VI Forowy Zlot Złoczyńcowy Brześć Kujawski i okolice

Oficjalne zloty Miłośników Samochodzikowej Przygody
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

TomaszK pisze:Obchodzimy w tym roku okrągłą, 50-tą rocznicę wydania "Wyspy Złoczyńców" i tym samym mija właśnie 50 lat od, powołania do życia Pana Samochodzika.
Jak świetnie się złożyło, że w tym roku będziemy tam gdzie to wszystko się zaczęło. :564:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Gienek
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Szczecin
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Gienek »

Czesio1 pisze:
Gienek pisze:Taaaak, Pan Tomasz mógł jednak słuchać radyjka, ale podejrzewam, że czynił to tylko w trakcie jazdy, a grało cicho, bo Pana Tomasza nie interesowała muzyka, tylko najświeższe wiadomości o ukradzionych polskich zabytkach lub ... informacje o korkach? (eeee.. to chyba za bardzo naciagane:) )
Jedno jest pewne, gdy rozbił już obóz, usłyszał szum liści i chlupot wody, alergicznie reagował na dźwięki radyjek i i nnych gigantofonów:)
Oj Gieniu, Gieniu, musisz koniecznie odświeżyć Wyspę przed zlotem:

"Nastawiłem radio w „samie” i gotując wodę na herbatę słuchałem porannego koncertu. Muzyka przywabiła Zaliczkę.
- Przyszłam posłuchać muzyki - wyjaśniła, siadając na trawie przed namiotem"
Fakt, że muszę odświeżyć, ale coś mi jednak słusznie mówiło, że Pan Tomasz wolał klasykę, czyli muzykę " muzealną" niż big bit, tylko że poranne koncerty to raczej "Dwójka" nadaje:)
Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Gienek pisze:A co do wyboru stacji...to na pewno słuchał trójki:)
Chciałem złośliwie napisać, że wtedy nie było jeszcze "Trójki", ale jak sprawdziłem w Wikipedii, była już od 1958 roku. Mało tego, już wtedy nadawała program adresowany głównie do studentów i młodej inteligencji.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

TomaszK pisze:
Gienek pisze:A co do wyboru stacji...to na pewno słuchał trójki:)
Chciałem złośliwie napisać, że wtedy nie było jeszcze "Trójki", ale jak sprawdziłem w Wikipedii, była już od 1958 roku. Mało tego, już wtedy nadawała program adresowany głównie do studentów i młodej inteligencji.
Oficjalnie program był nadawany od 1962, do tego czasu tylko w wersji testowej. Będę strzelał, że w Antoninowie Trójki nie było.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

Moi drodzy, zadeklarowałem się jako organizator tego zlotu ale ze swej funkcji nie wywiązuję się zbyt należycie. Bardzo proszę o rozgrzeszenie. Po prostu mam ostatnio mnóstwo pracy i nie daję rady ogarnąć tego wszystkiego. Nie mam nawet zbyt wiele czasu żeby tu zaglądać. Mamy jednak naszego nieodżałowanego Ojca - Czesia, który trzyma rękę na pulsie. Trzeba by dopracować plan zlotu. ja kiedyś coś tam przygotowałem. Do tego od Ojca dostałem via e-mail też ciekawą propozycję dlatego myślę, że się nie obrazi, że upoważnię go do tego żeby Wam to przedstawił i wspólnie coś ustalimy.

Faktycznie to wspaniałe, że spotykamy się w 50 rocznicę tego od czego wszystko się zaczęło i co sprawiło, że dzięki temu poznaliśmy się! :-)
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

johny pisze:naszego nieodżałowanego Ojca - Czesia,
Johny, ja jeszcze żyję :-P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

PawelK pisze: Oficjalnie program był nadawany od 1962, do tego czasu tylko w wersji testowej. Będę strzelał, że w Antoninowie Trójki nie było.
Dokładnie Pawle, miałem napisać o tym 1962 roku ale mnie ubiegłeś. A skoro przyjęliśmy, że akcja Wyspy dzieje się w 1961 roku to w Antoninowie Tomasz raczej nie miał okazji słuchać Trójki. :-/
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

No to gut! :-D
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

A jeśli chodzi o plan zlotu to rzeczywiście wysłałem johny'emu i Yvonne wykaz miejsc, które moglibyśmy odwiedzić. Miejsca te zebrałem na podstawie stron internetowych jak również na podstawie naszych forowych postów, m.in. zbychowiec i TomaszK zwrócili uwagę na kilka fajnych miejsc.
Jestem w kontakcie z Yvonne i bliżej weekendu postaramy się coś ułożyć.
Ja natomiast mam do Was Zlotowicze pytanie. Czy byłaby możliwość, żebyśmy zaczęli nasz zlot w czwartek w Nowym Duninowie? Jest to miejscowość, którą na pewno warto odwiedzić, a leży ona najdalej naszej bazy noclegowej. Gdyby udało się nam zwiedzić ją pierwszego dnia to mielibyśmy szansę więcej zobaczyć podczas dwóch kolejnych dni.

