O wszystkim i o niczym
- Krwawa Mary
- Zlotowicz

- Tytuł: Seta Żyleta
- Miejscowość: Chełm / Lublin
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Krwawa Mary
- Zlotowicz

- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Tradycyjnie nad morzem. Polskim. Bałtyckim. I jestem bardzo zadowolonaKrwawa Mary pisze:Gdzie bylas na wakacjach?
Woda miała aż 18 stopni, dla mnie bomba!
Udały, a jakże! Wyspałam się za wszystkie czasy, przeczytałam sporo książek (w tym 5 kryminałów Joe Alexa i prześmieszne "12 krzeseł"- zna ktoś?) i rozleniwiłam się aż za bardzo.zbychowiec pisze:Mam nadzieję, że wakacje się udały.
Aha, zwiedziłam też Zamek Książąt Pomorskich w Darłowie
Ostatnio zmieniony 09 sie 2015, 10:47 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krwawa Mary
- Zlotowicz

- Krwawa Mary
- Zlotowicz

- Krwawa Mary
- Zlotowicz

- Krwawa Mary
- Zlotowicz

- Krwawa Mary
- Zlotowicz

- Krwawa Mary
- Zlotowicz

- Krwawa Mary
- Zlotowicz

relacja jest taka : komarow nie bylo bo za sucho na nie ;] komary sie rozwijaja w kaluzach, za to byly dziki! Ale te mieszane czyli najbardziej niebezpieczne bo podchodza do ludzi i wcale sie nie boja! natomiast VDL ! To ja czekam w takim razie na relacje
a no wrocilam! Juz nie moglam sie za wami natesknic ! Zaraz rozbujamy rozmowy archeologicznw!
calusy dla wszystkich z chelma
kiedy wpadacie ? 
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2015, 00:25 przez Krwawa Mary, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krwawa Mary
- Zlotowicz

- Krwawa Mary
- Zlotowicz

-
Nietajenko
- Forowy Badacz Naukowy

- Tytuł: Użytkownik chwilowo nieaktywny
- Miejscowość: Olsztyn
W przerwie na oczekiwanie prawdziwej archeologii wrzucę dwie siedemnastowieczne znajdy:
1. Medalik to święte oblicza Jezusa i Maryi SALVATOR MUNDI MATER DEI. ten kanon przedstawienia ustalił się właśnie w XVII wieku i tak datuję ten fant.
2. Jak już wcześniej napisałem ta znajda to szeląg Księstwa Pruskiego powstałego po sekularyzacji Państwa Zakonu Krzyżackiego i już po zrzuceniu przez Prusy lennej odpowiedzialności wobec korony polskiej. Emitentem jej był Fryderyk Wilhelm I Wielki Elektor, elektor Brandenburski i książę Pruski ostatni z resztą bo od 1701 roku Prusy stały się królestwem. Dla tych co pamiętają serial Czarne Chmury imię elektora będzie doskonale znane. To właśnie w 1670r. Krzysztof Dowgird, którego pierwowzorem była faktyczna postać Krystian Kalkstein-Stoliński, uciekł pod skrzydła polskiego króla Michała Korybuta Wiśniowieckiego by tam walczyć o prawa stanów pruskich. Filmowa postać przeżyła, natomiast faktyczna została stracona w Kłajpedzie dwa lata po ucieczce w konsekwencji porwania przez ludzi elektora. Znalazłem więc monetę, która wypadła płk. Krzysztofowi Dowgirdowi w trakcie jego śmiałej ucieczki.
1. Medalik to święte oblicza Jezusa i Maryi SALVATOR MUNDI MATER DEI. ten kanon przedstawienia ustalił się właśnie w XVII wieku i tak datuję ten fant.
2. Jak już wcześniej napisałem ta znajda to szeląg Księstwa Pruskiego powstałego po sekularyzacji Państwa Zakonu Krzyżackiego i już po zrzuceniu przez Prusy lennej odpowiedzialności wobec korony polskiej. Emitentem jej był Fryderyk Wilhelm I Wielki Elektor, elektor Brandenburski i książę Pruski ostatni z resztą bo od 1701 roku Prusy stały się królestwem. Dla tych co pamiętają serial Czarne Chmury imię elektora będzie doskonale znane. To właśnie w 1670r. Krzysztof Dowgird, którego pierwowzorem była faktyczna postać Krystian Kalkstein-Stoliński, uciekł pod skrzydła polskiego króla Michała Korybuta Wiśniowieckiego by tam walczyć o prawa stanów pruskich. Filmowa postać przeżyła, natomiast faktyczna została stracona w Kłajpedzie dwa lata po ucieczce w konsekwencji porwania przez ludzi elektora. Znalazłem więc monetę, która wypadła płk. Krzysztofowi Dowgirdowi w trakcie jego śmiałej ucieczki.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2015, 12:34 przez Nietajenko, łącznie zmieniany 2 razy.
Refert non fatigo et consolatoria calceamenta...
Harpagan http://www.harpagan.pl/rajd/
Harpagan http://www.harpagan.pl/rajd/
- Krwawa Mary
- Zlotowicz

- Krwawa Mary
- Zlotowicz

- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Ja też miałam być archeologiem (to chyba jedyny możliwy zawód, o jakim się marzy po lekturze Pana Samochodzika! No może jeszcze historyk sztuki i ewentualnie kustosz prowincjonalnego muzeumzbychowiec pisze:io.. Mi się tak w ogóle wydaje, że ja miałem być archeologiem... Ale jak byłem mały przez przypadek zauważyłem komputer Atari u kolegi w domu...
I przepadłam! Archeologia przegrała u mnie z tym najpiękniejszym językiem świata
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2015, 16:04 przez Yvonne, łącznie zmieniany 3 razy.
- VdL
- Zlotowicz

- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 143 razy
- Otrzymał podziękowań: 119 razy
Najpiękniejszy to jest węgierkiYvonne pisze: z tym najpiękniejszym językiem świata
Ja nie chciałem być archeologiem, byłem kilka razy z kolegą studentem archeologii na wykopaliskach. To nie jest wcale takie fajne. Nie wiem dlaczego, ale zawsze kiedy student jedzie na wykopaliska, wtedy zawsze jest upał, a do wody daleko.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2015, 16:13 przez VdL, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krwawa Mary
- Zlotowicz