Logo, tło i szata graficzna.

Tu piszemy o sprawach ogólnych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kynokephalos
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: z dużego miasta
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Kynokephalos »

zbychowiec pisze:Wrzuciłem na próbę okrągłe logo z pieczęcią jednego z Templariuszy. Jak Wam się podoba taka koncepcja? (chodzi o to, że logo jest okrągłe, w kształcie pieczęci/monety, nie o tą konkretną pieczęć).
Ta koncepcja mi się podoba, ale nie powinniśmy się przyzwyczajać do tej konkretnej pieczęci. W innym miejscu nazywasz ją już skrótowo "pieczęcią templariuszy" a przecież to jest pieczęć książęca należąca do (mało związanego z Polską) władcy z Pomorza Zachodniego i tak może być odbierana jeśli stanie się logo forum. Symbole zakonu są słabo zaznaczone, na pierwszy plan wysuwa się gryf i napis. Jeśli nawiązujemy do templariuszy to może lepiej użyć klasycznej pieczęci?
Obrazek

Pozdrawiam,
Kynokephalos
Obrazek Obrazek
Wonderful things...
Nietajenko
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Tytuł: Użytkownik chwilowo nieaktywny
Miejscowość: Olsztyn

Post autor: Nietajenko »

Z ust mi to wyciągnąłeś kolego Kynokephalos. Chciałem to nawet napisać ale byłeś pierwszy. Ja też wolałbym tradycyjną templariuską pieczęć z dwoma ubogimi rycerzami na jednym koniu. :-)
Refert non fatigo et consolatoria calceamenta...
Harpagan http://www.harpagan.pl/rajd/
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

A czemu koniecznie chcecie Templariuszy? A taki zwykły-niezwykły radzyński zameczek jako logo nie wystarczy?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nietajenko
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

A może rzeczywiście ją usunąć a na jej miejsce wstawić nasz radzyński zameczek ze szlakowskazami?
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator
Miejscowość: Łódź
Podziękował;: 383 razy
Otrzymał podziękowań: 299 razy

Post autor: johny »

zbychowiec pisze:2) budzi dziwne skojarzenia, szczególnie dla tych którzy nie znają dobrze Templariuszy. MY wiemy, że ci dwaj nie są "ten tego", ale jadą na jednym koniu, bo są ubodzy. Jednak przeciętny człowiek, nawet przeciętny czytelnik książek Nienackiego, tego nie wie. Poza tym, gdyby okazało się, że pieczęć stanie się logo (chyba nie, ale kto wie) to ludzie będą bali się nosić takie logo na koszulkach w obawie skojarzenia z czymś zupełnie innym od misji forum.
Hahaha, dobre! :564:
No to jest silny argument!
POLEXIT!
... To live is to die... - Cliff Burton
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Nietajenko
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy

Z pieczęci jest jeszcze taka:
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacekxt
Zlotowicz
Zlotowicz

Post autor: Jacekxt »

Mam pomysł, sami zaprojektujmy pieczęć! :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

Nie jestem heraldykiem i może się czepiam ale wg mnie chyba nie do końca należy do głębi analizować genezę konkretnej pieczęci. W mojej opinii powinna się ona ładnie komponować z tłem strony i tyle. Jeżeli przy okazji w jaki stopniu nawiązuje do Templariuszy to bardzo fajnie. Dlatego ta, która jest podoba mi się i jestem za tym aby pozostała. Zaznaczam to jest tylko moje osobiste zdanie.
To wszystko są tylko szczegóły. Ważne jest kto będzie tworzył to forum i jak się będzie tutaj czuł. Wszystko inne to otoczka. A nie szata przecież zdobi człowieka... :-)
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
When you walk through a storm, Hold your head up high, And don`t be afraid of the dark. At the end of a storm, There`s a golden sky...
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

zbychowiec pisze:(jak np. napis w stylu Indiany Jonesa, nadal łza mi się w oku kręci gdy o nim myślę).
he, he, mnie też!
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Awatar użytkownika
Kynokephalos
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: z dużego miasta

Post autor: Kynokephalos »

zbychowiec pisze:MY wiemy, że ci dwaj nie są "ten tego", ale jadą na jednym koniu, bo są ubodzy. Jednak przeciętny człowiek, nawet przeciętny czytelnik książek Nienackiego, tego nie wie.
W dodatku mogłoby się wmieszać Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami.

Z braku czegoś lepszego do roboty czepnę się jeszcze i drugiego obrazka, tego z zamkiem. Jeśli dobrze odczytuję drogowskazy, w lewo jest "Przygoda" a w prawo "Nuda". I ten napis, "Nuda", trochę mi zgrzyta. Wprowadza negatywną emocję i w jakimś stopniu stawia sprawę konfrontacyjnie: Albo idziesz z nami albo się nudź.

