Podróże małe i duże

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym przygód na żywo
ODPOWIEDZ
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Siergiej Nikolajewich,,,
Tylko mnie nie pytajcie o Krym!!!! Jołki pałki co ja sievmusze nasłuchac w robocie!wszyscy na mne! Ze co Putin wydumal! Ze Krym zajął! A co Ja? Putina krewny?
Siergiej Nikolajewich. Nie pytam przeciez. No ale pan Rosjanin. Musi pan mieć jakieś stanowisko w tej sprawie. A ludzie w pracy pewnie oburzeni to i pytają.
Ja tu żywu. Dom spłacać. Co mnie tam! Nikogo tam z rodziny nie ma. A Putina wszyscy boja sie i dobrze. Niech sie boja. A! K statie. Ja był moriakom. Plywalem na Krym. Tam bieda była kiedyś...
W armii pan był??
:-D No a kak? My wszyscyvw armii. Bronić sie umiemy. A? Opowiem wam pani szutku (zart). Poszedł Obama do wolszebnicy ( wróżki) nu? Co tam za 10 lat bedzie ? Ona smotrit w dym i mówi : wojna bedzie. Z Rosja. Obama: oj! A McDonald bedzie za 20 lat? Bedzie! I bedzie kosztował 12 rubliej! :-D :-D :-D dobre co?
No...mam nadzieje, ze siei nie spełni Siergiej Nikolajewich..
Nie no to szutka była.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Dobre :-D Zwłaszcza ten Andriej co priwykajet.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Lubię to :-D
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ola Federico!
Hi,co sie dzieje?
A! przezywam! lece malezyjskim samolotem!
E! No te preocupes!to beda najbezpieczniejsze linie teraz!
Sledzi pan news z Ukrainy?
Nieeee.... gdzie tam! Muchas gracias! Mamy swoja Ukraine w Wenezueli. Wszyscy patrza na Ukraine a u nas bija sie. w sobote znowu dwie osoby zabite w Caracas. Wojsko. Ludzie nie chca prezydenta Maduro, nastepca Chaveza! protestuja...Porownuja,ze drugi Janukowicz..
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

A najlepsze jest to, ze myslalbym, ze Malaysian Airlines bedą teraz w szczególnie przystepnych cenach! A tu nie! Droższe niż kiedykolwiek! " mój" bilet kosztuje teraz $2552!!! Ja płacililam z postojem w KL $900!!! Niewątpliwie chcą zniechęcić! Kolejna fala strachu mnie obleciala!
Wczoraj zobaczyłam pocieszajacy filmik o locie 811 z Honolulu. Oderwal mu sie kawałek boku. Razem z pasażerami dziewięcioma! Ale wylądował. Cudem. Nie wiem po co to oglądałam!
Muszę wziąć z sobą środki wspomagające jak np Polska wisniowka. Muszę ja rozdać to 100 ml buteleczek bo przeciez większych płynów nie wolno! A w samolocie może nie być podobnych środków. To przeciez muzułmanie. Mogą nie serwowac. A jeszcże na dodatek kobieta! Żeby zamawiala alkohol ? To juz sie w głowie nie mieści. Pisałam Wam chyba o tym jak zaproszona byłam na muzułmańskie wesele? Bardzo przyjemnie było, tylko, ze byłam jedna z nielicznych niewiernych. Nie wiem czemu gospodarze uważali, ze my kobiety białe musimy popijac alkoholem kolacje, szczególnie weselna. Mimo moich protestów, przynieśli mi kieliszek wina. W tej sytuacji, a był to problem, żeby zorganizować ten kieliszek, nie wypadało mi nie pić tego wina! Gospodarze byli bardzo dumni z siebie i ze swojej nowoczesności i tolerancji. Tylko, ze WSZYSCY absolutnie wszyscy patrzyli sie jak popijam to wino. Uważali rownież , ze muszę być wstawiona ( po jednym kieliszki!!!!!) i koniecznie chcieli mnie odwozic.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Drodzy forumowicze! Za siedem godzin wylot. Tym razem jakoś czuje sie nieswojo , żeby chociaż ten samolot znaleźli. Tj szczątki. Nie chce juz truc. Pierwszy przystanek Kuala Lumpur. Potem Kambodza. Będę zdawała relacje. Jak zwykle.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Brunhilda pisze:Drodzy forumowicze! Za siedem godzin wylot. Tym razem jakoś czuje sie nieswojo , żeby chociaż ten samolot znaleźli. Tj szczątki. Nie chce juz truc. Pierwszy przystanek Kuala Lumpur. Potem Kambodza. Będę zdawała relacje. Jak zwykle.
Czym się, wszystko będzie dobrze :-)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Powodzenia. Czekamy na relacje.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Czy. Polsce mówią media o konspiracyjnej teorii zaginiecia samolotu podanej przez rosyjska gazetę o wdzięcznej nazwie Moskovskij Komsomolec? U nas nie ale arabskie gazety i TV piszą i mówią o tym. No i czywiscie rosyjskie. Pewnie antyamerykanska propaganda. Ciekawe to wszystko. Jak przy okazji rożne rzeczy można piec!
Nie czytam po arabsku zalaczam wiec MK. Ru

