Praskie tajemnice

Oficjalne zloty Miłośników Samochodzikowej Przygody
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 59 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy

Re: Praskie tajemnice

Post autor: oldmalarz »

T pisze: 01 lip 2023, 23:01
Ja osobiście wolę autobusik, ale rozumiem osoby które chcą wybrać własne autko.

I tego sie trzymajmy .....👍 Bo komfort dla kazdego jest różny 

Żeglarstwo - nie yachting :-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Vasco
Zlotowicz
Zlotowicz
Podziękował;: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Vasco »

Rozumiem, że wszystko jest jeszcze rozważane, więc mój głos poniżej.

Dojazd autobusem do centrum codziennie zabierze nam dużo czasu + koszty parkowania. No i jeżeli ktoś zechce zostać aby zobaczyć coś więcej, to już nie da rady samodzielnie wrócić :( Mocno optuję za noclegiem w okolicach nawet ostatnich stacji metra.

Trasa przez Kraków dla Poznania, Bydgoszczy czy nawet Łodzi to ogromne kółko :(

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Podziękował;: 171 razy
Otrzymał podziękowań: 156 razy

Post autor: Hanka »

Ja wolałabym busem bo nie jestem na tyle dobrym kierowcą żeby poruszać się po obcym dużym mieście, dla mnie za duży stres, poza tym obliczanie kosztów paliwa tylko znając odległość w kilometrach to też nie tak. Byłam ten tydzień w Giżycku i wydałam więcej na paliwo niż to pokazywała nawigacja. Na krótkim odcinku na Mazurach były 3 wypadki, trzeba było jechać okrężną drogą lub stać w korku. Droga strasznie mnie zmęczyła.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator
Miejscowość: Bydgoszcz
Podziękował;: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 273 razy

Post autor: Yvonne »

Hanka, może się mylę, ale wydaje mi się, że my po Pradze nie będziemy jeździć ani samochodami ani autokarem, tylko metrem lub inną komunikacją, tak jak to było w Paryżu.
W takich miastach komunikacja jest świetna i nie ma co się pakować tam samochodami i przez godzinę szukać miejsc parkingowych. Strata czasu.
Kluczowe jest znalezienie kwatery w miarę blisko stacji metra.

Awatar użytkownika
irycki
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Pan Motocyklik
Miejscowość: Legionowo
Podziękował;: 169 razy
Otrzymał podziękowań: 201 razy

Post autor: irycki »

Tak nawiasem mówiąc - gugiel pokazuje z Krakowa do Pragi 5 godzin z hakiem. Realnie trzeba liczyć co najmniej 6-7 (obowiązkowe przerwy dla kierowcy). Żeby być w Pradze o rozsądnej porze, trzeba z Krakowa ruszyć bladym świtem. Tak circa czwarta, piąta :).

Generalnie po Pradze chyba najlepiej poruszać się komunikacją zbiorową?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie chcę pani schlebiać, ale jest pani uosobieniem przygody. Gdy patrzę na panią łowiącą ryby, pływającą po jeziorze, nie wyobrażam sobie, aby istniała bardziej romantyczna dziewczyna.

Moje fotoszopki (aktualiz. 20.06.2024)
.
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Hanka pisze: 02 lip 2023, 09:16 Na krótkim odcinku na Mazurach były 3 wypadki, trzeba było jechać okrężną drogą lub stać w korku. Droga strasznie mnie zmęczyła.

Chyba nie rozumiem..? czyli jak na trasie do Pragi bedzie wypadek to autobus straci mniej paliwa niż osobówka .?.. A moze osobówke zatrzymaja a autobus przepuszczą ?..poza tym jak bedziemy brali wypadki i wszelkie problemy pod uwage to moze wpgole nie jedzmy?....nikt nikomu nie broni jechac busem ..to juz zostało ustalone ale prosze nie wynajdujcie jakis wyimaginowanych przeszkód i różnic wyzszosci busa nad autem . ..😐..Ludzie to tylko głupie 600 km !!  a my tu dywagujemy jak byśmy do Hiszpanii jechali przez trzy kraje ! ..z Krakowa do Posejneli  jest tez 600 km i jakos nie było nawet mowy o busie ..😐..zrobmy dwie listy kto sie wybiera autem kto busem i juz ..sprawa zalatwiona a nie wypisywać jakies niedorzecznosci ze bus ma lepszy komfort niz własne auto!! i za to trzeba zaplacic 500 zl ekstra 😀😀..no to sie robi jakas paranoja ...naprawde..

