XII Zlot Forowy - majówka 2017

Oficjalne zloty Miłośników Samochodzikowej Przygody
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mysikrólik
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: harcerz
Podziękował;: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 176 razy

Post autor: Mysikrólik »

VdL pisze:Już od dawna się zastanawiałem, skąd johny bierze tę kawę. :-D
Z Kolumbii ;-) , razem ze "śmietanką" w proszku.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

Mysikrólik pisze:
VdL pisze:Już od dawna się zastanawiałem, skąd johny bierze tę kawę. :-D
Z Kolumbii ;-) , razem ze "śmietanką" w proszku.
:-D
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
seth_22
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Dolny Śląsk
Podziękował;: 60 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: seth_22 »

Mam takie głupie pytanie, bo w sumie jestem ostatnią osobą, która może o to pytać - kiedy będzie coś do poczytania ze zlotu? :)
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje.
Obrazek
Awatar użytkownika
panna Monika
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 87 razy

Post autor: panna Monika »

TomaszK pisze:O rany, nie mogę tego obejrzeć ! Jestem na wyjezdzie a moja komórka jest do bani !
To jeszcze nie widziałeś jak mówili o Tobie?
zbychowiec pisze: Zarówno dział jak i ikonka odsyłająca do niego zostały utworzone. To ta ikonka telewizorka po prawej na samej górze. Dajcie znać, czy się podoba i czy nazwa działu odpowiada.
Telewizorek jest świetny. Widzę, Zbychowiec, że pracujesz pełną parą. I "Forum w mediach" zrobiłeś, i "Uroczysko" powrzucałeś.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

O rajuśku, ale fajnie wyszło :564:
Ale macie obaj gadanie ! A pan Michał był super !

panna Monika pisze: To jeszcze nie widziałeś jak mówili o Tobie?.
Nie tylko o mnie, ale nawet o moim wnuku :-)
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

seth_22 pisze:Mam takie głupie pytanie, bo w sumie jestem ostatnią osobą, która może o to pytać - kiedy będzie coś do poczytania ze zlotu? :)
Mam już kilka części relacji, na dniach wrzucimy pierwsze opowieści. :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
seth_22
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Dolny Śląsk
Podziękował;: 60 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: seth_22 »

Czesio1 pisze:
seth_22 pisze:Mam takie głupie pytanie, bo w sumie jestem ostatnią osobą, która może o to pytać - kiedy będzie coś do poczytania ze zlotu? :)
Mam już kilka części relacji, na dniach wrzucimy pierwsze opowieści. :564:

Super, czekam ;)
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje.
Obrazek
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: dokąd
Podziękował;: 143 razy
Otrzymał podziękowań: 119 razy

Post autor: VdL »

Mary, Lolo i glutki. Czyli zupa cebulą z mega mozarellą.
Załączniki
20170501_161325.jpg
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

K O R T U M O W O - Z O S T A Ł O - O D K R Y T E !!!!

Dokonaliśmy tego !!!!! :564:
Załączniki
20170502_114548.jpg
20170502_113808.jpg
Ostatnio zmieniony 19 maja 2017, 23:58 przez VdL, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

johny pisze:Telewizorek jak ta lala! Naszego Jowisza mi przypomina! :-D
Oj nie, Jowisz miał przyciski a nie pokrętła.
Poza tym Jowisz to było spore pudło. A zobaczcie, jakie na tej ikonce są proporcje wielkości pokręteł do całości. To jest nieduży, przenośny telewizorek :) świadczą o tym także widoczne z tyłu "wąsy" składanej anteny.

(to pisałem ja, wasz forowy Szerlok Holms)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

irycki pisze:
johny pisze:Telewizorek jak ta lala! Naszego Jowisza mi przypomina! :-D
Oj nie, Jowisz miał przyciski a nie pokrętła.
Poza tym Jowisz to było spore pudło. A zobaczcie, jakie na tej ikonce są proporcje wielkości pokręteł do całości. To jest nieduży, przenośny telewizorek :) świadczą o tym także widoczne z tyłu "wąsy" składanej anteny.

