O słynne szkielety Vesaliusa ! W muzeum w Fromborku też to mają. Nawiasem mówiąc w Katedrze we Fromborku jest jakieś epitafium skopiowane z tego rysunku, ale autor płaskorzeźby się rozpędził i szkielet ma za dużo kręgów. Policzyłem na zlocie.
PawelK pisze: ↑15 maja 2026, 17:41The Metropolitan Museum of Art to wielki zbiór sztuki i nie tylko, z całego świata.
Już miałem napisać, że sztuka to nie dla mnie, raczej dla Yvonne, ale jak zobaczyłem dział starożytności i uzbrojenia, to jednak robią wrażenie. Możesz wrzucić więcej zdjęć ?
"Industrialny urok" na mnie nie działa. Zresztą czy takie coś istnieje ? Wiem, że zwiedzaliście tylko wschodnie wybrzeże USA, czekam aż ktoś pokaże Kanion Kolorado, Niagarę, Skamieniały Las albo prerie Arizony. Na szczęście zawadzacie też o ciekawe muzea.
TomaszK pisze: ↑21 maja 2026, 19:10
czekam aż ktoś pokaże Kanion Kolorado, Niagarę, Skamieniały Las albo prerie Arizony. Na szczęście zawadzacie też o ciekawe muzea.
W Kanionie byliśmy 20 lat temu, przez Arizonę jechaliśmy wtedy również. Nad Niagarą byłem 36 lat temu i opisałem tutaj. Istnieje szansa, że nad Niagarą pojawimy się wspólnie. bo Ania nie była, ale to też by była Kanada - Toronto, Ottawa, może Montreal.
.
Żelazne schody ewakuacyjne na zewnątrz budynku, regularnie pojawiają się na amerykańskich filmach. To musi być jakiś przepis przeciwpożarowy, bo widać je na prawie na co drugim zdjęciu z ostatnich trzech relacji
TomaszK pisze: ↑25 maja 2026, 13:14
Żelazne schody ewakuacyjne na zewnątrz budynku, regularnie pojawiają się na amerykańskich filmach. To musi być jakiś przepis przeciwpożarowy, bo widać je na prawie na co drugim zdjęciu z ostatnich trzech relacji
Według Gemini już od stu lat się nie buduje schodów pożarowych na zewnątrz. Dlaczego wcześniej budowano? Bo klatki schodowe i schody były drewniane, więc pożar praktycznie uniemożliwiał ratunek. Teraz obowiązkowe są "tryskacze" i buduje się pożarowe klatki schodowe.