Erich von dem Bach-Zelewski pochodził z zubożałej kaszubskiej szlachty i służył w SS a nie Wehrmachcie, więc pewnie tylko pamiętnik wziął od tego zbrodniarza.TomaszK pisze: ↑14 lut 2023, 20:11 To może wyjaśnię.
Jak ustalił Z24, któremu w dociekliwości samochodzikowej nie dorastam do pięt, prawdopodobnym pierwowzorem postaci von Haubitza, zbrodniarza hitlerowskiego, był Erich von dem Bach, generał Waffen SS. Początkowo zajmował się m.in. eksterminacją ludności żydowskiej na Białorusi, rozstrzeliwując 33 tysiące ludzi, później zajmował się pacyfikacją Powstania Warszawskiego. I co najważniejsze, pisał „Dziennik wojenny” (Kriegstagebuch), w którym opisywał na bieżąco swoje dokonania. Po wojnie żył spokojnie w Monachium, symbolicznie ukarany dopiero w latach 60-tych.
Oczywiście postać von Haubitza jak to u Nienackiego, była też stworzona z innych osób, inną częścią pierwowzoru (to już moje ustalenia) mógł być Hans Krüger, pełniący w czasie okupacji wysokie funkcje w administracji Chojnic, m.in. orzekał w sądach doraźnych, wydając liczne wyroki śmierci. Po wojnie, w 1958 roku został przewodniczącym Związku Wypędzonych, a w kilka lat później ministrem do spraw wypędzonych. W 1963 roku niemiecki dziennikarz Albert Norden, upublicznił informacje o wojennej działalności Hansa Krügera w Chojnicach, a całą sprawę opisał popularny zachodnioniemiecki tygodnik polityczny Der Spiegel. Pod wpływem tych publikacji Krüger został w 1964 roku odwołany ze stanowiska ministra.
Obydwaj byli opisywani w polskiej prasie, kiedy powstawała "Ksiega Strachów".
Księga Strachów - inspiracje
-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Księga Strachów - inspiracje
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: Dolny śląsk
- Podziękował;: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Nie mówię, że nie został posklejany z kilku życiorysów. Miałem na myśli pierwotną inspirację, zamysł, a do tego moim zdaniem bardziej logicznym wyborem jest Hans Kruger. Wyobrażam sobie to w taki sposób, że jego sprawa wypływa, robi się głośna, Nienacki się z nią zapoznaje i myśli sobie: „ciekawe, mógłbym go wykorzystać w książce, tyle że zrobię z niego jeszcze większego oprycha”. W drugą stronę gorzej to widzę, bo przecież zbrodnie Bacha-Zalewskiego były powszechnie znane.TomaszK pisze: ↑15 lut 2023, 10:01Ale ten drugi mordował w Związku Radzieckim i pisał pamiętnik, a jedno i drugie jest istotne dla akcji książki. Myślę, że Nienacki nie opisał jednej osoby, tylko złożył Haubitza z kilku życiorysów, tak samo jak miejsce akcji swoich książek zwykle składał z kilku oddalonych miejsc.
Usunąłem zdjęcie Krugera a dla pewności usunąłem też powojenne zdjęcie von Bacha bo jakiś taki podobny do tego Krugera.
Być może warto się wręcz zastanowić, czy w ogóle by powstał Konrad von Haubitz, gdyby nie awantura wokół Krugera. Ale mogę się oczywiście mylić.
-
- Forowy Badacz Naukowy
- Podziękował;: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 319 razy
Włąśnie oglądałem "Kanał" Wajdy na TVP Historia i przypomniałem sobie, że poprzednio cały film obejrzałem w Lubniewicach, domniemanym Jasieniu, w 1974 roku. Na telewizję chodziliśmy do restauracji "Kryształ", która wieczorami pełniła funkcję campingowej świetlicy.