(to pisałem ja, wasz forowy Szerlok Holms)
Bo to jest telewizor turystyczny, taki jak miał Petersen. :-D
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Już za tydzień moje post scriptum to templariuszowego zlotu! Miłkokuk wzywa! :-)
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
templariusz72
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: opis w budowie :)
Miejscowość: Solec Kujawski
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: templariusz72 »

19. Templariusz72 / TomaszK

Papowo Biskupie

Kolejny dzień zaczął się od jajecznicy smażonej na ognisku. Co prawda nie było to w pełni ognisko a kominek, ale patelnia była ta sama co rok temu na wyspie Czarci Ostrów. Mysikrólik przygotował 60 jajek, oraz kiełbasę i cebulę w adekwatnej ilości, po czym rozpalił ogień.

Obrazek
Mysikrólik przyrządza jajecznicę na ognisku
fot. Czesio1

Krwawa Mary pomagała mu wbijać jajka, których zmieściła się tylko połowa. Pierwsza porcja została jednak zjedzona tak szybko, że konieczne było dosmażenie reszty jajek.

Obrazek
Jajecznica z ogniska
fot. Czesio1

Kolejnym punktem ostatniego dnia zlotu, było Papowo Biskupie, wioska w Ziemi Chełmińskiej istniejąca od XIII wieku. Już dawno temu Templariusz72 odkrył, że Papowo bardzo pasuje do opisu książkowego Kortumowa, a dwa lata temu razem odwiedziliśmy wioskę, w towarzystwie Yvonne i Ace79. Jest tu kościół zbudowany przez Krzyżaków, ruiny zamku z tego samego okresu, tuż obok jezioro, a sama wioska jest tak mała jak opisał to Nienacki. Przygotowując się do obecnego zlotu, kilka miesięcy temu nawiązałem kontakt z księdzem proboszczem, który obiecał nie tylko otworzyć dla nas kościół w czasie zlotu, ale także pozwolić nam wejść do zabytkowej piwniczki znajdującej się tuż przy kościele. Jak powiedział, w piwniczce nie ma studni, ale zawsze jest w niej taki chłód, że służyła do przechowywania warzyw, mleka i masła. Zupełnie jak w „Templariuszach”.
(TomaszK)

W książkowym Kortumowie , czyli jak kto woli Papowie Biskupim pojawiłem się po raz pierwszy dobre 20 kilka lat temu, zafascynowany Panem Samochodzikiem, Templariuszami i ich mitycznym skarbem. Długie noce przesiedziałem nad różnymi mapami (dla młodszego pokolenia, o internecie nawet nikt nie marzył w tamtych czasach) by ostatecznie wytypować to miejsce jako potencjalne Kortumowo...
Na zlot przybyłem grubo przed resztą ekipy, snując się w okolicy kościółka, wdałem się w pogawędkę z wiekowym już Panem (kościelnym jak mniemam), który podzielił się ze mną informacją o zasypanym przejściu podziemnym, biegnącym między plebanią a kościółkiem, odkrytym zupełnie przypadkowo podczas prac remontowych.

(Templariusz72)

Obrazek
Templariusz72
fot. Czesio1

"Kortumowo, wioska w Ziemi Chełmińskiej nad jeziorem o tej samej nazwie. We wsi znajduje się kościółek z początku XIV wieku, parafia pod wezwaniem Najświętszej Marii Panny..."

Kościół w Papowie zbudowany jest z dużych kamieni polnych, tylko wieża powstała w XVIII wieku zbudowana jest z cegły.

Obrazek
Kościół w Papowie Biskupim
fot. Milady

Wnętrze tak jak w książkowym kościele barokowe (panna Monika stwierdziła, że to rokoko), pomalowane na biało.

Obrazek
Wnętrze Kościoła w Papowie Biskupim
fot. Czesio1

Obrazek
fot. Milady

Obrazek
fot. Milady

Obrazek
fot. Milady

Obrazek
fot. Milady

Później kościelny zaprowadził nas do piwniczki, która rzeczywiście wygląda na bardzo starą i chociaż położona jest na terenie przykościelnego cmentarza, rzeczywiście musiała kiedyś służyć do przechowywania produktów spożywczych.

Obrazek
Piwniczka przy Kościele
fot. Milady

Obrazek
Kościelny otwiera piwniczkę ze skarbami
fot. Czesio1

Wypatrzyliśmy nawet zarys studni w podłodze a między pajęczynami nad nią, znak Templariuszy „9 metrów”.

