Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: VdL »

Dzisiaj ciepło,wiec na lekko.
Szparagi , ziemniaki i kurki w sosie smietanowo koperkowym.
 
 
Załączniki
IMG20220623201151.jpg
IMG20220626180031.jpg
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Może to dziwne, ale nigdy nie jadłem tych zielonych szparagów. Czy są w smaku identyczne z białymi?
Co z łykowatością?
Awatar użytkownika
Kika
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 3
Rejestracja: 19 cze 2022, 21:24
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Kika »

Ja poproszę takie danie na następnym zlocie :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Posty: 12996
Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 170 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Yvonne »

Kika pisze: 26 cze 2022, 21:50 Ja poproszę takie danie na następnym zlocie :)

 
Ja też :)
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Posty: 12996
Rejestracja: 09 lip 2013, 16:01
Miejscowość: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 170 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Yvonne »

Mysikrólik pisze: 26 cze 2022, 21:42 Może to dziwne, ale nigdy nie jadłem tych zielonych szparagów. Czy są w smaku identyczne z białymi?
Co z łykowatością?

 
Rzeczywiście dziwne.
Taki wyga kulinarny i nie jadłeś?
Są inne niż białe. Ale też pyszne. Ich największą zaletą jest to, że nie trzeba ich obierać.
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 3879
Rejestracja: 25 sie 2015, 10:43
Miejscowość: Antoninów
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 137 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Barabasz »

Mysikrólik pisze: 26 cze 2022, 21:42 Może to dziwne, ale nigdy nie jadłem tych zielonych szparagów. Czy są w smaku identyczne z białymi?
Co z łykowatością?

 
 To ja odwrotnie, zawsze jadłem zielone ktore są pyszne,a nigdy białych.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Jakoś nigdy nie polubiłem szparagów, zawsze trafiają mi się gorzkie i włókniste.
Ale sos kurkowy wygląda smakowicie. 
 
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Posty: 6392
Rejestracja: 27 lip 2013, 10:25
Podziękował;: 202 razy
Otrzymał podziękowań: 144 razy
Kontakt:

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: PawelK »

TomaszK pisze: 27 cze 2022, 11:28 Jakoś nigdy nie polubiłem szparagów, zawsze trafiają mi się gorzkie i włókniste.

 
Zacznij od spróbowania w restauracji. Tam raczej potrafią wybrać te lepszej jakości, bo rzeczywiście na straganie laik może trafić byle jakie.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

U mnie dzisiaj kuchnia szwedzka.
Pamiętacie "Dzieci z Bullerbyn" ? Była tam taka scena, jak narratorka (Lisa) z przyjaciółką z sąsiedniego domu, Anną, zebrały zamówienia od sasiadów i poszły do odległego sklepu na zakupy. Między innymi dostały kilka zamówień na "kawałek kiełbasy dobrze obsuszonej". Tak im się to zamówienie spodobało, że idąc do sklepu, podśpiewywały wymyśloną na poczekaniu piosenkę ze słowami "kawałek kiełbasy dobrze obsuszonej". W końcu, kiedy już wracały ze sklepu, uświadomily sobie, że zapomniały kupić kiełbasę. 

Obrazek

W szwedzkim oryginale, dziewczynki miały kupić "falukorv", tradycyjną szwedzką kiełbasę, nie mającą odpowiednika w Polsce. Mój syn z żoną ostatni weekend spędzili w Sztokholmie (m.in. zwiedzili wydobyty z Bałtyku okręt Vasa) i na moją prośbę zakupili dla mnie falukorv. 

Obrazek

Syn mówi, że to musi być coś bardzo popularnego, jest w każdym sklepie, w różnych odmianach. Jak sprawdziłem w internecie, kiełbasa pomimo, że wyglada jak mortadela, przeznaczona jest do spożywania na ciepło i traktowana, jako szybkie danie. Smażone lub ugotowane plastry falukorv, podaje się np. w sosie chrzanowym z ziemniakami, w hamburgerach, podsmażone z papryką albo cebulą.

