Ida
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Brunhilda pisze:U nas wyświetlaja w normalnych, tj takich bardziej zaangażowanych kinach, nie tych od Batmana itp, film Ida. Iść?
Bruniu, idź i nadrób moje zaległości, bo ja się bardzo chciałam na to wybrać, ale nie zdążyłam.
Film jest podobno przepiękny, zresztą sam trailer zachwyca i zachęca do pójścia do kina.
Ja wczoraj byłam w Empiku i kupowałam dla chłopców na Dzień Dziecka "Robaczki z Zaginionej Doliny", ale przy okazji widziałam też "Idę" na DVD w bardzo korzystnej cenie.
Chyba jutro po pracy pojadę i kupie
-
Konfiturek
- Zlotowicz

- Tytuł: Degustator porzeczek
- Podziękował;: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 51 razy
Ja wczoraj obejrzałem. Wniosek jest jeden - wcale nie trzeba epatować przemocą, jak to zrobił Pasikowski w "Pokłosiu", żeby zrobić film, który poruszy widza. Porównuję akurat te dwa obrazy, bo dotyczą tej samej tematyki. Ten film zdecydowanie bardziej mi odpowiada, choć zapewne nie wywoła aż tak mocnych dyskusji jak dzieło Pasikowskiego. Klimatycznie bliżej mu do "Róży" (myślę o sposobie prowadzenia akcji i ogólnym - wczesno-peerelowskim "klimacie").
- Yvonne
- Moderator

Obejrzałam wreszcie "Idę". Wczoraj.
I cóż ... uczucia mam mieszane. Tak jest chyba zawsze, jak po wspaniałych recenzjach, okrzykach zachwytu i ogromie nagród, spodziewam się arcydzieła.
Film niewątpliwie dobry i ważny, ale mnie nie poruszył tak, jak tego się spodziewałam.
Zdjęcia zdecydowanie fantastyczne (dawno nie oglądałam filmu utrzymanego całkowicie w tonacji czarno-białej) i za nie duży plus. Historia i sposób jej opowiedzenia ciekawe.
Ale gra aktorska, tak wychwalana, mnie nie porwała...
I cóż ... uczucia mam mieszane. Tak jest chyba zawsze, jak po wspaniałych recenzjach, okrzykach zachwytu i ogromie nagród, spodziewam się arcydzieła.
Film niewątpliwie dobry i ważny, ale mnie nie poruszył tak, jak tego się spodziewałam.
Zdjęcia zdecydowanie fantastyczne (dawno nie oglądałam filmu utrzymanego całkowicie w tonacji czarno-białej) i za nie duży plus. Historia i sposób jej opowiedzenia ciekawe.
Ale gra aktorska, tak wychwalana, mnie nie porwała...
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Trąbią i trąbią o tym filmie, że muszę go chyba sam zobaczyć. Rozmawiałem jednak z kilkoma osobami, które go obejrzały i opinię mają taką, że to gniot jakich mało. Jedna Pani nie wytrzymała nudy i usnęła. Mam nieodparte wrażenie, że ten film jest na siłę promowany.Yvonne pisze:Obejrzałam wreszcie "Idę". Wczoraj.
I cóż ... uczucia mam mieszane.
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
- Yvonne
- Moderator

Może "gniot" to za mocne stwierdzenie, ale na mnie też film nie zrobił takiego wrażenia, jakiego się spodziewałam. Pisałam już o tym kilka słów.johny pisze:Trąbią i trąbią o tym filmie, że muszę go chyba sam zobaczyć. Rozmawiałem jednak z kilkoma osobami, które go obejrzały i opinię mają taką, że to gniot jakich mało. Jedna Pani nie wytrzymała nudy i usnęła. Mam nieodparte wrażenie, że ten film jest na siłę promowany.
Mam go na DVD. Jak chcesz, mogę Ci pożyczyć
- VdL
- Zlotowicz

- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 143 razy
- Otrzymał podziękowań: 119 razy
Jeszcze go nie widziałem, jednak zaciekawiło mnie podejście do realizacji filmu. Ponoć sposób realizacji ujęć jest wyjątkowy.
Obejrzę go choćby po to, aby wyrobić sobie o nim własne zdanie. Kręcono go m.in w Łodzi i Zgierzu. Z plenerami już się zapoznałem. Widziałem wywiad z osobą odpowiedzialna za zdjęcia do filmu. Już mnie zaciekawiło. I choćby po to pójdę do kina.
Obejrzę go choćby po to, aby wyrobić sobie o nim własne zdanie. Kręcono go m.in w Łodzi i Zgierzu. Z plenerami już się zapoznałem. Widziałem wywiad z osobą odpowiedzialna za zdjęcia do filmu. Już mnie zaciekawiło. I choćby po to pójdę do kina.
-
Konfiturek
- Zlotowicz

