I tego sie trzymajmy .....
Praskie tajemnice
- oldmalarz
- Zlotowicz

- Podziękował;: 59 razy
- Otrzymał podziękowań: 116 razy
-
Vasco
- Zlotowicz

- Podziękował;: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Re: Praskie tajemnice
Rozumiem, że wszystko jest jeszcze rozważane, więc mój głos poniżej.
Dojazd autobusem do centrum codziennie zabierze nam dużo czasu + koszty parkowania. No i jeżeli ktoś zechce zostać aby zobaczyć coś więcej, to już nie da rady samodzielnie wrócić
Mocno optuję za noclegiem w okolicach nawet ostatnich stacji metra.
Trasa przez Kraków dla Poznania, Bydgoszczy czy nawet Łodzi to ogromne kółko
Dojazd autobusem do centrum codziennie zabierze nam dużo czasu + koszty parkowania. No i jeżeli ktoś zechce zostać aby zobaczyć coś więcej, to już nie da rady samodzielnie wrócić
Trasa przez Kraków dla Poznania, Bydgoszczy czy nawet Łodzi to ogromne kółko
-
Hanka
- Zlotowicz

- Tytuł: Hanka
- Miejscowość: Brześć Kujawski
- Podziękował;: 171 razy
- Otrzymał podziękowań: 156 razy
Ja wolałabym busem bo nie jestem na tyle dobrym kierowcą żeby poruszać się po obcym dużym mieście, dla mnie za duży stres, poza tym obliczanie kosztów paliwa tylko znając odległość w kilometrach to też nie tak. Byłam ten tydzień w Giżycku i wydałam więcej na paliwo niż to pokazywała nawigacja. Na krótkim odcinku na Mazurach były 3 wypadki, trzeba było jechać okrężną drogą lub stać w korku. Droga strasznie mnie zmęczyła.
- Yvonne
- Moderator

- Miejscowość: Bydgoszcz
- Podziękował;: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 273 razy
Hanka, może się mylę, ale wydaje mi się, że my po Pradze nie będziemy jeździć ani samochodami ani autokarem, tylko metrem lub inną komunikacją, tak jak to było w Paryżu.
W takich miastach komunikacja jest świetna i nie ma co się pakować tam samochodami i przez godzinę szukać miejsc parkingowych. Strata czasu.
Kluczowe jest znalezienie kwatery w miarę blisko stacji metra.
W takich miastach komunikacja jest świetna i nie ma co się pakować tam samochodami i przez godzinę szukać miejsc parkingowych. Strata czasu.
Kluczowe jest znalezienie kwatery w miarę blisko stacji metra.
- irycki
- Zlotowicz

- Tytuł: Pan Motocyklik
- Miejscowość: Legionowo
- Podziękował;: 169 razy
- Otrzymał podziękowań: 201 razy
Tak nawiasem mówiąc - gugiel pokazuje z Krakowa do Pragi 5 godzin z hakiem. Realnie trzeba liczyć co najmniej 6-7 (obowiązkowe przerwy dla kierowcy). Żeby być w Pradze o rozsądnej porze, trzeba z Krakowa ruszyć bladym świtem. Tak circa czwarta, piąta
.
Generalnie po Pradze chyba najlepiej poruszać się komunikacją zbiorową?
Generalnie po Pradze chyba najlepiej poruszać się komunikacją zbiorową?
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.
Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
- oldmalarz
- Zlotowicz

Chyba nie rozumiem..? czyli jak na trasie do Pragi bedzie wypadek to autobus straci mniej paliwa niż osobówka .?.. A moze osobówke zatrzymaja a autobus przepuszczą ?..poza tym jak bedziemy brali wypadki i wszelkie problemy pod uwage to moze wpgole nie jedzmy?....nikt nikomu nie broni jechac busem ..to juz zostało ustalone ale prosze nie wynajdujcie jakis wyimaginowanych przeszkód i różnic wyzszosci busa nad autem . ..
Ostatnio zmieniony 02 lip 2023, 10:39 przez oldmalarz, łącznie zmieniany 2 razy.
- Yvonne
- Moderator

