Też lubię, ten film, podobnie jak Jerzego Stuhra. Jako dzwonek w telefonie mam ustawione jak śpiewa piosenkę w Shreku.Hertel pisze:Lutek Danielak czyli Jerzy Stuhr w "Wodzireju":)
09 - Konkurs Szachownicowy - część szybka
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- Milady
- Zlotowicz

- Miejscowość: Bezludna Wyspa
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
REKLAMACJE
Pytanie 8
Czego do golenia według Zenobii używają prawdziwi mężczyźni?
Brzytwy
Z „pałacu” wyjrzała rozczochrana głowa Zenobii. Chwilę obserwowała, jak ostrzę
brzytwę na pasku, potem w pidżamie podeszła do wehikułu i usiadła na masce.
— Już od rana lubi pan mocne wrażenia — rzekła spoglądając na błyszczące
ostrze brzytwy. — Podobno tylko prawdziwi mężczyźni golą się brzytwą. Inni używają
żyletek i maszynek elektrycznych. Ale jeśli chodzi o pana, to zasada się nie sprawdza.
Pan nie jest prawdziwym mężczyzną, nie zna pan dżudo.
Podsunąłem Zenobii lusterko.
— Niech się pani przejrzy i zapała chęcią uczesania się. Bardzo będę rad, gdy pani
pójdzie gdzieś dalej. Potrzebuję odrobiny spokoju. Ta brzytwa nazywa się: „Co dzień
ryzykujesz życiem”.
— A ja właśnie chciałam zobaczyć, jak pan się zatnie. W obozie jest lekarz. Ja też
umiem robić opatrunki. O, Fryderyk się obudził! — zawołała radośnie.
Z forda wyszedł Fryderyk. Miał w ręku piękną elektryczną maszynkę do golenia i
włączył ją do specjalnego gniazdka w samochodzie. Maszynka zawarczała jak mucha.
— Wprawdzie Fryderyk nie goli się brzytwą — stwierdziłem — ale jest cudzoziemcem
i fabrykantem zapalniczek.
Zenobia wzruszyła ramionami. Zeskoczyła z maski mego wozu i poszła się uczesać.
Nigdzie nie ma mowy o tym, że Zenobia iż prawdziwi mężczyźni golą się maszynką do golenia. Za to formułuje wprost: Podobno tylko prawdziwi mężczyźni golą się brzytwą.
Dlatego też podtrzymuję punktację za pytanie 8.
Pytanie 8
Czego do golenia według Zenobii używają prawdziwi mężczyźni?
Brzytwy
Z „pałacu” wyjrzała rozczochrana głowa Zenobii. Chwilę obserwowała, jak ostrzę
brzytwę na pasku, potem w pidżamie podeszła do wehikułu i usiadła na masce.
— Już od rana lubi pan mocne wrażenia — rzekła spoglądając na błyszczące
ostrze brzytwy. — Podobno tylko prawdziwi mężczyźni golą się brzytwą. Inni używają
żyletek i maszynek elektrycznych. Ale jeśli chodzi o pana, to zasada się nie sprawdza.
Pan nie jest prawdziwym mężczyzną, nie zna pan dżudo.
Podsunąłem Zenobii lusterko.
— Niech się pani przejrzy i zapała chęcią uczesania się. Bardzo będę rad, gdy pani
pójdzie gdzieś dalej. Potrzebuję odrobiny spokoju. Ta brzytwa nazywa się: „Co dzień
ryzykujesz życiem”.
— A ja właśnie chciałam zobaczyć, jak pan się zatnie. W obozie jest lekarz. Ja też
umiem robić opatrunki. O, Fryderyk się obudził! — zawołała radośnie.
Z forda wyszedł Fryderyk. Miał w ręku piękną elektryczną maszynkę do golenia i
włączył ją do specjalnego gniazdka w samochodzie. Maszynka zawarczała jak mucha.
— Wprawdzie Fryderyk nie goli się brzytwą — stwierdziłem — ale jest cudzoziemcem
i fabrykantem zapalniczek.
Zenobia wzruszyła ramionami. Zeskoczyła z maski mego wozu i poszła się uczesać.
Nigdzie nie ma mowy o tym, że Zenobia iż prawdziwi mężczyźni golą się maszynką do golenia. Za to formułuje wprost: Podobno tylko prawdziwi mężczyźni golą się brzytwą.
Dlatego też podtrzymuję punktację za pytanie 8.
- Milady
- Zlotowicz