http://www.mk.ru/incident/article/2014/ ... stane.html
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Albo ta gazeta to jakiś tabloid goniący za sensacją, albo to próba pocieszania się, że nie zginęli wszyscy w oceanie. Teoria, ze samolot wylądował na polnej drodze w Afganistanie, a porwani pasażerowie są ukrywani w górach, jest absurdalna. Rosyjski autor artykułu wspomina, że najdziwniejszy przypadek zaginięcia samolotu miał miejsce w 1979 roku, kiedy zniknął samolot japoński i nigdy nie został odnaleziony. Ja bym mu przypomniał inny dziwny przypadek, jak to w 1983 roku, w tajemniczych okolicznościach zniknął samolot koreański z 250 pasażerami, lecący nad Sachalinem.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Taaak :-D moznaby przypomnieć! Ale by sie oburzyli! Jak to? Przeciez to była amerykańska prowokacja! Żeby sprawdzić ich gotowość bojowa i moze nawet sprowokować wojnę!
Ciekawe, ze arabskie media o tym mowia i piszą. Kilku Arabów mi o tym mówiło zupełnie niezależnie. Chociaż...to byli głownie Libanczycy...

Malezyjski MH370 ma nawet swoją stronę na FB!!!! Nie do wiary!
https://www.facebook.com/MissingMalaysiaAirlines

A z drugiej strony usunęli ten banner na lotnisku gdzie ludzie sie wpisywali , sama tez chciałam więc szukałam. Nic z tego. Myśle, ze to dziwne. Moze ne chcieli mieć oltarza na lotnisku ale z drugiej strony w takim momencie to widziałam to jako gest w rodzaju " jesteśmy razem". No nic...mamy za to FB.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2014, 14:47 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

W ogóle jakoś wyobrażałem sobie, ze bedą sprawdzać nie wiadomo jak i w ogóle. A tu? Nieee. Zwyczajnie, nawet z pewnym znudzeniem. Jedyna rzeczą niezwykła było na trasie KL-Sydney ja z rękawa do samolotu wynurzyli sie dwaj Australijczycy i po oddaniu boarding pass, kiedy zwykle wchodzi sie do samolotu juz oni zatrzymywali, przyjaźnie pogadali dokąd i po co sie leci. Ja mówię : "do domu. Skąd? Z Kambodży. Poważnie? Tez tam byłem tydzień temu! No i jak? No fajne te świątynie tylko bieda. No bieda. " takie pogaduszki. No nie wiem o co chodziło. Moze trenowani w rozpoznawaniu osobników, którzy coś maja w zanadrzu? Zreszta chyba lecieli z nami z powrotem do Sydney.
Stewardessy tez niemrawe jakieś. Odetchnelam jak zobaczyłam ze pilot to Chińczyk. Znaczy Malezyjczyk ale chińskiego pchodzenia. Drugi pilot, Malezyjczyk. Młody chłopak. Jak zwykle. Starszy Wytwornie uśmiechał sie do nas, ważny i z aura wyższości sie przechodząl przed wejściem do samolotu. Bo z nami, pasażerami czekali na OK. Mlodszy dzwonil w bramce. musial zdjac pasek i buty. Troszke speszyl sie.
No a w samolocie na dużych ekranach ciagle trasa lotu. Tak to było krzepiace.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Ojej. Sorry. Nieświadomie zupełnie podałam, arabska gazetę, która jest związana z Hezbollah. Sorry. Nie umiem jej wykasowac Czesiu. Na to miejsce pięknie pasuje gażeta Annahar.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Wykasowalam. Sorry jeszcże raz.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

A jak tam Bruniu, co będziesz w tym roku czytać na antenie z okazji świąt Wielkanocnych ?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