Myślę, że oba słowa powinny być zachęcające, na przykład "Przygody" i "Poznanie" czy "Przeżycia". Albo "Zabytki" i "Przyroda". Albo zostawić jakieś nieczytelne zygzaki, napisy i tak są niewyraźne.
Chodzi mi o to, by wymowa rysunku była taka: Wyjdź z domu, dojdź do najbliższego rozdroża - a potem gdzie oczy poniosą. Którykolwiek kierunek wybierzesz podczas wędrówki, na pewno spotka cię coś miłego.

Zdaję sobie sprawę że ten mój zarzut jest detailczny i drugorzędny. Rysunek z zamkiem bardzo mi się podoba i (niezależnie od tego czy stanie się oficjalnym logo) powinien pozostać gdzieś na forum - choćby i z niezmienionym napisem "Nuda".

Pozdrawiam,
Kynokephalos
Ostatnio zmieniony 09 sie 2013, 19:26 przez Kynokephalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek
Wonderful things...
TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Kynokephalos pisze: I ten napis, "Nuda", trochę mi zgrzyta.
Mi też zgrzyta, ale nie chciałem gasić entuzjazmu.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

TomaszK pisze:
Kynokephalos pisze: I ten napis, "Nuda", trochę mi zgrzyta.
Mi też zgrzyta, ale nie chciałem gasić entuzjazmu.
Drodzy Forowicze, jeśli coś Wam nie podoba się w wyglądzie naszego forum to piszcie śmiało. Zbychowiec nie szczela za to fochów a wręcz przeciwnie bierze pod uwagę każdą cenną uwagę i stara się jak może by dopieścić każdy szczegół design naszego forowego domku.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
johny
Moderator
Moderator

zbychowiec pisze:Nudę zlikwidujemy zgodnie z Waszą interpelacją, damy przygodę (chyba że macie inny pomysł)
A może skarb? :027:
POLEXIT!
volenti non fit iniuria!
Awatar użytkownika
Milady
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: Bezludna Wyspa
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Milady »

Jacekxt pisze:Mam pomysł, sami zaprojektujmy pieczęć! :)
A może zostawmy tak jak jest. Forum wygląda dobrze, raczej niezmiennie graficznie od już dłuższego czasu. Przyzwyczaiłam się i chyba nie ma sensu co dwa tygodnie zmieniać wszystkiego i dwa miesiące nad tym obradować. Zostawmy tak jak powstało.

Jacku, trzeba się wziąć za naklejki! ;-)
Awatar użytkownika
Jacekxt
Zlotowicz
Zlotowicz

Post autor: Jacekxt »

Milady pisze: Jacku, trzeba się wziąć za naklejki! ;-)
Oczywiście Aniołku! :)
Gerard
Poszukiwacz przygód
Poszukiwacz przygód

Post autor: Gerard »

Mi się bardzo tu podoba. Jesli do pieczęci będą potrzebne jakieś obróbki maszynowe lub cieplne , chętnie pomogę. I może doczekam się naklejki :lol:
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód
Tytuł: rozglądam się
Miejscowość: ćmiłów
Podziękował;: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: złoczyńca »

zbychowiec pisze:A, i jeszcze jeden temat mi przyszedł do głowy:
Taka scena nocna jak z kreskówek. Noc, księżyc w kształcie rogalika na niebie. Skradające się czarne sylwetki na tle granatowego nieba, jedna z nich na początku niesie latarkę i oświetla drogę. W tle oczywiście czarna sylwetka ruin zamku :) A w kręgu światła latarki strzałka na ziemi, albo jakiś inny tajemniczy znak.
hehehe, czyżby się kolega zasugerował tą okładką? przyznam, że mnie również ona bardzo działa na wyobraźnię ;-)
Obrazek
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

Czesio1 pisze: Ogłoszenia to jest pierwsza kategoria forum:
no tak, teraz juz widzę, dzięki, tylko mi spokoju te grosiki...
zbychowiec pisze: Ogłoszenia to ta kategoria na samej górze. Jak jest widoczna, to masz tam napisane "Witaj na naszym nowym forum! Klikaj z nami grosiki."
Ostatnio zmieniony 28 mar 2014, 13:47 przez złoczyńca, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

złoczyńca pisze: albo za późno się zarejestrowałem i już to zdjęliście albo jestem ślepy... nie widzę żadnych ogłoszeń ;-(
Ogłoszenia to jest pierwsza kategoria forum:
Załączniki
Ogłoszenia.jpg
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

coś przekombinowałem z tymi cytatami i post wyskoczył mi w miejscu mojego poprzedniego posta, aby nie umknęła ciągłość dysputy przeklejam go jeszcze raz tutaj:
Czesio1 pisze: Ogłoszenia to jest pierwsza kategoria forum:
no tak, teraz juz widzę, dzięki, tylko mi spokoju te grosiki...
zbychowiec pisze: Ogłoszenia to ta kategoria na samej górze. Jak jest widoczna, to masz tam napisane "Witaj na naszym nowym forum! Klikaj z nami grosiki."
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

złoczyńca pisze: no tak, teraz juz widzę, dzięki, tylko mi spokoju te grosiki...
Ogloszenia to dzial dynamiczny (no moze przesadzilem z ta dynamika), zmieniajacy sie co jakis czas. Teraz w ogloszeniach nie ma grosikow ale mozesz je klikac z nami tutaj:
http://www.pansamochodzik.org.pl/viewtopic.php?t=28
złoczyńca
Żądny przygód
Żądny przygód