Obrazek

Z wyglądu rzeczywiście coś jak mortadela, ale już smak zupełnie inny, prawdę mówiąc na zimno - takie sobie. Ale po podgrzeniu, nawet w mikrofali już dużo lepsze, intesywnie mięsne, wbrew wyglądowi mało tłuste. Dzisiaj z synem zrobiliśmy tylko wstępną degustację, spróbuję zrobić z tego coś bardziej wymyślnego, np. carbonarę (znalazłem taki przepis).

W internecie można znaleźć fragment filmu "Dzieci z Bullerbyn", jak Lisa i Anna śpiewają piosenkę o "falukorv".

 
 
 
 
 
 
 
 
Za ten post autor TomaszK otrzymał podziękowania (total 4):
PawelK (18 lip 2022, 21:32) • Hanka (19 lip 2022, 07:49) • Fantomas (19 lip 2022, 07:59) • Brunhilda (20 lip 2022, 12:28)
Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 2617
Rejestracja: 30 lip 2018, 09:44
Podziękował;: 139 razy
Otrzymał podziękowań: 134 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Fantomas »

Zaciekawiłeś mnie. Siostrzenica bywa w Szwecji, poproszę ją o taką kiełbasę.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Tak, nie wiem dlaczego ale ten kawałek z kawałkiem kiełbasy dobrze obsuszonej został mi w pamięci! Do tego stopnia, ze jak kupuje kiełbasę to sobie w myślach podśpiewuje jak dziewczynki😀😀😀. Zawsze i od lat.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Brunhilda pisze: 20 lip 2022, 12:30Tak, nie wiem dlaczego ale ten kawałek z kawałkiem kiełbasy dobrze obsuszonej został mi w pamięci! Do tego stopnia, ze jak kupuje kiełbasę to sobie w myślach podśpiewuje jak dziewczynki😀😀😀. Zawsze i od lat.  
No popatrz, ja też ! To dlatego ta kiełbasa wpadła mi w oko. 
Chociaż zawsze sobie wyobrażałem, że chodzi o kabanos, a tu proszę - wołowa mortadela :-D
 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Dzisiaj była carbonara z tą szwedzką kiełbasą. W oryginalnym przepisie: "pasta med falukorv". 

Obrazek
 
 
 
 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Na zakończenie lata - kuchnia australijska.
Kiedy kilka lat temu gościliśmy u Brunhildy, jako jeden z obiadów podała gulasz z kangura z pure z batatów. 

Obrazek

Jako zupa był chłodnik, który przygotowała jej przyjaciółka, Ola. 

Obrazek

Ja rzadko jadam chłodnik, ale w czasie tegorocznych upałów, kilkakrotnie kupowaliśmy w różnych sklepach, od różnych producentów. Takie sobie. W końcu poprosiłem Beatę, żeby może sama ugotowała, są przecież przepisy w internecie. Beata obiecała, że zrobi, ale tylko tamten australijski, według przepisu Oli. Brunhilda stanęła na wysokości zadania i wyciągnęła z Oli tajny przepis:
Bierzesz puszkę 375 g buraków. U Was są słoiki podobno. Musi być z octem.
Ścierasz na grubej tarce.
Długi zielony ogórek, a jak u Was nie ma długich to trzy zwykle krótkie.
Ścierasz na grubej tarce.
Trzy duże rzodkiewki.
Ścierasz na grubej tarce.
Pęczek pokrojonego koperku i szczypiorku.
Maślanka około 600 ml.
Sól do smaku.
Śmietana słodka do smaku , 150-250 ml
Cukier do smaku, w zależności jak słodkie buraki. Łyżeczka pewnie
Jajka na twardo.
A to dzisiejszy produkt według tego przepisu. Oczywiście proporcje przemnożyliśmy kilkakrotnie.

Obrazek

Jest pyszny. Szkoda, że lato się kończy.
 