Obrazek
Znak Templariuszy na ścianie piwniczki
fot. Czesio1

Obrazek
Znak Templariuszy na ścianie piwniczki
fot. Milady

Obrazek
TomaszowiL niestety nie udało się odnaleźć skarbów
fot. Czesio1

Ale najlepsze dopiero nas czekało. Staruszek – kościelny opowiedział, że zarówno w piwnicy plebani, zbudowanej z takiego samego materiału jak kościół, jak i w krypcie kościoła, widoczne są ślady zamurowanych wejść do korytarza, o którym wcześniej opowiedział Templariuszowi. Do plebanii nie mieliśmy szans wejść, więc poprosiliśmy chociaż o wejście do krypty. Ku naszej radości kościelny się zgodził. Krypta znajduje się pod kaplicą św. Huberta (na wprost eksplorowanej przez nas piwniczki) i jest przykryta płytą z grubych desek.

Obrazek
Płyta kryjąca wejście do krypty
fot. zbychowiec

Po podniesieniu (z trudem i z emocjami) płyty, ukazały się schody schodzące do nisko sklepionej piwnicy.

Obrazek
Schody prowadzące do krypty
fot. Milady

Obrazek
Wnętrze krypty
fot. Milady

Posadzka piwnicy usłana była fragmentami spróchniałych desek, odłamkami ludzkich kości i metalowymi okuciami trumien. W prawej ścianie znajduje się duża wnęka, w której ktoś ułożył kilkadziesiąt czaszek i kości pochodzących zapewne od pochowanych tu osób.

Obrazek
Czaszki we wnęce krypty
fot. Milady

Obrazek
Mirmił na tle czaszek w krypcie
fot. Milady

Obrazek
Wnętrze krypty
fot. Milady

W tylnej ścianie wnęki, widać było miejsce zamurowania z użyciem innych cegieł niż reszta ścian. Czyżby było to wejście do korytarza o którym mówił kościelny? Staruszek opowiedział nam jeszcze, że podobne krypty znajdują się pod całą powierzchnią kościoła, ale wejście do nich znajdujące się w zakrystii, przysłonięte jest ciężką szafą i nie da się tam wejść. Sam był tam przed laty, w kryptach są trumny ze szkieletami dawnych mieszkańców Papowa, a być może nawet Krzyżaków.
Nagraliśmy jeszcze scenki z Tomaszem wychodzącym z podziemi i straszącym kościelnego…

Obrazek
Mysikrólik w roli diabła
fot. zbychowiec

"A właśnie maleńki, siwy staruszek, zapewne kościelny, zamiatał podłogę między ławkami. Zobaczył mnie, rzucił miotłę i z krzykiem: „Diabeł! Diabeł!”, pognał do wyjścia. "

…oraz z harcerzami nabierającymi ją na prądy błądzące, po czym poszliśmy na zamek.

Obrazek
Książkowa gospodyni prosi harcerzy aby zaizolowali piwnicę...
fot. kadr z filmu zlotowego

Obrazek
...i w tym celu daje chłopcom klucze do piwnicy

"Przy drzwiach do piwnicy zobaczyliśmy grubą gospodynię księdza. Chwytała za kłódkę przy drzwiach, to znów odskakiwała od niej - popiskując, wrzeszcząc, złorzecząc.
- Co się stało? - spytałem, zadyszany biegiem.
- Nie wiem. Kłódka parzy. Niech pan dotknie, parzy - to mówiąc ostrożnie dotknęła kłódki i odskoczyła od niej jak oparzona.
(…)
- Zapewne płynie tędy jakiś podziemny strumień prądu - odezwał się Sokole Oko. - Czy słyszała pani o prądach błądzących?
- Ludzie kochani, prądy błądzące? - przeraziła się gospodyni. - I kawaler myśli, że ten prąd aż tutaj się zabłąkał? A skąd on się wziął, proszę kawalera?
- Nie wiadomo - odrzekł Sokole Oko. - Prawdopodobnie gdzieś daleko, może o dwieście kilometrów, przerwała sią linia wysokiego napięcia. Prąd zamiast płynąć po drutach, w ziemię uciekł. I pod ziemią błądził, błądził... błądził... błądził... - opowiadał Sokole Oko przewracając oczami - i tutaj się zabłąkał. Drzwi do piwnicy są żelazne, kłódka na nich żelazna, a to są dobre przewodniki elektryczności.
(…)
Gospodyni załamała ręce:
- I nie ma żadnej rady, żeby ten prąd błądzący poszedł sobie gdzie indziej?
- Owszem, jest rada - zapewnił ją Sokole Oko. - Należy piwnicę zaizolować.
- Co takiego? - znowu przeraziła się gospodyni.
- Z a i z o l o w a ć - powtórzył dobitnie.
(…)
- Cóż to za mądre i miłe chłopaki - patrzyła z wdzięcznością na Sokole Oko. - Kto by pomyślał o tych prądach błądzących. Tak, tak, musicie mi zaizolować piwnicę. "

