Odbyliśmy dzisiaj wyprawę z naszym wnukiem na Wawel.

Celem wyprawy był pierwotnie Dzwon Zygmunta, ale pomimo kupienia biletów przez internet, na miejscu okazało się, że można tam wejść dopiero po wszystkich mszach, czyli za 3 godziny. Zamiast tetgo poszliśmy zatem do Skarbca i Zbrojowni.

Julian powiedział, że wyobrażał sobie, że w skarbcu będą skarby, czyli skrzynie z klejnotami, był raczej zawiedziony. W przeciwieństwie do mnie, bo dowiedziałm, się że mają tam dużą kolekcje kufli zdobionych monetami, czyli połączenie moich dwóch hobby - numizmatyki i historii.

To tylko ułamek tej kolekcji, były nawet kufle z samych złotych monet. Potem szukaliśmy mojego wspomnienia z dzieciństwa, to znaczy kufla zrobionego z orzecha kokosowego. W XVI wieku orzech kokosowy to było coś niespotykanego, teraz w supermarkecie kosztuje kilka złotych. Pamiętałem, że miał kształt sowy i znaleźliśmy go !

Potem szukaliśmy innego mojego wspomnienia, o nazwie "roztruchan królowej Jadwigi". Zapamiętałem, że to rodzaj ozdobnego kielicha, ale nie było go, musiałem coś pomylić. Niestety nazwa wpadła Julianowi w ucho i mam szukać w Intenecie. Był natomiast Szczerbiec i jak o nim opowiedziałem, zrobiło się patriotycznie.

Bardziej jednak niż Skarbiec, Julianowi spodobała się Zbrojownia. Zrozumiałe, w końcu to chłopak.

Potem chcieliśmy odwiedzić królewskie ogrody, niestety były zamknięte.

Ale dla chcącego - nic trudnego

Niestety mnie i Beacie nie udało sie przecisnąć, więc musieliśmy zrezygnować.
I na koniec znów patriotycznie. Za tą kratą jest wyjście z Krypt Królewskich.

Te kolumny zrobione są z jaspisu (według innych źródeł z nefrytu, kolejne moje hobby) i pochodzą z rozbiórki soboru św. Aleksandra Newskiego, który rosyjski zaborca wybudował w Warszawie na Placu Saskim. Sobór został rozebrany tuż po odzyskaniu niepodległości, a kilkanaście lat później kolumny wykorzystano przy budowie wejścia do krypty, w której pochowano Józefa Piłsudskiego. Trudno o dobitniejszy wyraz triumfu Polski nad Rosją.