Przygoda z kuchnią

Dział poświęcony sprawom ogólnym dotyczącym wolnych dyskusji o wszystkim
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Dziś wieprzowina słodko-kwaśna z ananasem.
 
Załączniki
20220507_184758.jpg
Za ten post autor Mysikrólik otrzymał podziękowanie:
PawelK (07 maja 2022, 19:33)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Brunhilda pisze: 07 maja 2022, 01:51A czy ktoś kiedyś widział taki pustynny owoc?  
Ja chyba widziałem.

Obrazek

A nawet zjadłem prosto z krzaka, a wtedy ktoś na mnie nakrzyczał że się mogę otruć...
 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Mysikrólik pisze: 07 maja 2022, 19:04Dziś wieprzowina słodko-kwaśna z ananasem.  
Wygląda apetycznie, ale ananas ?

 
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

TomaszK pisze: 07 maja 2022, 21:06
Mysikrólik pisze: 07 maja 2022, 19:04Dziś wieprzowina słodko-kwaśna z ananasem.  
Wygląda apetycznie, ale ananas ?

 
Słodko kwaśna wieprzowina musi być z ananasem! Dzięki Mysikroliku ze przypomniałeś! Wciagam na listę do przyrządzenia. Wyglada pysznie. 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

To inna Tomaszku! To Co trzymasz to chyba nawet jagoda jakaś? Pamietam, ze struchlalam jak zjadłeś…

Te są większe i czerwonawe raczej

Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Zrobiłam z nich dżem. Dodałam jeszcze pigwe.

Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Problem z tymi pustkami. Strasznie twarde. Nie do zjedzenia. Przecierałem przez sitko.

Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

A te pestki podobno , jeśli je zmielić, i zrobić z nich pastę są podobno rewelacyjne na ból zębów! Aboryganska metoda .
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

A jak u Aborygenów z zębami? Warto brać z ich "medycyny" przykłady?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Mysikrólik pisze: 08 maja 2022, 11:51 A jak u Aborygenów z zębami? Warto brać z ich "medycyny" przykłady?

 
😀 no właśnie może lepiej pozostać przy ogólnie stosowanych metodach 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Ale pozostańmy jeszcze chwilkę przy aborygeńskich smakołykach!
Wspominałam kiedyś, ze czasem, zamiast cytryny, Aborygeni używają zielonych mrówek jako kwaskowej przyprawy.
A teraz kupiłam gin, pyszny! Z zielonymi mrówkami właśnie.

Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Tu udało mi się uchwycić parę egzemplarzy w butelce.

Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

I w szklaneczce z tonikiem.

Obrazek
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

A tu w komplecie z finger lime, owocu, o ktorym tez wspominalam. Take kwasne granuláis, jak kawior.

Obrazek
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 1920
Rejestracja: 05 maja 2014, 20:31
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 119 razy
Otrzymał podziękowań: 107 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Hanka »

wyglądają ładnie te owoce ładnie, a dżem smaczny?
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Smaczny. Taki trochę dziwny ale smaczny. Można go zrobić z papryczka chili.tez spróbuje. Tylko najwieksza robota z przesiewanie tych pesteczek. Jak kamienie!
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Kupiłam takie dziwne warzywo pierwszy raz. Właściwie nigdy przedtem nie widzialam! Nazywa się spaghetti squash. Dyniowate, właściwie mała, owalna, żółta dynia.

Obrazek

Przekrawa się na pół, trochę masełka, soli i do piekarnika.
Wychodzi właśnie jak powyżej, niby jakby nigdy nic ale… jak się tylko włoży widelec, rozpada się na małe kluseczki cienkie jak makaron 😳😳😳 czary!

Obrazek
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Smakuje nijak. Gdyby nie to masełko to w ogóle…
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Miałam okazje spróbować coś niewiarygodnie paskudnego. Dżem z boczku. 😳😳😳😳😳😳😳
Yuck. Fuj. Kto to w ogóle wymyślił? Lubię boczek z syropem klonowym ale z cukrem? Nawet to czerwone wino i port w składzie nie pomagają…
Stoi w lodowce. Widzę go codziennie. Brrr… Musze wyrzucić po prostu.

