Humor jest specyficzny i nie do każdego trafi. Jako miłośnik sarmackiej kultury, wszedłem w ten serial jak dziki w kukurydze Nie dość, że to moje poczucie humoru, to jeszcze scenografia i kostiumy robią robotę, choć to nie jest film historyczny.
Polska filmowa
-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
Re: Polska filmowa
-
- Zlotowicz
- Podziękował;: 92 razy
- Otrzymał podziękowań: 120 razy
My musimy mieć inny Primę bo u mnie nie ma tego filmu. Szkoda….Barabasz pisze: ↑06 sty 2024, 19:35 Na Prime pojawił się też niezły Doppelgänger. Sobowtór
Taka historia szpiegowska w czasach PRL. Niezłe role Gierszała i Schuchardta.
-
- Zlotowicz
Na Netflix jest Detektyw Forst. Nie będę wracać do tego serialu na pewno. Tyle tam nawtykali , że chyba się sami pogubili. W końcu nie wiem kto był czarnym charakterem, może dlatego, że od połowy oglądałam „po łebkach”. No i nie przepadam za Remigiuszem Mrozem.
- Yvonne
- Moderator
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 214 razy
Z cyklu: "Idzie rodzic na zebranie".
A tam: Ucho od śledzia
Wiewiórka chadza teraz tymi samymi korytarzami, którymi chodził Pan Leonard.
A tam: Ucho od śledzia
Wiewiórka chadza teraz tymi samymi korytarzami, którymi chodził Pan Leonard.
-
- Zlotowicz
Nie ma w naszym Primę. Szkoda. W związku z tym słucham audiobooka i bardzo ciekawe. Żałuję, że nie mogę też filmu zobaczyćBarabasz pisze: ↑06 sty 2024, 19:35 Na Prime pojawił się też niezły Doppelgänger. Sobowtór
Taka historia szpiegowska w czasach PRL. Niezłe role Gierszała i Schuchardta.
- Yvonne
- Moderator
Informacja dla Fantomasa i innych osób, które mają blisko do Bydgoszczy.
"Vabank" w jedynym jeszcze w Bydgoszczy normalnym kinie.
Ja się wybieram
"Vabank" w jedynym jeszcze w Bydgoszczy normalnym kinie.
Ja się wybieram
- Czesio1
- Administrator
- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 453 razy
- Otrzymał podziękowań: 219 razy
Ostatnio Vabank dość często były na różnych kanałach. Oczywiście również oglądałem.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 559 razy
- Otrzymał podziękowań: 179 razy
A ja widziałem kilka dni temu wyjaśnienie, czemu Chmielnik w Vabank II śpiewał piosenkę "Jeszcze raz Vabank" albo inaczej "Fortuna" mając pomalowaną twarz. Podobno w pierwszym filmie dźwiekowym "Śpiewak jazzbandu" (The Jazz Singer) główny aktor w jednym z utworów śpiewał mając pomalowaną twarz i jest to nawiązanie do tego filmu.
Tutaj bez pomalowanej twarzy
Tutaj z pomalowaną twarzą
Tutaj w innym filmie z 1945
Tutaj w kolejnym występie
Tutaj bez pomalowanej twarzy
Tutaj z pomalowaną twarzą
Tutaj w innym filmie z 1945
Tutaj w kolejnym występie
- Yvonne
- Moderator
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
Vabank II powstał w 1984. Trudne czasy a taki genialny film. 40 lat mija własnie. Nie tylko rocznica śmierci Leonarda Pietraszaka.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 134 razy
- Otrzymał podziękowań: 161 razy
Nie ma co porównywać tamtych czasów z obecnymi. Tamci genialni aktorzy i reszta ekipy filmowej grali wtedy za takie stawki, że jak byśmy ich dzisiaj chcieli zatrudnić przy takim samym filmie po obecnych stawkach jakie dostają aktorzy to żaden budżet filmu by się nie spiął.
Jest taka anegdota, że w Seksmisji wynajęcie Szympansa, który brał udział w filmie, kosztowało więcej niż pensja któregokolwiek z aktorów.
Jest taka anegdota, że w Seksmisji wynajęcie Szympansa, który brał udział w filmie, kosztowało więcej niż pensja któregokolwiek z aktorów.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
Synek, nie ucz ojca dzieci robić ... mówi w nowym filmie "Prosta sprawa" Maciej Damięcki (zmarł zmarł 17 listopada 2023 roku, niedługo po zakończeniu zdjęć) do Mateusza Damięckiego.
