Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego

Oficjalne zloty Miłośników Samochodzikowej Przygody
Ater
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 73 razy
Otrzymał podziękowań: 59 razy

Re: Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego

Post autor: Ater »

Ja też się zgłaszałem z małżonką :) (2 osoby domek)
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Re: Zew Jezioraka: Tropem Kapitana Nemo 2026 - propozycja planu forowego zlotu żeglarskiego

Post autor: Yvonne »

Ater pisze: 12 wrz 2025, 10:47 Ja też się zgłaszałem z małżonką :) (2 osoby domek)

No właśnie 🙂

Czesio, w tej sytuacji musimy mieć 4 łajby do pływania.

Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 59 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy

Post autor: oldmalarz »

Powiem tak nie darował bym sobie gdyby cos sie komus stało a ja bym to olał  wiec jesli pozwolicie z racji tego że znam jeziorak jak własne miasto i kilka problemów zaliczyłym na tym akwenie wtrące kilka słów ..aby wszyscy CAŁO wrócili z tej przygody....a widze że rzeczy NAJISTOTNIEJSZE nie sa wogole poruszone :-|

Po piewsze i to NAJWAZNIEJSZE!! ..pogody sobie nie zamówice!!  to bedzie 4 czerwca będzie piXgało ..a na wodzie( pewnie mało kto wie zimno odczuwa sie bardziej a jeszcze przy wietrze to tym bardziej ..mamy przesumiecie pogody jak nic w naszym kraju wrzesień jest tak piękny i ciepły jak nigdy w histori   a maj i czerwiec jak wczesna wiosna ..może byc pieknie ale co jeśli nie ..?   Kiedy płynelismy z Aterem i Dzako z Gierczaków do Makowa dostałem zapalenia oskrzeli po tym i to w Lato!! ...tak że warto pomysleć o swetrach i sztormikach ...Ater potwierdzi że pogoda na wodzie jest zmienna i może ostro lać  ..
Po drugie Wiatr!! ..pieknie fajnie rozpisaliscie wstepny plan który z mojego doswiadczenia delikatnie mówiąc pozostawia wiele do życzenia .. :-| Przeważnie wiatry na jezioraku wieją ZACHODNIE ! wzieliscie to pod uwagę  ? Jezeli planujecie Jerzwald  a wiatr bedzie z powrotem ostry to jak chcecie dopłynac do gierczaków (halsując?) i jeszcze zrobić gre terenową  ? i o jakim przejsciu surwiwalowym jest mowa? bo miedzy gierczakami jest przesmyk NIE DA SIE PRZEJSĆ SUCHĄ STOPĄ!!!!...notabene jak ktos weznie sobie wolne w środe i dojedzie do Siemian na np. w południe to  zostanie  wam pół dnia na zrobienie jerzwałdu i dopłyniecie do Gierczaków pamietajac ze w jedna strone z cała pewnoscią "Halsówka" (pewnie spacer do domu Nienackiego i cmentarza) ..i na dokładkę strikte przystani w Jerzwałdzie NIE MA!!  jest pomost widokowy który pomiesci tylko dwa jachty longsize!! gdzie wyjscie na bzreg jest utrudnione bo trzeba wspinac sie po barierce.. 
AA i jeszce coś na j.płaskim  NIE WOLNO PŁYNĄĆ NA SILNIKU jest zakaz używania ... .. może jeszce tylko dodac że jesli wiatr bedzie niekorzystny przepłynięcie przez przesmyk jest wysoce problematyczne z niewyszkolona załogą Dzako zaświadczy ze nie raz mieliśmy z tym kłopot i to nie jest żart czy szerzenie paniki .. trzeba tez pamiętac o kamieniach na środku płaskiego ..
to tyle jesli chodzi o dzień pierwszy ..i jesli nadal macie plany Jerzwałdu radze przeanalizować moje rady wziąć czas wiatr i pogode pod uwagę  ..bo chodzi o to aby pozostały wam miłe wspomnienia a nie problemy nerwy i nie daj Boże jakieś nieszczeście ..a ja sam juz pzrezyłem na jezioraku i mieliznę i kamienie i pożar na jachcie ..