- Tytuł: Degustator porzeczek
- Podziękował;: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 51 razy
Ujęcia są często dosyć dziwne. Wizualni esceci mogą poczuć dyskomfort. Odnosi się wrażenie, że autor zdjęć nie ma pojęcia o teorii mocnych punktów.van de loro pisze:Jeszcze go nie widziałem, jednak zaciekawiło mnie podejście do realizacji filmu. Ponoć sposób realizacji ujęć jest wyjątkowy (...).
Oglądając film odnosiłem wrażenie, że jest to jakaś kopia, którą przycięto z formatu 4:3 do 16:9 usuwając co nieco z dołu i z góry gdyż najważniejsze elementy sceny często znajdowały się na granicy kadru. Tyle zapamiętałem z oglądania tego filmu.
- johny
- Moderator

Dzisiaj rozmawiałem z drugą osobą, która na tym filmie... usnęła. Swoją drogą tak się zastanawiam dlaczego tak genialny film jak Róża, nie doczekał się takiej promocji. Tak odpowiedział na to pytanie mojej koleżance mąż: A widziałaś tam jakiegoś Żyda?
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
-
Brunhilda
- Zlotowicz

- Podziękował;: 108 razy
- Otrzymał podziękowań: 142 razy
No i prosze! Ide mozna sobie kupić w iTunes za jedyne $9.99 ! Ciekawe.
W dalszym ciagu nie widziałam.
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 131232.jpg medium= large= group=34083][/gimg]
W dalszym ciagu nie widziałam.
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 131232.jpg medium= large= group=34083][/gimg]
Ostatnio zmieniony 28 lut 2016, 08:32 przez Brunhilda, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
Ostatnio leciał w TVP2 ze "świetnym" komentarzem. Swoją drogą skandal.
Raczej mi się nie zdarza, gdy zaczynam oglądać jakiś film, a tu zasnąłem gdzieś po połowie.
Raczej mi się nie zdarza, gdy zaczynam oglądać jakiś film, a tu zasnąłem gdzieś po połowie.
Ostatnio zmieniony 29 lut 2016, 09:37 przez Mysikrólik, łącznie zmieniany 1 raz.
- johny
- Moderator

To i tak żeś długo wytrzymał!Mysikrólik pisze:Raczej mi się nie zdarza, gdy zaczynam oglądać jakiś film, a tu zasnąłem gdzieś po połowie.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Yvonne
- Moderator

Ja się co prawda nie nudziłam, ale film mi się nie podobał.misia pisze:Bruniu, nie słuchaj ich, jesteś kobietą i nie będziesz się na pewno nudzić
Obejrzałam z zainteresowaniem, ponieważ było o nim głośno i był faworytem oscarowym (oglądałam dużo przed Oscarami), ale nie porwała mnie ta historia.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2016, 09:13 przez Yvonne, łącznie zmieniany 1 raz.
- johny
- Moderator

Misiu, abstrahując o oczywistego antypolonizmu tego filmu, to co tam jest interesującego. Akcja ciągnie się jak flaki z olejem i absolutnie pasuje tutaj opis bodajże Mamonia z Rejsu o polskim filmie. jedynie co mi się w nim podobało to przepiękny wartburg (taki jakim jeździł ojciec Tella)misia pisze:Bruniu, nie słuchaj ich, jesteś kobietą i nie będziesz się na pewno nudzić
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- Mysikrólik
- Zlotowicz

- Tytuł: harcerz
- Podziękował;: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 176 razy
- Yvonne
- Moderator

Podpisuję się pod tym, co napisał Mysikrólik.Mysikrólik pisze:Mnie tam żaden antypolonizm nie raził, uważam, że trzeba pokazywać wszystkie strony, także te mniej wygodne. Film był po prostu kiepski i tyle.
Też uważam, że warto pamiętać, że są dwie strony medalu.
A film faktycznie słaby, ale myślę, że warto obejrzeć i samemu wyrobić sobie opinię.
- johny
- Moderator

Mysikrólik pisze:Mnie tam żaden antypolonizm nie raził, uważam, że trzeba pokazywać wszystkie strony, także te mniej wygodne.
A nie uważacie, że właśnie tylko jedna strona medalu jest stroną dominującą. A jak ktoś chce zrobić w PL film o cierpieniach Polaków to ma pod górkę vide: Wołyń Smarzowskiego. Ewentualnie przechodzi niemal nie zauważony Róża.Yvonne pisze:Podpisuję się pod tym, co napisał Mysikrólik.
Też uważam, że warto pamiętać, że są dwie strony medalu.
Na marginesie. Pokłosie też mi się bardzo podobało (jako film).
Ostatnio zmieniony 01 mar 2016, 12:28 przez johny, łącznie zmieniany 1 raz.
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
volenti non fit iniuria!
- misia
- Zlotowicz

- Miejscowość: miasto Łódź
- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
No to masz johny Wartburga z Idyjohny pisze:Misiu, abstrahując o oczywistego antypolonizmu tego filmu, to co tam jest interesującego. Akcja ciągnie się jak flaki z olejem i absolutnie pasuje tutaj opis bodajże Mamonia z Rejsu o polskim filmie. jedynie co mi się w nim podobało to przepiękny wartburg (taki jakim jeździł ojciec Tella)misia pisze:Bruniu, nie słuchaj ich, jesteś kobietą i nie będziesz się na pewno nudzić
[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 155154.jpg medium= large= group=34152][/gimg]