 
Za ten post autor TomaszK otrzymał podziękowanie:
PawelK (30 sie 2022, 20:09)
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Ooooo! Jak się cieszę, ze wyszedł! Wyglada pyyysznie! Aż sama chce!
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Dzisiaj próbowałam chips bananowych na słono. Smakują jak ziemniaczane ! Chyba przez sol! Ciekawe jak je tak cienko pokroili…
Podobno z zielonych bananów, stad mało słodkie. Może tez są twardsze i można pokroić? A w ogóle to samo zdrowie. Producent, ten Banana Joe, biegał dla sportu, zmęczył się, wrócił do domu a tu nic do jedzenia w lodowce! Oprócz zielonych bananów. Wiec pokroił i zrobił chipsy. Takie story na opakowaniu.

Obrazek

Obrazek
 
 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Możesz podesłać ? U nas jeszcze nie ma  :-D
Słodkie znam, są super, wygrzebuję je Beacie z musli.
Nawiasem mówiąc ciągle nie ma u nas chipsów z batatów, a w innych krajach są dostępne w sklepach. Może to spisek polskich hodowców ziemniaków ?  :-D
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Chipsy bananowe widziałem w Biedronce, ale cena mnie nie skusiła.
Czekam na przeceny. Ostatnio zakupiłem sporo papaji 3 zł za 80 g suszu. Pyszota.
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Ale zwykle czy solone? Te, które teraz próbowałam są na słono. Właściwie smakowały mi chociaz dziwne się wydają banany na słono…
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Nie jadłem, ale obstawiam że słodkie, względnie bez dodatków.
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Czas na grzyby.

Maślaki w sosie śmietanowo-koperkowym.
 
Załączniki
IMG_20220928_203558.jpg
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: VdL »

U nas dzisiaj na słodko.
Jabłka z miodem i cynamonem
 
Załączniki
IMG20221106152347.jpg
IMG20221106154445.jpg
IMG20221106152355.jpg
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Postanowiłem dziś zmierzyć się z ciasteczkami kawowymi, co też uczyniłem.
Przepis prosty, mało czasochłonny. Ciasteczka jak na pierwszy raz wyszły nie najgorzej. Dodałbym więcej kawy bo jej smak jest zbyt subtelny. Bardziej czuć moim zdaniem kakao, które także jest w przepisie.
Podsumowując, uważam że warto. Do kawuni jak znalazł.
 
 
Załączniki
IMG_20221116_173425.jpg
Za ten post autor Mysikrólik otrzymał podziękowania (total 3):
TomaszL (16 lis 2022, 19:08) • Czesio1 (16 lis 2022, 19:14) • Hanka (16 lis 2022, 19:55)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

A u mnie frytki z fioletowych ziemniaków. Dla lepszego efektu wymieszane ze zwykłymi. 

Obrazek
 
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze: 28 lis 2022, 18:59 A u mnie frytki z fioletowych ziemniaków. Dla lepszego efektu wymieszane ze zwykłymi. 

 
Dla mnie najlepsze frytki są z białych ziemniaków. 
 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

W smaku są taki same, Jakby jeść przy zgaszonym świetle, to nie do odróżnienia. 
 
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze: 29 lis 2022, 12:25 W smaku są taki same, Jakby jeść przy zgaszonym świetle, to nie do odróżnienia. 
 
 
Nie są Tomaszku takie same. Frytki z białych są miękkie i smaczniejsze jak dla mnie niż z żółtych ziemniaków. 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 3879
Rejestracja: 25 sie 2015, 10:43
Miejscowość: Antoninów
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 114 razy
Otrzymał podziękowań: 137 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Barabasz »

Miękkie frytki?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Posty: 16384
Rejestracja: 07 lip 2013, 14:00
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 386 razy
Otrzymał podziękowań: 195 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Czesio1 »

Barabasz pisze: 29 lis 2022, 14:27 Miękkie frytki?

 
Tak. One nie robiły się takie twarde, chrupiące jak te z żółtych ziemniaków. Tak to pamiętam z dawnych lat. 
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8828
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Barabasz pisze: 29 lis 2022, 14:27Miękkie frytki?  
Zgadza się, one były miękkie i chrupiące jednocześnie. Białe i fioletowe. Może ta "miękkość" zależy od odmiany ziemniaków, np. że mniej skrobi ? 
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”