Za ten post autor oldmalarz otrzymał podziękowania (total 2):
TomaszL (12 wrz 2025, 16:46) • seth_22 (12 wrz 2025, 21:47)
Żeglarstwo - nie yachting :-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Dzień drugi-( Żegluga do Przylądka Sandacza – mini-wyprawa terenowa) nie wiem o co tu chodzi?  bo nie ma mozliwosci fizycznego przycumowania łąjbą do przylądka sandacza -cały jest porosniety  a jedyne miejsce do przycumowania jest daleko poza przyladkiem i to na jeden jacht ..przycumowanie do Kepki ( za czaplakiem tez raczej jest na jeden jacht z jednej strony wyspy i na jeden z drugiej .czarno widze tam cztery jachty ..lepszym wyjsciem jest czaplak.. no i trzeba uważac po drodze na kamienie podczas halsowania ja tam przywaliłem w te kamienia .. :-|  niektóre miejsca zaznaczone są zóltymi bojami zalecam nie zbliżać sie do nich na min 15 metrów!! 
..A i polecam dokupić kanister paliwa albo dwa tak z 5- 10 litrów..
 ..

Załączniki
kamienie 3.jpg
kamienie 4.jpg
kamienie2.jpg
kamulce.jpg
na niebiesko jedno miejsce do zacumowania ,na zielono trzciny na czerwono przesnyk problematyczny w nawigacji na płaskim..
na niebiesko jedno miejsce do zacumowania ,na zielono trzciny na czerwono przesnyk problematyczny w nawigacji na płaskim..
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Oldek, właśnie Twojego spojrzenia na sytuację nam brakowało.

Dziękuję.
Mam nadzieję, że Organizatorzy zlotu wezmą to pod uwagę.

Szczerze mówiąc miałam nadzieję, pisząc wczoraj do Ciebie, że zapiszesz się na zlot, bo ja sobie zlotu żeglarskiego bez Ciebie nie wyobrażam.
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Yvonne pisze: 12 wrz 2025, 15:07

Szczerze mówiąc miałam nadzieję, pisząc wczoraj do Ciebie, że zapiszesz się na zlot, bo ja sobie zlotu żeglarskiego bez Ciebie nie wyobrażam.

no i przekonałąś mnie  i dzięki tobie raczej połynę  .

.. przeanalizuj z Adamem czy nie lepiej wprowadzić do planu Zamek w Karnitach.. (Bilisko i bezpieczna żegluga.restauracja na miejscu  można zwiedzić zamek ) .

Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

oldmalarz pisze: 12 wrz 2025, 15:17

.. przeanalizuj z Adamem czy nie lepiej wprowadzić do planu Zamek w Karnitach.. (Bilisko i bezpieczna żegluga.restauracja na miejscu  można zwiedzić zamek ) .

Wspaniale! Bardzo się cieszę  :)

Co do programu, to ja nie mam nic do powiedzenia. 
Plan układa Hanka z Czesiem i biorą pod uwagę jedynie Nowe przygody. Rękawicy nie. 
A szkoda, bo zamek w Karnitach jest fajnym miejscem.

Ja nawet sugerowałam, żeby zacząć zlot w czwartek,  ale nie zostałam wysłuchana  :)

Za ten post autor Yvonne otrzymał podziękowanie:
Hanka (13 wrz 2025, 15:58)
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

Yvonne pisze: 12 wrz 2025, 11:19
Ater pisze: 12 wrz 2025, 10:47 Ja też się zgłaszałem z małżonką :) (2 osoby domek)

No właśnie 🙂

Czesio, w tej sytuacji musimy mieć 4 łajby do pływania.

Będę miał jutro Pitta na marszu przez 8h to się go podpytam, chociaż mam nadzieję że to tylko formalność.

Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Jeszcze taka uwaga ..trzeba by sie dowiedziec czy armator czarterujacy łajby wykupił winietę na sezon 2026 ..winieta uprawnia do cumowania da pomostów ZGJ  (mn. na Gierczakach )
Dodatkowo cumowanie w Chmiełowce kosztuje chyba ok 80zł od łajby jak dobrze pamiętam..
Co prawda nie wiem o jakie "przejscie" (i  skąd)  na Bukowiec chodzi, ale pólwysep jest prywatny i jakiekolwiek cumowanie do Bukowca nie wchodzi w grę ..chyba że na własne ryzyko  :-)

Załączniki
chmielówka.jpg
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

oldmalarz pisze: 12 wrz 2025, 15:17

Załączniki
wysepka -"Kepka" koło Czaplaka
wysepka -"Kepka" koło Czaplaka
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Okazuje sie sie ze nawet ja wszystkiego o jezioraku nie wiem  :-(......tak na wszelki wypadek jak by co ..

Załączniki
IMG_20250913_111248.jpg
IMG_20250913_111337.jpg
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

Ater pisze: 12 wrz 2025, 10:47 Ja też się zgłaszałem z małżonką (2 osoby domek)

Już uzupełniam listę:

Wstępna lista osób, które wyraziły chęć udziału wygląda tak:
1. Mysikrólik - 2 osoby
2. johny - 2 osoby, (1 łajba, 1 domek)
3. Barabasz - 3 osoby (3 osoby łajba), przyjazd środa
4. panna Monika - 3 osoby (1 łajba, 2 domki)
5. irycki - 2 osoby (2 domki)
6. Konfiturek - 1 osoba (1 osoba domek)
7. Czesio1 - 2 osoby (2 łajba), przyjazd środa 3 czerwca około 12:00
8. Yvonne - 4 osoby (4 osoby łajba), przyjazd w środę po południu
9. TomaszK - 1 osoba (1 osoba domek)
10. Hanka - 1 osoba (1 osoba łajba)
11. Lilka - 2 osoby (2 osoby na łajbie)
12. seth_22 - 1 osoba (1 osoba na łajbie)
13. TomaszL - 1 osoba (1 osoba domek)
14. Ater - 2 osoby (2 domki)

RAZEM: 27 osób (17 osób nocuje na łajbie, 10 osób nocuje na lądzie)
Yvonne pisze: 12 wrz 2025, 11:19 Czesio, w tej sytuacji musimy mieć 4 łajby do pływania.

Tak, braliśmy to pod uwagę i prawdopodobnie trzeba zarezerwować cztery łajby.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

oldmalarz pisze: 12 wrz 2025, 14:26 Powiem tak nie darował bym sobie gdyby cos sie komus stało a ja bym to olał  wiec jesli pozwolicie z racji tego że znam jeziorak jak własne miasto i kilka problemów zaliczyłym na tym akwenie wtrące kilka słów ..

Oczywiście oldmalarzu, każda wskazówka osoby z doświadczeniem jest cenna wiec pisz. Ja już nie raz pisałem, że w temacie żeglarstwa jestem laikiem dlatego w temacie wodnym opieram się na zdaniu Hanki.
oldmalarz pisze: 12 wrz 2025, 14:26 notabene jak ktos weznie sobie wolne w środe i dojedzie do Siemian na np. w południe to  zostanie  wam pół dnia na zrobienie jerzwałdu i dopłyniecie do Gierczaków pamietajac ze w jedna strone z cała pewnoscią "Halsówka" (pewnie spacer do domu Nienackiego i cmentarza) ..i na dokładkę strikte przystani w Jerzwałdzie NIE MA!!  jest pomost widokowy który pomiesci tylko dwa jachty longsize!! gdzie wyjscie na bzreg jest utrudnione bo trzeba wspinac sie po barierce..
A i jeszce coś na j.płaskim  NIE WOLNO PŁYNĄĆ NA SILNIKU jest zakaz używania 

