Łotwa
- PawelK
- Moderator
- Podziękował;: 265 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
- Kontakt:
Łotwa
Łotwa to kolejne miejsce na mapie krajów, które odwiedziłem. Spędziliśmy kilka dni w Rydze i jeden dzień nad morzem.Zaczynam od ogólnego spojrzenia na miejsca poza standardowymi turystycznymi szlakami. Zapraszam do obejrzenia ryskich budynków.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 161 razy
- Otrzymał podziękowań: 150 razy
Re: Łotwa
Ciekawy wpis. Ryga jest trochę poza popularnymi trasami turystycznymi, już choćby z tego powodu; wydaje się egzotyczna. Chętnie poczytam o nieczywistych miejscach do zwiedzenia w Rydze oraz o tych restauracjach i lokalnych przysmakach. Dla mnie wycieczka ekstaordynaryjna.
-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 161 razy
- Otrzymał podziękowań: 150 razy
Ryga ma dużo uroku. Miasto wygląda na czyste i bardzo zadbane. Zamek/siedziba Prezydenta nie wywołuje efektu wow. Gdzie głównej siedzibie Zakonu Inflanckiego do Malborka. Podobne wrażenie miałem na Rodos, przy okazji zwiedzania głównej siedziny Joannitów. Mury potężne, a sam zamek taki sobie.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Uciekając z miasta ale pozostając w mieście, żeby odpocząć można się wybrać nad jezioro lub na wyspę na Dźwinie.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Wrzuciłem trochę tips&tricks czyli co i jak w Rydze.
I trochę zdjęć dla @TomaszK z targu z jedzeniem.
I trochę zdjęć dla @TomaszK z targu z jedzeniem.
- irycki
- Zlotowicz
- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 113 razy
- Otrzymał podziękowań: 165 razy
Jedno małe pytanie bo nie do konca łapię:
I taki skasowany w 89 minucie bilet jest ważny jak długo? 90 minut od momentu skasowania?
Czyli kupuję bilet i mam 89 minut żeby zacząć podróż i go skasować? Jeśli tak to trochę kiepsko, nie można kupić z większym wyprzedzeniem.bilet 90 minutowy. Można jeździć z przesiadkami, a co ciekawe podróży nie trzeba skończyć w 90 minucie, tylko ostatni moment odbijania w kasowniku to 89 minuta.
I taki skasowany w 89 minucie bilet jest ważny jak długo? 90 minut od momentu skasowania?
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Nie. Kupujesz bilet, wsiadasz do komunikacji i kasujesz. Za każdym razem gdy wsiadasz do kolejnego pojazdu to kasujesz. Ostatni raz możesz skasować w 89 minucie od pierwszego skasowania. Jechać możesz dłużej, tylko już się nie przesiądziesz. Pierwsze skasowanie jest w dowolnym czasie od zakupu.irycki pisze: ↑29 lis 2024, 10:54 Jedno małe pytanie bo nie do konca łapię:Czyli kupuję bilet i mam 89 minut żeby zacząć podróż i go skasować? Jeśli tak to trochę kiepsko, nie można kupić z większym wyprzedzeniem.bilet 90 minutowy. Można jeździć z przesiadkami, a co ciekawe podróży nie trzeba skończyć w 90 minucie, tylko ostatni moment odbijania w kasowniku to 89 minuta.
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Podziękował;: 57 razy
- Otrzymał podziękowań: 478 razy
No nareszcie ! Nie włączałem się do tematu, bo za mało w nim było egzotyki. Lubię relacje Pawła, bo to zwykle inny świat - inne zabytki i kultura, no i egzotyczne jedzenie. A cała ta Łotwa, to jak wyprawa po Polsce. W Krakowie mamy takie same budynki. Dopiero dzisiaj, coś czego u nas nie ma: owoce morza i ryby w niespotykanym u nas wyborze ! Aż bym tak sięgnął po te wędzone ryby żeby skosztować !
- PawelK
- Moderator
- Kontakt:
Są tylko nie działają tak jak w Rydze. W Warszawie należy bilet skasować przy pierwszym wejściu do komunikacji, później nie trzeba kasować no i jest ważny do ostatniej minuty ważności (czyli 20 minutowy kończy swoją ważność w 20 minut od skasowania), co powoduje, że gdy jest korek, albo metro się popsuje to musisz kupować kolejny bilet. W Rydze nie ma tego problemu, bo wsiadając do autobusu/tramwaju w czasie ważności biletu możesz jechać do przystanku docelowego niezależnie od tego jak długo będziesz jechał.