Kraków i okolice
- PawelK
- Moderator
- Podziękował;: 163 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
- Kontakt:
Kraków i okolice
teraz wrzucę zajawkowe zdjęcia a więcej opisów naszych wycieczek gdy wrócimy z urlopu.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
- Yvonne
- Moderator
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
Re: Kraków i okolice
Jesteście w Krakowie?
To zobacz:
https://pik.krakow.pl/tamara-lempicka-wystawa-krakow/
https://krakow.naszemiasto.pl/tamara-le ... 13-8986131
Ech, poszłabym...
To zobacz:
https://pik.krakow.pl/tamara-lempicka-wystawa-krakow/
https://krakow.naszemiasto.pl/tamara-le ... 13-8986131
Ech, poszłabym...
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Podziękował;: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 319 razy
O byliście w Krakowie ? Dlaczego nie zadzwoniliście ?
(tak naprawdę to dzwonili, ale młodzi wlepili nam dziadkom, opiekę nad Julianem)

(tak naprawdę to dzwonili, ale młodzi wlepili nam dziadkom, opiekę nad Julianem)
- grim_reaper
- Zlotowicz
- Podziękował;: 62 razy
- Otrzymał podziękowań: 54 razy
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
To zupełny przypadek. Mieliśmy w planach Taterki ale codzienny deszcz nas zniechęcił a ponieważ mieliśmy już kupione bilety do Krakowa, to tylko przesunęliśmy powrót na wcześniejszy (bo pełnię deszczu w Krakowie zapowiadali od wtorku) i pojechaliśmy.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
- Za ten post autor PawelK otrzymał podziękowanie:
- grim_reaper (21 wrz 2022, 00:51)
- grim_reaper
- Zlotowicz
My przez przypadek w Krakowie wylądowaliśmy i nie żałujemy.
Mimo, że mój telefon uparcie pokazuje deszcz, to pogoda jest super i słonko wychodzi bardzo często.

- Za ten post autor grim_reaper otrzymał podziękowania (total 2):
- PawelK (21 wrz 2022, 07:47) • Fantomas (03 paź 2022, 15:48)
ℍ𝕒𝕝𝕝ó 𝕞𝕪𝕣𝕜𝕦𝕣 𝕘𝕒𝕞𝕝𝕚 𝕧𝕚𝕟𝕦𝕣 𝕞𝕚𝕟𝕟
-
- Forowy Badacz Naukowy
Czy ta czwórka z taczkami to Twoja rodzina ? To byłaby piękna pamiątka, a certyfikat to już w ogóle. Widywałem te certyfikaty na różnych wystawach dotyczacych historii Krakowa.PawelK pisze: ↑20 wrz 2022, 19:25Mając chwilę czasu wrzuciłem kilka zdjęć z wycieczki na Kopiec Piłsudskiego
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Od prawej stoją: moja babcia, mój dziadek, młodsza siostra babci i osoba nam nieznana (być może koleżanka).TomaszK pisze: ↑22 wrz 2022, 21:23Czy ta czwórka z taczkami to Twoja rodzina ? To byłaby piękna pamiątka, a certyfikat to już w ogóle. Widywałem te certyfikaty na różnych wystawach dotyczacych historii Krakowa.PawelK pisze: ↑20 wrz 2022, 19:25Mając chwilę czasu wrzuciłem kilka zdjęć z wycieczki na Kopiec Piłsudskiego
- grim_reaper
- Zlotowicz
Re: Kraków i okolice - podłączę się pod temat ;) część 1
Kraków zawsze był na liście miejsc do zobaczenia/zwiedzenia. Zupełnie przypadkiem, dzięki temu, że został odwołany lot w inna miejscówkę, zawitaliśmy do Grodu Kraka. Niestety, byliśmy tylko 4 dni i zostało jeszcze sporo do zobaczenia. Konieczny będzie jeszcze jeden wypad do Krakowa. O historii nie będę się rozpisywał. Forma postu to bardziej fotorelacja. Jeśli ktoś był, może sobie przypomnieć oglądając zdjęcia. Osoby, które jeszcze nie były, mogą zobaczyć atrakcje w pewnym sensie moimi "oczyma"
My byliśmy w Krakowie pierwszy raz. Bardzo nam się podobało. Nie tylko atrakcje, ale i samo miasto. Dobrze skomunikowane i wszystko co potrzebne do przemieszczania się po mieście oraz wstęp do atrakcji można załatwić przez internet. Nie traci sie czasu na stanie w kolejkach. Rezerwowaliśmy z wyprzedzeniem a bilet był bezpieczny w telefnonie. Nie da się go zgubić lub zapomnieć 
Cieżko było coś wybrać z prawie 2tyś. zdjęć
Dodatkowym bardzo miłym akcentem wyprawy była możliwość spotkania się z TomaszK-iem, który znalazł dla nas czas.