Oldmalarzu, w środę planowany jest tylko rozruch. Jerzwałd, o ile dojdzie do skutku jest zaplanowany na pełny dzień, czyli najwcześniej w czwartek. Tak, wiem, że na Płaskim nie można płynąć na silniku, Hanka mnie już o tym uświadomiła. Dlatego ten dzień może być nie tylko bardzo trudny ale być może wręcz niewykonalny do zrobienia.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

oldmalarz pisze: 12 wrz 2025, 15:01 Dzień drugi-( Żegluga do Przylądka Sandacza – mini-wyprawa terenowa) nie wiem o co tu chodzi?  bo nie ma mozliwosci fizycznego przycumowania łąjbą do przylądka sandacza -cały jest porosniety  a jedyne miejsce do przycumowania jest daleko poza przyladkiem i to na jeden jacht ..przycumowanie do Kepki ( za czaplakiem tez raczej jest na jeden jacht z jednej strony wyspy i na jeden z drugiej .czarno widze tam cztery jachty ..lepszym wyjsciem jest czaplak.. no i trzeba uważac po drodze na kamienie podczas halsowania ja tam przywaliłem w te kamienia ..   niektóre miejsca zaznaczone są zóltymi bojami zalecam nie zbliżać sie do nich na min 15 metrów!!

Dzień drugi to rejs pod wyspę Kępka (która była miejscem obozu bandy Czarnego Franka). Jeśli nie da się tam przycumować to tylko dopłyniemy żeby zobaczyć z odległości wyspę. Podobnie z Czaplakiem czy Przylądkiem Sandacza. Jeśli nie da się przycumować w konkretnych miejscach to trudno, fajnie będzie też z perspektywy łajby zobaczyć te książkowe miejsca. Może kiedyś wrócimy nad Jeziorak ze zlotem lądowym? Będziemy wtedy zwiedzać te wszystkie miejsca od strony lądu.

Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

oldmalarz pisze: 12 wrz 2025, 15:17 przeanalizuj z Adamem czy nie lepiej wprowadzić do planu Zamek w Karnitach.. (Bilisko i bezpieczna żegluga.restauracja na miejscu  można zwiedzić zamek )

Ale zamek w Karnitach nie jest nad Jeziorakiem, to co to znaczy, że jest blisko? Żeglujemy po Jezioraku tylko.
oldmalarz pisze: 12 wrz 2025, 15:17 no i przekonałąś mnie  i dzięki tobie raczej połynę

Dopisać Cię do listy? Ile osób, i kto nocuje na łajbie a kto na lądzie?

Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze: 12 wrz 2025, 15:28 Co do programu, to ja nie mam nic do powiedzenia. 
Plan układa Hanka z Czesiem i biorą pod uwagę jedynie Nowe przygody. Rękawicy nie. 
A szkoda, bo zamek w Karnitach jest fajnym miejscem.

Ja nawet sugerowałam, żeby zacząć zlot w czwartek,  ale nie zostałam wysłuchana

Yvonne, bo coś nie zrozumiałem. Co ma rozpoczęcie zlotu w czwartek do zamku w Karnitach? Wierzę, że zamek w Karnitach jest piękny i warty zobaczenia, ale w ramówce trzech pełnych dni nie da sięwszystkiego zrobić. Zwłaszcza, że to ma być zlot żeglarski. Może więc zrobimy drugi zlot w okolicach Jeziorka, tym razem lądowy, o którym już pisałem post wcześniej, i wtedy zrobimy sobie objazdówkę terenową, będzie okazja więcej zahaczyć o Złotą rękawicę. 
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

oldmalarz pisze: 12 wrz 2025, 16:26 Jeszcze taka uwaga ..trzeba by sie dowiedziec czy armator czarterujacy łajby wykupił winietę na sezon 2026 ..winieta uprawnia do cumowania da pomostów ZGJ  (mn. na Gierczakach )
Dodatkowo cumowanie w Chmiełowce kosztuje chyba ok 80zł od łajby jak dobrze pamiętam..

