ślad końca świata

Dział dotyczący badań archeologicznych, etycznego poszukiwania skarbów i eksploracji
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: dokąd
Podziękował;: 143 razy
Otrzymał podziękowań: 119 razy

Re: ślad końca świata

Post autor: VdL »

panna pisze:02 sty 1970, 13:02
Yvonne pisze: 17 sie 2024, 14:59 A byliście na Spinalondze?

Też nie, niestety. Ale mam nadzieję wrócić na Kretę kiedyś.

Widzę , że już wróciliście z Krety. 

Wyspa zrobiła na nas bradzo duże i dobre wrażenie.
Najbardziej Museum archeologiczne.
Tak jak Tomaszek napisał ilość zlota i monet. Zaciekawiły mnie również  miasta tj Chania, Retymnon, Chersonisos czy Heraklion centrum i port.

Wyspa trędowarych Spinalonga, to ciekawy fort jeszcze w niezłym stanie. Podobno jest to jedyna grecka wyspa nie zdobyta przez Niemców. Jak widać jedynie czego się boją to chorób i zaraz.
Dla mnie największym zaskoczeniem było odkrycie prze ze mnie, trochę przez przypadek, dawnej stolicy Krety , Gortyny. Położonej wśród gajów oliwnych. Aby sie tam dostac należy przejechać malownicze pasmo górskie kierując sie z Heraklioniu do Matali osady hipisów z malownicza plażą.
Co do plaż to chyba wschodnia część wyspy jest najlepsza Istra i plaza Vai.

Konossoswywarł na mnie średnie wrażenie zapewne przez sposób odbudowy , gdzie wykorzystali żelbetonowe konstrukcje, ale wtedy myślano ze to dobry pomysł.
Santorini warto , ale chyba lepiej w maju czerwcu lub jesienią, kiedy mniej turystów.

​​​​​Tomaszek relacja wspaniała , cieszę sie że Julian dalej poznaje smak przygody.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archeologia, poszukiwanie skarbów i eksploracja”