Podziemia Kotliny Kłodzkiej
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 789 razy
- Otrzymał podziękowań: 258 razy
Re: Podziemia Kotliny Kłodzkiej
Ja jeżdżę na uniwersalnych. Kupiłem w miarę najlepsze tuż przed pandemią (czyli 3 lata temu). Wcześniej jeździłem na średniej półce uniwersalnych około 6 lat. Jedyny problem miałem, jak było powyżej 30 stopni temp. powietrza, w południe asfalt mocno rozgrzany i droga hamowania trochę dłuższa w sytuacji mocniejszego hamowania przed światłami, bo nie chciałem przelatywać na czerwonym.
W moim przypadku, czyli brak śniegu typu 20 cm, nie ścigam się, zachowuję zawsze znacznie większy dystans od poprzednika niż trzeba.
Miałem 2 komplety kół (kół nie opon), zmieniałem koła sam kiedy trzeba było i niestety po 8 latach bieżnik ledwo zużyty a guma już widać że się starzeje.
Stwierdziłem, że wolę uniwersalne i co 6 lat nowe (stare idą jako zapasowe - bo zapasowe się przydają - chyba 4 razy musiałem zmienić koło z powodu śruby w gumie)
Przy czym jest oczywiste, że latem najlepsze są letnie a zimą zimowe.
W moim przypadku, czyli brak śniegu typu 20 cm, nie ścigam się, zachowuję zawsze znacznie większy dystans od poprzednika niż trzeba.
Miałem 2 komplety kół (kół nie opon), zmieniałem koła sam kiedy trzeba było i niestety po 8 latach bieżnik ledwo zużyty a guma już widać że się starzeje.
Stwierdziłem, że wolę uniwersalne i co 6 lat nowe (stare idą jako zapasowe - bo zapasowe się przydają - chyba 4 razy musiałem zmienić koło z powodu śruby w gumie)
Przy czym jest oczywiste, że latem najlepsze są letnie a zimą zimowe.
- PawelK
- Moderator

- Podziękował;: 334 razy
- Otrzymał podziękowań: 242 razy
- Kontakt:
Ja mam takie warunki jakie mam, w gminie dróg nie sypią niczym, a dojazd do domu odśnieżają w czwartej kolejności. Kilkanaście lat temu, gdy nie było asfaltu nie odśnieżali wcale, bo pług gruntowych dróg nie odśnieża, wtedy, gdy padało w dzień i wracałem z pracy to zdarzało się, że musiałem zostawić samochód na środku drogi, iść do domu po łopatę żeby przekopać sobie drogę.
Za oknem skoro świt Kilimandżaro...
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Ja w zimie wożę łopatę w bagażniku. Raz mi się przydała już niemal wiosną gdy parę lat temu 15 marca utknąłem w zaspie po pracy. Wtedy nie tylko padał śnieg ale do tego wiało. I co odkopałem z jednej strony samochód to z drugiej zawiało. Jakoś udało się wygrzebać z zaspy ale o tym żeby wrócić do domu tego dnia musiałem zapomnieć.PawelK pisze: ↑21 kwie 2023, 22:56Ja mam takie warunki jakie mam, w gminie dróg nie sypią niczym, a dojazd do domu odśnieżają w czwartej kolejności. Kilkanaście lat temu, gdy nie było asfaltu nie odśnieżali wcale, bo pług gruntowych dróg nie odśnieża, wtedy, gdy padało w dzień i wracałem z pracy to zdarzało się, że musiałem zostawić samochód na środku drogi, iść do domu po łopatę żeby przekopać sobie drogę.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Nie wiem Panowie, czy wam zazdrościć (bo macie śnieg) czy też nie (bo macie problemy ze śniegiem).
Jedno jest pewnie - ja takich przygód nie miałem i nie mam co opowiadać. U mnie wieje nudą.
Jedno jest pewnie - ja takich przygód nie miałem i nie mam co opowiadać. U mnie wieje nudą.
- VdL
- Zlotowicz

- Miejscowość: dokąd
- Podziękował;: 143 razy
- Otrzymał podziękowań: 119 razy
Jak widać wszystko zależy, od tego ile sie jeździ i w jakich warunkach.
W Ubiegłym roku przeciągnąłem użytkowanie opon zimowych do cieplej wiosny (to byl juz ich ostatni sezon) wymieniając na nowe letnie, zaobserwowałem, ze od ciepła byly juz na bokach popękane. Rozmawiałem z moim gumiarzem i potwierdził mi to , ze opony zimowe jak i uniwersalne również źle znoszą wysokiej temperatury. Pokazywał mi opony 2 letnie juz popękane. Zapewne ma na to wpływ mieszkanki z jakiej sa zrobione.
Ciekawostką moze być też taka informacja , ze ważne jest na jaką szerokość georaficzną jest produkowana. Taka sama opona ,tej samej firmy na Europę i np na Singapur będą tak samo sie nazywały , ale ze wzgledu na inny skald mieszanki będą sie różnie zachowywały sie na drodze.
Uważajcie na okazje w Internecie.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Kończę opracowywać konkurs. Będzie się składał z trzech części, najpierw pytania łatwe, po jednym punkcie, potem pytania średnie po dwa punkty i na koniec 10 pytań trudnych, po 3 punkty. Pytań wymyśliłem razem 57.Wprowadzę nowość - jeżeli któryś zespół nie odpowie na swoje pytanie, będzie to szansa dla pozostałych zespołów. O tym kto odpowie na pytanie spadkowe, będzie decydować kto pierwszy się zgłosi. Najtrudniejsza część będzie zawierać dużo pytań z książki której część z Was nie uznaje, dlatego będą najwyżej punktowane.
Zachęcam do odświeżania sobie rozdziałów mówiących o podziemiach, z pięciu książek wymienionych wcześniej.
Zachęcam do odświeżania sobie rozdziałów mówiących o podziemiach, z pięciu książek wymienionych wcześniej.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Kto kiedy przyjeżdża ? Ja postaram się być w piątek okolo 18-tej, chyba że będą korki związane z długim weekendem.
- Czesio1
- Administrator

- Czesio1
- Administrator

Ja z Mają przyjeżdżamy też w piątek. Planujemy wyjazd rano, ale pewnie kilka przerw w trasie sobie zrobimy. A nawigacja pokazuje mi niecałe 7 godzin drogi.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Niestety nie biorę udziału w konkursie, możesz być w grupie z Kiką. Ze swej strony sugeruję jej przeczytanie szesnastego rozdziału "Uroczyska", pewnie jej o tym nie mówiłeś, ale to taka książka Nienackiego.
Będzie pięć grup, po dwoje forowiczów, plus osoby towarzyszące.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Odsłuchałem własne nagranie z Youtube. Aż mnie dreszcze przeszły. To jest najlepsza książka Nienackiego.
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
My jak już pisałem w sobotę. Nie wiem czy zdążymy na obiad, ale jak nic się nie zdarzy to chcemy być na Błędnych Skałach.
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
-
Vasco
- Zlotowicz

- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
To uważajcie na drodze na srebrną Skodę, bo będziemy tam mniej więcej w tym samym czasie. Wracacie w środę?
- Czesio1
- Administrator

W planie zlotu wpisałem na ten dzień obiad w Karłowie, ale nie mamy tu żadnej rezerwacji. Grupa wspinaczkowa albo weźmie prowiant ze sobą na drogę, ale spróbujemy coś zjeść w schronisku na Szczelińcu. Grupa dolinowa pewnie znajdzie jakieś lokum obiadowe w miasteczku w którym będzie zwiedzać.
- Czesio1
- Administrator

Trochę nam się komplikuje jeden ze zlotowych dni, mianowicie 1 maja. Niestety brak jest wolnych biletów na Zamek Książ. Dostępne są tylko bilety do Palmiarni w Książu. W związku z tym padła alternatywna propozycja zwiedzenia zamku w Grodnie.
https://zamekgrodno.pl/
rzy czym nie wiem czy są wolne miejsca, zadzwonię tam jutro.
Pytanie do Was jak się zapatrujecie na taką zmianę? Zamek w Grodnie jest niedaleko naszej bazy obiadowej w Dziećmorowicach.
Ponadto temat obiadu w pierwszym pełnym dniu zlotowym. Nie mamy rezerwacji obiadowej, będzie to dla jednej grupy wędrówka po górach a dla drugiej po dolinach. Pierwsza grupa może wziąć prowiant ze sobą (kanapki, herbata w termos) i zjeść coś po drodze lub jeśli będzie okazja zjemy coś w schronisku na Szczelińcu ewentualnie w Karłowie, ale tam mogą być dzikie tłumy bo to przecież majówka. Druga grupa może zjeść obiad tam gdzie będzie (Kudowa-Zdrój?).
Jeżeli chodzi o wędrówkę po górach to podstawowa opcja zakłada dojazd do Karłowa i stamtad wejścia na Szczeliniec Wielki i powrót do samochodów (trasa około 1:20 plus pobyt na Szczelińcu):
https://mapa-turystyczna.pl/route?q=50. ... 6.33993/16
Potem transport samochodem pod Błędne Skały i tam wędrówka po Błędnych Skałach (trasa około 1 godz.):
https://mapa-turystyczna.pl/route?q=50. ... 6.29012/17
Pojawiła się też trzecia opcja dla bardziej wymagających, mianowicie połączenie Szczelińca Wielkiego z Błędnymi Skałami pieszo. Trasa około 3 godz. 40 minut:
https://mapa-turystyczna.pl/route?q=50. ... 6.32723/14
https://zamekgrodno.pl/
rzy czym nie wiem czy są wolne miejsca, zadzwonię tam jutro.
Pytanie do Was jak się zapatrujecie na taką zmianę? Zamek w Grodnie jest niedaleko naszej bazy obiadowej w Dziećmorowicach.
Ponadto temat obiadu w pierwszym pełnym dniu zlotowym. Nie mamy rezerwacji obiadowej, będzie to dla jednej grupy wędrówka po górach a dla drugiej po dolinach. Pierwsza grupa może wziąć prowiant ze sobą (kanapki, herbata w termos) i zjeść coś po drodze lub jeśli będzie okazja zjemy coś w schronisku na Szczelińcu ewentualnie w Karłowie, ale tam mogą być dzikie tłumy bo to przecież majówka. Druga grupa może zjeść obiad tam gdzie będzie (Kudowa-Zdrój?).
Jeżeli chodzi o wędrówkę po górach to podstawowa opcja zakłada dojazd do Karłowa i stamtad wejścia na Szczeliniec Wielki i powrót do samochodów (trasa około 1:20 plus pobyt na Szczelińcu):
https://mapa-turystyczna.pl/route?q=50. ... 6.33993/16
Potem transport samochodem pod Błędne Skały i tam wędrówka po Błędnych Skałach (trasa około 1 godz.):
https://mapa-turystyczna.pl/route?q=50. ... 6.29012/17
Pojawiła się też trzecia opcja dla bardziej wymagających, mianowicie połączenie Szczelińca Wielkiego z Błędnymi Skałami pieszo. Trasa około 3 godz. 40 minut:
https://mapa-turystyczna.pl/route?q=50. ... 6.32723/14
- Czesio1
- Administrator