A Nowy Duninów tak się reklamuje:

Każdy turysta, który odwiedza naszą gminę znajdzie prócz niepowtarzalnych elementów środowiska przyrodniczego także coś dla ducha. To, co stanowiło Duninów kiedyś, dziś jest dla nas najcenniejsze i stanowi naszą wizytówkę.

Nowy Duninów przywita wszystkich znajdujący się naprzeciw portu zespół pałacowo - parkowy, w którego skład wchodzą:
pałac z 1876 roku,
pałacyk myśliwski z XIX wieku,
zameczek neogotycki z 1846 roku.

Wokół zameczku rozciągają się stawy, niestety dziś są one osuszone. Wszystkie obiekty otoczone parkiem zabytkowym sprawiają niepowtarzalną scenerię. To tu właśnie znajdziecie nasze najcenniesze pomniki przyrody. M.in: świerk sitkajski i platany.
Zespół pałacowy to dzieło rodziny baronów Ike - Duninowskich. Dziedzictwo to stało się dla całej naszej społeczności przedmiotem troski i chluby.

źródło: www.geoportal.gov.pl

1) Pałac neogotycki-zameczek Ike-Duninowskich

Powstał w latach 1835-40 jako budowla o charakterze neogotyckim, zbudowany z cegły, z wysoką 3-piętrową wieżą, z ostrołukowymi neogotyckimi otworami okiennymi. Zameczek pełnił różne funkcje, tym także kaplicy ewangelicko-augsburskiej. Otoczony parkiem krajobrazowym.
Obiekt w przeszłości pełnił różne funkcje, także sakralne. Pierwotnie był użytkowany jako kaplica ewangelicko-augsburska, później mieściło się tu m.in. kino o nazwie "Gosia". Po drugiej wojnie światowej zameczek był wykorzystywany jako hotel klasy turystycznej. Od 1946 właścicielami obiektu były: Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze Płock, Fabryka Maszyn Żniwnych w Płocku i Urząd Gminy w Nowym Duninowie. Obecnie jest własnością Stanisława Szymborskiego.

2) Pałacyk myśliwski barona Stefana Ike

Najstarszą budowlą jest pałacyk myśliwski
Powstał w wyniku wielokrotnej przebudowy dworu z XV wieku. Przebudowywano go wielokrotnie m.in. w 1829 roku, w drugiej połowie XIX wieku lub na początku XX wieku. Ostatnia przebudowa miała miejsce w latach 1932-1933.Piękne wieże, kryte neobarokowymi hełmami, dach mansardowy. Po wielokrotnych przebudowach zatracił barokowe cechy, w myśl których był zbudowany.
Po 1946 roku stał się siedzibą Nadleśnictwa Duninów, następnie Nadleśnictwa Gostynin, które zaadoptowało pomieszczenia pałacyku na mieszkania dla rodzin pracowników.

3) Pałac Ike-Duninowskich

Powstał w latach 1862-1876. Murowany obiekt z cegły ma dwie kondygnacje, jest podpiwniczony. Wzniesiono go na planie wydłużonego prostokąta. Ma dziesięć osi. Cechą charakterystyczną jest ramowy podział elewacji. środkową część budynku nakrywa dwuspadowy dach blaszany. Nad bokami znajdują się obszerne tarasy. Portyki o czterech filarach: od frontu wysunięty, od ogrodu wgłębny, nad portykami balkony. Jest to unikalny obiekt architektoniczny na Mazowszu.
W latach 1946-1994 w budynku mieściła się szkoła podstawowa.

Zespół pałacowo-parkowy w Nowym Duninowie czeka na renowację. Jeżeli w końcu znajdą się odpowiedzialni inwestorzy, Mazowsze odzyska to co zostawili nam nasi przodkowie i kolejną "perełkę"" turystyczną. W chwili obecnej natychmiastowej renowacji wymaga pałac główny. Pałacyk myśliwski natomiast stanowi przedmiot procesu komunalizacji. Gmina Nowy Duninów poszukuje inwestora strategicznego w celu zagospodarowania obiektu.