Bardzo ważna uwaga, dopytamy szczegóły.
oldmalarz pisze: 12 wrz 2025, 16:26 Co prawda nie wiem o jakie "przejscie" (i skąd) na Bukowiec chodzi, ale pólwysep jest prywatny i jakiekolwiek cumowanie do Bukowca nie wchodzi w grę ..chyba że na własne ryzyko :-)

Ale o czym teraz piszesz oldmalarzu? O jakim przejściu na Bukowiec? W sensie, że w planie jest Bukowiec? To jest dalej to samo co w przypadku Kępki, Czaplaka czy Przylądka Sandacza. Jak sięnie da to się nie da. Dla mnie tylko Gierczaki są puntem obowiązkowym to zwiedzenia. Trzeba będzie jakiegoś Anatola i Wacka usadzić na drzewie i przebrać kogoś za buhaja. Ja to chętnie bym zanocował pod namiotem na Gierczakach ale chyba mało to jest realne. 
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

Moim zdaniem nieważne, czy plan zrealizujemy w 100% czy w 20%. Dla wielu osób to będzie nie tylko kilka dni na łódce ale przede wszystkim kilka dni wśród Forowiczów na łódce. Na pewno będzie to niezapomniane przeżycie. Tak jak z tratwami na Biebrzy - pomimo b.trudnych warunków było super. Lepiej niż przy ładnej pogodzie i możliwości spokojnego płynięcia z prądem. Było ekstra (przynajmniej dla wielu Panów, bo my lubimy wyzwania). To teraz niech Jeziorak będzie dla Pań - Czesio, proszę o słoneczko i lekki wiaterek.
Za ten post autor TomaszL otrzymał podziękowanie:
johny (16 wrz 2025, 11:42)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

TomaszL pisze: 16 wrz 2025, 10:00 Moim zdaniem nieważne, czy plan zrealizujemy w 100% czy w 20%. Dla wielu osób to będzie nie tylko kilka dni na łódce ale przede wszystkim kilka dni wśród Forowiczów na łódce. Na pewno będzie to niezapomniane przeżycie. Tak jak z tratwami na Biebrzy - pomimo b.trudnych warunków było super. Lepiej niż przy ładnej pogodzie i możliwości spokojnego płynięcia z prądem. Było ekstra (przynajmniej dla wielu Panów, bo my lubimy wyzwania). To teraz niech Jeziorak będzie dla Pań - Czesio, proszę o słoneczko i lekki wiaterek.

Mądrego to dobrze posłuchać. Róbta tak żeby dobrze było. Mnie to bardziej sama forma zlotu interesuje niż to gdzie PS zarzucił kotwicę, gdzie się golił etc... Jak pisze TomaszL, PS-a na Biebrzy nie było nigdy a frajda dla nas była super.

POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

johny pisze: 16 wrz 2025, 11:44
TomaszL pisze: 16 wrz 2025, 10:00 Moim zdaniem nieważne, czy plan zrealizujemy w 100% czy w 20%. Dla wielu osób to będzie nie tylko kilka dni na łódce ale przede wszystkim kilka dni wśród Forowiczów na łódce. Na pewno będzie to niezapomniane przeżycie. Tak jak z tratwami na Biebrzy - pomimo b.trudnych warunków było super. Lepiej niż przy ładnej pogodzie i możliwości spokojnego płynięcia z prądem. Było ekstra (przynajmniej dla wielu Panów, bo my lubimy wyzwania). To teraz niech Jeziorak będzie dla Pań - Czesio, proszę o słoneczko i lekki wiaterek.

Mądrego to dobrze posłuchać. Róbta tak żeby dobrze było. Mnie to bardziej sama forma zlotu interesuje niż to gdzie PS zarzucił kotwicę, gdzie się golił etc... Jak pisze TomaszL, PS-a na Biebrzy nie było nigdy a frajda dla nas była super.