- Yvonne
- Moderator

Sprawdziłam, jak to wygląda u nas.
Do Pragi mamy 5:58.
Do Krakowa 4:48.
Zatem decyzja jest prosta.
My przyjedziemy samochodem.
- oldmalarz
- Zlotowicz

W dzisiejszych czasach mozna bardzo dokladnie wyliczyc ilosc potrzebnego paliwa ..
..jesli ktos jeszcze nie zna tego kalkulatora(w co wątpie) sluze linkiem https://kalkulator-paliwa.pl/
- Czesio1
- Administrator

- Tytuł: Ojciec Prowadzący
- Podziękował;: 599 razy
- Otrzymał podziękowań: 308 razy
Akurat w przypadku Hanki komfort jazdy ma teraz znaczenie, dziwne to dla mnie, że tego nie rozumiesz oldmalarzu.oldmalarz pisze: ↑02 lip 2023, 09:42Chyba nie rozumiem..? czyli jak na trasie do Pragi bedzie wypadek to autobus straci mniej paliwa niż osobówka .?.. A moze osobówke zatrzymaja a autobus przepuszczą ?..poza tym jak bedziemy brali wypadki i wszelkie problemy pod uwage to moze wpgole nie jedzmy?....nikt nikomu nie broni jechac busem ..to juz zostało ustalone ale prosze nie wynajdujcie jakis wyimaginowanych przeszkód i różnic wyzszosci busa nad autem . ....Ludzie to tylko głupie 600 km !! a my tu dywagujemy jak byśmy do Hiszpanii jechali przez trzy kraje ! ..z Krakowa do Posejneli jest tez 600 km i jakos nie było nawet mowy o busie ..
..zrobmy dwie listy kto sie wybiera autem kto busem i juz ..sprawa zalatwiona a nie wypisywać jakies niedorzecznosci ze bus ma lepszy komfort niz własne auto!! i za to trzeba zaplacic 500 zl ekstra
..no to sie robi jakas paranoja ...naprawde..
- Czesio1
- Administrator

Bardzo proszę:
Lista osób chętnych na Praski Zlot:
TomaszK - 1 osoba
Yvonne - 4 osoby
irycki - 2 osoby
Vasco - 1 osoba
Czesio1 - 4 osoby
Barabasz - 4 osoby
Ater - 2 osoby
TomaszL - 1 osoba
Hanka - 1 osoba
panna Monika - 3 osoby
oldmalarz - 2 osoby
Sokole Oko - 2 osoby
RAZEM - 27 osób
- Czesio1
- Administrator

Dostałem odpowiedź z tej noclegowni:
Mają wolnych 8 pokoi, z czego 5 pokoi 3-osobowych i 3 pokoje 4-osobowe. Łącznie jest 27 miejsc noclegowych a nas na liście jest 26 osób a jak sądzę jeszcze czekamy na PiTTa, może VDL-a.
Ponadto jak wynika z poprzedniej wiadomości musielibyśmy tu dzielić bazę noclegową z uczestnikami jakiegoś seminarium metody Dorn (cokolwiek to znaczy).
Aha, cena za osobę to 320 Kč czyli według aktualnego kursu to 60 zł.
- Czesio1
- Administrator

I jak już napisałem powyżej nic w temacie środka transportu nie zostało ustalone ani zaklepane. Zbieramy na razie deklaracje osób chętnych na wyjazd. Potem wybieramy odpowiednią bazę noclegową i dopiero środek transportu.
Oczywiście jeśli macie jakieś pomysły to piszcie, po to jest ten temat, żeby dyskutować. Oczywiście kulturalnie dyskutować bez zbędnego napinania się.
Oczywiście jeśli macie jakieś pomysły to piszcie, po to jest ten temat, żeby dyskutować. Oczywiście kulturalnie dyskutować bez zbędnego napinania się.
- oldmalarz
- Zlotowicz

Doprawdy ? To wróć do tego co napisalem pod postem TomaszaL komfort dla kazdego jest inny my meczymy sie w busach i autobusach i absolutnie nie uwazamy ze bus czy autobus to komfort !, wrecz przeciwnie ..i jes to sprawdzone szczególnie właśnie na trasach zagranicznych ...a "problemy" zdrowotne w swojej rodzinie doskonale znam, więc zanim zaczniesz mi zarzucac brak empati moze zasiegnij informacji kto na co jest chory..
- oldmalarz
- Zlotowicz

