Strona 2 z 2

: 11 gru 2020, 19:49
autor: Hanka
TomaszK pisze: Teraz trzeba dać do chłodnego miejsca żeby dojrzewało przez kolejne kilka miesięcy.
Proponuję postawić w mojej piwniczce :-D , jest tam stała temperatura 10-12 stopni. Przypilnuję tego dojrzewania.

: 15 gru 2020, 11:22
autor: Mysikrólik
TomaszK pisze:Teraz trzeba dać do chłodnego miejsca żeby dojrzewało przez kolejne kilka miesięcy.
Przypomnij mi, co jaki czas zlewałeś znad osadu?
Hanka pisze:Proponuję postawić w mojej piwniczce :-D , jest tam stała temperatura 10-12 stopni. Przypilnuję tego dojrzewania.
I tyle byśmy ten miodek widzieli, patrząc ilu gości Cię odwiedza. :-P

: 15 gru 2020, 11:52
autor: TomaszK
Mysikrólik pisze:Przypomnij mi, co jaki czas zlewałeś znad osadu?
Trójniak co 3 miesiące, po drugim zlaniu już osad nie powstaje. Czwórniaka nigdy nie robiłem, pewnie wystarczy tylko raz, byle był klarowny.

Re: Miodek

: 13 gru 2021, 20:20
autor: Mysikrólik
Dzisiaj zmontowałem 30 litrów trójniaka na bazie miodu gryczanego.
Teraz tylko trzeba poczekać 2 lata i jak znalazł.😀
 

Re: Miodek

: 13 gru 2021, 21:01
autor: Yvonne
Mysikrólik pisze: 13 gru 2021, 20:20 Dzisiaj zmontowałem 30 litrów trójniaka na bazie miodu gryczanego.
Teraz tylko trzeba poczekać 2 lata i jak znalazł.😀
 

 
Super, to my się zapowiadamy do Was na święta 2023 :)
 

Re: Miodek

: 14 gru 2021, 14:39
autor: Brunhilda
Ooo! Mysikroliku! Trojniaczek? Fantastycznie. A skąd wziąłeś przepis?

Re: Miodek

: 14 gru 2021, 15:29
autor: Mysikrólik
Brunhilda pisze: 14 gru 2021, 14:39 Ooo! Mysikroliku! Trojniaczek? Fantastycznie. A skąd wziąłeś przepis?

 
Z grubsza, trzymam się tego przepisu:
http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mi ... cji-miodow

Re: Miodek

: 14 gru 2021, 18:35
autor: Brunhilda
Bardzo profesjonalnie wyglada ta strona! Ale dwa lata trzeba czekać…

Re: Miodek

: 14 gru 2021, 21:14
autor: Mysikrólik
No wiesz, próbować można już wcześniej, żeby wiedzieć jak się smak zmienia. 😀

Re: Miodek

: 14 gru 2021, 21:42
autor: Czesio1
Mysikrólik pisze: 14 gru 2021, 21:14 No wiesz, próbować można już wcześniej, żeby wiedzieć jak się smak zmienia. 😀

 
Taaaa, tylko, że jak zaczniesz tak próbować jak ja to przed upływem dwóch lat nic nie zostanie  :oops:
 
 

Re: Miodek

: 14 gru 2021, 21:48
autor: Mysikrólik
Czesio1 pisze: 14 gru 2021, 21:42
Mysikrólik pisze: 14 gru 2021, 21:14 No wiesz, próbować można już wcześniej, żeby wiedzieć jak się smak zmienia. 😀


 
Taaaa, tylko, że jak zaczniesz tak próbować jak ja to przed upływem dwóch lat nic nie zostanie  :oops:
 
 

 
Istnieje takie ryzyko.🤣

Re: Miodek

: 14 gru 2021, 22:04
autor: Czesio1
Mysikrólik pisze: 14 gru 2021, 21:48
Czesio1 pisze: 14 gru 2021, 21:42
Mysikrólik pisze: 14 gru 2021, 21:14 No wiesz, próbować można już wcześniej, żeby wiedzieć jak się smak zmienia. 😀

 
Taaaa, tylko, że jak zaczniesz tak próbować jak ja to przed upływem dwóch lat nic nie zostanie  :oops:
 
 
Istnieje takie ryzyko.🤣

 
U mnie to ryzyko graniczy niemal z pewnością.  :lol: