ślad końca świata

Dział dotyczący badań archeologicznych, etycznego poszukiwania skarbów i eksploracji
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

Brunhilda pisze:
irycki pisze:Bomba!
Ale co? Napisałeś to ironicznie czy myślisz, ze to heca?
Napisałem na poważnie ale to faktycznie chyba Prima aprilis i dałem się nabrać :(
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 108 razy
Otrzymał podziękowań: 142 razy

Post autor: Brunhilda »

Barabasz pisze:U nas furorę zrobil żart o znalezieniu w archiwum zdjecia z przygotowan do bitwy pod Grunwaldem w archiwum akt nowych. :-D
https://www.tvp.info/53087726/bitwa-pod ... akt-nowych
A tak! Widziałam to zdjęcie ! :-D :-D :-D
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Re: ślad końca świata

To raczej ślad początku świata ale znaleźli, jak myślą, nowego starego przodka
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Brunhilda pisze: 25 cze 2021, 17:27 To raczej ślad początku świata ale znaleźli, jak myślą, nowego starego przodka
 https://nl.nytimes.com/f/newsletter/r-P ... gEAAAAAA~~

Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Okazuje się, ze Yersinia pestis, bacteria, która była odpowiedzialna za Czarna Smierć w XIV wieku, może być jeszcze o 2000 lat starsza niż naukowcy uważali do tej pory. Tylko, ze te starsze odmiany nie były rtak groźne i nie mogłyby, jak się uważa, spowodować tak wielkiej pandemii. Naukowcy wyizolowali bacterie Y.pestisz kości i zębów z pochówku znalezionego w XIV wieku w Łotwie.

Obrazek
https://apple.news/A1fZFOuv8QG2ctNLR_PwOyg

Doczytałam się, ze
1. Ta pandemia łaskawie obeszła się z terenami Polski, uważa się, ze dlatego, ze szczury, które byly rezerwuarem tej bacterii jakos w Polsce nie lubiły , ściśle, nie odpowiadalo im jedzenie. Stawiam , ze nie lubiły bigosu…
2. Uważa się, ze pandemia wyglądała dzięki kwarantannie, odpowiednikowi naszych lockdown… tyle lat i nie ma lepszego wyjścia… a wydawałoby się, ze my to już wszystko wiemy…

Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

To znowu początek świata. Co z tymi denisowianami? To byli myślący ludzie czy nie? Tomaszku, wiesz coś o ich czaszce? Mieściła jakiś konkretny mózg?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Piszą o nich archaiczni ludzie. Ale to nie byli ludzie w dzisiejszym słowa znaczeniu? Tzn modern humans?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Tj znaleźli tylko jakieś drobne kosteczki na razie , czaszki nie ale robili rekonstrukcje i z grubsza głowę. Można z tego coś wydedukować? Neandertalczycy, uważa się, ze coś mowili.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Nie wiem o co pytasz, bo nie dałaś żadnego odnośnika, ale jeżeli o ludzi z Denisowej Jaskini na Syberii, to 40 tys. lat temu, to już byli ludzie. Bardziej prymitywni od australijskich Aborygenów (uznawanych za najbardziej pierwotną grupę ludności współczesnej) ale już na pewno byli inteligentni i mówili, bo wiadomo że nawet wcześniejsi Neanderatlczycy (np. najstarsi Polacy 115 tys lat, starszy paleolit, jaskinia Ciemna) mieli już wierzenia, kult zmarłych i opiekowali się zasłużonymi starymi osobami. 15 tys. lat po Denisowianach, ludność z Cro-Magnon, to już byli ludzie zupełnie współcześni, a przynajmniej mieli pojemność jamy czaszkowej taką jak my. 

Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Tak, o nich pytałam. Czyli to już ludzie byli? Młodsi od Neandertalczykow? Czyli bardziej zaawansowani? Ale po nich mniej pozostałości ( kości, naczynia itd) zostało niż po Neandertalczykach? A homo floresiensis? Jak się do Neandertalczykow i Denisowian ma? A Denisowianie tylko na Syberii mieszkali?
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

A trzonowce Denisowianie mieli całkiem jak nasze. Może bardziej roślinożerne? A może po prostu starte chociaz nie wygladaja na zjedzone. Szkliwo wydaje się intact. Z drugie strony trudno powiedzieć bo pokryte tarnish jakimś, może kamień? Może wiek?
https://www.livescience.com/22833-denis ... llery.html
Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Przeczytałam w TVP Nauka, że:

Homo naledi, wymarły gatunek człowieka żyjący w plejstocenie potrafił tworzyć symbole, o czym świadczy sposób pochówku zmarłych. Lee R. Berger wraz z zespołem udowodnił, że myślenie symboliczne mogło być obecne na długo przed pojawieniem się człowieka współczesnego, bo już nawet 250 -350 tysięcy lat temu, a świadczą o tym odkryte miejsca pochówku zmarłych Homo naledi. Odkrycie to najstarszy przykład świadomego pochówku.
https://nauka.tvp.pl/75042472/najwaznie ... -tvp-nauka

Czy to też jacyś praludzie?  Tylko z 1/3 mózgu jak piszą. 

TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Pomysł wyprawy wyszedł od mojego wnuka. Co roku Beata funduje im wyjazd na Sycylię i jedzie z nimi, aby przez dwa tygodnie pławić się w słońcu. Ja, jako wielbiciel klimatyzacji zostaję w Krakowie. Ale w tym roku, kiedy Julian zagadał mnie o Atlantydę,  nieopatrznie opowiedziałem mu, że najbardziej wiarygodnym tłumaczeniem relacji Platona, jest zagłada cywilizacji minojskiej na Krecie przez wybuch wulkanu Santoryn. I kiedy moja żona spytała czy jedziemy na Sycylię, mój wnuk odpowiedział: „tak, ale na Kretę”.  W tej sytuacji nie miałem wyjścia, musiałem lecieć z nimi. 

Obrazek

Według najbardziej według mnie wiarygodnej teorii, wybuch wulkanu Santoryn w XVI wieku p.n.e. spowodował rozerwanie wyspy którą zajmował, 

Obrazek 

uniesienie się w powietrze milionów ton popiołu, który zasypał kwitnącą na Krecie cywilizację minojską 

Obrazek

i spowodował globalną zimę wulkaniczną, której ślady stwierdzono w słojach sosny długowiecznej, żyjącej w Ameryce Północnej, jako wieloletnie zagęszczenie słojów, po roku wybuchu. 

Obrazek

Bazę wypadową mieliśmy w hotelu koło Heraklionu

Obrazek

Ale trzeciego dnia popłynęliśmy promem na wycieczkę do Santorynu

Obrazek

Popiół z erupcji w XVI wieku p.n.e. widać wszędzie, to ta biała warstwa w górze. To mieszanina tufu i pumeksu. 

Obrazek
Obrazek

Z każdego miejsca wyspy widać też, że wyspa to tylko fragmenty kaldery rozerwanej wybuchem

Obrazek

Tak to wyglądało z samolotu, kiedy lecieliśmy na Kretę

Obrazek

A tu kawałek pumeksu, sprzedawanego na ulicy. 

Obrazek

Podobno nieruchomości są tu najdroższe w Grecji i jedne z najdroższych w Europie. Dziwię się milionerom, że kupują domki i działki na wulkanie, który może w każdej chwili ożyć. Ostatni wybuch (szczelina otwarła się na jednej z tych centralnych wysepek), miał miejsce w 1950 roku, na kilka miesięcy ewakuowano wtedy całą ludność Santorynu. 

Obrazek

Kolejna wyprawa w poszukiwaniu Atlantydy, zaprowadziła nas do Knossos, miejsca wykopalisk z okresu kultury minojskiej. Tym razem pojechaliśmy tylko w dwójkę, Beata wybrała opalanie się na basenie. Wejście na teren wykopalisk pokazuje jakie było nawarstwienie osadów w tym miejscu.

Obrazek

Pałac w Knossos stał się podstawą mitu o labiryncie Minotaura

Obrazek
Obrazek

Ale rzeczywiście kwitła tu cywilizacja, zanikła nagle w XVI wieku p.n.e,, porównywalna z późniejszą starożytną Grecją

Obrazek

Ostatnim, co przekonało nas o prawdziwości minojskiej teorii Atlantydy, były znaleziska zgromadzone w Muzeum Archeologicznym w Heraklionie. Oprócz licznych zabytków tej kultury

Obrazek
Obrazek

Najbardziej przekonująca była niesamowita ilość przedmiotów ze złota, których porzucenie świadczy o panicznej ucieczce. 

Obrazek
Obrazek

Ja czuję się przekonany, że Kreta to Atlantyda, Julian też. Kiedy tam byliśmy, dotarła do nas prasowa informacja, że podwodny wulkanu Kolumbo, 7km od Sanotorynu, szykuje się do wybuchu https://podroze.onet.pl/aktualnosci/pol ... ia/248bqll
Dlatego naszą relację zamieszczam właśnie w tym temacie. 
Za ten post autor TomaszK otrzymał podziękowania (total 2):
TomaszL (14 lip 2024, 09:41) • Fantomas (19 lip 2024, 20:24)
Awatar użytkownika
panna Monika
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 87 razy

Post autor: panna Monika »

Relacja bezcenna, w środę lecę na Kretę, także już mam czym się podeprzeć żeby wprowadzić dzieci w nastrój zwiedzania.

Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Ależ miło się to czyta i ogląda!
Tomaszku, jesteście z Beatką najlepszymi babcią i dziadkiem na świecie!!!
Widać, że Julian jest szczęśliwy :)

Byliśmy na Krecie we wrześniu ubiegłego roku.
Też mieliśmy hotel niedaleko Heraklionu, też zwiedzaliśmy Knossos.
Na Santorini nie byliśmy. Uznaliśmy, że to za długa wycieczka. Może kiedyś polecimy specjalnie tam.

Tu kilka naszych zdjęć z Knossos:

Załączniki
IMG-20230914-WA0027.jpg
IMG-20230914-WA0016.jpg
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Jako zodiakalny Byk, musiałam mieć takie zdjęcie:

Załączniki
IMG-20230914-WA0023.jpg
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Tomaszku, a byliscie na wyspie trędowatych - Spinalondze?
To najbardziej urokliwe miejsce, w jakim byliśmy na Krecie.
Spokój, jaki tam panuje, historia zawarta w tych murach, piękno wyspy i kolor wody - wszystko to mnie zachwyciło.

Panno Moniko - jeśli jeszcze tego nie zaplanowałaś, polecam bardzo :)
Za ten post autor Yvonne otrzymał podziękowanie:
panna Monika (14 lip 2024, 17:55)
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Nie wiedziałem o wyspie trędowatych, na pewno byśmy tam pojechali.
Awatar użytkownika
Barabasz
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: Antoninów
Podziękował;: 208 razy
Otrzymał podziękowań: 241 razy

Post autor: Barabasz »

To, że wyspa jest aktywna sam się przekonałem. Jak tam byłem kilkanaście lat temu to przeżyłem w okolicy lekkie trzęsienie ziemi 5,5 stopnia, którego nawet nie zauważyłem, a dowiedziałem się o nim po telefonie od rodziców z Polski bo informowali w naszej telewizji. Jedyne zniszczenia to były podobno popękane mury domów.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Yvonne pisze: 14 lip 2024, 12:13Byliśmy na Krecie we wrześniu ubiegłego roku... Tu kilka naszych zdjęć z Knossos: 

O rany, to ile Elunia wtedy miała lat ? My byliśmy wprawdzie z Lilką i jej mamą, ale nie odważyliśmy się brać małej na taką wycieczkę.

Obrazek

A nawiasem mówiąc, jak w trzecim dniu pobytu spaliło mnie słońce, to potem kąpałem się w koszulce z ostatniego zlotu.

Obrazek

Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

TomaszK pisze: 14 lip 2024, 19:56
Yvonne pisze: 14 lip 2024, 12:13Byliśmy na Krecie we wrześniu ubiegłego roku... Tu kilka naszych zdjęć z Knossos: 

O rany, to ile Elunia wtedy miała lat ? My byliśmy wprawdzie z Lilką i jej mamą, ale nie odważyliśmy się brać małej na taką wycieczkę.

