Strona 62 z 69

Re: Przygoda z kuchnią

: 07 maja 2022, 19:04
autor: Mysikrólik
Dziś wieprzowina słodko-kwaśna z ananasem.
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 07 maja 2022, 21:04
autor: TomaszK
Brunhilda pisze: 07 maja 2022, 01:51A czy ktoś kiedyś widział taki pustynny owoc?  
Ja chyba widziałem.

Obrazek

A nawet zjadłem prosto z krzaka, a wtedy ktoś na mnie nakrzyczał że się mogę otruć...
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 07 maja 2022, 21:06
autor: TomaszK
Mysikrólik pisze: 07 maja 2022, 19:04Dziś wieprzowina słodko-kwaśna z ananasem.  
Wygląda apetycznie, ale ananas ?

 
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 maja 2022, 02:52
autor: Brunhilda
TomaszK pisze: 07 maja 2022, 21:06
Mysikrólik pisze: 07 maja 2022, 19:04Dziś wieprzowina słodko-kwaśna z ananasem.  
Wygląda apetycznie, ale ananas ?

 
Słodko kwaśna wieprzowina musi być z ananasem! Dzięki Mysikroliku ze przypomniałeś! Wciagam na listę do przyrządzenia. Wyglada pysznie. 

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 maja 2022, 06:16
autor: Brunhilda
To inna Tomaszku! To Co trzymasz to chyba nawet jagoda jakaś? Pamietam, ze struchlalam jak zjadłeś…

Te są większe i czerwonawe raczej

Obrazek

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 maja 2022, 06:17
autor: Brunhilda
Zrobiłam z nich dżem. Dodałam jeszcze pigwe.

Obrazek

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 maja 2022, 06:18
autor: Brunhilda
Problem z tymi pustkami. Strasznie twarde. Nie do zjedzenia. Przecierałem przez sitko.

Obrazek

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 maja 2022, 06:20
autor: Brunhilda
A te pestki podobno , jeśli je zmielić, i zrobić z nich pastę są podobno rewelacyjne na ból zębów! Aboryganska metoda .

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 maja 2022, 11:51
autor: Mysikrólik
A jak u Aborygenów z zębami? Warto brać z ich "medycyny" przykłady?

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 maja 2022, 14:19
autor: Brunhilda
Mysikrólik pisze: 08 maja 2022, 11:51 A jak u Aborygenów z zębami? Warto brać z ich "medycyny" przykłady?

 
😀 no właśnie może lepiej pozostać przy ogólnie stosowanych metodach 

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 maja 2022, 14:22
autor: Brunhilda
Ale pozostańmy jeszcze chwilkę przy aborygeńskich smakołykach!
Wspominałam kiedyś, ze czasem, zamiast cytryny, Aborygeni używają zielonych mrówek jako kwaskowej przyprawy.
A teraz kupiłam gin, pyszny! Z zielonymi mrówkami właśnie.

Obrazek

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 maja 2022, 14:23
autor: Brunhilda
Tu udało mi się uchwycić parę egzemplarzy w butelce.

Obrazek

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 maja 2022, 14:24
autor: Brunhilda
I w szklaneczce z tonikiem.

Obrazek

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 maja 2022, 14:25
autor: Brunhilda
A tu w komplecie z finger lime, owocu, o ktorym tez wspominalam. Take kwasne granuláis, jak kawior.

Obrazek

Re: Przygoda z kuchnią

: 08 maja 2022, 19:21
autor: Hanka
wyglądają ładnie te owoce ładnie, a dżem smaczny?
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 10 maja 2022, 00:28
autor: Brunhilda
Smaczny. Taki trochę dziwny ale smaczny. Można go zrobić z papryczka chili.tez spróbuje. Tylko najwieksza robota z przesiewanie tych pesteczek. Jak kamienie!

Re: Przygoda z kuchnią

: 25 maja 2022, 02:05
autor: Brunhilda
Kupiłam takie dziwne warzywo pierwszy raz. Właściwie nigdy przedtem nie widzialam! Nazywa się spaghetti squash. Dyniowate, właściwie mała, owalna, żółta dynia.

Obrazek

Przekrawa się na pół, trochę masełka, soli i do piekarnika.
Wychodzi właśnie jak powyżej, niby jakby nigdy nic ale… jak się tylko włoży widelec, rozpada się na małe kluseczki cienkie jak makaron 😳😳😳 czary!