Premiera miała miejsce 17 maja na Canal+ ale też pierwszy odcinek można obejrzeć na youtube. Film na podstawie książki Wojciecha Chmielarza. Akcja dzieje się w Jeleniej Górze i okolicach. Karkonosze. Najwyższa część Sudetów.
Książkę bardzo polecam. Film często mija się z tekstem ...
Premiera miała miejsce 17 maja na Canal+ ale też pierwszy odcinek można obejrzeć na youtube. Film na podstawie książki Wojciecha Chmielarza. Akcja dzieje się w Jeleniej Górze i okolicach. Karkonosze. Najwyższa część Sudetów.
Książkę bardzo polecam. Film często mija się z tekstem ...
- Yvonne
- Moderator
Tej akurat książki Chmielarza nie czytałam, ale czytałam trzy inne i żadna mi się nie podobała.
Nie rozumiem fenomenu popularności tego pisarza.
Nie rozumiem fenomenu popularności tego pisarza.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy
Faktem jest, że bohaterowie książki często przechodzą do "rękoczynów". W klasycznym kryminale pewnie głównym tematem jest zagadka i śledztwo, mniej jest krwawych scenek. Może czytelnicy po fali kryminałów z zagadkami i śledztwem chcieli czegoś innego, czyli prywatne śledztwo z "rękoczynami" ?
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
Obejrzałem kolejną produkcję Orphan Studio czyli twórców ostatniej ekranizacji PS i Templariusze. Chodzi o film Spadek na Netfliksie. Zapowiadało się bardzo "samochodzikowo". ...Oto rodzina zjeżdża na podział spadku po wuju wynalazcy (brzmi jak Gromiłło) do dworu ( trochę niesamowitego z tajnymi pomieszczeniami innymi niespodziankami) ,nad którym pieczę ma jego lokaj (trochę taki Janiak)..... Niestety film później idzie w stronę kryminału, czarnej komedii i tyle z tego co mi się podobało.
Film bardzo odtwórczy, wzorowany na zagranicznych filmach tego typu, ale ogólnie mało ciekawy i głupawy. Niestety połączenie kolejny raz producentów czyli Orphan Studio i Netflixa dało nam znowu dosyć słaby film, który się nie obronił mimo ciekawej obsady: Stuhr, Pszoniak, Ferency, Pacek, Trzepiecińska. Na plus chyba tylko plenery czyli pałac wuja. Mnie film zawiódł, może młodszym się spodoba bardziej.
4/10
Film bardzo odtwórczy, wzorowany na zagranicznych filmach tego typu, ale ogólnie mało ciekawy i głupawy. Niestety połączenie kolejny raz producentów czyli Orphan Studio i Netflixa dało nam znowu dosyć słaby film, który się nie obronił mimo ciekawej obsady: Stuhr, Pszoniak, Ferency, Pacek, Trzepiecińska. Na plus chyba tylko plenery czyli pałac wuja. Mnie film zawiódł, może młodszym się spodoba bardziej.
4/10
-
- Zlotowicz
Na Netflix pojawił się chwilę temu serial Klub Zielonej Rękawiczki. Też taki sobie chociaż obsada dobra. Lubie Stenkę.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy
Tu możesz zobaczyć:
Ogólnie jak czegoś szukasz gdzie grają, to zawsze aktualnie jest w serwisie Filmweb.pl- johny
- Moderator
- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 283 razy
- Otrzymał podziękowań: 222 razy
Kojarzycie gentelmana?
Mural jest świetny, niestety brama przy Piramowicza 6 jest normalnie zamknięta. My mieliśmy szczęści bo wchodzili chłopak z dziewczyną i nas wpuścili. Przy wyjściu niespodzianka, naciska się przycisk, otwiera furtkę a z bramy zaczyna dobiegać muzyczka z Vabanku. SZTOS!
Mural jest świetny, niestety brama przy Piramowicza 6 jest normalnie zamknięta. My mieliśmy szczęści bo wchodzili chłopak z dziewczyną i nas wpuścili. Przy wyjściu niespodzianka, naciska się przycisk, otwiera furtkę a z bramy zaczyna dobiegać muzyczka z Vabanku. SZTOS!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- johny
- Moderator
- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 283 razy
- Otrzymał podziękowań: 222 razy
Ależ oczywiście, na tym podwórku dokonał żywota Tadeusz.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!