Elunia miała wtedy 3,5 roku.
Ale ona jest turystka. Jeździ z nami na takie wycieczki odkąd miała niespełna 2 latka :)

Fantomas
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 182 razy
Otrzymał podziękowań: 184 razy

Post autor: Fantomas »

Juliana zainteresowała Atlantyda? Swoją drogą, czy Platon nie napisał czasem, że Atlantyda leżała za Słupami Heraklesa? To wykluczałoby Santorini. Świat greckich mitów jest fantastyczny. Kreta to bogactwo mitów. Nić Ariadny, Tezeusz, Dedal i Ikar, Minotaur...Skoro Kreta jest za Wami, to teraz Wyprawa Argonautów do Gruzji, albo Anabaza, albo Troja albo Mykeny.
Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

Fantomas pisze: 19 lip 2024, 20:37 Juliana zainteresowała Atlantyda? Swoją drogą, czy Platon nie napisał czasem, że Atlantyda leżała za Słupami Heraklesa? 

Napisał, ale do tego akurat nie przywiązywałbym wagi.
"Za słupami Heraklesa" czyli po prostu "w *** daleko" :) 
Według Platona to zresztą przecież miał być prawie kontynent, a nie mała w sumie wyspa jaką jest Kreta. 
Ale wybuch wulkanu na Therze musiał być tak spektakularnym zjawiskiem, że na pewno zachowały się jakieś przekazy. Jeśli dotarły do Platona, to pewnie się nimi zainspirował - wspaniała cywilizacja zniszczona przez siły natury (u Platona chyba to zresztą było trzęsienie ziemi a nie wulkan, ale to mało ważne w sumie).
Oczywiście mógł wszystko zmyślić od początku do końca. Nie dowiemy się nigdy :) 

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Fantomas pisze: 19 lip 2024, 20:37Juliana zainteresowała Atlantyda? Swoją drogą, czy Platon nie napisał czasem, że Atlantyda leżała za Słupami Heraklesa? To wykluczałoby Santorini.  
Nie wiem czy można posługiwać się dzisiejszą znajomością geografii, przy analizowaniu tekstów  sprzez 3 tysiecy lat. Zdobyłem niedawno polskie tłumaczenie relacji Ibrahima ibn Jakuba o kraju Mieszka I, tam są wymieszane niemieckie i polskie miejscowości, z całkowitym lekceważenie topografii. Truso też miało leżeć gdzie indziej, niż je w końcu znaleziono.
A zresztą mój wnuk znalazł proste wytłumaczenie lokalizacji Atlantydy : widocznie ten kto to pisał, mieszkał gdzieś ztamtej strony Słupów Heraklesa, wtedy Kreta była "za Słupami" :-D

Brunhilda
Zlotowicz
Zlotowicz

Julian bardzo logiczną tezę podał! Oczywiście!
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

panna pisze:02 sty 1970, 12:57... w środę lecę na Kretę, także już mam czym się podeprzeć żeby wprowadzić dzieci w nastrój zwiedzania.  
No i jak było ?

Awatar użytkownika
panna Monika
Zlotowicz
Zlotowicz

TomaszK pisze: 17 sie 2024, 11:56
panna pisze:02 sty 1970, 12:57... w środę lecę na Kretę, także już mam czym się podeprzeć żeby wprowadzić dzieci w nastrój zwiedzania.  
No i jak było ?

Cudownie. Kreta fantastyczna. Santorini sobie odpuściliśmy, ale Knossos i kilka innych miejsc plus wspaniałe krajobrazy zrobiły wrażenie.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

A byliście na Spinalondze?
Awatar użytkownika
panna Monika
Zlotowicz
Zlotowicz

Yvonne pisze: 17 sie 2024, 14:59 A byliście na Spinalondze?

Też nie, niestety. Ale mam nadzieję wrócić na Kretę kiedyś.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archeologia, poszukiwanie skarbów i eksploracja”