Obrazek

A to skład

Obrazek
 
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Brunhilda pisze: 25 maja 2022, 20:06Stoi w lodowce. Widzę go codziennie. Brrr… Musze wyrzucić po prostu. 
Jak możesz wyrzucać cokolwiek z boczku ! W Tajlandii smakowały mi końcówki skrzydełek drobiowych na słodko, we Francji dżem z cebuli, a sam robię kurczaka w kawałkach na słodko (8 czubatych łyżek cukru na 1,5kg mięsa !). Ten boczek to pewnie nie do smarowania chleba, może raczej jako dodatek do jakichś egzotycznych potraw ?
 
 
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Zamroże do Twojego przyjazdu. Dzem z cebuli, kurczaka na słodki, wieprzowinę ze śliwkami, boczek z syropem klonowym ja tez lubię. Zaręczam, to jest paskudne.
Czeka na Ciebie 😀😀😀
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Zamroże do Twojego przyjazdu. Dzem z cebuli, kurczaka na słodki, wieprzowinę ze śliwkami, boczek z syropem klonowym ja tez lubię. Zaręczam, to jest paskudne.
Czeka na Ciebie 😀😀😀
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Dziś w naszej kuchni pełnej niespodzianek glazurowane żeberka po wietnamsku.
 
Załączniki
20220612_153307.jpg
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Ooo Mysikroliku! Wygladaja pysznie i zdrowo. W czym glazurowanej ? Ocet i cukier?
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Posty: 8827
Rejestracja: 09 lip 2013, 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 47 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: TomaszK »

Żeberka glazurowane brzmią super, ale te warzywa naprawdę konieczne ?
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 5279
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:37
Tytuł: harcerz
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 104 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Mysikrólik »

Glazurowane w cukrze trzcinowym.

Warzywka były naprawdę dobre. Cebula i papryka, ale to zielone, czyli kolendra, były w przepisie, a moim zdaniem zbędne. To jedyne co mi w daniu nie pasowało.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: VdL »

Mysikrólik pisze: 12 cze 2022, 22:29 Glazurowane w cukrze trzcinowym.

Warzywka były naprawdę dobre. Cebula i papryka, ale to zielone, czyli kolendra, były w przepisie, a moim zdaniem zbędne. To jedyne co mi w daniu nie pasowało.

 
Wygląda apetycznie. Osobiscie nie lubie kolendry, zastępuję ja pietruszką, jest łagodniejsza i mniej łukowata.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 4799
Rejestracja: 29 maja 2014, 23:05
Miejscowość: dokąd
Płeć: Mężczyzna
Podziękował;: 129 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: VdL »

TomaszK pisze: 25 maja 2022, 20:17
Brunhilda pisze: 25 maja 2022, 20:06Stoi w lodowce. Widzę go codziennie. Brrr… Musze wyrzucić po prostu. 
Jak możesz wyrzucać cokolwiek z boczku ! W Tajlandii smakowały mi końcówki skrzydełek drobiowych na słodko, we Francji dżem z cebuli, a sam robię kurczaka w kawałkach na słodko (8 czubatych łyżek cukru na 1,5kg mięsa !). Ten boczek to pewnie nie do smarowania chleba, może raczej jako dodatek do jakichś egzotycznych potraw ?
 
 

 
Może jako dodatek do żeberek , albo do gulaszu wieprzowego byłoby dobre.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Posty: 7158
Rejestracja: 10 lip 2013, 04:07
Płeć: Kobieta
Podziękował;: 90 razy
Otrzymał podziękowań: 109 razy

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Brunhilda »

Odpada. Coś niebywałe paskudnego!
Dyplomata
Lubi przygody
Lubi przygody
Posty: 50
Rejestracja: 28 maja 2022, 13:42
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Przygoda z kuchnią

Post autor: Dyplomata »

Sporbujcie zrobic cos takiego, bardzo dobre danie.
https://www.rie-world.com/wolowina-po-mongolsku/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum ogólne”