4) Kościół pod wezwaniem NMP w Nowym Duninowie IXX w.

Obiekt ten stanowi przykład architektury neogotyckiej. Jest to monumentalna, pięciorzędowa hala o jednej nawie. Kościół zbudowany jest w kształcie przedłużonego krzyża. Boczne ramiona tworzą dwie kaplice.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2014, 11:35 przez Czesio1, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Ja natomiast mam do Was Zlotowicze pytanie. Czy byłaby możliwość, żebyśmy zaczęli nasz zlot w czwartek w Nowym Duninowie?
To nie możliwość, to konieczność! :-)
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Ja jestem w trakcie zbierania informacji od osoby, która często spędzała wakacje w Otłoczynie i postaram się w weekend też wrzucić jakieś propozycje ciekawostek z terenu :-)
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Czesio,

Dzięki za "wzięcie się" za przygotowanie planu :-)

To dobry pomysł, żeby spotkać się w Nowym Duninowie i tam rozpocząć zlot.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

johny pisze:
Ja natomiast mam do Was Zlotowicze pytanie. Czy byłaby możliwość, żebyśmy zaczęli nasz zlot w czwartek w Nowym Duninowie?
To nie możliwość, to konieczność! :-)
Z tego co deklarowali potencjalni póki co uczestnicy ekipa krakowska pod dowództwem TomaszKa planuje przybycie do bazy już w środę. Ekipa łódzka pod kierunkiem johny'ego z jednej strony i pod kierunkiem panny Moniki wybiera się w czwartek (mam nadzieję, że już "o trzeciej nad ranem - przez puste ulice i pod osłoną mroku - wymkną się z miasta" :-D ) i aby dotrzeć do Nowego Duninowa będą musieli tylko nieznacznie zboczyć z trasy. Ekipa lubelska z Czesiem na czele zapewne też wyjedzie bladym świtem i jadąc przez Warszawę będzie miała Nowy Duninów na głównej trasie. Pytanie o ekipę szczecińsko-bydgoską (Gienek plus Yvonne z harcerzami) i gdańską w osobie Konfiturka, czy oni dadzą radę dotrzeć?
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Odlot Czesiu !
A w Otłoczynie musimy odwiedzić miejsce największej w powojennej Polsce katastrofy kolejowej.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

TomaszK pisze:Odlot Czesiu !
A w Otłoczynie musimy odwiedzić miejsce największej w powojennej Polsce katastrofy kolejowej.
Jest to w planie, który podesłałem Yvonne i johny'emu :564:
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

No dobrze, ja wypunktowałem takie miejsca:

Nowy Duninów

- Pałac neogotycki-zameczek Ike-Duninowskich
- Pałacyk myśliwski barona Stefana Ike
- Pałac Ike-Duninowskich
- Kościół pod wezwaniem NMP w Nowym Duninowie IXX w.

Brześć Kujawski

- Zespół Klasztorny Dominikanów
- Kościół Parafialny p.w. świętego Stanisława Biskupa
- Zamek Królewski
- Ratusz Miejski
- Mury Miejskie

Brzezie

- Zespół pałacowo-parkowy

Wieniec

- Zespół pałacowo-parkowy

Płowce

- miejce bitwy pod Płowcami

Aleksandrów Kujawski

- Ukraiński Cmentarz Wojskowy
- Pałac Trojanowskich
- Kościół Parafialny pw. Przemienienia Pańskiego
- Kolegium Kujawskie Salezjanów
- Dworzec Kolejowy

Otłoczyn

- miejsce przeprawy przez bród na Wiśle
- szlak bursztynowy
- bunkry
- stacja kolejowa (miejsce największej katastrofy kolejowej w powojennej Polsce)
- Otłoczyn gajówka

Ciechocinek

- Park Zdrojowy
- Tężnie
- Fontanna "Grzybek"
- muzeum warzenia soli

Włocławek

- tama
- spacer bulwarem wzdłuż Wisły

Nieszawa

- miejsce przeróbki wehikułu

Czy jest coś jeszcze co umknęło mojej uwadze?
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Czesio1 pisze:Pytanie o ekipę szczecińsko-bydgoską (Gienek plus Yvonne z harcerzami) i gdańską w osobie Konfiturka, czy oni dadzą radę dotrzeć?
Wstępne plany Gienka są takie, żeby na miejsce zlotu dotrzeć też w środę wieczorem, tak samo jak Tomaszek :564:
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze: Wstępne plany Gienka są takie, żeby na miejsce zlotu dotrzeć też w środę wieczorem, tak samo jak Tomaszek :564:
WOW!! Ale Wam fajnie!
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Yvonne pisze:Wstępne plany Gienka są takie, żeby na miejsce zlotu dotrzeć też w środę wieczorem, tak samo jak Tomaszek :564:
A czy tam jest miejsce do rozpalenia ogniska ?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