PLAN ZLOTU
28 kwietnia 2023r. (piątek)
Rozpoczęcie zlotu
29 kwietnia 2023r. (sobota)
Szczeliniec Wielki, Błędne Skały
godz. 09:30 - wyjazd do Karłowa
godz. 10:15 - Szczeliniec Wielki
godz. 13:30 - obiad w Karłowie
godz. 15:15 - Błędne Skały
godz. 16:30 - wyjazd do bazy
godz. 17:00 - czas wolny
30 kwietnia 2023r. (niedziela)
Trasa podziemna Kłodzko, Twierdza Kłodzko, Twierdza Srebrna Góra
godz. 08:30 - wyjazd do Kłodzka
godz. 09:15 - Trasa podziemna w Kłodzku (rezerwacja potwierdzona, bilety 17 zł. normalny, 13 zł. ulgowy, 41 zł. rodzinny 2 dorosłych + 2 dzieci do 16 lat)
godz. 10:30 - Twierdza Kłodzko (rezerwacja potwierdzona)
godz. 13:15 - obiad w Srebrnej Górze, obiad w cenie 60 zł. dorośli i 40 zł. dzieci
Hotel "Srebrna Góra" ***
ul. Krótka 1, 57-215 Srebrna Góra
Kom. +48 667 799 200
Tel/fax: +48 74 818 04 34
e-mail: marketing@hotelsrebrnagora.pl
godz. 16:00 - Twierdza Srebrna Góra (rezerwacja potwierdzona, bilety 35 zł. normalny, 28 zł. ulgowy)
godz. 17:45 - powrót do bazy
godz. 18:30 - czas wolny
1 maja 2023r. (poniedziałek)
Sztolnie w Walimiu, Zamek Książ
godz. 9:00 - wyjazd do Walimia
godz. 10:00 - Sztolnie w Walimiu (brak możliwości rezerwacji majówkę, kasa czynna od 9:00, bilety 26 zł. normalny, 22 zł. ulgowy, grupa ok. 50 osób)
godz. 12:00 - obiad w Dziećmorowicach koło Wałbrzycha, obiad w cenie 50 zł. dorośli i 30 zł. dzieci
godz. 13:00 - Zamek Grodno (???)
godz. 15:30 - powrót do bazy
godz. 16:45 - czas wolny
2 maja 2023r. (wtorek)
Jaskinia Niedźwiedzia, kopalnia uranu Kletno
godz. 09:30 - wyjazd do Kletna
godz. 10:30 - Jaskinia i kopalnia w Kletnie
godz. 12:00 - Kopalnia Uranu w Kletnie (rezerwacja potwierdzona, bilety 45 zł. normalny, 30 zł. ulgowy)
godz. 13:00 - obiad w Siennej, obiad w cenie 50 zł. dorośli i 32 zł. dzieci
godz. 14:00 - powrót do bazy
godz. 15:00 - czas wolny
3 maja 2023r. (środa)
Zakończenie zlotu
28 kwietnia 2023r. (piątek)
Rozpoczęcie zlotu
29 kwietnia 2023r. (sobota)
Szczeliniec Wielki, Błędne Skały
godz. 09:30 - wyjazd do Karłowa
godz. 10:15 - Szczeliniec Wielki
godz. 13:30 - obiad w Karłowie
godz. 15:15 - Błędne Skały
godz. 16:30 - wyjazd do bazy
godz. 17:00 - czas wolny
30 kwietnia 2023r. (niedziela)
Trasa podziemna Kłodzko, Twierdza Kłodzko, Twierdza Srebrna Góra
godz. 08:30 - wyjazd do Kłodzka
godz. 09:15 - Trasa podziemna w Kłodzku (rezerwacja potwierdzona, bilety 17 zł. normalny, 13 zł. ulgowy, 41 zł. rodzinny 2 dorosłych + 2 dzieci do 16 lat)
godz. 10:30 - Twierdza Kłodzko (rezerwacja potwierdzona)
godz. 13:15 - obiad w Srebrnej Górze, obiad w cenie 60 zł. dorośli i 40 zł. dzieci
Hotel "Srebrna Góra" ***
ul. Krótka 1, 57-215 Srebrna Góra
Kom. +48 667 799 200
Tel/fax: +48 74 818 04 34
e-mail: marketing@hotelsrebrnagora.pl
godz. 16:00 - Twierdza Srebrna Góra (rezerwacja potwierdzona, bilety 35 zł. normalny, 28 zł. ulgowy)
godz. 17:45 - powrót do bazy
godz. 18:30 - czas wolny
1 maja 2023r. (poniedziałek)
Sztolnie w Walimiu, Zamek Książ
godz. 9:00 - wyjazd do Walimia
godz. 10:00 - Sztolnie w Walimiu (brak możliwości rezerwacji majówkę, kasa czynna od 9:00, bilety 26 zł. normalny, 22 zł. ulgowy, grupa ok. 50 osób)
godz. 12:00 - obiad w Dziećmorowicach koło Wałbrzycha, obiad w cenie 50 zł. dorośli i 30 zł. dzieci
godz. 13:00 - Zamek Grodno (???)
godz. 15:30 - powrót do bazy
godz. 16:45 - czas wolny
2 maja 2023r. (wtorek)
Jaskinia Niedźwiedzia, kopalnia uranu Kletno
godz. 09:30 - wyjazd do Kletna
godz. 10:30 - Jaskinia i kopalnia w Kletnie
godz. 12:00 - Kopalnia Uranu w Kletnie (rezerwacja potwierdzona, bilety 45 zł. normalny, 30 zł. ulgowy)
godz. 13:00 - obiad w Siennej, obiad w cenie 50 zł. dorośli i 32 zł. dzieci
godz. 14:00 - powrót do bazy
godz. 15:00 - czas wolny
3 maja 2023r. (środa)
Zakończenie zlotu
- johny
- Moderator