Obrazek
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 25 maja 2022, 02:07
autor: Brunhilda
Smakuje nijak. Gdyby nie to masełko to w ogóle…

Re: Przygoda z kuchnią

: 25 maja 2022, 20:06
autor: Brunhilda
Miałam okazje spróbować coś niewiarygodnie paskudnego. Dżem z boczku. 😳😳😳😳😳😳😳
Yuck. Fuj. Kto to w ogóle wymyślił? Lubię boczek z syropem klonowym ale z cukrem? Nawet to czerwone wino i port w składzie nie pomagają…
Stoi w lodowce. Widzę go codziennie. Brrr… Musze wyrzucić po prostu.

Obrazek

A to skład

Obrazek
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 25 maja 2022, 20:17
autor: TomaszK
Brunhilda pisze: 25 maja 2022, 20:06Stoi w lodowce. Widzę go codziennie. Brrr… Musze wyrzucić po prostu. 
Jak możesz wyrzucać cokolwiek z boczku ! W Tajlandii smakowały mi końcówki skrzydełek drobiowych na słodko, we Francji dżem z cebuli, a sam robię kurczaka w kawałkach na słodko (8 czubatych łyżek cukru na 1,5kg mięsa !). Ten boczek to pewnie nie do smarowania chleba, może raczej jako dodatek do jakichś egzotycznych potraw ?
 
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 25 maja 2022, 20:51
autor: Brunhilda
Zamroże do Twojego przyjazdu. Dzem z cebuli, kurczaka na słodki, wieprzowinę ze śliwkami, boczek z syropem klonowym ja tez lubię. Zaręczam, to jest paskudne.
Czeka na Ciebie 😀😀😀

Re: Przygoda z kuchnią

: 25 maja 2022, 20:51
autor: Brunhilda
Zamroże do Twojego przyjazdu. Dzem z cebuli, kurczaka na słodki, wieprzowinę ze śliwkami, boczek z syropem klonowym ja tez lubię. Zaręczam, to jest paskudne.
Czeka na Ciebie 😀😀😀

Re: Przygoda z kuchnią

: 12 cze 2022, 16:00
autor: Mysikrólik
Dziś w naszej kuchni pełnej niespodzianek glazurowane żeberka po wietnamsku.
 

Re: Przygoda z kuchnią

: 12 cze 2022, 19:06
autor: Brunhilda
Ooo Mysikroliku! Wygladaja pysznie i zdrowo. W czym glazurowanej ? Ocet i cukier?

Re: Przygoda z kuchnią

: 12 cze 2022, 20:58
autor: TomaszK
Żeberka glazurowane brzmią super, ale te warzywa naprawdę konieczne ?

Re: Przygoda z kuchnią

: 12 cze 2022, 22:29
autor: Mysikrólik
Glazurowane w cukrze trzcinowym.

Warzywka były naprawdę dobre. Cebula i papryka, ale to zielone, czyli kolendra, były w przepisie, a moim zdaniem zbędne. To jedyne co mi w daniu nie pasowało.

Re: Przygoda z kuchnią

: 14 cze 2022, 11:51
autor: VdL
Mysikrólik pisze: 12 cze 2022, 22:29 Glazurowane w cukrze trzcinowym.

Warzywka były naprawdę dobre. Cebula i papryka, ale to zielone, czyli kolendra, były w przepisie, a moim zdaniem zbędne. To jedyne co mi w daniu nie pasowało.

 
Wygląda apetycznie. Osobiscie nie lubie kolendry, zastępuję ja pietruszką, jest łagodniejsza i mniej łukowata.

Re: Przygoda z kuchnią

: 14 cze 2022, 11:53
autor: VdL
TomaszK pisze: 25 maja 2022, 20:17
Brunhilda pisze: 25 maja 2022, 20:06Stoi w lodowce. Widzę go codziennie. Brrr… Musze wyrzucić po prostu. 
Jak możesz wyrzucać cokolwiek z boczku ! W Tajlandii smakowały mi końcówki skrzydełek drobiowych na słodko, we Francji dżem z cebuli, a sam robię kurczaka w kawałkach na słodko (8 czubatych łyżek cukru na 1,5kg mięsa !). Ten boczek to pewnie nie do smarowania chleba, może raczej jako dodatek do jakichś egzotycznych potraw ?
 
 

 
Może jako dodatek do żeberek , albo do gulaszu wieprzowego byłoby dobre.

Re: Przygoda z kuchnią

: 15 cze 2022, 18:30
autor: Brunhilda
Odpada. Coś niebywałe paskudnego!

Re: Przygoda z kuchnią

: 16 cze 2022, 23:48
autor: Dyplomata
Sporbujcie zrobic cos takiego, bardzo dobre danie.
https://www.rie-world.com/wolowina-po-mongolsku/