A przychodzi Ci coś do głowy? Miałam własne zadać to pytanie na forum. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czy w Trylogii jest opis Wielkanocy?
Fajnie teraz. Odkąd zmienili czas na zimowy ran u mnie nie znaczy środek nocy u Was. Nawet widzę , ze ktoś jest na forum itp. Obudzilam sie zlana potem. śniło mi sie ze przeprowadzalam treanacje czaszki
( slyszysz Tomaszku) trzem osobom. Nie mogę sobie przypomnieć dlaczego! Ni wiadomo dlczego cięcie było jak s lift w operacjach kosmetycznych! Ojej.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

Brunhilda pisze:A przychodzi Ci coś do głowy? Miałam własne zadać to pytanie na forum. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czy w Trylogii jest opis Wielkanocy?
To chyba Yvonne jest ekspertem od Trylogii jeśli mnie pamięć nie myli więc na pewno odpowie na to pytanie. Ja aktualnie po raz n-ty słucham audiobooka Potop ale z tam nie ma opisu Wielkanocy. Na pewno Wielkanoc "występuje" w "Chłopach". Poszukać coś Bruniu? :-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Nie pamiętam, żeby w Trylogii była taka scena, jak chodzi o Sienkiewicza, to szukałbym raczej w "Rodzinie Połanieckiech". Ponadto Melchior Wańkowicz w książce "Szczenięce Lata" opisywał życie na wsi na Kresach. Pamiętam, że był tam opis Wigilii, więc może będzie też opis Wielkanocy ?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

TomaszK pisze:Nie pamiętam, żeby w Trylogii była taka scena, jak chodzi o Sienkiewicza, to szukałbym raczej w "Rodzinie Połanieckiech".
Nie kojarzę, żeby w tej powieści był opis Wielkanocy.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Chłopów juz czytałam. Kilka razy nawet. Inne wyjątki. W zeszłym roku z Lalki wyjątek. Był cudny. Szcżeniece lata nie miały dużo. Macie cos innego?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Bruniu, może to?:

http://galczynski.kulturalna.com/a-6744.html/___possible__unsafe__site__8d6349e9

Poza tym coś o Wielkanocy jest w "Szóstej klepce" Musierowicz i w "Pokoju na poddaszu" Wasilewskiej.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Oj tak Czesiu! A moze Yvonne, ako specjalistka wiesz czy w ztrylogii cos jest? O Wielkanocy? Byłoby pięknie.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

A w ńocach i Dniach nie ma? Widziałam, ze Drynda przez Kierbedz Wiecha ma temat Wielkanocy ale nie mam tekstu i niewiem czy sie nadaje.....
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2014, 03:45 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Szczeniece lata krotko tylko o Wielkanocy.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Brunhilda pisze:A w ńocach i Dniach nie ma?
Wydaje mi się, że nie ma Bruniu
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Taak. Tez mi sie tak wydaje... A Trylogia? Tez chyba nie...oj szkoda. Ale patrz jakie to ciekawe, jak mało w literaturze na temat Wielkanocy.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

A nie wiesz jak Drynda przez Kierbedz zdobyć? Online.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Bardzo szeroki opis tego co jadano w czasie świąt Wielkanocnych jak również zawartości koszyczków, jest w książce "Historia polskiego smaku". Niestety to nie jest literatura piękna, a ponadto niedawno wydana, więc raczej nie będzie jej w żadnej bibliotece w Australii. Teraz już za późno, ale może wyślę Ci po świętach, miałabyś na przyszły rok.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Och Tomaszku, nie chce Ci robić kłopotu!
Ale jaki to pech. Mogłabym pięknie przygotować tekst bo leżę cały dzień w łóżku. Prostuje kolano. Zdecydowałam go dzisiaj nie używać. Wczoraj wieczorem jak z gumy było. Nawet nie poszłam na koncert naszej polskiej grupy , Wielkopiątkowy Stabat Mater w wykonaniu The Sydney Consort. Tzn organizatorzy to Polacy. Piękne naprawdę. Ech....
Awatar użytkownika
GrzegorzCh
Forowy Lektor
Miejscowość: Wrocław / Pęgów
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: GrzegorzCh »

Może tu znajdziesz jakąś inspirację?
http://www.biblioteka.sosnowiec.pl/new/ ... &Itemid=22

Wiem, że już za póżno, ale... za rok też jest Wielkanoc
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