Johny, nie uważam sie za mądrego. Wprost przeciwnie. Im dłużej żyję na tym świecie tym bardziej zdaję sobie sprawę z własnych ograniczeń i jednocześnie bardziej doceniam zdanie innych. A Forowiczów to ja szczególnie lubię słuchać.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

johny pisze: 16 wrz 2025, 11:44 Jak pisze TomaszL, PS-a na Biebrzy nie było nigdy a frajda dla nas była super.

Plan jest tylko ogólny. Wszystko zależy od pogody co nam się uda zaliczyć. Ale przygoda zapowiada się wspaniała.
Rejs po Biebrzy do tej pory wspominam bardzo miło. I ten wiatr, i te połączone ze sobą tratwy, i Vasco sterującego z góry sternikami no i oczywiście żurek gotowany przez kilka osób. Oj popłynęłoby się tak jeszcze kiedyś.
johny pisze: 16 wrz 2025, 11:44 Mnie to bardziej sama forma zlotu interesuje niż to gdzie PS zarzucił kotwicę, gdzie się golił etc...

A ja tam bardzo lubię odnajdywać w terenie szczegóły z książki. Czytanie książek o przygodach Pana Samochodzika to dla mnie trochę jak zabawa w detektywa. Zaznaczam szczegóły na mapie, rozkładam tekst na fragmenty i później z wielką frajdą odnajduję te miejsca w terenie – zarówno rzeczywiste punkty, jak i te, które narodziły się tylko w wyobraźni Nienackiego.
A golił się Pan Tomasz w Jasieniu jeśli mnie pamięć nie myli. I to brzytwą. 

Za ten post autor Czesio1 otrzymał podziękowanie:
TomaszL (17 wrz 2025, 12:37)
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Czesio1 pisze: 15 wrz 2025, 20:09
oldmalarz pisze: 12 wrz 2025, 15:01 Dzień drugi-( Żegluga do Przylądka Sandacza – mini-wyprawa terenowa) nie wiem o co tu chodzi?  bo nie ma mozliwosci fizycznego przycumowania łąjbą do przylądka sandacza -cały jest porosniety  a jedyne miejsce do przycumowania jest daleko poza przyladkiem i to na jeden jacht ..przycumowanie do Kepki ( za czaplakiem tez raczej jest na jeden jacht z jednej strony wyspy i na jeden z drugiej .czarno widze tam cztery jachty ..lepszym wyjsciem jest czaplak.. no i trzeba uważac po drodze na kamienie podczas halsowania ja tam przywaliłem w te kamienia ..   niektóre miejsca zaznaczone są zóltymi bojami zalecam nie zbliżać sie do nich na min 15 metrów!!

Dzień drugi to rejs pod wyspę Kępka (która była miejscem obozu bandy Czarnego Franka). Jeśli nie da się tam przycumować to tylko dopłyniemy żeby zobaczyć z odległości wyspę. Podobnie z Czaplakiem czy Przylądkiem Sandacza. Jeśli nie da się przycumować w konkretnych miejscach to trudno, fajnie będzie też z perspektywy łajby zobaczyć te książkowe miejsca. Może kiedyś wrócimy nad Jeziorak ze zlotem lądowym? Będziemy wtedy zwiedzać te wszystkie miejsca od strony lądu.

.Powiem tak z mojej perspektywy ..zwiedzenie tych miejsc z perspktywy lądowej jest prawie niewykonalne ..jedynie gdzie dojedziesz samochodem to Chmielówka i przesmyk .. reszta jest niedostepna. .bo nie wyobrażam sobie przedzierania sie sie przez lasy i chaszcze nie wiadomo jak długo wśród kleszczy ..Co do kepki i czaplaka ja tylko napisałem jakie sa realne z tym związane konsekwencje ..Nocowałem na czaplaku i nawet o zgrozo rozpaliłem tam ogniska ..gdyby policja mnie nakryła miałbym mandat ..wiec wszystko można ..tylko- trzeba sie liczyć z konsekwencjami (w razie czego) ..pływam na jezioraku juz troche i tylko raz miąłem stycznosc z policją..i mandat..wiec mozna sie zastanowic czy skórka jest warta wyprawki ..z tym że to bedzie flotylla piecio-jachtowa ..trudniej sie ukryc niz jednym jachtem..
Czesio1 pisze: 15 wrz 2025, 20:13Ale zamek w Karnitach nie jest nad Jeziorakiem, to co to znaczy, że jest blisko? Żeglujemy po Jezioraku tylko.