Pytanie 10
Kto poza Kuryłłą kandydował na stanowisko kierownika międzynarodowego towarzystwa do rozwiązania zagadki tajemniczej szachownicy?
Fryderyk
— Zorganizujemy Związek Tajemniczej Szachownicy — powiedziała.
Przyjęliśmy tę nazwę. Na prezesa Związku Zenobia wysunęła kandydaturę Fryderyka,
Hilda zaś zaproponowała moją osobę. Ja jednak wycofałem swoją kandydaturę
tłumacząc, że goście mają pierwszeństwo.
Pan Kuryłło z kwaśną miną oświadczył:
— Nie mam nic przeciw kandydaturze pana Fryderyka, lecz wydaje mi się, że prezesem
naszego Związku powinien zostać ktoś z pewnym doświadczeniem detektywistycznym,
a jednocześnie znający stosunki w naszym kraju. To bardzo ułatwi nam
działanie.
W mojej ocenie to Pan Tomasz nie kandydował, ponieważ od razu sam zrezygnował. Kandydował Kuryłło i Fryderyk. Fryderyk dopiero po insynuacji Kuryłły zdecydował się wycofać.
Nie chciałabym już zmieniać punktacji za to pytanie, natomiast rozumiem, że jest to punkt nie do końca jasny. Proponuję więc 1 dodatkowe pytanie w ostatniej turze.
Co Ty na to Czesio? I pozostali?
Kto poza Kuryłłą kandydował na stanowisko kierownika międzynarodowego towarzystwa do rozwiązania zagadki tajemniczej szachownicy?
Fryderyk
— Zorganizujemy Związek Tajemniczej Szachownicy — powiedziała.
Przyjęliśmy tę nazwę. Na prezesa Związku Zenobia wysunęła kandydaturę Fryderyka,
Hilda zaś zaproponowała moją osobę. Ja jednak wycofałem swoją kandydaturę
tłumacząc, że goście mają pierwszeństwo.
Pan Kuryłło z kwaśną miną oświadczył:
— Nie mam nic przeciw kandydaturze pana Fryderyka, lecz wydaje mi się, że prezesem
naszego Związku powinien zostać ktoś z pewnym doświadczeniem detektywistycznym,
a jednocześnie znający stosunki w naszym kraju. To bardzo ułatwi nam
działanie.
W mojej ocenie to Pan Tomasz nie kandydował, ponieważ od razu sam zrezygnował. Kandydował Kuryłło i Fryderyk. Fryderyk dopiero po insynuacji Kuryłły zdecydował się wycofać.
Nie chciałabym już zmieniać punktacji za to pytanie, natomiast rozumiem, że jest to punkt nie do końca jasny. Proponuję więc 1 dodatkowe pytanie w ostatniej turze.
Co Ty na to Czesio? I pozostali?
- Milady
- Zlotowicz

Jeśli będziecie chcieć to możemy w ogóle unieważnić to pytanie i w ostatniej sesji zadać jedno dodatkowe. To akurat mój błąd, ponieważ odpowiedź nie jest jednoznaczna.Von Dobeneck pisze:Ale z drugiej strony, Kuryłło został wybrany przez aklamację, czyli właściwie nie miał kontrkandydata, bo Fryderyk również zrezygnował...
Nie wiem.
Dajcie znać jak wolicie.
Ale z trzeciej strony, Tomasz od razu zrezygnował, a Fryderyk był kandydatem, dopóki Kuryłło nie przekonał wszystkich, że to on jest wymarzonym kandydatem.
Sam nie wiem, jestem adwokatem, czy prokuratorem w tej sprawie.
Sam nie wiem, jestem adwokatem, czy prokuratorem w tej sprawie.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2017, 20:44 przez Von Dobeneck, łącznie zmieniany 1 raz.