TomaszK pisze: A czy tam jest miejsce do rozpalenia ogniska ?
Tak. Właściciel wyraził chęć dołączenia do nas na ognisku. Drewno do palenia podobno też jest.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Właśnie odbyłam rozmowę z kolegą z Włocławka i on poleca nam zobaczyć:

- we Włocławku: bulwary, park, Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Pałac Biskupi i Katedrę
- Nieszawę - podobno przepiękne miasteczko
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze:Właśnie odbyłam rozmowę z kolegą z Włocławka i on poleca nam zobaczyć:

- we Włocławku: bulwary, park, Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej, Pałac Biskupi i Katedrę
- Nieszawę - podobno przepiękne miasteczko
Oj Yvonne, to podpytaj kolegę czy jest we Włocławku jakaś kawiarnia w stylu PRL-u, gdzie moglibyśmy odegrać scenę śniadania Tomasza z Teresą.
GrzegorzCh, za pośrednictwem swojego znajomego, zaproponował Bar Dworcowy, podobno z zewnątrz od kilkudziesięciu lat niezmiennie taki sam. :-)
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Czesio1 pisze:Oj Yvonne, to podpytaj kolegę czy jest we Włocławku jakaś kawiarnia w stylu PRL-u, gdzie moglibyśmy odegrać scenę śniadania Tomasza z Teresą.
Oczywiście, że spytałam :-)

Kolega się zastanowi i da mi jutro znać.
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Bezludna Wyspa
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Milady »

Organizatorzy zlotu, pytanie do Was. W ten weekend ma nie padać (podobno). Wyrażam chęć i gotowość do podjechania w okolice gdzie ma się odbyć zlot. Więc jeśli chcecie, żebym coś sprawdziła bądź ustaliła to proszę dajcie mi dziś najpóźniej jutro znać, może będę mogła w czymś pomóc.
Lubimy towarzystwo, ale nie mo?emy znie?? ludzi ca?y czas ko?o siebie. Wi?c gdzie? si? gubimy, potem wracamy i znów znikamy w diab?y.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

To lecimy dalej. W Brześciu Kujawskim wynotowałem to:

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 741440.jpg medium= large= group=10201][/gimg]
źródło: www.geoportal.gov.pl

1) Cukrownia

W północno-zachodniej części miasta w 1894 r. zlokalizowano kompleks produkcyjny i osadę fabryczną Towarzystwa Akcyjnego Cukrownia. Tam szczególnym charakterem wyróżnia się pałac dyrektora z okrągłą wieżą i wybudowany w 1914 r. budynek zarządu z jednopiętrową wieżyczką. Zespół Cukrowni wpisany jest w zieleń z fragmentami starodrzewu i alejami, i jako całość posiada dużą wartość historyczno-urbanistyczną. Z 1908 r. pochodzi dworzec i kolejka wąskotorowa, wybudowana dla potrzeb Cukrowni.

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 742600.jpg medium= group=10201][/timg]

2) Linia kolejki wąskotorowej

3) Zespół klasztorny Dominikanów

Pochodzący z drugiej połowy XIV wieku, był wielokrotnie niszczony i przebudowywany. Założony, według Długosza, w 1264 roku przez Kazimierza I, księcia Kujawskiego, rozbudowany z udziałem funduszy Zbyluta z Gołańczy herbu Topór, biskupa włocławskiego. Gotycki kościół p.w. św. Michała Archanioła zawiera liczne formy neobarokowe, wprowadzone w latach 1922 - 1928. Korpus trójnawowy, bazylikowy, od południa czworoboczna kaplica z XVII wieku. Północne i południowe elewacje naw bocznych z odsłoniętym wątkiem ceglanym o układzie gotyckim, a w zachodnim przęśle naw południowych gotycki portal z drugiej połowy XIV wieku.
Ołtarz główny neogotycki z XIX/XX wieku z obrazem Matki Boskiej Różańcowej z końca XIV wieku, malowany na desce. Przyległy klasztor, wzniesiony w XIV wieku, w wyniku wielokrotnych przebudów stracił cechy stylowe.

