Wracając do tematu punktacji - proponowałem inną wersję, bo TomaszK ma rację, że mocne premiowanie pierwszych osób zbyt mocno uzależnia wynik od szybkości (czasem pewnie łącza internetowego). Z tym, że moim zdaniem maksymalna punktacja powinna być zbliżona w poszczególnych sesjach. Dlatego dałem inną propozycję.
Yvonne pisze:W zasadzie mam tylko pytanie o powód zmiany punktacji, Tomaszku?
Poprzednia punktacja w większym stopniu punktowała szybkość odpowiedzi niż znajomość książki. Korzystając z okazji, ze poprzedni regulamin i tak stał się nieaktualny (więcej sesji, inne terminy) postanowiłem wypróbować punktację, w której premia za szybkość jest mniejsza. To był eksperyment. Jeżeli się nie przyjmie, to inne osoby organizujące konkursy, będą mogły wrócić do poprzedniego systemu. Ja zostanę przy tym.
A dla sprawdzenia porównamy pierwsze dwie tury, z dwiema drugimi.
PiTT pisze:Dziękuję też współkonkursowiczom Brawo!
Wracając do tematu punktacji - proponowałem inną wersję, bo TomaszK ma rację, że mocne premiowanie pierwszych osób zbyt mocno uzależnia wynik od szybkości (czasem pewnie łącza internetowego). Z tym, że moim zdaniem maksymalna punktacja powinna być zbliżona w poszczególnych sesjach. Dlatego dałem inną propozycję.
Tak czy tak szybkość się liczy. Może kiedyś zrobimy konkurs, gdzie liczą się tylko prawidłowe odpowiedzi bez kolejności?
Yvonne pisze:W zasadzie mam tylko pytanie o powód zmiany punktacji, Tomaszku?
Poprzednia punktacja w większym stopniu punktowała szybkość odpowiedzi niż znajomość książki. Korzystając z okazji, ze poprzedni regulamin i tak stał się nieaktualny (więcej sesji, inne terminy) postanowiłem wypróbować punktację, w której premia za szybkość jest mniejsza. To był eksperyment. Jeżeli się nie przyjmie, to inne osoby organizujące konkursy, będą mogły wrócić do poprzedniego systemu. Ja zostanę przy tym.
Tylko wtedy różnica między 1 a 3 miejscem była dwukrotna a teraz jest trzykrotna.
PiTT pisze:Z tym, że moim zdaniem maksymalna punktacja powinna być zbliżona w poszczególnych sesjach. Dlatego dałem inną propozycję.
Nie mogę zmienić punktacji w trakcie konkursu (sesji), skoro 5 mninut wcześniej napisałem jaka będzie obowiązywać. Myślisz, że nikt by teraz nie zaprotestował ?
Barabasz pisze:
TomaszK napisał/a:
Yvonne napisał/a:
W zasadzie mam tylko pytanie o powód zmiany punktacji, Tomaszku?
Tylko wtedy różnica między 1 a 3 miejscem była dwukrotna a teraz jest trzykrotna.
Otóż to.
Zwiększyła się przewaga między poszczególnymi miejscami.
Ale zawsze warto wypróbować nową metodę.