Cieżko było coś wybrać z prawie 2tyś. zdjęć

Dodatkowym bardzo miłym akcentem wyprawy była możliwość spotkania się z TomaszK-iem, który znalazł dla nas czas.

- Załączniki
- grim_reaper
- Zlotowicz
Re: Kraków i okolice - podłączę się pod temat ;) część 2

- Załączniki
- Za ten post autor grim_reaper otrzymał podziękowania (total 3):
- PawelK (26 wrz 2022, 07:58) • TomaszK (26 wrz 2022, 19:19) • VdL (28 wrz 2022, 23:32)
-
- Forowy Badacz Naukowy
Kwintesencja Krakowa na kilkudziesięciu zdjęciach. Grim Reaperowie są Polakami, ale widzą Kraków zupełnie inaczej niż my. Trzeba przybyć zupełnie z zewnątrz, żeby tak go zobaczyć.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
To takie kawałek must see w Krakowie. Przy normalnym wycieczkowaniu, tak to wygląda. Z nami jest zupelnie inaczej bo a. byliśmy w Krakowie na wycieczkach szkolnych, b. byliśmy w Krakowie wiele razy później c. możemy pojechać do Krakowa w każdej chwili.
Dlatego wybieramy miejsca z długiej listy MS ale być może nie pierwszego wybotu.
A tak przy okazji, coraz bardziej zawodzi mnie Kazimierz, który z dzielnicy żydiwskiej zamienia się w potężną imprezownię. A szkoda, bo biorąc pod uwage, że w dużych polskich miastach takie dzielnice w takim stanie nie pozostały, to, mimo chyba nie największej społeczności żydowskiej Krakowa ale mocno zakorzenionej w historii, można tam było zrobić coś ciekawego.
-
- Forowy Badacz Naukowy
Zgadza się. Prawie każdy w kraju ma z dzieciństwa zaliczony Wawel i Wieliczkę, tak jak ja Długi Targ w Gdańsku, warszawską Starówkę i Rynek we Wrocławiu. Potem tylko to uzupełniamy, nie skupiając się już na must see. Ale mnie porusza takie widzenie Krakowa. Może nie zachwycam się Krakowem, bo mam go na codzień ale lubię jak podoba się innym.
PawelK ma swój temat o Warszawie, zatytułowany od piosenki Niemena "miasto moje a w nim". Jest takie coś o Krakowie, sentymentalne ale nie ckliwe ?
-
- Forowy Badacz Naukowy
Już mam: "Tutaj chodzi się z księżycem w butonierce". Gdyby ktoś jeszcze odwiedził Kraków i miał ochotę wrzucić relację, to proponuję założenie tematu pod takim tytułem.
- Czesio1
- Administrator
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 329 razy
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Choć w piosence "Krakowski splenn" poza tytułem nie ma wzmianki o Krakowie, to jest pewnie jego klimat:
Żart mi się przypomniał:
Co najbardziej lubią krakusy w Warszawie?
Peron 3 na Centralnym, z którego odjeżdża pociąg do Krakowa.
Żart mi się przypomniał:
Co najbardziej lubią krakusy w Warszawie?
Peron 3 na Centralnym, z którego odjeżdża pociąg do Krakowa.
- Yvonne
- Moderator
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
Jasne, że tak!
Uwielbiam Andrzeja Sikorowskiego.
Znam na pamięć prawie wszystkie jego piosenki, zarówno te stare, jak i nowe.
Najbliższy koncert już 8 października w bydgoskiej filharmonii

