Zagadka - bohater literacki
- Kynokephalos
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: z dużego miasta
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kynokephalos
- Forowy Badacz Naukowy

Dwadzieścioro kilkoro bohaterów. Tematem utworu jest dość groźny wypadek któremu zbiorowo ulegli, a raczej skutki tego nieszczęścia. Większość zmaga się z najróżniejszymi fizycznymi obrażeniami albo traumą. Są jednak i tacy, którzy wykorzystują sytuację, by podszyć się pod kogoś innego.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
Pozdrawiam,
Kynokephalos
- Kynokephalos
- Forowy Badacz Naukowy

Kiedy sobie ułożę zagadkę i wszystko zdaje się zgadzać - przychodzi Tomasz i rozbija mi koncepcję kontrprzykładami tak, że muszę się tłumaczyć i uściślać:
To bardziej popularny utwór w Polsce niż książka Verne'a, ale poza krajem raczej nieznany. Chyba wszyscy czytaliście go w całości będąc w odpowiednim wieku. Przypuszczam, że większość umie na pamięć przynajmniej fragmenty, szczególnie początek. Ale nie jest to "Pan Tadeusz", to znacznie krótszy utwór.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
To bardziej popularny utwór w Polsce niż książka Verne'a, ale poza krajem raczej nieznany. Chyba wszyscy czytaliście go w całości będąc w odpowiednim wieku. Przypuszczam, że większość umie na pamięć przynajmniej fragmenty, szczególnie początek. Ale nie jest to "Pan Tadeusz", to znacznie krótszy utwór.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
- Kynokephalos
- Forowy Badacz Naukowy

-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Jedna z ulubionych książek mojej wczesnej młodości, zaraz po „samochodzikach”. Oprócz ciekawych przygód bohaterów, książka wciągnęła mnie nauką survivalu, ale nie takiej podstawowej sztuki przetrwania, tylko jak nie mając dostępu do żadnych zdobyczy cywilizacyjnych zrealizować wytop żelaza, otrzymać kwas siarkowy i wytworzyć materiały wybuchowe.
- Anna
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: z Krainy Deszczowców
Tytus? ksiega chyba X (ta o hipciu i ochronie przyrody)? Nie jestem pewna kw. siarkowego,ale byl tam chyba wytop zelaza...TomaszK pisze:Jedna z ulubionych książek mojej wczesnej młodości, zaraz po „samochodzikach”. Oprócz ciekawych przygód bohaterów, książka wciągnęła mnie nauką survivalu, ale nie takiej podstawowej sztuki przetrwania, tylko jak nie mając dostępu do żadnych zdobyczy cywilizacyjnych zrealizować wytop żelaza, otrzymać kwas siarkowy i wytworzyć materiały wybuchowe.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Zgadza się. Jeden z bohaterów, inzynier Cyrus Smith, znalazł złoże pirytu, który po wyprażeniu na ogniu rozpuścił w wodzie, co dało kwas siarkowy. Po zmieszaniu z saletrą znalezioną w kraterze wulkanu powstał kwas azotowy, który wymieszany z kolei z gliceryną wypłukaną z tłuszczu morsa posłużył do sporządzenia nitrogliceryny.
Johny zadaje.
Johny zadaje.
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Wyciągasz dwie literki z nazwy pewnej potrawy i masz imię i nazwisko bohatera mojej zagadki! On też chciał przywieźć lwa!
Któż to taki?
Któż to taki?
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
johny szczęśliwy (po dzisiejszej victorii) daje podpowiedź: takich gości w na przykład DHL-u spotkać dzisiaj można! 
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Kynokephalos
- Forowy Badacz Naukowy

Jeśli chodzi o kurierów, najbliżej sukcesu u mnie był Michał Strogow, czyli Verne'owski "Kurier carski". Nie wiem nic o jego lwie, ale coś tam dałoby się symbolicznie dopasować. Na przykład to, że podróżował przez te same rejony co pewien redaktor, gdy chciał przywieźć swojego.johny pisze:takich gości w na przykład DHL-u spotkać dzisiaj można
Gorzej, że po wyjęciu dwóch liter z nazwy "Strogonow" dostajemy samo tylko nazwisko tego bohatera.
Pozdrawiam,
Kynokephalos
- Kynokephalos
- Forowy Badacz Naukowy

- Kynokephalos
- Forowy Badacz Naukowy