Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 3879
Rejestracja: 25 sie 2015, 10:43
Miejscowość: Antoninów
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 137 razy

Post autor: Barabasz »

Jat też piekę chlebek i bułki z tego przepisu:
>>>YT: Chleb z gara

Robi się go szybko i wychodzi pyszny, zwykle jest zjedzony zanim całkiem ostygnie. Ostatnio zarobiliśmy też ciemny żytni.
Oto zdjęcia:
Załączniki
bułki.jpg
chleb.jpg
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

RobertH pisze: ale przepis poproszę z opisem czasu garowania.
Bardzo proszę dzień po dniu wykonanie zakwasu i samego chlebka:

Zakwas żytni PRZEPIS
Poniedziałek, godz. 19:00
100 g mąki żytniej zwykłej (nie razowej) i 100 ml letniej wody wymieszać odstawić pod przykryciem

Wtorek, godz. 7:00
Tylko wymieszać zakwas

Wtorek, godz. 19:00
dodać do zakwasu 100 g mąki żytniej zwykłej (nie razowej) i 100 ml letniej wody i wymieszać całość; odstawić pod przykryciem

środa, godz. 7:00
Tylko wymieszać zakwas

środa, godz. 19:00
dodać do zakwasu 100 g mąki żytniej zwykłej (nie razowej) i 100 ml letniej wody i wymieszać całość; odstawić pod przykryciem odstawić pod przykryciem

Czwartek, godz. 7:00
Tylko wymieszać zakwas

Czwartek, godz. 19:00
dodać do zakwasu 100 g mąki żytniej zwykłej (nie razowej) i 100 ml letniej wody i wymieszać całość; odstawić pod przykryciem

Piątek, godz. 7:00
Tylko wymieszać zakwas

Piątek, godz. 16:00

ZAKWAS GOTOWY DO UŻYCIA!
To porcja na dwa chlebki.



Chlebek PRZEPIS

Piątek, godz. 16:00
Robimy ciasto na chleb według przepisu (porcja na JEDEN CHLEBEK):

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej zwykłej
1 szklanka dodatków (słonecznik, otręby pszenne, otręby żytnie, płatki owsiane)
2 szklanki ciepłej wody (niepełne szklanki)
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
zakwas żytni (połowa tego co powyżej)
zioła dla smaku (oregano, bazylia, lubczyk, szałwia, estragon, itp.)

Wszystko razem mieszamy i wykładamy do nasmarowanej smalcem foremki. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury 5-6 godzin powinno wystarczyć.

Piątek, godz. 21:00-22:00

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy słonecznikiem i do piekarnika.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 200-220 stopni.

SMACZNEGO!!
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, 11:03 przez Czesio1, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
RobertH
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1279
Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
Tytuł: RobertH
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: RobertH »

Czesio1 pisze:3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej zwykłej
Dzięki. Zastosuje ,tylko zastosuje połowe ilości ,bo z ok. 5 szklanek mąki wyjdzie mi za dużo . Jeszcze takich żarłoków nie mam w domu ;)
KSIĄŻKI NIE GRYZĄ !!! POCHŁANIAJĄ W CAŁOŚCI !!!

Obrazek
Awatar użytkownika
RobertH
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1279
Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
Tytuł: RobertH
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: RobertH »

Barabasz pisze:bułki z tego przepisu
teraz tez musze sprobowac bułki i chalke
KSIĄŻKI NIE GRYZĄ !!! POCHŁANIAJĄ W CAŁOŚCI !!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 3879
Rejestracja: 25 sie 2015, 10:43
Miejscowość: Antoninów
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 137 razy

Post autor: Barabasz »

Tylko jak robisz bułki w piecyku to trzeba piec razem z naczyniem z wodą bo inaczej stracą wilgotność.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
RobertH
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1279
Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
Tytuł: RobertH
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: RobertH »

Jak chleb to i na delegację na weekend żurek się zrobiło :564:
Załączniki
IMG_20210312_113659.jpg
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, 11:42 przez RobertH, łącznie zmieniany 1 raz.
KSIĄŻKI NIE GRYZĄ !!! POCHŁANIAJĄ W CAŁOŚCI !!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

RobertH pisze:Jak chleb to i na delegację na weekend żurek się zrobiło :564:
Ale mnie dręczysz tym żurkiem. Za każdym razem przypomina mi się ten zlotowy żurek Hanki i już bym pokonał porcyjkę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
RobertH
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1279
Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
Tytuł: RobertH
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: RobertH »