-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Autobus z Krakowa to oczywiście tylko opcja dla chętnych, Z tym, że ten autobus/bus zawiózłby nas tylko na miejsce i wrócił, a potem przyjechał zabrać nas z powrotem. Poprzednia wersja opierała się na założeniu, że zostanie przegłosowany dłuższy zlot, ze zwiedzaniem Czech Środkowych. Ja osobiście wolałbym bus, bo przy okazji odpada opłata za parkowanie samochodu na miejscu. Im bliżej centrum (tzn. blisko jakiejś stacji metra) będzie nasze lokum, tym mniejsze szanse na darmowe parkowanie przez cztery dni.
Zrozumiałe, że osobom mieszkającym na północy Polski, bliżej jest własnym samochodem i bezpośrednio do Pragi, a nie przez Kraków. Wybór środka przejazu zależy też od tego kto kiedy planuje przyjechać. Nasza propozcyja to przyjazd do Krakowa dzień przed rozpoczęciem zlotu, wtedy na trasę wyjedziemy rano i jeszcze tego samego dnia zdążymy zwiedzić kilka drobiazgów (propozycja programu jest w pierwszym poście tego tematu). Jeżeli ktoś planuje przyjechać później, to dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo i tak nie załapie się na bus.
Zrozumiałe, że osobom mieszkającym na północy Polski, bliżej jest własnym samochodem i bezpośrednio do Pragi, a nie przez Kraków. Wybór środka przejazu zależy też od tego kto kiedy planuje przyjechać. Nasza propozcyja to przyjazd do Krakowa dzień przed rozpoczęciem zlotu, wtedy na trasę wyjedziemy rano i jeszcze tego samego dnia zdążymy zwiedzić kilka drobiazgów (propozycja programu jest w pierwszym poście tego tematu). Jeżeli ktoś planuje przyjechać później, to dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo i tak nie załapie się na bus.
- Yvonne
- Moderator

Czesio, przepraszam. Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłam.
Sokole Oko przyjedzie z dziewczyną, dlatego napisałam +1
Sokole Oko przyjedzie z dziewczyną, dlatego napisałam +1
- Yvonne
- Moderator

Cena bardzo korzystna.Czesio1 pisze: ↑02 lip 2023, 11:19Dostałem odpowiedź z tej noclegowni:
Mają wolnych 8 pokoi, z czego 5 pokoi 3-osobowych i 3 pokoje 4-osobowe. Łącznie jest 27 miejsc noclegowych a nas na liście jest 26 osób a jak sądzę jeszcze czekamy na PiTTa, może VDL-a.
Ponadto jak wynika z poprzedniej wiadomości musielibyśmy tu dzielić bazę noclegową z uczestnikami jakiegoś seminarium metody Dorn (cokolwiek to znaczy).
Pytanie czy wystarczy nam miejsc.
Może by już zrobić wstępną rezerwację?
- Czesio1
- Administrator

- Czesio1
- Administrator

Miejsc jest tylko 27 i tyle mamy osób na liście a nie wszyscy jeszcze się zadeklarowali.Yvonne pisze: ↑02 lip 2023, 12:54Cena bardzo korzystna.Czesio1 pisze: ↑02 lip 2023, 11:19Dostałem odpowiedź z tej noclegowni:
Pytanie czy wystarczy nam miejsc.
Może by już zrobić wstępną rezerwację?
- Yvonne
- Moderator

- Yvonne
- Moderator

Jestem pewna, że Oldek zrozumiał to w taki sam sposób, jak rozumiem to ja.
Wydaje mi się, że dla Hanki zdecydowanie bardziej komfortowo byłoby zabranie się z kimś, kto jedzie z północy i ma miejsce niż jechać samej 5 godzin do Krakowa.
Ale może się mylę.
-
Hanka
- Zlotowicz

