Zamów też koniecznie bryzole Barabaszu.
Wyspa Złoczyńców - inspiracje
-
- Lubi przygody
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Wyspa Złoczyńców - inspiracje
Bryzole sa jeszcze dostepne? Ja zamawiam w lokalach gastronomicznych a tam wielkie zdziwienie, nawet szef kuchni nie wie co to jest.
- Aldona
- Zlotowicz
- Tytuł: Aldona
- Miejscowość: Z nikąd
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Przecież to zwykły kotlet tylko, że bez panierki wystarczy kucharzowi powiedzieć, żeby nie bawił się w obtaczanie kotleta w jajku i dodatkach.
- irycki
- Zlotowicz
- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 107 razy
- Otrzymał podziękowań: 160 razy
Tu przepis na bryzol
https://aniagotuje.pl/przepis/bryzol
Może się kiedyś zbierzemy żeby go zrobić. Tak do końca tylko kotlet bez panierki to to nie jest, przynajmniej w wersji 1 (bo w przepisie jest wspomniana też druga).
Może się kiedyś zbierzemy żeby go zrobić. Tak do końca tylko kotlet bez panierki to to nie jest, przynajmniej w wersji 1 (bo w przepisie jest wspomniana też druga).
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- Czesio1
- Administrator
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 476 razy
- Otrzymał podziękowań: 221 razy
Na przykład w czasie jakiegoś zloczyńcowego zlotu. Jestem ZA!irycki pisze: ↑24 sie 2022, 14:31 Tu przepis na bryzol
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Podziękował;: 54 razy
- Otrzymał podziękowań: 444 razy
Narobiliście mi smaku. Dwa tygodnie temu skosztowałem w restauracji bryzola ale wieprzowego (z talerza mojej mamy, ja zamówiłem antrykot w grznkach), podczas gdy klasyczny jest wołowy. Tamten mi smakował, ale też mam ochotę zrobić wołowy, peerelowski i samochodzikowy. W Kościelisku byłyby warunki, chociaż na innym zlocie też można spróbować, wystarczy zachęcić Mysikrólika
A była jakaś typowa peerelowska zupa ? Ale taka, która tak jak bryzol została zapomniana ? Byłby komplet do obiadu.
-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 92 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
Pare lat temu kiedy byłam w Polsce, wybrałam się na wycieczka Śladami PRL. Trabantem wozili nas. Na lunch bylismy gdzieś na zupie jarzynowej i bryzolu plus kompot. Później w kawiarni na tym placu w Nowej Hucie, gdzie stał Lenin, zapomniałam jak się nazywa, na rogu z ulica przeciwległa tramwajom, bylismy na wódce cytrynowej. To podobno Prlowska kawiarnia.
Ale podobno zupa owocowa czyli kompot z makaronem był postrachem zup…
Pamietam z dzieciństwa taki deser w szklanych pucharkach, galaretki różnokolorowe w kawałkach z bita śmietana . Serwowali pewnie wszędzie ale zapamiętałam kawiarnie na 18 stycznia w Krakowie. Teraz inaczej się ulica nazywa oczywiście.
Ale podobno zupa owocowa czyli kompot z makaronem był postrachem zup…
Pamietam z dzieciństwa taki deser w szklanych pucharkach, galaretki różnokolorowe w kawałkach z bita śmietana . Serwowali pewnie wszędzie ale zapamiętałam kawiarnie na 18 stycznia w Krakowie. Teraz inaczej się ulica nazywa oczywiście.
-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 92 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
Wszystkie znane mi polskie restauracje u nas serwują trzy żelazne zupy: żurek z kilbasa, flaczki i barszczyk z uszkami. Czy to są popularne ciagle zupy?
- johny
- Moderator
- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 291 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Jak najbardziej!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- irycki
- Zlotowicz
- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 107 razy
- Otrzymał podziękowań: 160 razy
Może barszcz z uszkami stosunkowo najmniej. To potrawa stricte wigilijna, na codzień rzadko chyba jadana. W restauracjach raczej jej nie bywa.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Podziękował;: 54 razy
- Otrzymał podziękowań: 444 razy
Faktycznie, barszcz z uszkami raczej rzadko, a flaczki głównie w restauracjach reklamujących się jako "kuchnia polska". Żurek jest wszędzie.
Kiedyś byłem w restauracji na Kazimierzu i jacyś obcokrajowcy przy sąsiednim stoliku (chyba Koreańczycy) zamówili żurek. Najpierw porobili zdjęcia, potem ostrożnie zabrali się do jedzenia, ale chyba im nie podszedł, bo połowę zostawili.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 138 razy
- Otrzymał podziękowań: 174 razy
Parę fotek z ostatniej przejażdżki rowerowej w okolice Otłoczyna i Otłoczynka.
Bunkier jest teraz lepiej dostępny, bo wybudowano obok niego drogę asfaltową.- panna Monika
- Zlotowicz
- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 138 razy
- Otrzymał podziękowań: 174 razy
Nie dożył. Nagrobek jest z ok. 1910 r. do kiełkowania hitleryzmu jeszcze było daleko.
https://kamiennakamieniu.wordpress.com/tag/schmude/
https://kamiennakamieniu.wordpress.com/tag/schmude/