Z Tego Co Pamiętam.Yvonne pisze:Co to znaczy ZTCP?PiTT pisze:coś o szarych komórkach jest ZTCP w Księdze Strachów.
Konkurs - postać z kanonu
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 224 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki
.
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 303 razy
Ło matko!irycki pisze: Yvonne napisał/a:
PiTT napisał/a:
coś o szarych komórkach jest ZTCP w Księdze Strachów.
Co to znaczy ZTCP?
Z Tego Co Pamiętam.
Dziękuję
Próbowałam sobie przypomnieć, czy w Księdze Strachów coś takiego jest, ale bez powodzenia
To jakiś obowiązujący akronim czy radosna twórczość Pitta?
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 88 razy
- Otrzymał podziękowań: 696 razy
Film został wyemitowany przez którąś z naszych telewizji, tuż przed kinową premierą filmu Hoffmana. To film w stylu hollywoodzkim. Husarze nie mieli skrzydeł na plecach, ale malutkie skrzydełka na hełmie, Skrzetuski też. Ale któryś z krytyków filmowych napisał wtedy, że od strony fabularnej, film jest lepszy od filmu Hoffmana.Hertel pisze:Chciałem sobie przypomnieć, kto grał Horpynę u Hoffmana; klik, klik i wygooglała mi się włosko-francusko-jugosłowiańska wersja "Ogniem i mieczem".
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniem_i_ ... film_1962)
Kurka wodna... Nawet nie wiedziałem o istnieniu tego filmu. Skrzetuskiego grał Winnetou
- Yvonne
- Moderator

Właśnie!Barabasz pisze:TomaszK napisał/a:
Husarze nie mieli skrzydeł na plecach, ale malutkie skrzydełka na hełmie, Skrzetuski też. .
Gdzieś kiedyś słyszałem, że husaria wcale nie walczyła z tymi skrzydłami, zakładali je tylko odświętnie na parady
Z tymi skrzydłami husarii to jest duża wątpliwość.
Rozmawiałam kiedyś o tym z Kapitanem Jędrkiem z Chojnika i chyba właśnie mówił coś takiego, co napisał Barabasz.
Muszę poszukać informacji na ten temat.
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 413 razy
- Otrzymał podziękowań: 319 razy
Hertel pisze:Też gdzieś o tym czytałem.TomaszK pisze:. Husarze nie mieli skrzydeł na plecach, ale malutkie skrzydełka na hełmie
A tak w ogóle to przypomniałeś mi Hegemona![]()
Obrazek
- PiTT
- Zlotowicz

- Miejscowość: Gd./Tcz.
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Bo tak wprost to tego nie maYvonne pisze: Próbowałam sobie przypomnieć, czy w Księdze Strachów coś takiego jest, ale bez powodzenia![]()
W którymś momencie Tomasz, któremu Kuryłło proponuje spółkę, myśli sobie o tym, że postrach gastronomii ignoruje jego umysł. A dzieje się to w kontekście faktu posiadania przez Tomasza samochodu, którego z kolei Kuryłło nie ma.
Refleksje o intelekcie Tomasza pojawiają się też w Niesamowitym dworze, gdzie Tomasz czuje się dotknięty opinią panny Wierzchoń na jego temat - już po tym, kiedy podczas inwentaryzacji ujawnił swoją wiedzę.
Dalej teraz nie chce mi się szukać, ale jestem przekonany, że i w innych książkach z serii pojawiają się podobne fragmenty.
- Yvonne
- Moderator

Nie zrozumiałeś mnie.PiTT pisze:Bo tak wprost to tego nie ma
W którymś momencie Tomasz, któremu Kuryłło proponuje spółkę, myśli sobie o tym, że postrach gastronomii ignoruje jego umysł. A dzieje się to w kontekście faktu posiadania przez Tomasza samochodu, którego z kolei Kuryłło nie ma.
Refleksje o intelekcie Tomasza pojawiają się też w Niesamowitym dworze, gdzie Tomasz czuje się dotknięty opinią panny Wierzchoń na jego temat - już po tym, kiedy podczas inwentaryzacji ujawnił swoją wiedzę.
Dalej teraz nie chce mi się szukać, ale jestem przekonany, że i w innych książkach z serii pojawiają się podobne fragmenty.
Pisząc, że zastanawiałam się, czy coś takiego jest w "Księdze strachów" miałam na myśli ten akronim ZTCP
-
Hertel
- Przygodomaniak

- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
PiTT pisze:
W "Niewidzialnych" zdaje się Tomasz mówił Monice o metodzie Pana Samochodzika, ale nie pamiętam dokładnie jak to było, więc nie cytuję.
Wieczorkiem postaram się zapodać zagadkę
-
Hertel
- Przygodomaniak

Nie ten tom.Yvonne pisze:Skojarzył mi się Skałbana, który zaopatrywał Tomasza w ryby i zginął jako przedostatnia osoba z gangu Barabasza.
Po nim został już tylko Hertel.
Facet o którgo pytam był na etacie w dziale zaopatrzenia pewnego zakładu. Ale de facto pełnił tam inną rolę.
(Zresztą w tamtych czasach chyba to była norma, że wpisywano takim ludziom etat taki czy inny a oni zajmowali się czymś zupełnie nie związanym ze swoim miejscem pracy<jednak ku chwale swojego zakładu>, ale to moja osobista refleksja)
Zaopatrzeniowiec, ale jako kto inny był drugi od końca.
Był podobny do kogoś znanego i bardzo przystojnego.
-
Hertel
- Przygodomaniak

JasneCzesio1 pisze:To może chodzi o Pięknego Antonia?Hertel pisze: Zaopatrzeniowiec, ale jako kto inny był drugi od końca.
Był podobny do kogoś znanego i bardzo przystojnego.
Kurka wodna nie umiem podpowiadać
Po tej nitce już łatwiej trafić do kłębka. W końcu tych przystojniaków nie było aż tak wielu w przygodach PS.
Brawo Czesio! Twoja kolej
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 668 razy
- Otrzymał podziękowań: 331 razy
Nie, nie, bardziej zwróciłem uwagę na to zaopatrzenie. To mi skojarzyło się z ośrodkiem wypoczynkowym Purtaka.Hertel pisze: Kurka wodna nie umiem podpowiadaćBo za bardzo pojechałem z tym "przystojnym".
Po tej nitce już łatwiej trafić do kłębka. W końcu tych przystojniaków nie było aż tak wielu w przygodach PS.
-
Hertel
- Przygodomaniak

No takCzesio1 pisze: bardziej zwróciłem uwagę na to zaopatrzenie. To mi skojarzyło się z ośrodkiem wypoczynkowym Purtaka.
Zadając pytanie liczyłem, że zwrócicie uwagę na to drugie miejsce od końca.
Bo Krwawa Mary wyśmiewała się z Antoniego, że zajął przedostatnie miejsce.
Tak jakoś wbiło mi się to w pamięć.
A o tych "etatach dla picu" wspomniałem dlatego, że przypomniał mi się film "Motodrama", z Jackiem Fedorowiczem w roli głównej.
Był On tam motocyklistą jakieś firmy, a dla pucu funkcjonował w tym zakładzie jako... I tu już nie pamiętam dokładnie ale jako powiedzmy "specjalista do spraw naprawy dyferencjałów w garażach". Czy jakoś tak.
I Antonio też pewnie miał niewiele wspólnego z działem zaopatrzenia swojego zakładu.
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 668 razy
- Otrzymał podziękowań: 331 razy
A mi kojarzy się to z pewnym dowcipem:Hertel pisze: Zadając pytanie liczyłem, że zwrócicie uwagę na to drugie miejsce od końca.
Bo Krwawa Mary wyśmiewała się z Antoniego, że zajął przedostatnie miejsce.
Tak jakoś wbiło mi się to w pamięć.
"Chruszczow założył się z Kennedy'm kto będzie szybszy na 100 metrów . Jako młodszy, bardziej wysportowany wygrał Kennedy.
Na drugi dzień "Prawda" napisała: "Serce Narodu Radzieckiego Towarzysz Chruszczow zajął zaszczytne drugie miejsce, Kennedy zaś był przedostatni"."
-
Hertel
- Przygodomaniak

Co prawda wróciłem z przejażdżki welocypedowej i uzupełniam brak płynów małym jasnym, ale czy dowcip polega na tym, że Kennedy był "Przed ostatnim"?Czesio1 pisze: "Chruszczow założył się z Kennedy'm kto będzie szybszy na 100 metrów . Jako młodszy, bardziej wysportowany wygrał Kennedy.
Na drugi dzień "Prawda" napisała: "Serce Narodu Radzieckiego Towarzysz Chruszczow zajął zaszczytne drugie miejsce, Kennedy zaś był przedostatni"."
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 59 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 59 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
- Mysikrólik
- Zlotowicz