Zamek zbudowany jest z takich samych kamieni jak kościół, co jest chyba rzadkością wśród budowli krzyżackich, gdzie dominującym materiałem jest cegła.

Obrazek
Tablica informacyjna przy ruinach zamku w Papowie Biskupim
fot. Czesio1

Obrazek
Ruiny zamku w Papowie Biskupim
fot. Milady

Zachowało się niewiele – refektarz i kaplica z zarysem łukowych sklepień oraz zewnętrzne ściany innych pomieszczeń.

Obrazek
fot. Milady

Obrazek
fot. Milady

Obrazek
fot. Milady

Obrazek
fot. zbychowiec

Obrazek
fot. zbychowiec

Obrazek
fot. zbychowiec

Tu także nagraliśmy kilka scenek…

Obrazek
Gosposia w rozmowie z harcerzami...

Obrazek
...nadchodzi Pan Konfiturek...

Obrazek
...i pyta, kto ma klucz do starej piwnicy.

Obrazek
Odpowiedź gosposi jest konkretna i jednoznaczna

"Gospodynię spotkaliśmy w ogrodzie. (…) Postanowiliśmy zabrać się do izolowania piwnicy - powiedział Sokole Oko salutując po harcersku przed gospodynią.
- Czy to potrwa bardzo długo? - zatroskała się.
- Najwyżej do wieczora - stwierdził kategorycznie Wilhelm Tell.
Na drodze do kościoła zobaczyliśmy idącego powoli pana Kozłowskiego.
- O, pan Kozłowski! - zawołał radośnie Sokole Oko. - Pan Konfiturek!
- Kto taki? Konfiturek? To chyba nie jest nazwisko? - zdumiała się gospodyni.
- Naturalnie, że to nie jest nazwisko. Ten pan jest naszym znajomym z Malborka. Przezwaliśmy go „Pan Konfiturek”, ponieważ strasznie lubi wszelkiego rodzaju konfitury i powidła. Jak gdzieś zobaczy słoik konfitur lub powideł, to aż się trzęsie z łakomstwa. A nas znowu, proszę pani, aż mdłi na widok konfitur.
(..)
Zobaczyliśmy pana Kozłowskiego zbliżającego się do gospodyni.
Skłonił się i zapytał:
- Czy nie byłaby pani tak uprzejma poinformowac mnie, do kogo należy piwnica znajdująca się ogrodzie?
Gospodyni ujęła się pod boki i huknęła głośno:
- A do mnie należy, proszę pana!
-- Do pani? - ucieszył się Kozłowski.- Interesuje mnie architektura tej piwnicy. Ona wydaje mi się niezwykle starożytna. Czy nie byłaby pani uprzejma pożyczyć mi klucz? Chciałbym tam zerknąć
- Co? - wrzasnęła gospodyni, - Klucz? Do mojej piwnicy?
- Bardzo chcę poznać jej architekturę...
- Architekturę czy konfiturę?! - krzyczała gospodyni. - Ja pana znam, proszę pana! Ktoś już panu powiedział o moich konfiturach! Znam pana, słyszałam o panu, panie Konfiturek.
- Nazywam się Kozłowski, a nie Konfiturek - próbował wyjaśnić.
Lecz gospodyni jeszcze bardziej się rozeźliła:
- Ja wiem, że Konfiturek to nie jest pańskie nazwisko. Pana tak tylko przezywają, ponieważ pan bardzo lubi konfitury i powidła.
(…)
- Pani jest wariatką! - krzyknął. - Proponuję pani uczciwy interes, a pani mi tu jakieś bzdury opowiada!
- Wariatką? Ja jestem wariatką? Ludzie kochani! Zjawił się tu jakiś przybłęda i obraża uczciwą kobietę!"

