Zagadka - bohater filmowy
- Kynokephalos
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: z dużego miasta
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kynokephalos
- Forowy Badacz Naukowy

Ten film zrobił na mnie duże wrażenie. Nie tylko droga po lodzie i śniegu, ale potem długie oczekiwanie wśród najsurowszych chyba na świecie warunków, ogrzewanie jajka, które rodziece przekazują sobie utrzymując je na górnej powierzchni stóp (płetw), bo jeśli choć na chwilę dotknie mroźnego podłoża to umrze. Tygodnie bez pożywienia w antarktycznych wiatrach. No po prostu cud życia. Kto nie oglądał - zachęcam.
Przekazuję pałeczkę i pozdrawiam,
Kynokephalos
Przekazuję pałeczkę i pozdrawiam,
Kynokephalos
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Kynokephalos
- Forowy Badacz Naukowy

- Milady
- Zlotowicz

- Miejscowość: Bezludna Wyspa
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Według mnie był.Kynokephalos pisze:A ja zaraz pomyślałem o "Lśnieniu", ale też nie wiem, czy Jack Torrance był do tego wszystkiego jeszcze alkoholikiem.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
To o niego mi chodziło.
Zadajesz Kynokephalosie.
PS. Coś takiego kiedyś znalazłam.
https://joemonster.org/art/26191/Teorie ... a_Kubricka
- Kynokephalos
- Forowy Badacz Naukowy

To teraz ja:
Skromny imigrant, człowiek uporządkowany, dobry ojciec rodziny, mały trybik w społecznej machinie. Pewnego dnia przekonuje się, że o sprawiedliwość na świecie niełatwo. W tym samym czasie z pomocą przypadku odkrywa też, że pieniądze właściwie leżą na ulicy a dla tego, kto ma trochę śmiałości trudne sprawy stają się łatwe.
W rezultacie zmienia swój wizerunek społeczeństwa i - dociera bardzo wysoko.
Człowiek ten używał w życiu dwóch nazwisk. W zagadce proszę o podanie obu.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
Skromny imigrant, człowiek uporządkowany, dobry ojciec rodziny, mały trybik w społecznej machinie. Pewnego dnia przekonuje się, że o sprawiedliwość na świecie niełatwo. W tym samym czasie z pomocą przypadku odkrywa też, że pieniądze właściwie leżą na ulicy a dla tego, kto ma trochę śmiałości trudne sprawy stają się łatwe.
W rezultacie zmienia swój wizerunek społeczeństwa i - dociera bardzo wysoko.
Człowiek ten używał w życiu dwóch nazwisk. W zagadce proszę o podanie obu.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
- Kynokephalos
- Forowy Badacz Naukowy

W tych zagadkach staram się wybierać dzieła filmowe i literackie, które "każdy zna". Chciałbym unikać pytań jest w typie "kto oglądał ten film?", z odpowiedzią oczywistą dla każdego kto oglądał a niemożliwą dla pozostałych. Nasze forum jest kameralne, odwiedza je na razie niewiele osób. Nie można liczyć, że zawsze znajdzie się ktoś, kto widział konkretny, bardziej niszowy, film. Więc próbuję tych znanych bohaterów charakteryzować enigmatycznie, by prowokować do grzebania w pamięci i porównywania z opisem.TomaszK pisze:stwierdzam że pytanie Kyno, jak zwykle było przewrotne.
Oczywiście nie zawsze to się powiedzie i wtedy, w najgorszym przypadku, rozwiązującym zostają wyszukiwarki. Ale w miarę możności chciałbym wymyślać takie pytania, jak nakreśliłem wyżej. Tym razem chyba mi się udało, ponieważ Tomasz uznał zagadkę za niełatwą, a jednak nie uniemożliwiło Mu to znalezienia poprawnej odpowiedzi.
Gratulacje, Tomaszu, Twoja kolej.
Dodam jeszcze, że w cyklu o Ojcu Chrzestnym, oczywiście obok innych historii, zajęło mnie to, jak młody Vito sprawnie dostosował się do rzeczywistości ukazanej mu przez złodziejaszków z którymi los go zetknął a potem przez Don Fanucciego. Jak bezrefleksyjnie (chyba) przyjął za swoje zasady rządzące światem przemocy. Choc dzięki swej inteligencji szybko prześcignął nauczycieli, podstawą edukacji był ich prosty przykład: że można wejść do czyjegoś domu i coś zabrać, a potem że lokalny gangster może terroryzować pobratymców i nikt nie przeciwdziała. "Dorastanie" mafiosa w osobie Vita Corleone jest tym wątkiem trylogii, który najmocniej utkwił mi w pamięci.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Pierwsze skojarzenie jakie przyszło mi do głowy to Flip i Flap, ale to nie był film tylko seria filmów.TomaszK pisze:To był komplementTomaszK pisze:stwierdzam że pytanie Kyno, jak zwykle było przewrotne.Ja niestety nie umiem tak formułować zagadek.
A teraz moja:
Ten film był popularny w wielu krajach świata, ale nigdzie nie było konieczności zatrudniania tłumacza.
- GrzegorzCh
- Forowy Lektor
- Miejscowość: Wrocław / Pęgów
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
pasowałby WallE, ale tylko do połowy. O ile pamiętam w drugiej połowie są dialogi.TomaszK pisze:To był komplementTomaszK pisze:stwierdzam że pytanie Kyno, jak zwykle było przewrotne.Ja niestety nie umiem tak formułować zagadek.
A teraz moja:
Ten film był popularny w wielu krajach świata, ale nigdzie nie było konieczności zatrudniania tłumacza.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Mysikrólik
- Zlotowicz