Odpowiedzi można publikować dopiero po konkretnym czasie.Mysikrólik pisze:Ale trzeba będzie przyjąć jakiś krótki czas, bo będą "zrzynki" i e-bookiTak czy tak szybkość się liczy. Może kiedyś zrobimy konkurs, gdzie liczą się tylko prawidłowe odpowiedzi bez kolejności?
11 - "Nowe Przygody Pana Samochodzika" - część szy
- PiTT
- Zlotowicz

- Miejscowość: Gd./Tcz.
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
TomaszKu, tego nie rób. Nie zmieniajmy reguł w trakcie. To było na przyszłość.TomaszK pisze:Nie mogę zmienić punktacji w trakcie konkursu (sesji), skoro 5 mninut wcześniej napisałem jaka będzie obowiązywać. Myślisz, że nikt by teraz nie zaprotestował ?PiTT pisze:Z tym, że moim zdaniem maksymalna punktacja powinna być zbliżona w poszczególnych sesjach. Dlatego dałem inną propozycję.
Ja zresztą nie protestuję. Organizator ma zawsze rację
To była tylko taka sugestia...
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 301 razy
Popieram, ja celowo pisałem coś nawet nie znając odpowiedzi na pytania. I tak jak wcześniej pisałem, max. to była moja odpowiedź dodana jako piąta. Ja bym też zastanowił się nad tym aby w ogóle zrezygnować z kolejności a premiować na przykład dokładność. Pisanie z wielkich liter etc. Czasem wciśnięcie shifta + literki może zaważyć na tym, że ktoś kto tego nie zrobił o ten ulamek sekundy był szybszy.TomaszK pisze:Korzystając z okazji, ze poprzedni regulamin i tak stał się nieaktualny (więcej sesji, inne terminy) postanowiłem wypróbować punktację, w której premia za szybkość jest mniejsza. To był eksperyment. Jeżeli się nie przyjmie, to inne osoby organizujące konkursy, będą mogły wrócić do poprzedniego systemu. Ja zostanę przy tym.
Generalnie jest bardzo fajnie. Niezmiernie cieszę się z moich 2 punktów. Dziękuję TomaszKowi za włożony trud w organizację.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 600 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Ale z drugiej strony różnica pomiędzy I a II miejscem wtedy była 3 punkty a teraz tylko 2. Wtedy jeśli Yvonne odpowiedziała jako piąta a Ty jako pierwszy to odrabiałeś pięć punktów a teraz zaledwie dwa.Barabasz pisze: Tylko wtedy różnica między 1 a 3 miejscem była dwukrotna a teraz jest trzykrotna.
Mi zdecydowanie bardziej podobał się poprzedni system punktacji.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
A niee było 6 i 4?Czesio1 pisze:Ale z drugiej strony różnica pomiędzy I a II miejscem wtedy była 3 punkty a teraz tylko 2. Wtedy jeśli Yvonne odpowiedziała jako piąta a Ty jako pierwszy to odrabiałeś pięć punktów a teraz zaledwie dwa.Barabasz pisze: Tylko wtedy różnica między 1 a 3 miejscem była dwukrotna a teraz jest trzykrotna.
Mi zdecydowanie bardziej podobał się poprzedni system punktacji.
- Czesio1
- Administrator

Ośmielę się zauważyć TomaszKu dwie kwestie. Pierwsza to że w tych dwóch sesjach zawsze byłem trzeci więc byli szybsi. A druga to taka, że choćbym ni wiem jak szybki był to nie znając odpowiedzi na pytanie punktów bym nie zdobył.TomaszK pisze:Bo premiował szybkość, która jest Twoim mocnym punktemCzesio1 pisze:Mi zdecydowanie bardziej podobał się poprzedni system punktacji.
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
johny - dawno nie napisałeś nic tak mądrego!!!johny pisze:Ja bym też zastanowił się nad tym aby w ogóle zrezygnować z kolejności a premiować na przykład dokładność. Pisanie z wielkich liter etc. Czasem wciśnięcie shifta + literki może zaważyć na tym, że ktoś kto tego nie zrobił o ten ulamek sekundy był szybszy.
Brawo!!!
Podpisuję się pod tym całą klawiaturą!!!
Myślałam o tym ostatnio. I postanowiłam, że jak będę organizować następny konkurs, to tak będę punktować
Ostatnio zmieniony 06 lut 2018, 22:30 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiTT
- Zlotowicz

