Zacznę może od tego, ze przeczytałem książkę. Tak wiem, wszyscy kiedyś czytali, ale ja przeczytałem przed konkursem, więc miałem ją na świeżo. Na szczęście mam dar zapominania i dlatego jeszcze mogę czytać kilka razy te same książki. Ale do tematu.
Aldona pisze:Składowe:
Bigos
Zosia
Antek
Marczak
Czerski
Wąsik
WaldekBatura
Janiak
Wierzchoń
Marysia
PanSamochodzik
Gromiłło
Obrazki są związane z ND, to jasne, ale co mogą oznaczać?
Na pierwszy rzut skojarzyłem parę postaci(przy każdym obrazku liczba w nawiasie, co utwierdzało mnie w słuszności twierdzenia, bo pasowała ilość liter):
gitara - Bigos
ludek w samochodzie - Pan Samochodzik
Odgadłem tak z 8 postaci, a reszta już wymagała pomyślunku nieco większego. W ND nie ma wielkiej plejady postaci, a skoro 8 to właśnie bohaterowie, to i pozostałe z dużym prawdopodobieństwem powinny być. I tak, krok po kroku udało mi się prawie wszystkie sensownie wyjaśnić.
Po kolei:
gitara - Bigos
zestaw filmowy - Zosia (chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego)
stetoskop - Antek
Dyrektor - hmmm, może Marczak?
biblioteka - Czerski
czapka miłego - Wąsik
na wąsy naprowadził mnie 6+6 i to że Wąsik już był - Waldek Batura
fifka - Janiak
symbol skorpiona, tu przyznam się że nie jestem pewny do końca, niby gdzieś mi świta że Basia mówiła o tym, ale nie znalazłem. W każdym razie z liter pasowała - Wierzchoń
niebieskie oczy - Marysia
pan samochodzik - Pan Samochodzik
zestaw samochodowy długo pozostawał nieodkryty, ale okazało się że to silnik ferrari - Gromiłło(wcześniej z hasła wyszło mi że musi być O i Ł)
Dalej to łatwizna jak w każdej normalnej krzyżówce. Wpisz literki w hasło. A że hasło okazało się pytaniem, więc należy na nie odpowiedzieć.
Ja wiem, że niektóre zagadki wolne mogą być trudne, ale akurat w tym wypadku to było może nie banalnie, ale jednak proste, więc brak rozwiązań wynika z tego, że się nie chciało, a nie że przekraczało możliwości.
Przypominam, że to zabawa, także dla zadającego, a punkty otrzymuje się nawet za poszczególne składowe. Fajnie jest poczytać kto z czym miał problemy, gdzie utknął, jak wpadł na rozwiązanie.
Pozdrawiam i zachęcam do rozwiązywania. Zwłaszcza, że siedzicie po domach w izolacjach i na kwarantannach.