Tym razem naszą wycieczkę rozpoczęliśmy w Lipkowie. Lipków to stara wieś położona przy Puszczy Kampinoskiej. Przez lata należała do rodu Jakubowiczów, którzy postawili tam dwór i fabrykę pasów kontuszowych. Podobno (według wikipedii) fundamenty budynków fabrycznych nadal są gdzieś w okolicy cmentarza (będę musiał poszukać

Kolejnym miejscem, w którym się zatrzymaliśmy była wieś Buda, w której można zobaczyć jedną z najstarszych kapliczek w gminie Stare Babice. Zawsze wjeżdżając do Budy mam wrażenie, że cofnąłem się w czasie o kilkadziesiąt lat, oprócz standardowych kostkowych domków parterowych można zobaczyć jeszcze drewniane, kryte gontami, domy. Tym razem, oprócz kapliczki, zobaczyliśmy stadko kóz pasących się cieniu zagajniczka. Bardzo mi się spodobał kozioł z piękną brodą

Jadąc dalej dojechaliśmy do Zaborowa Leśnego. W Zaborowie znajduje się mogiła nieznanych z nazwiska siedemdziesięciu kilku (są różne wersje 72 lub 76) powstańców styczniowych, którzy zginęli w okolicy 14 kwietnia 1863 po walce z rosyjską kolumną pościgową generała Kruedenera.

Trasę kończymy znów w Truskawiu, tym razem przy krzyżu upamiętniającym majora Walerego Remiszewskiego, który został ranny w tej wcześniej opisanej walce i zmarł z odniesionych ran. Na krzyżu jest opisana historia śmierci majora i powodu ufundowania krzyża właśnie w tym miejscu.