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 743079.jpg medium= group=10201][/timg]

Przy zespole klasztornym eksponowane są obecnie rzeźby w drewnie brześcianina, Józefa Skoniecznego.

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 743638.jpg medium= group=10201][/timg]

4) Kościół Parafialny p.w. świętego Stanisława Biskupa

Jest kontynuacją pierwotnego kościoła drewnianego p.w. św. Piotra i Pawłą, usytuowanego przy najstarszym grodzie (teraz Stary Brześć). Obecny murowany, wzniesiony około 1240 roku z fundacji Kazimierza I, księcia Kujawskiego, został zabudowany po 1332 roku i powiększony w XV wieku. Spalony w latach 1556 i 1657, staraniem Tomasza Niemierzy archidiakona włocławskiego w 1710 roku odbudowany z elementami baroku. Użytkowany w 1812 roku przez wojska francuskie jako magazyn, następnie odnawiany w latach 1819 - 1830 i w 1867 roku staraniem proboszcza Benedykta Cynka i wikariusza Ignacego Płoszczycy, od 1906 roku regotycyzowany wg projektu architekta Tomasza Pajzderskiego.

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 744170.jpg medium= group=10201][/timg]

5) Zamek królewski

Dawną drewniano - ziemną rezydencję obronną Książąt Kujawskich archeolodzy sytuują w Starym Brześciu. Zamek zbudowany w połowie XIV wieku przez Kazimierza Wielkiego składał się z obwodu obronnego z budynkiem bramnym, wieżą główną i domem zamkowym, trzykondygnacyjnym na planie prostokąta 23 x 12 m.
Władysław Jagiełło rozbudował go o dwa długie, jednokondygnacyjne domy mieszkalno - gospodarcze. W 1800 roku zamek został rozebrany przez Prusaków, którzy na jego fundamentach zbudowali więzienie funkcjonujące do I wojny światowej. Po 1918 roku budynek przebudowano w stylu późno klasycznym na cele szkolne. W piwnicach i przyziemiu prawdopodobnie zachowały się szczątki budowli średniowiecznej, a w budynku gospodarczym - pozostałości murów.

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 744780.jpg medium= group=10201][/timg]

6) Ratusz miejski

Pierwotny gotycki, usytuowany pośrodku rynku spłonął w wojnach szwedzkich. Obecny usytuowany w zachodniej pierzei rynku zbudowano jako klasycystyczny w 1824 roku według projektu Henryka Marconiego. Portyk o czterech kolumnach w typie jońskim. Wieża kwadratowa, zakończona tarasem.

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 745384.jpg medium= group=10201][/timg]

7) Pomnik Władysława Łokietka

[timg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 745967.jpg medium= group=10201][/timg]

8) Mury miejskie

Wzmiankowane w 1306 roku, rozbudowywane w latach 1332 - 1339 przez Krzyżaków. Częściowo zniszczone w wojnach szwedzkich, jeszcze w XVIII wieku posiadały dwie bramy. Obiegały miasto półkolem od północnego - wschodu i południa, a po stronie zachodniej wieńczyły wysoką skarpę nadrzeczną. Murowane z cegły o układzie gotyckim, na fundamencie kamiennym, są obecnie wtopione fragmentami w budynki mieszkalne i gospodarcze. Największy element murów zachował się w otoczeniu zespołu przyklasztornego dominikanów.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2014, 21:47 przez Czesio1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PawelK
Moderator
Moderator
Podziękował;: 334 razy
Otrzymał podziękowań: 242 razy
Kontakt:

Post autor: PawelK »

Czesiu, Kościół Parafialny p.w. świętego Stanisława Biskupa wygląda tak samo jak zamek królewski.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Też to zauważyłam :-)

Cóż za zgodność architektury :-D
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

PawelK pisze:Czesiu, Kościół Parafialny p.w. świętego Stanisława Biskupa wygląda tak samo jak zamek królewski.
Yvonne pisze:Też to zauważyłam :-)

Cóż za zgodność architektury :-D
Już poprawione :oops: ,
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Na tyłach ratusza było wcześniej targowisko a jeszcze wcześniej średniowieczny cmentarz przy szpitalu św. Ducha, obecnie też już nieistniejącym. I to było jedno z miejsc wykopalisk prowadzonych na początku lat 60-tych (najbliższe centrum miasta), które mógł wizytować Nienacki.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

TomaszK pisze:przy szpitalu św. Ducha,
Ech, odżyły wspomnienia. Pamiętacie to?:

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 749458.jpg medium= large= group=10210][/gimg]
ODPOWIEDZ