-
- Forowy Badacz Naukowy
No, trochę przesadziłeś, są w Warszawie miejsca lubiane przez krakusów. Np. peron 4. Stamtąd też czasem odjeżdżają

A na poważnie to lubię Muzeum Wojska Polskiego, Muzeum Ziemi i Bitwę pod Grunwaldem w Muzeum Narodowym.
- grim_reaper
- Zlotowicz
Zapewne przez to, że była to nasza pierwsza wizyta w Krakowie, wszyskie miejsca "must see" odwiedziliśmy. Pewnie podczas kolejnego pobytu zobaczymy coś innego, a atrakcji jest sporo. 

-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 126 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
W Krakowie nie byłem nigdy. Raz przyjeżdżałem samochodem przez samo miasto, ale to chyba się nie liczy. Ponadto kilkukrotnie przejezdzałem przez Kraków pociagiem. Wielokrotnie miałem Kraków obwodnicą w drodze do Zakopanego.
Rynek podziemny bardzo chciałbym zobaczyć. Wawel też i Tyniec obowiązkowo oraz kościoł pw. św. Andrzeja. Świetne zdjęcia.
Rynek podziemny bardzo chciałbym zobaczyć. Wawel też i Tyniec obowiązkowo oraz kościoł pw. św. Andrzeja. Świetne zdjęcia.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Tak jak pisałem wcześniej, w Krakowie byliśmy wielokrotnie, ale na [url"https://malutekmisio.pl/index.php/2022/ ... l-plaszow/"]terenie byłego obozu koncentracyjnego w Płaszowie[/url] pierwszy raz.

-
- Forowy Badacz Naukowy
To najbardziej mroczne miejsce Krakowa. W Zakładzie Medycyny Sądowej są protokoły sekcji zwłok uciekienierów z tego obozu, zastrzelonych już po drugiej stronie ogrodzenia. Ale jest też protokół sekcji sadystycznego funkcjonariusza obozu, powieszonego po wyroku, tuż po wojnie.
Kiedyś przed laty, jak pokazywałem dzieciom dawny obóz w Płaszowie, znaleźliśmy tam łuskę karabinową. Zabrałem na pamiątkę, mam ją do dziś. Ale po latach nabrałem wątpliwości czy to z wojny, bo to było u podnóża nasypu na którym stoi pomnik. Łuska może być późniejsza i pochodzić z jakiejś salwy honorowej przy pomniku.
Kiedyś przed laty, jak pokazywałem dzieciom dawny obóz w Płaszowie, znaleźliśmy tam łuskę karabinową. Zabrałem na pamiątkę, mam ją do dziś. Ale po latach nabrałem wątpliwości czy to z wojny, bo to było u podnóża nasypu na którym stoi pomnik. Łuska może być późniejsza i pochodzić z jakiejś salwy honorowej przy pomniku.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Nie bardzo znam się na historii tego typu obozów, raczej pozyskuję wiedzę w związku z podróżami ale prawdę mówiąc pierwszy raz spotkałem się z sytuacją taką, że Niemcy obóz utworzyli na terenie cmentarza żydowskiego. Standardem były egzekucje na kirkutach natomiast nie zabudowywanie cmentarza obozem.TomaszK pisze: ↑04 paź 2022, 21:58 To najbardziej mroczne miejsce Krakowa. W Zakładzie Medycyny Sądowej są protokoły sekcji zwłok uciekienierów z tego obozu, zastrzelonych już po drugiej stronie ogrodzenia. Ale jest też protokół sekcji sadystycznego funkcjonariusza obozu, powieszonego po wyroku, tuż po wojnie.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
- grim_reaper (13 paź 2022, 16:59)
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
- grim_reaper (13 paź 2022, 16:59)
-
- Forowy Badacz Naukowy
To jest najładniejszy moim zdaniem krakowski kościół, to znaczy fasada, bo wnętrze takie sobie. Codziennie przejeżdżam obok niego jadąc do pracy i zawsze na chwilę zwalniam, żeby się pozachwycać.