- Miejscowość: Łódź
- Podziękował;: 383 razy
- Otrzymał podziękowań: 299 razy
Zamek Grodno koniecznie, raptem parę km od Walimia jest super!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
-
seth_22
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Dolny Śląsk
- Podziękował;: 60 razy
- Otrzymał podziękowań: 40 razy
Ostrzegałem z Książem… Palmiarnię w tym terminie radzę sobie darować. Zamek Grodno jest ciekawą alternatywą. Poniżej zamku macie Jezioro Bystrzyckie z zaporą. W okolicy mnóstwo plenerów z serialu „Znaki”.
Jestem zaskoczony, że mając bazę w Wambierzycach nie zaplanowaliście obiadowego wypadu do Czech.
Jestem zaskoczony, że mając bazę w Wambierzycach nie zaplanowaliście obiadowego wypadu do Czech.
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
A mnie to nie dziwi, bo kuchnia czeska jest na razie najgorszą, jaką jadłam
-
seth_22
- Forowy Badacz Naukowy

-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Pisałem już kiedyś, że zamek Grodno mógł być pierwowzorem zamku, w którym toczy się akcja trzeciej części "Lesia" Joanny Chmielewskiej. Być może to miejsce było pierwowzorem zamku w jeszcze jednej książce, a mianowicie "Wakacje z duchami". Akcja serialu toczy się w Niedzicy, ale akcja książki na Dolnym Śląsku. A Grodno to zamek w którym straszy, z basztą, jest tu jezioro, są też głębokie podziemia, a miejsce zostało "odkryte" przez turystykę we wczesnych latach 60-tych, wtedy też był tu wielki remont.
Będzie okazja sprawdzić obydwie teorie.
- Barabasz
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: Antoninów
- Podziękował;: 208 razy
- Otrzymał podziękowań: 241 razy
To może pojedziemy do Grodna, a do Książa na nocne zwiedzanie? Jeżeli nie uda się pójść w góry bo może padać mocno, to może do Czech np. do Zamku w Nowym Mieście nad Metują (50 km od Wambierzyc) albo zamek w Opocno (60km)?
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

To w każdym kierunku godzina drogi i druga godzina z powrotem. Może jako wersja dla chętnych ? Tak było w czasie Zlotu Fantomasowego z nocnym wyjazdem do Blois.
-
seth_22
- Forowy Badacz Naukowy

Ciekawy pomysł.TomaszK pisze: ↑26 kwie 2023, 21:34Pisałem już kiedyś, że zamek Grodno mógł być pierwowzorem zamku, w którym toczy się akcja trzeciej części "Lesia" Joanny Chmielewskiej. Być może to miejsce było pierwowzorem zamku w jeszcze jednej książce, a mianowicie "Wakacje z duchami". Akcja serialu toczy się w Niedzicy, ale akcja książki na Dolnym Śląsku. A Grodno to zamek w którym straszy, z basztą, jest tu jezioro, są też głębokie podziemia, a miejsce zostało "odkryte" przez turystykę we wczesnych latach 60-tych, wtedy też był tu wielki remont.
Będzie okazja sprawdzić obydwie teorie.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

Musiałem przeszukać temat na pół roku wstecz, żeby dowiedzieć się gdzie śpimy i wpisać do GPS. Dom noclegowy "Pod Mnichem", zgadza się ?
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
O ile wiem tak 
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

"Pod Mnichem", niedaleko sanktuarium, a na tyłach potok Cedron jak w Jerozolimie - to o której pobudka na jutrznię ?
I gdzie ja podziałem brewiarz ?
I gdzie ja podziałem brewiarz ?
- Czesio1
- Administrator

- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

Dobrze że piszecie, bo ja mam mapę Gór Stołowych i tam jest koło Wambierzyc krótkie pasmo górskie o wysokości 522m, długości około 2km i się nazywa Mnich. I już się zastanawiałem, czy Pod Mnichem w kontekście "Podziemia Kotliny Kłodzkiej" to nie oznacza jakiejś jaskini. Może w lipcu to nie byłoby problemem przy 30 stopniach, ale przy tych temperaturach ..... Może Pitt i Mysikrólik by dali radę, Czesio i Johny też, ale nie ja.