do zamku w Karnitach płynie sie z Chmielówki "migusiem" zostawiasz łąjby przy pomoscie ..ktos moze zostac dla pilnowania ..i wychodzisz na ląd idziesz 30-40 minut drogą do Zamku ..jest tam bar restauracja mini zoo ..zwiedzanie zamku tez jest ..
jak dla mnie jest to obowiazkowy punkt pływania po jezioraku ..pewna załoga "sprzedał" mi ten namiar i sposób zwiedzenia ..jest to jedna z lepszych atrakcji na jezioraku.. Jest szansa wiec polecam bo ilekroc jestem na jezioraku zawsze do Karnit przypływam....Wasza wola ....ale w/g mnie warto

możesz mnie do listy dopisać.. bede miał sasankę (bo  nie będe sam ) .przypłynę z Iłąwy do siemian..

Czesio1
Ale o czym teraz piszesz oldmalarzu? O jakim przejściu na Bukowiec? W sensie, że w planie jest Bukowiec? 
..yy.. no wyrażnie jest napisane Przejscie na wyspe bukawiec zadanie surviwalowe ..  albo ja żle czytam albo czegoś nie rozumiem
Czesio1 pisze: 07 lip 2025, 21:17Dzień 3 – Sandacz → Lenisko (Chmielówka) → Wypa Bukowiec
- Poranny rejs do Leniska – czas na relaks, rysunki, budowa sygnału
- Przejście do Wypy Bukowiec – zadanie survivalowe, odnalezienie symboli
- Nocleg na jachcie przy Bukowcu

Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

wklejam jeszcze raz dla porzadku wątku
  i namiary na marinę w przesmyku jak by był pomysł na cumowanie i ognisko..(tak na wszelki wypadek)

Załączniki
piec.jpg
pomosty i 44.jpg
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Na pewno dyskutujecie obaj o tym samym Bukowcu ? Bo na Jezioraku są dwa - wyspa i półwysep, zresztą oddalone od siebie.  Na półwyspie był do wojny prom, tam zatonęła ciężarówka i tam chyba obozował Tomasz, a na wyspie było hałaśliwe pole biwakowe. 
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

oldmalarz pisze: 17 wrz 2025, 15:46 możesz mnie do listy dopisać.. bede miał sasankę (bo  nie będe sam ) .przypłynę z Iłąwy do siemian..

Ile osób i kto nocuje na łajbie?
oldmalarz pisze: 17 wrz 2025, 15:46 do zamku w Karnitach płynie sie z Chmielówki "migusiem" zostawiasz łąjby przy pomoscie ..ktos moze zostac dla pilnowania ..i wychodzisz na ląd idziesz 30-40 minut drogą do Zamku

Jak już napisałem wcześniej ja się na żeglarstwie nie znam, nie wiem ile można kilometrów przepłynąć na spokojnie bez stresu. Opieram się na zdaniu fachowca, czyli Hanki, która proponuje maksymalnie 10-12 km rejsu na dzień. A to raczej wyklucza wędrówkę do Karnit. 
oldmalarz pisze: 17 wrz 2025, 15:46 ..yy.. no wyrażnie jest napisane Przejscie na wyspe bukawiec zadanie surviwalowe ..  albo ja żle czytam albo czegoś nie rozumiem

No ok, rozumiem, tylko do czego to piszesz oldmalarzu? Ja chyba nie pisałem nigdzie że w planie mamy przejście na Bukowiec.

Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

TomaszK pisze: 18 wrz 2025, 11:26 Na pewno dyskutujecie obaj o tym samym Bukowcu ? Bo na Jezioraku są dwa - wyspa i półwysep, zresztą oddalone od siebie.  Na półwyspie był do wojny prom, tam zatonęła ciężarówka i tam chyba obozował Tomasz, a na wyspie było hałaśliwe pole biwakowe.

Oldmalarz ma zapewne na myśli wyspę Bukowiec, połączoną groblą z wsią Wieprz. W planie który zaproponowałem jest przepłynięcie wokół wyspy tak jak to zrobił na kartach książki Pan Samochodzik. 
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Czesio1 pisze: 18 wrz 2025, 21:42
oldmalarz pisze: 17 wrz 2025, 15:46 możesz mnie do listy dopisać.. bede miał sasankę (bo  nie będe sam ) .przypłynę z Iłąwy do siemian..

Ile osób i kto nocuje na łajbie?
oldmalarz pisze: 17 wrz 2025, 15:46 do zamku w Karnitach płynie sie z Chmielówki "migusiem" zostawiasz łąjby przy pomoscie ..ktos moze zostac dla pilnowania ..i wychodzisz na ląd idziesz 30-40 minut drogą do Zamku

Jak już napisałem wcześniej ja się na żeglarstwie nie znam, nie wiem ile można kilometrów przepłynąć na spokojnie bez stresu. Opieram się na zdaniu fachowca, czyli Hanki, która proponuje maksymalnie 10-12 km rejsu na dzień. A to raczej wyklucza wędrówkę do Karnit. 
oldmalarz pisze: 17 wrz 2025, 15:46 ..yy.. no wyrażnie jest napisane Przejscie na wyspe bukawiec zadanie surviwalowe ..  albo ja żle czytam albo czegoś nie rozumiem

No ok, rozumiem, tylko do czego to piszesz oldmalarzu? Ja chyba nie pisałem nigdzie że w planie mamy przejście na Bukowiec.

Jak myslisz ? To po co bym bral wlasna lajbę jak bym mial nocowac w domkach  ? .. lub ktokolwiek z mojej zallogi .to by sie mijalo z celem.. przerabiałem domki na czaplinku-nigdy wiecej....-nocleg na sasance 660 ..4. czlonków zalogi..

Co do Karnit ..jak juz napisalem  WASZA WOLA...podalem tylko propozycje z racji obeznania kilkukrotnego z Jeziorakuem ..i tyle ....jak sadze wiele osób bedzie po raz pierwszy i pewnie ostatni nad jeziorakiem ...a Jak Johny slusznie napisal ..aby tez milo soedzic i ciekawie ten czas..

Co do przejscia na Bukowiec ....moze zostawmy już  ten temat ..🙄..  ..za to proponuje wam przejrzec serie filmików ..z pewnoscia bardzo sie przyda ..

Awatar użytkownika
PiTT
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Gd./Tcz.
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: PiTT »

Cześć, ja przyjadę z Agą i z Matyldą. Aga chciałaby spać w cywilizacji, ja na jachcie oczywiście, a Matylda z jednym z nas. Jeśli będzie taka potrzeba, mogę poprowadzić jacht. Co do planu, to jeszcze mu się nie przyjrzałem, ale to nadrobię.
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

PiTT pisze: 23 wrz 2025, 07:11 Co do planu, to jeszcze mu się nie przyjrzałem, ale to nadrobię.

Raczej .na pewno będzie "gierczak" i "pastwisko ". Co do reszty to bym sie na twoim miejscu mocno nie zagłebiał.. :-).   Zresztą szczegóły dopracujemy w sobore u Hanki  

TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Mnie niestety nie będzie, żałuję bo to pierwszy raz. Ale mam poniekąd usprawiedliwienie od lekarza.
ODPOWIEDZ