…i przeszliśmy nad jezioro – niewielkie, otoczone pasem trzcin, położone bardzo blisko zarówno zamku, jak i kościoła.
(TomaszK)

Obrazek
Yvonne na tle jeziora w Papowie Biskupim
fot. zbychowiec

Obrazek
Jezioro w Papowie Biskupim
fot. zbychowiec

Obrazek
Przystań przy jeziorze
fot. zbychowiec

Obrazek
Harcerze nad brzegiem jeziora
fot. zbychowiec

"Stanęliśmy rzędem na brzegu jeziora o krok od chłodnej toni. Jeden spoglądał na drugiego, nikt nie chciał być pierwszym, który się zetknie z wodą. "

Obrazek
W oddali kościół
fot. zbychowiec

Wielka szkoda że piwnice zamku krzyżackiego, które jeszcze kilkanaście lat temu można było penetrować , są obecnie niedostępne. Jeśli stojąc w centrum tych ruin , wczytamy się w „Templariuszy”, w szczególności fragment w którym Tomasz błądzi po podziemiach i wybierając korytarz w prawo wychodzi nad brzegiem jeziora, utwierdzimy się w przekonaniu że właśnie to miejsce opisał Nienacki w swojej książce.
(Templariusz72)

Jeżeli Nienacki był tu na początku lat 60–tych i od poprzednika obecnego kościelnego usłyszał te same historie co my, to po wzbogaceniu o pewne szczegóły, mógł je wykorzystać w swojej książce. Studni niestety nie znaleźliśmy, ale taka studnia jak w Kortumowie – z odchodzącymi na kilku poziomach korytarzami, znajduje się na zamku w Malborku. Dwa dni wcześniej powiadał nam o tym przewodnik, który oprowadzał nas po malborskim zamku.
(TomaszK)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez templariusz72, łącznie zmieniany 7 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

zbychowiec pisze:
johny pisze:Już za tydzień moje post scriptum to templariuszowego zlotu! Miłkokuk wzywa! :-)
Powodzenia :564:
Mam nadzieję uskutecznić dobry rekonesans, kiedyś wszak trzeba tam będzie zrobić zlot! ;-)
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

templariusz72 pisze:

Papowo Biskupie
Mamy zatem pierwszą część naszej forowej relacji ze zlotu. Brawo Templariusz72, brawo TomaszK!
Zachęcam pozostałych do pisania swoich części i podsyłania do mnie na priv.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2018, 17:42 przez Czesio1, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Czwarta czaszka od prawej strony, juz wtedy zwróciła moją uwagę. Miała nienaturalnie dużą część mozgową, jak z Roswell. Teraz widzę że pierwsza czaszka z prawej strony jest nienaturalnie długa, jak te z najnowszego Indiany Jonesa. Ciekawe, bardzo ciekawe...
Awatar użytkownika
PiTT
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Gd./Tcz.
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: PiTT »

Czesio1 pisze:
templariusz72 pisze:

Papowo Biskupie
Mamy zatem pierwszą część naszej forowej relacji ze zlotu. Brawo Templariusz72, brawo TomaszK!
świetne, żałuję że tego dnia mnie nie było. Muszę wybrać się do Papowa.

Moją relację wysłałem 8 maja, ale takich odkryć nie miałem niestety do opisania.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez PiTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PiTT
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Gd./Tcz.
Podziękował;: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: PiTT »

templariusz72 pisze: Jeżeli Nienacki był tu na początku lat 60–tych i od poprzednika obecnego kościelnego usłyszał te same historie co my, to po wzbogaceniu o pewne szczegóły, mógł je wykorzystać w swojej książce. Studni niestety nie znaleźliśmy, ale taka studnia jak w Kortumowie – z odchodzącymi na kilku poziomach korytarzami, znajduje się na zamku w Malborku. Dwa dni wcześniej powiadał nam o tym przewodnik, który oprowadzał nas po malborskim zamku.
(TomaszK)
Ciekawa sprawa, nie słyszałem o takiej studni w Malborku, a kilka razy zwiedzałem zamek. No ale wg tego opracowania tego opracowania (w sumie warto do niego zajrzeć z ciekawości) było tam co najmniej 19 studni, może coś ostatnio odkryto.