Czesio1 pisze: Ogloszenia to dzial dynamiczny (no moze przesadzilem z ta dynamika), zmieniajacy sie co jakis czas. Teraz w ogloszeniach nie ma grosikow ale mozesz je klikac z nami tutaj:
http://www.pansamochodzik.org.pl/viewtopic.php?t=28
acha, teraz wszystko jasne, oczywiście się przyłaczam
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz
Miejscowość: dokąd
Podziękował;: 143 razy
Otrzymał podziękowań: 119 razy

Post autor: VdL »

Muszę stwierdzić, że formuła forum jest znakomita i również mi bardzo odpowiada. Wszystko jest czytelne i na swoim miejscu. Kolorystyka idealna jak dla mnie, ciepła, zachęcająca do odwiedzania forum. Pierwsze wrażenie b. pozytywne. Jestem na forum od niedawna, mogę się wypowiedzieć w sprawie wyglądu forum na chłodno, obiektywnie. Prześledziłem historię powstania i z jakim problemami się zmagaliście. Brawo!!! Grafika i logo super! :564: :564: :564:
Ostatnio zmieniony 05 cze 2014, 10:09 przez VdL, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

Tak myślałem, że to głównie twoja wina! ;-)

Tak sobie pomyślałem patrząc na wasz rysunek zamku w Radzyniu, że on rewelacyjnie się nadaje na odznakę forową.

VdL
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez VdL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

O tym też myślałem, takie znaczki można przygotować na zlot dla uczestników jak i naszych gości, a raczej osób u których uczestnicy zlotu by się gościli :-D (burmistrzowie miast, właściciele, kustosze zamków u których byśmy gościli itd.)
przykładowy cennik:
http://www.przypinki.eu/przypinki-badzi ... ennik.html

Mam tez inną koncepcję
Kiedyś byłem na "Bajzlu"- łodzianie wiedzą o co chodzi. Wtedy zrobienie formy znaczka kosztowało 50 zł i chyba 10 od znaczka. Można zweryfikować ceny. Chodzi oczywiście o metalowy znaczek To już raczej określiłbym forumową odznaką.

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 615253.jpg medium=http://s4.postimg.org/6akkqkg6l/73_1_b.jpg large=http://s4.postimg.org/6akkqkg6l/73_1_b.jpg group=12330][/gimg]
Ostatnio zmieniony 29 lip 2014, 16:28 przez VdL, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

zbychowiec pisze:Bardzo sympatyczne te ceny, VdL. Jest znacznie lepiej, niż myślałem. Zamówimy sobie coś takiego na przyszłoroczny zlot.
Zacna inicjatywa! Że też wcześniej o tym nie pomyśleliśmy.
Już widzę jak dumnie będzie się prezentowała nasza odznaka obok odznak GOT na moim plecaku, z którym będę śmigał po górskich szlakach. :564:
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

Stempel zlotowy

Tak sobie pomyślałem oglądając relację ze zlotu tatrzańskiego: Nie mamy do tej pory stempla zlotowego. Moim zdaniem powinien wyglądać tak:

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 114577.jpg medium=http://s27.postimg.org/reiernfqb/udzia_wzi_li.jpg large=http://s27.postimg.org/reiernfqb/udzia_wzi_li.jpg group=17833][/gimg]
Awatar użytkownika
Nemsta
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Tytuł: Łajza archeologiczna
Miejscowość: Wyk

Post autor: Nemsta »

Zacnie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Re: Stempel zlotowy

zbychowiec pisze: Nie do końca rozumiem co to jest stempel zlotowy? Pieczątka?
Ja tak właśnie to bym rozumiał. To jest coś w stylu gdy idziesz tatrzańskim szlakiem, dochodzisz do schroniska i na dowód, że tam byłeś możesz sobie trzepnąć np. do książeczki GOT coś takiego:

[gimg small=http://pansamochodzik.org.pl/przygoda/i ... 127002.jpg medium=http://s26.postimg.org/4comma8o9/CAM00830.jpg large=http://s26.postimg.org/ezifrpgtj/CAM00830.jpg group=17885][/gimg]

Tylko wtedy musiałby to być sam kontur, bez tła.
Awatar użytkownika
VdL
Zlotowicz
Zlotowicz

Re: Stempel zlotowy

zbychowiec pisze:
van de loro pisze:Tak sobie pomyślałem oglądając relację ze zlotu tatrzańskiego: Nie mamy do tej pory stempla zlotowego. Moim zdaniem powinien wyglądać tak:

[url=http://s27.postimg.org/sgsla6yjj/udzia_wzi_li.jpg]Obrazek[/url]
Nie do końca rozumiem co to jest stempel zlotowy? Pieczątka?
Oczywiście, chodziło mi o pieczęć ;-). Co Wy na to? To tylko mojapropozycja, może macie inny pomysł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy ogólne”