Trochę pasuje, bo:
dorosły ale nieduży
bohater ale nie najważniejszy
Ale to pewnie nie on

A mi Jan Maria Rokita (nie wiem tylko, co z tą bronią).Yvonne pisze:Pierwszą postacią, która mi się skojarzyła już po zadaniu zagadki jest Mały John z Robin Hooda ...

dobrze kombinujesz ale to nie Mały JohnYvonne pisze:Pierwszą postacią, która mi się skojarzyła już po zadaniu zagadki jest Mały John z Robin Hooda ...
Trochę pasuje, bo:
dorosły ale nieduży
bohater ale nie najważniejszy
Ale to pewnie nie on
nie, Gollum nie jest podpowiedzią, przynajmniej nie specjalną, chodziło mi bardziej o klimat takiego zadawania zagadek jaki był pomiędzy Frodo a GollumemKynokephalos pisze:A mi Jan Maria Rokita (nie wiem tylko, co z tą bronią).Yvonne pisze:Pierwszą postacią, która mi się skojarzyła już po zadaniu zagadki jest Mały John z Robin Hooda ...
A może to o Gollumie to jest podpowiedź? Próbowałem dopasować któregoś z hobbitów, na przykład Frodo Bagginsa:
"oręż" to pierścień.
dorosły ale nieduży - jak to hobbit.
imię ma delikatne - powiedzmy; nie wszyscy mężczyzni chcieliby nazywać się "Frodo".
nie najważniejszy - trudno mi ocenić, nie znam opowieści na tyle dobrze.
jest a jakoby go nie było - zdje się, że w końcu dokądś wyjechał i nie wrócił.
Pozdrawiam,
Kynokephalos

nie znam persony więc to chyba nie onCzesio1 pisze: Pierwsze co mi przyszło do głowy to Juliusz Polański alias Samuel Obiedziński alias Cyprian Jemioł. Wszystko pasuje za wyjątkiem tego "niewykształcony".
no, politykiem to on na pewno nie zostałMysikrólik pisze:A mnie jeden z polityków, tylko chudy portfel nie pasuje.

Przyznam Ci, Czesio, że ja po przeczytaniu zagadki też pomyślałam o JemioleCzesio1 pisze:Czesio1 napisał/a:
Pierwsze co mi przyszło do głowy to Juliusz Polański alias Samuel Obiedziński alias Cyprian Jemioł. Wszystko pasuje za wyjątkiem tego "niewykształcony".
nie znam persony więc to chyba nie on
Nie czytałeś "Znachora" i "Profesora Wilczura"??

wstyd się przyznaćCzesio1 pisze: Nie czytałeś "Znachora" i "Profesora Wilczura"??

W Znachorze był tylko Samuel Obiedziński. To ten pijaczek, którego grał Trela.złoczyńca pisze:wstyd się przyznaćCzesio1 pisze: Nie czytałeś "Znachora" i "Profesora Wilczura"??ale nie
![]()
co prawda w święta oglądałem Znachora ale jakoś nie pamiętam z filmu żadnego z wymienionych przez Ciebie nazwisk...

no to teraz już będę wiedziałCzesio1 pisze: W Znachorze był tylko Samuel Obiedziński. To ten pijaczek, którego grał Trela.
Dopiero w drugiej części ("Profesor Wilczur") dowiadujemy się, że zmienił swoje nazwisko na Cyprian Jemioł a Juliusz Polański to prawdopodobnie prawdziwe nazwisko tego pana.