- Tytuł: Hanka
- Miejscowość: Brześć Kujawski
- Podziękował;: 171 razy
- Otrzymał podziękowań: 156 razy
Czy ten kalkulator uwzględnia używanie klimatyzacji i bardzo szybką jazdę? Polemizowała bym z tą tezą że obliczenie jest bardzo dokładne.W dzisiejszych czasach mozna bardzo dokladnie wyliczyc ilosc potrzebnego paliwa ..
..jesli ktos jeszcze nie zna tego kalkulatora(w co wątpie) sluze linkiem https://kalkulator-paliwa.pl/
Jesli chodzi o stanie w korku to autobus będzie stał jeden a naszych samochodów będzie np 8 i każdy straci paliwo. Poza tym będzie 8 zmęczonych kierowców. Dla mnie ważny jest jeszcze czas spędzony razem. Jadąc sama samochodem nie pogadam sobie z Wami podczas podróży. Nikogo nie chcę namawiać na nic , wyraziłam tylko swoje zdanie
- oldmalarz
- Zlotowicz

Jakie korki ? Bus z Krakowa jedzie przez Brno a ja przez Wrocław ..to zupelnie inna trasa ..a do klimatyzacji mozesz dodac 6 litrow bo takie jest zuzycie paliwa na 100 km do tego nie potrzebujesz kalkulatora ....ta polemika do niczego nie prowadzi wiec zakończmy rozdzial pt " srodek transportu" bo jak dla mnie temat jest wyczerpany ....Hanka pisze: ↑02 lip 2023, 16:09Czy ten kalkulator uwzględnia używanie klimatyzacji i bardzo szybką jazdę? Polemizowała bym z tą tezą że obliczenie jest bardzo dokładne.W dzisiejszych czasach mozna bardzo dokladnie wyliczyc ilosc potrzebnego paliwa ..
Jesli chodzi o stanie w korku to autobus będzie stał jeden a naszych samochodów będzie np 8 i każdy straci paliwo. Poza tym będzie 8 zmęczonych kierowców. Dla mnie ważny jest jeszcze czas spędzony razem. Jadąc sama samochodem nie pogadam sobie z Wami podczas podróży. Nikogo nie chcę namawiać na nic , wyraziłam tylko swoje zdanie
-
TomaszK
- Forowy Badacz Naukowy

- Podziękował;: 80 razy
- Otrzymał podziękowań: 610 razy
Na wypadek gdyby ktoś poza mną preferował wyjazd busem w środę rano z Krakowa, proszę o informacje na forum. Wyjazd w środę busem, oznacza przyjazd do nas już we wtorek, zostawienie samochodu we wskazanym przeze mnie miejscu (pewnie pod moją pracą) i nocleg u nas.
Przy braku takich zgłoszeń - każdy jedzie na własną rękę, jak przy tradycyjnych zlotach.
Przy braku takich zgłoszeń - każdy jedzie na własną rękę, jak przy tradycyjnych zlotach.
- Czesio1
- Administrator

Jakby się uzbierała odpowiednia liczba osób na busa, żeby miało to ekonomiczny sens to ja też chętnie bym się wybrał busikiem.TomaszK pisze: ↑02 lip 2023, 20:30 Na wypadek gdyby ktoś poza mną preferował wyjazd busem w środę rano z Krakowa, proszę o informacje na forum. Wyjazd w środę busem, oznacza przyjazd do nas już we wtorek, zostawienie samochodu we wskazanym przeze mnie miejscu (pewnie pod moją pracą) i nocleg u nas.
- Czesio1
- Administrator

Ustaliliśmy wspólnie z TomaszKiem, że na deklaracje udziału w zlocie czekamy do końca wakacji.
- TomaszL
- Forowy Badacz Naukowy

- Miejscowość: wielkopolskie
- Podziękował;: 789 razy
- Otrzymał podziękowań: 258 razy
Alternatywa to pociąg nocny z Warszawy do Pragi przez Kraków. Miejsca do leżenia.
Jakkolwiek busikiem byłoby wygodniej z dużym bagażem.
Jakkolwiek busikiem byłoby wygodniej z dużym bagażem.
- Czesio1
- Administrator