Tacos. Placek z ciasta, grilowany kurczak i warzywa z sosem. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.Czesio1 pisze: ↑26 paź 2025, 19:44Boję się zapytać, ale co to jest Pawle? Bo wygląda apetycznie.PawelK pisze: ↑26 paź 2025, 11:35 Standardowo kilka zdjęć "jedzeniowych". Ja zachwyciłem się coladą, kawą po kubańsku, podawaną w Stanach tylko na Florydzie.
USA
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 345 razy
- Otrzymał podziękowań: 248 razy
- Kontakt:
Re: USA
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 86 razy
- Otrzymał podziękowań: 655 razy
Jeśli chodzi o lokalne jedzenie, to Floryda kojarzy mi się przede wszystkim z gumbo. To coś pośredniego między gęstą zupą a sosem, na bazie owoców morza. Czytałem o tym wielokrotnie, a nawet sam próbowałem zrobić, z tym że wyłącznie z owoców morza. Niestety nie wyszło to czego oczekiwałem, dopiero później doczytałem, że trzeba jeszcze użyć ryb i warzyw, bo to one dają smak.
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
Równolegle obejrzeliśmy miejsca, które wielokrotnie widziałem w jednym z moich ulubionych filmów - Hair, Milosa Formana.

- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
Tak, tam jest.
Oj jak bardzo. Zdradzę już teraz naszą obserwację, w częściach mieszkaniowych polskiego (Greenpoint) i rosyjskiego (Brighton Beach) osiedla jest czysto i porządnie.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Okropne miejsce. Pamiętam, że jak usłyszałem na RMF informację, że samolot uderzył w budynek WTC, a w po chwili w drugi, byłem pewien że to ich mistyfikacja. Kilka tygodni wcześniej RMF ogłosił, że Jaruzelski wyjechał na leczenie do Wielkiej Brytanii i został tam aresztowany, tak jak Pinochet ale po godzinie ogłosili, że to mistyfikacja, a Jaruzelski jest w studio i można mu zadawać pytania.
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
Ja byłem wtedy na wycieczce na Saharę. W hotelu arabowie siedzieli przed telewizorami i śmiali się do rozpuku patrząc na relacje.TomaszK pisze: ↑03 maja 2026, 19:50Okropne miejsce. Pamiętam, że jak usłyszałem na RMF informację, że samolot uderzył w budynek WTC, a w po chwili w drugi, byłem pewien że to ich mistyfikacja. Kilka tygodni wcześniej RMF ogłosił, że Jaruzelski wyjechał na leczenie do Wielkiej Brytanii i został tam aresztowany, tak jak Pinochet ale po godzinie ogłosili, że to mistyfikacja, a Jaruzelski jest w studio i można mu zadawać pytania.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Pejzaże z filmu "Kevin sam w Nowym Jorku".PawelK pisze: ↑06 maja 2026, 21:00 Pospacerujmy trochę po Central Parku, my spacerowaliśmy cały dzień.
Szkoda że nie zahaczyliście o Zoo w Central Parku, miejsce zamieszkania moich ulubionych "Pingwinów z Madagaskaru".
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
O filmach jeszcze będzie, ale 10 dni w Nowym Jorku to zbyt mało, żeby ogarnąć wszystko.TomaszK pisze: ↑07 maja 2026, 21:13Pejzaże z filmu "Kevin sam w Nowym Jorku".PawelK pisze: ↑06 maja 2026, 21:00 Pospacerujmy trochę po Central Parku, my spacerowaliśmy cały dzień.
Szkoda że nie zahaczyliście o Zoo w Central Parku, miejsce zamieszkania moich ulubionych "Pingwinów z Madagaskaru".
- PawelK
- Moderator

- Kontakt:
"Już pora na makijaż, na świateł rampy blask, niech każdy wkłada kostium, na Muppet Show już czas" - czyli zwiedzanie muzeum filmowego.