W pamięci mam z tego pobytu (49 lat temu !) jeszcze jakiś film z Sidneyem Poitier i japońskie "Spotkanie z balladą". A w kinie byliśmy na "Winnetou i król nafty" w lokalnym kinie urządzonym w jakimś domu jednorodzinnym.

W pamięci mam z tego pobytu (49 lat temu !) jeszcze jakiś film z Sidneyem Poitier i japońskie "Spotkanie z balladą". A w kinie byliśmy na "Winnetou i król nafty" w lokalnym kinie urządzonym w jakimś domu jednorodzinnym.
- Yvonne
- Moderator
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
Tomaszku, jestem pełna podziwu dla Twojej pamięci.
Ja takich faktów z mojego życia nie pamiętam. A szkoda.
Ja takich faktów z mojego życia nie pamiętam. A szkoda.
- Mysikrólik
- Zlotowicz
- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Trudno żebyś pamiętała sytuację sprzed 49 lat. Chyba że nad oszukujesz
-
- Forowy Badacz Naukowy
To właśnie na tym polega skleroza. Pamiętasz dokładnie co było 40 lat temu, a nie pamiętasz co było wczoraj

-
- Forowy Badacz Naukowy
Dzięki Czesiowi film sprzed 48 lat został wreszcie zmontowany i uzyskał odpowiednią narrację.
Jakby kogoś interesowały podobieństwia między książkowym Jasieniem a Lubniewicami, to polecam: https://samochodzik-my.sharepoint.com/: ... w?e=6jPxz7

Tu widać namioty harcerzy na campingu, zaraz obok naszej przyczepy. Pamiętam, jak zorganizowali marsz przebierańców ulicami Lubniewic.
Jakby kogoś interesowały podobieństwia między książkowym Jasieniem a Lubniewicami, to polecam: https://samochodzik-my.sharepoint.com/: ... w?e=6jPxz7

Tu widać namioty harcerzy na campingu, zaraz obok naszej przyczepy. Pamiętam, jak zorganizowali marsz przebierańców ulicami Lubniewic.
- Za ten post autor TomaszK otrzymał podziękowania (total 5):
- Czesio1 (20 sie 2023, 20:03) • johny (20 sie 2023, 21:57) • TomaszL (21 sie 2023, 01:02) • Mysikrólik (21 sie 2023, 17:59) • Konfiturek (23 sie 2023, 17:12)
- johny
- Moderator
- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 163 razy
Boże, to jest niesamowite!!! Cudowny film!!! Zazdroszczę!
Stop PLANDEMII COVID-1984
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 408 razy
- Otrzymał podziękowań: 128 razy
szczęka opada z wrażenia ....
Zainsprowany filmem (pewnie TomaszeK już to wcześniej pisał), pałac przypominający Grand Hotel jest obok Lubniewic, w Glisno.
Natomiast w Lubniewicach nad jeziorem jest nowiutki hotel (zbudowany po 2009 roku), który jeszcze bardziej przypomina Grand Hotel ...
Zainsprowany filmem (pewnie TomaszeK już to wcześniej pisał), pałac przypominający Grand Hotel jest obok Lubniewic, w Glisno.
Natomiast w Lubniewicach nad jeziorem jest nowiutki hotel (zbudowany po 2009 roku), który jeszcze bardziej przypomina Grand Hotel ...
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
Poszukałem więcej o pałacu w Glisno. Wg. raczej pewnego źródła [1] pałac został wzniesiony w 1793 roku pod wpływem realizacji letniej rezydencji Fryderyka Wielkiego - Sanssouci w Poczdamie.
[1] https://www.lwkz.pl/monument/show/id/434
[1] https://www.lwkz.pl/monument/show/id/434
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
Przeczytałem jeszcze raz watek od początku - teraz czekam aż TomaszeK tam ponownie pojedzie, napisze relację i szczęka mi ponownie opadnie z wrażenia ...
TomaszKu - szacunek za super opracowania !!!
TomaszKu - szacunek za super opracowania !!!
-
- Forowy Badacz Naukowy
To nie moja zasługa tylko Czesia, który zrobił ten film z 10-minutowego nagrania, pokazującego głównie pływanie po jeziorze i obieranie grzybów.
Czesiowi należy się Oskar w kategoriach "Montaż" i "Narracja".
- Czesio1
- Administrator
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 329 razy
A Tobie należy się Oskar w kategorii "Scenariusz". Bo bez Twojego pomysłu nie byłoby tego filmu.

- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
- Yvonne
- Moderator
- Yvonne
- Moderator
Klikałam już.
Otwiera mi się pusta strona.
Spróbuję jutro na komputerze.
Otwiera mi się pusta strona.
Spróbuję jutro na komputerze.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
Nie wiem jak na smartfonie. Ale na komputerze jest OK. Jeżeli są potrzebne jakieś kodeki, to akurat ja wszystkie mam na komputerze i działa.
- irycki
- Zlotowicz
- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 32 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
U mnie też, specjalnie sprawdziłem.

Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 13.11.2022)
.
- Yvonne
- Moderator
- Yvonne
- Moderator
Na komputerze otworzyło mi się bez problemu.
Panowie, ależ to jest CZAD!!!
Mistrzostwo świata. Wielkie brawa.
Tomaszku, Ty możesz to oglądać z suchymi oczami?
Jestem ciekawa
Kiedy jedziemy do Lubniewic?
I Łagowa?
Panowie, ależ to jest CZAD!!!
Mistrzostwo świata. Wielkie brawa.
Tomaszku, Ty możesz to oglądać z suchymi oczami?
Jestem ciekawa

Kiedy jedziemy do Lubniewic?
I Łagowa?
- johny
- Moderator
- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 213 razy
Piękne miejsca. Zachwyciłem się Łagowem, a teraz te Lubiniewice.
Stop PLANDEMII COVID-1984
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
-
- Forowy Badacz Naukowy
21 września (czwartek) po południu. Będę wtedy na konferencji pod Zieloną Górą i planuję urwać się z obiadu.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2023, 19:32 przez TomaszK, łącznie zmieniany 1 raz.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
Ja nic nie mogę obiecać, ale jak uda mi się ogarnąć kilka rzeczy, to chętnie bym towarzyszył TomaszKowi w Lubniewicach 20 września. I oczywiście 14 września Morasko koniecznie.
-
- Forowy Badacz Naukowy
Pomyliłem się, chodzi o czwartek 21 września, już poprawiłem.
To był żart, wiem że zwoływanie minizlotów tak nie działa, ale postaram sie zrobić jakieś zdjęcia i sprawdzić realia na przyszły zlot.
To był żart, wiem że zwoływanie minizlotów tak nie działa, ale postaram sie zrobić jakieś zdjęcia i sprawdzić realia na przyszły zlot.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
Ej TomaszKu. Patrząc na listę Twoich i Czesia ikonek chciałoby się powiedzieć: "Tam Zlot Twój, gdzie TomaszeK z Czesiem coś kombinują". Ale minizloty są zwoływane niespodzianie, bez kombinowania !!! Chociaż przyznam, że od czasu do czasu lubię samotnie przemierzać ścieżki, we własnym tempie.
-
- Forowy Badacz Naukowy
Przedwczoraj po południu urwałem się na kilka godzin z konferencji i pojechałem do Lubniewic. Po pierwsze żeby poczuć atmosferę którą zapamiętałem z 1974 roku, a po drugie żeby sprawdzić czy pasuje do książkowego Jasienia.
Na początek jezioro

Wieża kościoła wskazująca miejsce centrum miasteczka się nie zmieniła, natomiast po prawej stronie kadru pojawił sie nowy hotel.
A to pałac poniemiecki rodu von Waldow, obecnie siedziba rodu Lubomorskich, będący przed laty ośrodkiem wczasowym dla dewizowych turystów:

Stoi gdzie stał, natomiast teraz sobie przypomniałem, że bezpośrednio przylega do plaży, przy której mieści się camping.