Słusznie. To może być ciekawe. Ja niestety często koryguję jakieś literówki.Yvonne pisze:johny - dawno nie napisałeś nic tak mądrego!!!johny pisze:Ja bym też zastanowił się nad tym aby w ogóle zrezygnować z kolejności a premiować na przykład dokładność. Pisanie z wielkich liter etc. Czasem wciśnięcie shifta + literki może zaważyć na tym, że ktoś kto tego nie zrobił o ten ulamek sekundy był szybszy.![]()
Brawo!!!
Podpisuję się pod tym całą klawiaturą!!!![]()
![]()
![]()
Myślałam o tym ostatnio. I postanowiłam, że jak będę organizować następny konkurs, to tak będę punktować
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 81 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Czesiu, gratuluję ci znajomości książki i szybkości odpowiedzi. Gratuluję też pierwszego miejsca w dzisiejszym konkursie.Czesio1 pisze:Ośmielę się zauważyć TomaszKu dwie kwestie. Pierwsza to że w tych dwóch sesjach zawsze byłem trzeci więc byli szybsi. A druga to taka, że choćbym ni wiem jak szybki był to nie znając odpowiedzi na pytanie punktów bym nie zdobył.
Prawdę mówiąc byłem przekonany że zgłosisz reklamację do przedostatniego pytania (w czym jeździł Anatol), bo wszyscy odpowiadali "Papucie", ale jedna z osób odpowiedziała "kapcie" i ja tę odpowiedź uznałem.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- Czesio1
- Administrator

Czy uwzględniłeś odjęte mi dwa punkty za dyskusje?TomaszK pisze: Czesiu, gratuluję ci znajomości książki i szybkości odpowiedzi. Gratuluję też pierwszego miejsca w dzisiejszym konkursie.
A wiesz że miałem to zrobić? Ale zrezygnowałem bo skoro uznałeś punkty za odpowiedź "byk" której w książce nie było to i kapcie mogły być.TomaszK pisze: Prawdę mówiąc byłem przekonany że zgłosisz reklamację do przedostatniego pytania (w czym jeździł Anatol), bo wszyscy odpowiadali "Papucie", ale jedna z osób odpowiedziała "kapcie" i ja tę odpowiedź uznałem.
- PiTT
- Zlotowicz

Niezależnie od punktacji w danej sesji, czyli tego, o czym pisze np. Czesio, można zastanowić się nad rankingiem całości.
Tak sobie myślę, ale jest to myślenie wieczorne i raczej rozproszone, że najprościej byłoby porównać kolejne sesje właśnie poprzez lokaty, a nie poprzez sumę punktów "surowych".
Może być to myślenie błędne. Pomyślmy wspólnie.
Trzeba będzie sprawdzić, ile było osób w każdej z sesji. Maksymalna liczba osób stanowić będzie maksymalną liczbę punktów za pojedynczą sesję. Przyjmijmy, że będzie to np. 12.
No i następnie przyznawać punkty w każdej z sesji:
Sesja I
1 miejsce 12 pkt
2 miejsce 11 pkt
...
11 miejsce 2 pkt
12 miejsce 1 pkt
Sesja II
1 miejsce 12 pkt
2 miejsce 11 pkt
...
11 miejsce 2 pkt
itd.
Jeśli było mniej osób w którejś sesji, to wówczas kończymy na określonej liczbie pkt np. 10. osoba dostaje 3 pkt, a kolejnych osób nie ma.
Wówczas, niezależnie od maksymalnej liczby punktów w poszczególnych sesjach (która może być wówczas bardzo różna) oraz różnej liczby osób, ranking oddaje sumaryczny wynik poszczególnych osób w konkursie.
Napisawszy to uświadomiłem sobie, że właśnie potocznie opisałem procedurę rangowania
Co myślicie?
Tak sobie myślę, ale jest to myślenie wieczorne i raczej rozproszone, że najprościej byłoby porównać kolejne sesje właśnie poprzez lokaty, a nie poprzez sumę punktów "surowych".
Może być to myślenie błędne. Pomyślmy wspólnie.
Trzeba będzie sprawdzić, ile było osób w każdej z sesji. Maksymalna liczba osób stanowić będzie maksymalną liczbę punktów za pojedynczą sesję. Przyjmijmy, że będzie to np. 12.
No i następnie przyznawać punkty w każdej z sesji:
Sesja I
1 miejsce 12 pkt
2 miejsce 11 pkt
...
11 miejsce 2 pkt
12 miejsce 1 pkt
Sesja II
1 miejsce 12 pkt
2 miejsce 11 pkt
...
11 miejsce 2 pkt
itd.
Jeśli było mniej osób w którejś sesji, to wówczas kończymy na określonej liczbie pkt np. 10. osoba dostaje 3 pkt, a kolejnych osób nie ma.
Wówczas, niezależnie od maksymalnej liczby punktów w poszczególnych sesjach (która może być wówczas bardzo różna) oraz różnej liczby osób, ranking oddaje sumaryczny wynik poszczególnych osób w konkursie.
Napisawszy to uświadomiłem sobie, że właśnie potocznie opisałem procedurę rangowania
Co myślicie?
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Nie, okazałem łaskę.Czesio1 pisze:Czy uwzględniłeś odjęte mi dwa punkty za dyskusje?![]()
A przy okazji planuję podjąć decyzję, że dzisiaj nie była trzecia tura konkursu, bo konkurs zakończył się dwa tygodnie temu. Wygrała Yvonne, drugi był Barabasz, trzeci Czesio (gratuluję).
W tej sytuacji przyjmę, że dzisiaj zaczęliśmy nowy konkurs, ostateczne wyniki zostaną ogłoszone jutro.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Popieram propozycję PiTTa, opracowania punktacji na przyszłe konkursy. Niestety z matematyki jestem słaby, więc zdaję się na opracowanie tego problemu przez PiTTa, i oddanie go pod dyskusję.PiTT pisze:można zastanowić się nad rankingiem całości...
.. najprościej byłoby porównać kolejne sesje właśnie poprzez lokaty, a nie poprzez sumę punktów "surowych".
Pomyślmy wspólnie.
- VdL
- Zlotowicz

- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 143 razy
- Otrzymał podziękowań: 119 razy
Tomaszku, a ile byś dał za krakowskie Ciapy?TomaszK pisze:Czesiu, gratuluję ci znajomości książki i szybkości odpowiedzi. Gratuluję też pierwszego miejsca w dzisiejszym konkursie.Czesio1 pisze:Ośmielę się zauważyć TomaszKu dwie kwestie. Pierwsza to że w tych dwóch sesjach zawsze byłem trzeci więc byli szybsi. A druga to taka, że choćbym ni wiem jak szybki był to nie znając odpowiedzi na pytanie punktów bym nie zdobył.
Prawdę mówiąc byłem przekonany że zgłosisz reklamację do przedostatniego pytania (w czym jeździł Anatol), bo wszyscy odpowiadali "Papucie", ale jedna z osób odpowiedziała "kapcie" i ja tę odpowiedź uznałem.
- johny
- Moderator

A ja mogę zadzwonić Two minutes to midnight?Von Dobeneck pisze:Czesiu, weź do mnie dzwoń 10 min przed rozpoczęciem.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2018, 08:03 przez johny, łącznie zmieniany 1 raz.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Prawdę mówiąc planowałem uznać nawet odpowiedź "bambosze", bo też świadczyłaby o znajomości treści książki. Tak samo, jako odpowiedzi na pytanie "co złapał Krawacik na spinning", uznałem "ornitologa", "fałszywego ornitologa", "Kaznodzieję" i uznałbym także "płetwonurka" a nawet "milicjanta szukającego zatopionej ciężarówki" (gdyby ktoś miał czas żeby to napisać).VdL pisze:Tomaszku, a ile byś dał za krakowskie Ciapy?TomaszK pisze:Prawdę mówiąc byłem przekonany że zgłosisz reklamację do przedostatniego pytania (w czym jeździł Anatol), bo wszyscy odpowiadali "Papucie", ale jedna z osób odpowiedziała "kapcie" i ja tę odpowiedź uznałem.
Ale "ciapów" pewnie bym nie uznał, bo pierwszy raz spotykam się z taką nazwą.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
Dlatego najbardziej optymalnym wyjściem jest używanie nazewnictwa z książki, a nie synonimów. Wtedy ograniczy się nieporozumienia.Czesio1 pisze:U nas ta nazwa jest znana i nawet używana. Powuem Cu więcej TomaszKu, w Bychawie w czasach PRL-u był zakład produkujący miękkie obuwie i potocznie mówiło się na niego ciapiarnia.TomaszK pisze: Ale "ciapów" pewnie bym nie uznał, bo pierwszy raz spotykam się z taką nazwą.
- johny
- Moderator

Podbijam!Barabasz pisze: Dlatego najbardziej optymalnym wyjściem jest używanie nazewnictwa z książki, a nie synonimów. Wtedy ograniczy się nieporozumienia.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!