Przede wszystkim niesamowity początek, historia zagubionych cennych druków, piękna panna Monika no i oczywiście kwietniowy wypad na śniardwy i Czarci Ostrów w poszukiwaniu Fortu Lyck. Ten fragment uważam za jeden z najwspanialszych w całym kanonie i po prostu powala mnie on z nóg i sprawia,że momentalnie mam ochotę udać się na Mazury w poszukiwaniu przygody.
Dalej jest równie dobrze. Niektórzy zarzucają Niewidzialnym, że akcja dzieje się w zbyt wielu miejscach, dla mnie jest to atut tej książki.
Kolejny świetny wątek to Greta Herbst i rozważania/marzenia Tomasza o tym jakby to było gdyby... Nie wiem jak Wy ale ja zawsze wyobrażam sobie, że wizyta Samochodzika w mieszkaniu Grety nie skończyła się ot tak po prostu.
Akcja książki pędzi niczym Whiplash Metalliki
Czegóż więcej chcieć! Wszystko to co stanowi o atrakcyjności serii, w tej książce kumuluje się i sprawia, że chce się do niej sięgnąć co jakiś czas.
Szkoda, że to ostatni prawdziwy Samochodzik!
Dzięki mojej wizycie tego lata w okolicach Pisza mogłem - czytając teraz powieść - poczuć to co wydarzyło się na kartach książki
To gdzieś tu obozował Tomasz z Gretą i von Dobeneckiem i spotykał się po nocy z Winnetou i Wielkim Bobrem szpiegując Niewidzialnych
Tą drogą zapewne jechała kawalkada samochodów
A to pewnie część skarbów dr Gotllieba
Ta książka ma coś jeszcze. Dzięki niej odkryłem kogoś takiego jak Ernst Wiechert i Dzieci Jerominów - jedną z najlepszych książek jakie kiedykolwiek czytałem!!! Za to również chciałbym podziękować Panu Zbigniewowi.