Czyli tak jak było w książce. Niektóre z domków letniskowych pamiętają chyba mój pobyt

Obecnie na tle nowoczesnych domków wyglądają skromnie, ale wtedy były szczytem luksusu, w przeciwieństwie do typowych domków z dykty.
Domków jest zresztą bardzo dużo, różnych typów, rozrzuconych nad brzegiem jeziora.

W przeciwieństwie do tego, pole namiotowe które kiedyś zajmowało większość campingu, jest teraz niewielkie i stoją na nim głównie przyczepy i kampery.
Teraz wycieczka do Glisna, chociaż prawdę mówiąc wstąpiłem tam przed Lubniewicami. Na początek pałac przypominający sopocki Grand

Trzeba przyznać, że jest bardziej majestatyczny, niż pałac w Lubniewicach.
W oddali na wzgórzu widać sztuczne ruiny.

które z bliska robią większe wrażenie

A oto wieża obserwatorium astronomicznego

I na koniec mauzoleum

Z bliska widać że wybudowano je z granitu (jak w książce) i miało kiedyś pseudogotyckie wieżyczki, obecnie odłamane, leżące na ziemi.

Marzy mi się zlot w tym miejscu, jako domniemanym Jasieniu. Noclegi najlepiej w Lubniewicach, w domkach nad jeziorem, chociaż pałac w Gliśnie też ma jakąś ofertę noclegów. W ramach zlotu oczywiście wypad w kierunku Myśliborza i poszukiwanie kościółków z szachownicami, ale także do Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego. Pałac Lubomirskich też można zwiedzać, po uprzednim umówieniu wizyty.
Na początek jezioro

Wieża kościoła wskazująca miejsce centrum miasteczka się nie zmieniła, natomiast po prawej stronie kadru pojawił sie nowy hotel.
A to pałac poniemiecki rodu von Waldow, obecnie siedziba rodu Lubomorskich, będący przed laty ośrodkiem wczasowym dla dewizowych turystów:

Stoi gdzie stał, natomiast teraz sobie przypomniałem, że bezpośrednio przylega do plaży, przy której mieści się camping.

Czyli tak jak było w książce. Niektóre z domków letniskowych pamiętają chyba mój pobyt

Obecnie na tle nowoczesnych domków wyglądają skromnie, ale wtedy były szczytem luksusu, w przeciwieństwie do typowych domków z dykty.
Domków jest zresztą bardzo dużo, różnych typów, rozrzuconych nad brzegiem jeziora.

W przeciwieństwie do tego, pole namiotowe które kiedyś zajmowało większość campingu, jest teraz niewielkie i stoją na nim głównie przyczepy i kampery.
Teraz wycieczka do Glisna, chociaż prawdę mówiąc wstąpiłem tam przed Lubniewicami. Na początek pałac przypominający sopocki Grand

Trzeba przyznać, że jest bardziej majestatyczny, niż pałac w Lubniewicach.
W oddali na wzgórzu widać sztuczne ruiny.

które z bliska robią większe wrażenie

A oto wieża obserwatorium astronomicznego

I na koniec mauzoleum

Z bliska widać że wybudowano je z granitu (jak w książce) i miało kiedyś pseudogotyckie wieżyczki, obecnie odłamane, leżące na ziemi.

Marzy mi się zlot w tym miejscu, jako domniemanym Jasieniu. Noclegi najlepiej w Lubniewicach, w domkach nad jeziorem, chociaż pałac w Gliśnie też ma jakąś ofertę noclegów. W ramach zlotu oczywiście wypad w kierunku Myśliborza i poszukiwanie kościółków z szachownicami, ale także do Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego. Pałac Lubomirskich też można zwiedzać, po uprzednim umówieniu wizyty.