Czarny sport

Dział poświęcony różnym wydarzeniom sportowym
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 364 razy
Otrzymał podziękowań: 270 razy
Kontakt:

Re: Czarny sport

Post autor: PawelK »

Vasco pisze: ↑27 wrz 2026, 21:48
Czesio1 pisze: ↑23 wrz 2026, 20:13No i jeszcze ten nieszczęsny spalony. Pamiętam, że chyba już kiedyś na forum o tym pisaliśmy. Dla mnie to jest przepis, który potrafi skutecznie zabić sporą część potencjalnie ciekawej akcji. Człowiek już widzi sytuację sam na sam, zaczyna się emocjonować, a po chwili okazuje się, że ktoś był pół metra za linią obrońców i właściwie cała akcja się nie wydarzyła.

Gdyby nie spalony, to ta akcja z pewnością by się nie wydarzyła, bo 3-4 obrońców cały mecz spędziłoby we własnym polu karnym.

Tylko dlatego, napastnicy by cały czas przebywali na połowie przeciwnika. Paradoksalnie ten trudny do ogarnięcia przepis mocno wpływa na podnoszenie umiejętności taktycznych i technicznych. W przeciwnym przypadku by była tylko 'laga na Robercika'.

Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 316 razy

Post autor: Yvonne »

Dopiero zobaczyłam tę ciekawą dyskusję! :)

Najpierw zobaczyłam ostatni wpis o spalonym i się zdziwiłam skąd taki wpis w temacie "Czarny sport".
Przeszłam do historii i wszystko jasne.

Czesio, myślę, że jeśli ktoś się nastawił, że żużel jest nudny, to nie da się go przekonać.
Dla mnie jest jedynym sportem, jaki lubię.
Nie cierpię piłki nożnej, nie wyobrażam sobie oglądać tenisa, siatkówki itp.
W ogóle mało sportowa jestem.

Ale żużel kocham moim polonijnym sercem i bardzo się cieszę, że mamy Ekstraligę!
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 232 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: irycki »

PawelK pisze: ↑28 wrz 2026, 07:50
Czesio1 pisze: ↑23 wrz 2026, 20:13No i jeszcze ten nieszczęsny spalony. Pamiętam, że chyba już kiedyś na forum o tym pisaliśmy. Dla mnie to jest przepis, który potrafi skutecznie zabić sporą część potencjalnie ciekawej akcji. Człowiek już widzi sytuację sam na sam, zaczyna się emocjonować, a po chwili okazuje się, że ktoś był pół metra za linią obrońców i właściwie cała akcja się nie wydarzyła.

Gdyby nie spalony, to ta akcja z pewnością by się nie wydarzyła, bo 3-4 obrońców cały mecz spędziłoby we własnym polu karnym.

Tylko dlatego, napastnicy by cały czas przebywali na połowie przeciwnika. Paradoksalnie ten trudny do ogarnięcia przepis mocno wpływa na podnoszenie umiejętności taktycznych i technicznych. W przeciwnym przypadku by była tylko 'laga na Robercika'.

Zgoda. Ale mogłoby to działać podobnie jak w hokeju. Czyli spalony jest jak zawodnik drużyny atakującej przetnie konkretną linię (namalowaną na boisku) wcześniej niż piłka. Plus ewentualnie zakaz podawania przez tę linię (czyli ten sam zawodnik musi mieć piłkę przed i za linią). Efekt byłby podobny a łatwiejsze do wysędziowania i mniej kontrowersji.

Ale to takie gdybanie tylko, bo wiadomo przecież, nikt zasad teraz zmieniał nie będzie :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki
.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 426 razy
Otrzymał podziękowań: 331 razy

Post autor: johny »

300 metrów od mojej pracy jest stadion żużlowy gdzie jeździ Orzeł Łódź, chyba 1. liga. Ale jakoś nigdy nawet nie pomyślałem żeby się wybrać.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

irycki pisze: ↑28 wrz 2026, 12:31
PawelK pisze: ↑28 wrz 2026, 07:50

Zgoda. Ale mogłoby to działać podobnie jak w hokeju. Czyli spalony jest jak zawodnik drużyny atakującej przetnie konkretną linię (namalowaną na boisku) wcześniej niż piłka. Plus ewentualnie zakaz podawania przez tę linię (czyli ten sam zawodnik musi mieć piłkę przed i za linią). Efekt byłby podobny a łatwiejsze do wysędziowania i mniej kontrowersji.