Nie szukałem w źródłach papierowych, ale są w internecie informacje na temat dwóch studni: tutaj i tutaj. Jest też informacja o przepuście z jakimiś bocznymi odnogami.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez PiTT, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
templariusz72
Zlotowicz
Zlotowicz

templariusz72 pisze: Jeżeli Nienacki był tu na początku lat 60–tych i od poprzednika obecnego kościelnego usłyszał te same historie co my, to po wzbogaceniu o pewne szczegóły, mógł je wykorzystać w swojej książce. Studni niestety nie znaleźliśmy, ale taka studnia jak w Kortumowie – z odchodzącymi na kilku poziomach korytarzami, znajduje się na zamku w Malborku. Dwa dni wcześniej powiadał nam o tym przewodnik, który oprowadzał nas po malborskim zamku.
(TomaszK)
Ciekawa sprawa, nie słyszałem o takiej studni w Malborku, a kilka razy zwiedzałem zamek. No ale wg tego opracowania tego opracowania (w sumie warto do niego zajrzeć z ciekawości) było tam co najmniej 19 studni, może coś ostatnio odkryto.

Nie szukałem w źródłach papierowych, ale są w internecie informacje na temat dwóch studni: tutaj i tutaj. Jest też informacja o przepuście z jakimiś bocznymi odnogami.
Prawdę mówiąc też nigdy nie słyszałem opowiadań o studni w Malborku,ale niewykluczone ze w latach 60-tych studnia lub jej pozostalosci znajdowały się jeszcze na dziedzińcu w Papowie a podziemnie przejście pomiędzy zamkiem a kościołkiem wydaje się być więcej niż prawdopodobne.
Załączniki
p_papowo1.jpg
p_papowo2.jpg
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez templariusz72, łącznie zmieniany 3 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Bezludna Wyspa
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Milady »

templariusz72 pisze:

Papowo Biskupie

Dlaczego ja nie widzę relacji? :065:
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Milady, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubimy towarzystwo, ale nie mo?emy znie?? ludzi ca?y czas ko?o siebie. Wi?c gdzie? si? gubimy, potem wracamy i znów znikamy w diab?y.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Milady pisze: Dlaczego ja nie widzę relacji? :065:
Bo za nisko patrzysz?
Zerknij nieco wyżej, ja tylko zacytowałem fragment relacji do posta.
Relacja jest o 13:15.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2017, 08:00 przez Czesio1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz

Czesio1 pisze: Bo za nisko patrzysz?
:oops: :oops: Fakt...

Przeraża mnie, że wiesz gdzie patrzę. :027:
Lubimy towarzystwo, ale nie mo?emy znie?? ludzi ca?y czas ko?o siebie. Wi?c gdzie? si? gubimy, potem wracamy i znów znikamy w diab?y.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Milady pisze:
Czesio1 pisze: Bo za nisko patrzysz?
:oops: :oops: Fakt...

Przeraża mnie, że wiesz gdzie patrzę. :027:
:-D :-D :-D
Mam kamerkę w Twoim oku.
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz

Czesio1 pisze::-D :-D :-D
Mam kamerkę w Twoim oku.
O dżizas. Od dziś chodzę do łazienki z zamkniętymi oczami!!!

TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

templariusz72 pisze: Prawdę mówiąc też nigdy nie słyszałem opowiadań o studni w Malborku,ale niewykluczone ze w latach 60-tych studnia lub jej pozostalosci znajdowały się jeszcze na dziedzińcu w Papowie a podziemnie przejście pomiędzy zamkiem a kościołkiem wydaje się być więcej niż prawdopodobne.
To chyba nie było nowe odkrycie. Studnia jest w pomieszczniach Zamku Wysokiego a odchodzące na różnych poziomach korytarze umożliwiały dostep do wody z kilku kondygnacji.
A studnia na zamku w Papowie była jeszcze w czasach "Templariuszy" , mówił mi o niej proboszcz kiedy spytałem go o stare studnie w pobliżu kościoła.
Awatar użytkownika
templariusz72
Zlotowicz
Zlotowicz

