo. Zrób pasztet z krewetek, to przylecimy do Australii :-)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2021, 20:40 przez TomaszK, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Czesio1 pisze:
TomaszK pisze:Pasztet z soczewicy jest rzeczywiście dobry, to chyba jedna z niewielu wegetariańskich namiastek wędlin, która mi smakuje. Jadłem jeszcze smalec z cebulką w wykonaniu Misi, też super.
Ale tort ze szpinakiem mnie nie przekonał, przy słowie "szpinak" dostaję szczękościsku. Coś jak Czesiu na myśl o krewetkach :-D
Szpinak jest pyszny :-P
Nigdy więcej, ostatni raz jadłem w przedszkolu. :563:
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Posty: 12996
Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 170 razy

Post autor: Yvonne »

Oczywiście, że szpinak jest pyszny.
Pod warunkiem, że jest odpowiednio przyrządzony.
A spaghetti ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych dań.

Jeśli chodzi o ciasto, to w naszej ulubionej kawiarni nazywa się ono Leśny Mech i jest ulubionym ciastem Adama. Zawsze, jak tam jesteśmy, to zamawia właśnie to ciacho. Ja za nim nie przepadam. Jest za mdłe, jak na mój słodki gust.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2021, 09:17 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1437
Rejestracja: 09 lip 2013, 14:49
Miejscowość: Bezludna Wyspa
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Milady »

Oczywiście, że szpinak jest bardzo smaczny! I dietetyczny (chociaż zależy z czym się go przyrządza;)).
Co do ciasta Leśny Mech to akurat za nim nie przepadam. Zdecydowanie wolę bezę z malinami.
Lubimy towarzystwo, ale nie mo?emy znie?? ludzi ca?y czas ko?o siebie. Wi?c gdzie? si? gubimy, potem wracamy i znów znikamy w diab?y.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

A jadł ktoś z Was pasztet z fasoli? Trochę roboty z tym a nie wiem czy warto?
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: VdL »

Dzisiaj szparagi.
 
Załączniki
IMG20210527150754.jpg
IMG20210527150754.jpg (3.5 MiB) Przejrzano 5356 razy
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: VdL »

Dzisiaj swojskie jadło.
 
Załączniki
IMG20210610154059.jpg
Awatar użytkownika
Budrys
Uwielbia przygody
Uwielbia przygody
Posty: 74
Rejestracja: 03 cze 2021, 14:18
Miejscowość: Macioła wielka
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Budrys »

Polecam tą książkę, potrawy z niej są tanie, smaczne i sycące.
http://chomikuj.pl/tn.pl/D*c4*99bski+H. ... 120149.pdf
Imago animi vultus est.
Nemo patiens, nisi sapiens.
Piter
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 267
Rejestracja: 12 maja 2021, 14:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Piter »

VdL pisze: 10 cze 2021, 15:43 Dzisiaj swojskie jadło.
 

 
Bon appetit :564:
 
Obrazek
Awatar użytkownika
Budrys
Uwielbia przygody
Uwielbia przygody
Posty: 74
Rejestracja: 03 cze 2021, 14:18
Miejscowość: Macioła wielka
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Budrys »

Spróbujcie na biwaku przyrządzić takie pyszne smakołyki. Smacznego łakomczuchy!
Imago animi vultus est.
Nemo patiens, nisi sapiens.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

U mnie w lockdown dzisiaj kurczak po filipinsku. Siedzę po nocach, oglądam TV (bo mam czas) i w nocy różne ciekawe rżeczy są. Wczoraj facet jakiś, Anglik, gotował właśnie kurczaka po filipinsku. Otoz marynuje się najpierw, najlepiej udka, w zaprawie:
Ocet biały,
Sos soyowy
Cukier brązowy
Liście laurowe
Czosnek dużo
Cebula
Imbir
Marynujemy 25 minut +
a! I powinien być coriander ale nie miałam, władze proszą, żeby nie chodzić do sklepie bo tam u nas chwilowo dużo zarażeń wiec miałam pietruszkę zielona, kontynentalna, czyli taka jakby Polsce i ja użyłam zamiast coriander. Poniżej faza marynowania 😀
Obrazek

Później smaży się. No naprawdę dobre mimo tego octu! Oto produkt prawie gotowy!
Obrazek


Podaje się z pyyysznym ryżem! Otoz:
Smaży się cebulkę
Praży wiórki kokosowe
Dodaje groszek zielony może być z puszki
Zamiast czosnku dałam sól czosnkowa
I ryż. No i gotujemy metoda absorpcji…

Obrazek
 
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Po niepowodzeniach w pieczeniu chleba za pierwszego lockdown, przeniosłam w drugim lockdown się na kajzerki. Nooo! I dużo lepiej mi to idzie!
Voila!
Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Czy w Polsce są w sprzedaży fioletowe marchewki i fioletowe kalafiory? Podobno pierwsze marchewki byly fioletowe właśnie! Uprwiane jakos przed 900 rokiem w Afganistanie , potem przeszły do Turcji, a potem na cały świat. W Europie jakos przemieniły się w pomarańczowe. Teraz powrót do fioletowych bo podobno zdrowsze…
Tu zupa kalafiorowa z marchewka. Na fioletowo.
Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

I coś dla Czesia. Scampi, czyli jakby wielgachne krewetki .

Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Własnie wróciłem z pobytu z rodziną w Świnoujściu. Leżenie na plaży to nie jest mój ulubiony sposób spędzania urlopu, wolę zwiedzanie. Ale były też zalety, w postaci chodzenia codziennie do innej restauracji na obiad  :-D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mimo wszystko nie utyłem  :-D
Nie wierzcie w "Paragony grozy". Prawie wszystkie te dania były w cenie 29-39 zł i nigdzie (poza golonką) cena nie była "według wagi". Tak że zamawiając, wiedziałem ile zapłacimy. 
 
 
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Posty: 12996
Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 170 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Yvonne »

Ależ te rybki smakowicie wyglądają :)
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

A krążki kalmarów. Mniam.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Mysikrólik pisze: 03 sie 2021, 21:12 A krążki kalmarów. Mniam. 
Właśnie, mniam ! :-D

Obrazek
 
 
 
 
Ostatnio zmieniony 04 sie 2021, 19:34 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Fantomas »

:027: Aż mi się skonsumowany niegdyś rożek owoców morza przypomniał. Po co ja to czytam i po co oglądam. Tylko apetytu na kalmary mi narobiliscie. To nieludzkie.
 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

U nas dzisiaj żurek, oczywiście z Brześcia.

ObrazekObrazek
 
Za ten post autor TomaszK otrzymał podziękowania (total 2):
Hanka (05 sie 2021, 19:11) • Czesio1 (05 sie 2021, 19:33)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”