Barabasz pisze:Tylko jak robisz bułki w piecyku to trzeba piec razem z naczyniem z wodą bo inaczej stracą wilgotność.
ja leje wode na dolna blache konewka . Jakie naczynie uzywasz?
KSIĄŻKI NIE GRYZĄ !!! POCHŁANIAJĄ W CAŁOŚCI !!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

Wracam do domu a tu taka niespodzianka czeka.
Załączniki
IMG_20210312_160705.jpg
IMG_20210312_160655.jpg
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
RobertH
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1279
Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
Tytuł: RobertH
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: RobertH »

Czesio1 pisze:Wracam do domu a tu taka niespodzianka czeka.
Widać że rodzinka duża ,z apetytem :-D
KSIĄŻKI NIE GRYZĄ !!! POCHŁANIAJĄ W CAŁOŚCI !!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Post autor: Czesio1 »

RobertH pisze:
Czesio1 pisze:Wracam do domu a tu taka niespodzianka czeka.
Widać że rodzinka duża ,z apetytem :-D
Taki świeży chlebek idzie jak... świeże bułeczki. Do tego smalczyk i ogóreczki. :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
RobertH
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1279
Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
Tytuł: RobertH
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: RobertH »

Czesio1 pisze:Ale mnie dręczysz tym żurkiem
zalej 3 łyżki mąki razowej żytniej wodą w słoiku ,i żurek sam sie zrobi na zupe za 4 dni :)
KSIĄŻKI NIE GRYZĄ !!! POCHŁANIAJĄ W CAŁOŚCI !!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 3879
Rejestracja: 25 sie 2015, 10:43
Miejscowość: Antoninów
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 137 razy

Post autor: Barabasz »

RobertH pisze:ja leje wode na dolna blache konewka . Jakie naczynie uzywasz?
Też na najgłębszą brytfannę w piecyku.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6392
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 202 razy
Otrzymał podziękowań: 144 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Jat też piekę chlebek i bułki z tego przepisu:
>>>YT: Chleb z gara
Genialny przepis Barabaszu.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Awatar użytkownika
RobertH
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1279
Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
Tytuł: RobertH
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: RobertH »

PawelK pisze:
Jat też piekę chlebek i bułki z tego przepisu:
>>>YT: Chleb z gara
Genialny przepis Barabaszu.
Jak ktoś nie lubi dużych dziur w chlebie jak na filmie ,to drożdże powinny być rozpuszczone w wodzie. By dobrze się rozprowadziły bez skupisk granulek, lub drugi raz przemieszał w połowie garowania.
Na taką ilość mąki używam 7 gr drożdzy zamiast 25gr ,ale z zakwasem .
Boję się że będzie leciało drożdżowym plackiem.
Jak Barabaszu czuć drożdże w chlebie ?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2021, 20:59 przez RobertH, łącznie zmieniany 2 razy.
KSIĄŻKI NIE GRYZĄ !!! POCHŁANIAJĄ W CAŁOŚCI !!!

Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Barabaszu! Dziekuje! Przepis pierwsza klasa! Tego mi potrzeba było!
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

A ja dzisiaj w tureckiej knajpie urzędowałam! Pyszne jedzenie!
W Polsce były jakiś stymulus na wakacje od rzadu? Żeby trochę ruszyć biznes turystyczny? U nas jest do restauracji, teraz tez na samoloty, lokalne oczywiście.

Pyszny hummus z prażona ciecierzyca
Obrazek

Turecki chlebek i pickle. Marchewka itp

Obrazek

Kurczak marynowany na ryżu z sosem z owczego sera

Obrazek

Baranina z tahini i baba ganoush.

Obrazek

Oczywiscie herbata po turecku

Obrazek

I pyyyszny deser! Krem z chałwy... niebiański po prostu!

Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 mar 2021, 14:21 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2708
Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy

Post autor: irycki »

Brunhilda pisze:W Polsce były jakiś stymulus na wakacje od rzadu? Żeby trochę ruszyć biznes turystyczny?
Bon turystyczny, ważny zreszta również na ten rok. Początkowo tylko na noclegi, ale zdaje się rozszerzyli też na inne rodzaje rekraacji.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2021, 18:02 przez irycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 3879
Rejestracja: 25 sie 2015, 10:43
Miejscowość: Antoninów
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 137 razy

Post autor: Barabasz »

RobertH pisze:Na taką ilość mąki używam 7 gr drożdzy zamiast 25gr ,ale z zakwasem .
Boję się że będzie leciało drożdżowym plackiem.
Jak Barabaszu czuć drożdże w chlebie ?
Nie, wszystko pachnie ładnie chlebkiem. Dziur żadnych też nie zauważyłem.
Natomiast chcielibyśmy użyć mąki żytniej to trzeba dodać trochę więcej drożdży, żeby dobrze urosło.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: VdL »

Brunhilda pisze:A ja dzisiaj w tureckiej knajpie urzędowałam! Pyszne jedzenie!
W Polsce były jakiś stymulus na wakacje od rzadu? Żeby trochę ruszyć biznes turystyczny? U nas jest do restauracji, teraz tez na samoloty, lokalne oczywiście.

Pyszny hummus z prażona ciecierzyca
Obrazek

Turecki chlebek i pickle. Marchewka itp

Obrazek

Kurczak marynowany na ryżu z sosem z owczego sera

Obrazek

Baranina z tahini i baba ganoush.

Obrazek

Oczywiscie herbata po turecku

Obrazek

I pyyyszny deser! Krem z chałwy... niebiański po prostu!

Obrazek
Wszystko pyszne, tylko te bratki. :-D
Awatar użytkownika
RobertH
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1279
Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
Tytuł: RobertH
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: RobertH »

dziś robi się chleb pomidorowy,z suszonymi pomidorami w zalewie ziołowej ,z nutą boczku i prażonej cebulki.

:-P
Załączniki
IMG_20210317_103203.jpg
KSIĄŻKI NIE GRYZĄ !!! POCHŁANIAJĄ W CAŁOŚCI !!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 3879
Rejestracja: 25 sie 2015, 10:43
Miejscowość: Antoninów
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 137 razy

Post autor: Barabasz »

Z takim składem to nawet nie mogę sobie wyobrazić jak taki smakuje? Jak możesz to zrób zdjęcie przekrojonego bochenka.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
RobertH
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1279
Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
Tytuł: RobertH
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: RobertH »

Barabasz pisze:Z takim składem to nawet nie mogę sobie wyobrazić jak taki smakuje? Jak możesz to zrób zdjęcie przekrojonego bochenka.
OK . Smakuje tak że kanapki nie potrzebują żadnego obkładu. :509: Każdy tak po 650 g
Załączniki
IMG_20210317_125817.jpg
IMG_20210317_115008.jpg
Ostatnio zmieniony 17 mar 2021, 13:05 przez RobertH, łącznie zmieniany 3 razy.
KSIĄŻKI NIE GRYZĄ !!! POCHŁANIAJĄ W CAŁOŚCI !!!

Obrazek
Awatar użytkownika
RobertH
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1279
Rejestracja: 26 lis 2018, 00:22
Tytuł: RobertH
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: RobertH »

..... a jak piekarnik nagrzany,to nie sposób to wykorzystać i poszły udka na obiad :-P
Załączniki
IMG_20210317_134216.jpg
KSIĄŻKI NIE GRYZĄ !!! POCHŁANIAJĄ W CAŁOŚCI !!!

Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

A jakie macie specjalne potrawy Wielkanocne?
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2708
Rejestracja: 22 cze 2016, 12:05
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 106 razy

Post autor: irycki »

Zależy co dla kogo jest specjalne.

My ostatnio już tylko w białą kiełbasę w piwie się bawimy. No i pisanki oczywiście.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

Ooo! A jak się robi biała kiełbasę w piwie?
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Post autor: Fantomas »

Żurek, jajka faszerowane i oczywiście mazurek.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Post autor: Brunhilda »

A jak robisz faszerowane jajka?
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Post autor: Fantomas »

Gotuje się jajka na twardo. Przecinasz je na pół. Wyciągasz żółtko, które później rozdrabniasz i mieszasz z rozdrobnionym farszem, którym mogą być np. szynka, marynowane pieczarki albo łosoś dodajesz odrobinę lub więcej sosu tatarskiej. Dodajesz sól, pieprz i wypełniasz farszem miejsce po zółtku. Tak mniej więcej :-) Dokładnie nie wiem, bo jestem tylko konsumentem wyrobów kulinarnych. Sam ich nie wyrabiam :-D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”