TomaszK pisze:
templariusz72 pisze: Prawdę mówiąc też nigdy nie słyszałem opowiadań o studni w Malborku,ale niewykluczone ze w latach 60-tych studnia lub jej pozostalosci znajdowały się jeszcze na dziedzińcu w Papowie a podziemnie przejście pomiędzy zamkiem a kościołkiem wydaje się być więcej niż prawdopodobne.
To chyba nie było nowe odkrycie. Studnia jest w pomieszczniach Zamku Wysokiego a odchodzące na różnych poziomach korytarze umożliwiały dostep do wody z kilku kondygnacji.
A studnia na zamku w Papowie była jeszcze w czasach "Templariuszy" , mówił mi o niej proboszcz kiedy spytałem go o stare studnie w pobliżu kościoła.
W Malborku trzeba mieć szczęscie do przewodnika, ja do tej pory pomimo ze zwiedzalem zamek kilkukrotnie nie natrafiłem na żadnego ktory by opowiadał na temat tej studni :-/
Za to bedac tam ostatnim razem , trafiłem na typa dla którego wszelkie legendy i tajemnice zwiazane z tym miejscem to zwykle bujdy :evil:
Ostatnio zmieniony 22 maja 2017, 09:00 przez templariusz72, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

templariusz72 pisze:W Malborku trzeba mieć szczęscie do przewodnika,
My mieliśmy! Wczuwał się facet! :-)
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

PiTT pisze: Moją relację wysłałem 8 maja, ale takich odkryć nie miałem niestety do opisania.
Potwierdzam PiTT, że otrzymałem Twoją część relacji. Jak ubiorę w zdjęcia to podeślę do akceptacji.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

templariusz72 pisze:W Malborku trzeba mieć szczęscie do przewodnika, ja do tej pory pomimo ze zwiedzalem zamek kilkukrotnie nie natrafiłem na żadnego ktory by opowiadał na temat tej studni
Mnie się wydaje, że to chyba nie była typowa "studnia" do czerpania wody, tylko taki szyb z korytarzami na wszystkich poziomach zamku być może do rozprowadzania wody właśnie.
Ci z was, którzy piszą, że nie widzieli tej studni, mają pewnie na myśli typową studnię na jakimś dziedzińcu. Otóż takiej nowej studni nie odkryliśmy :-)
Tę ciekawostkę pewnie widzieliście. Znajduje się ona na zamku i pan Przewodnik opowiadał nam, że teoretycznie można by zejść z góry przez wszystkie poziomy, gdyby było to dozwolone ;-)
Ale nie jest ze względów bezpieczeństwa.
I wtedy właśnie Tomaszek stwierdził, że być może to rozwiązanie zainspirowało Nienackiego ...
Ostatnio zmieniony 22 maja 2017, 10:18 przez Yvonne, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
templariusz72
Zlotowicz
Zlotowicz

Yvonne pisze:
templariusz72 pisze:W Malborku trzeba mieć szczęscie do przewodnika, ja do tej pory pomimo ze zwiedzalem zamek kilkukrotnie nie natrafiłem na żadnego ktory by opowiadał na temat tej studni
Mnie się wydaje, że to chyba nie była typowa "studnia" do czerpania wody, tylko taki szyb z korytarzami na wszystkich poziomach zamku być może do rozprowadzania wody właśnie.
Ci z was, którzy piszą, że nie widzieli tej studni, mają pewnie na myśli typową studnię na jakimś dziedzińcu. Otóż takiej nowej studni nie odkryliśmy :-)
Tę ciekawostkę pewnie widzieliście. Znajduje się ona na zamku i pan Przewodnik opowiadał nam, że teoretycznie można by zejść z góry przez wszystkie poziomy, gdyby było to dozwolone ;-)
Ale nie jest ze względów bezpieczeństwa.
I wtedy właśnie Tomaszek stwierdził, że być może to rozwiązanie zainspirowało Nienackiego ...
To całkiem prawdopodobna hipoteza, chętnie bym zapuścił sie w takie korytarze :roll:
Obrazek
ODPOWIEDZ