Jordania i Izrael
-
Fantomas
- Zlotowicz

- Podziękował;: 182 razy
- Otrzymał podziękowań: 184 razy
Chciałbym wytłumaczyć, nie o to mi chodzi, żeby się czepiać, bo taki błąd popełnia się często.Zdecydowanie jest to teatr rzymski. Jednak wiele współczesnych amfiteatrów ma podobną konstrukcję tj. scenę otoczoną widownią, w kształcie półelipsy. Rzymianie natomiast rozróżniali teatr (miejsce odgrywania sztuk) amfiteatr (miejsce walk gladiatorów) oraz cyrk (tor wyścigowy dla kwadryg).
-
Fantomas
- Zlotowicz

TomaszK, a zwiedzałeś może Jerycho? Co do Krak des Chevaliers wspaniała twierdza i przyznaje, że także bardzo chciałbym zwiedzić. Wiadomo, że obecnie jest niedostępny z uwagi na sytuację w Syrii. Gdzieś mignęła mi informacja, że zamek był bombardowany przez siły rządowe. Nie wiadomo, w jakim teraz jest stanie.
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Ja miałem na myśli Al.-Karak w JordaniiFantomas pisze: Co do Krak des Chevaliers wspaniała twierdza i przyznaje, że także bardzo chciałbym zwiedzić.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Al-Karak
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
-
Fantomas
- Zlotowicz

Al-Karak to w sumie też zamek krzyżowców. Też wart zwiedzania, chociaż bardziej zniszczony. Mój błąd. Z historią zamku związany jest między innymi Reginald de Chatillon. Dość słynna postać w historii wypraw krzyżowych.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2020, 13:38 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.