Ale to takie gdybanie tylko, bo wiadomo przecież, nikt zasad teraz zmieniał nie będzie :)

Nie rozumirm tego co napisałeś ale wydaje się, że by to nie było uproszczenie. Generalnie sporty zespołowe teraz idą w kierunku komplikowania zasad aby zwiększyć dynsmikę. Moim zdaniem to nie jest dobry kierunek bo jednocześnie pojawiają się miejsca na interoretację i nadużycia. Ja bym raczej szedł w kirunku upraszczania, komputerowego znakoeania i analizy AI.

Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 678 razy
Otrzymał podziękowań: 334 razy

Post autor: Czesio1 »

irycki pisze: ↑28 wrz 2026, 12:31 Zgoda. Ale mogłoby to działać podobnie jak w hokeju. Czyli spalony jest jak zawodnik drużyny atakującej przetnie konkretną linię (namalowaną na boisku) wcześniej niż piłka. Plus ewentualnie zakaz podawania przez tę linię (czyli ten sam zawodnik musi mieć piłkę przed i za linią). Efekt byłby podobny a łatwiejsze do wysędziowania i mniej kontrowersji.

Ja z kolei hokeja zupełnie nie ogarniam. Za krążkiem nie jestem w stanie nadążyć — człowiek patrzy, widzi go przez sekundę, mrugnie i już nie wiadomo, gdzie się podział.Nie rozumiem też, dlaczego w czasach, kiedy technika potrafi niemal wszystko, krążek nie może być jakoś podświetlony, żeby zwykły widz też miał szansę go śledzić. Może jakiś LED-owy albo fluorescencyjny? Wtedy przynajmniej wszyscy mieliby równe szanse.A jeśli chodzi o spalony w hokeju, to już w ogóle jestem bezradny. W piłce przynajmniej mniej więcej wiem, o co chodzi, a tutaj: „spalony na niebieskiej linii” i człowiek tylko kiwa głową, udając, że wszystko rozumie.
johny pisze: ↑28 wrz 2026, 13:38 300 metrów od mojej pracy jest stadion żużlowy gdzie jeździ Orzeł Łódź, chyba 1. liga. Ale jakoś nigdy nawet nie pomyślałem żeby się wybrać.

Tak dokładnie to Metalkas 2 Ekstraliga. Przegraliście dwumecz playoff z Polonią Bydgoszcz o wejście do Ekstraligi.
Mysikrólik pisze: ↑21 wrz 2026, 21:11 Szachy są bardziej emocjonujące.

Mysikróliku, wygraliście (tzn. Hunters PSŻ Poznań) pierwszy mecz barażowy ze Stalą Gorzów 47:43 o wejście do Ekstraligi. Rewanż na weekendzie, szanse nie są duże ale są. 

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Kontakt:

Czesio1 pisze: ↑28 wrz 2026, 19:20
Ja z kolei hokeja zupełnie nie ogarniam. Za krążkiem nie jestem w stanie nadążyć — człowiek patrzy, widzi go przez sekundę, mrugnie i już nie wiadomo, gdzie się podział.Nie rozumiem też, dlaczego w czasach, kiedy technika potrafi niemal wszystko, krążek nie może być jakoś podświetlony, żeby zwykły widz też miał szansę go śledzić. Może jakiś LED-owy albo fluorescencyjny? Wtedy przynajmniej wszyscy mieliby równe szanse.

Mam tak samo ale z doświadczenia wiem, że stali kibice mogą widzieć ten krążek, tak jak ja widzę ze 100 metrów spalonego, czy faul, na boisku. Pewnie Johny ma to samo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „To i owo na sportowo”