Ostatnio zmieniony 02 lip 2023, 10:39 przez oldmalarz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Czesio, dopisz proszę Sokole Oko + 1
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

oldmalarz pisze: 02 lip 2023, 09:42..
zrobmy dwie listy kto sie wybiera autem kto busem i juz ..sprawa zalatwiona 
Sprawdziłam, jak to wygląda u nas.
Do Pragi mamy 5:58.
Do Krakowa 4:48.
Zatem decyzja jest prosta.
My przyjedziemy samochodem.

Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Hanka pisze: 02 lip 2023, 09:16 , poza tym obliczanie kosztów paliwa tylko znając odległość w kilometrach to też nie tak. 

W dzisiejszych czasach mozna bardzo dokladnie wyliczyc ilosc potrzebnego paliwa ..
..jesli ktos jeszcze nie zna tego kalkulatora(w co wątpie)   sluze linkiem https://kalkulator-paliwa.pl/

Załączniki
IMG-20230702-WA0000.jpg
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator
Tytuł: Ojciec Prowadzący
Podziękował;: 599 razy
Otrzymał podziękowań: 308 razy

Post autor: Czesio1 »

oldmalarz pisze: 02 lip 2023, 09:42
Hanka pisze: 02 lip 2023, 09:16 Na krótkim odcinku na Mazurach były 3 wypadki, trzeba było jechać okrężną drogą lub stać w korku. Droga strasznie mnie zmęczyła.

Chyba nie rozumiem..? czyli jak na trasie do Pragi bedzie wypadek to autobus straci mniej paliwa niż osobówka .?.. A moze osobówke zatrzymaja a autobus przepuszczą ?..poza tym jak bedziemy brali wypadki i wszelkie problemy pod uwage to moze wpgole nie jedzmy?....nikt nikomu nie broni jechac busem ..to juz zostało ustalone ale prosze nie wynajdujcie jakis wyimaginowanych przeszkód i różnic wyzszosci busa nad autem . ..😐..Ludzie to tylko głupie 600 km !!  a my tu dywagujemy jak byśmy do Hiszpanii jechali przez trzy kraje ! ..z Krakowa do Posejneli  jest tez 600 km i jakos nie było nawet mowy o busie ..😐..zrobmy dwie listy kto sie wybiera autem kto busem i juz ..sprawa zalatwiona a nie wypisywać jakies niedorzecznosci ze bus ma lepszy komfort niz własne auto!! i za to trzeba zaplacic 500 zl ekstra 😀😀..no to sie robi jakas paranoja ...naprawde..

Akurat w przypadku Hanki komfort jazdy ma teraz znaczenie, dziwne to dla mnie, że tego nie rozumiesz oldmalarzu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze: 02 lip 2023, 10:08 Czesio, dopisz proszę Sokole Oko + 1

Bardzo proszę:

Lista osób chętnych na Praski Zlot:

TomaszK - 1 osoba
Yvonne - 4 osoby
irycki - 2 osoby
Vasco - 1 osoba
Czesio1 - 4 osoby
Barabasz - 4 osoby
Ater - 2 osoby
TomaszL - 1 osoba
Hanka - 1 osoba
panna Monika - 3 osoby
oldmalarz - 2 osoby
Sokole Oko - 2 osoby

RAZEM - 27 osób

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze: 01 lip 2023, 14:20 Czesio, pisałeś do tego Toulcuv Dvur?

Dostałem odpowiedź z tej noclegowni:
Mają wolnych 8 pokoi, z czego 5 pokoi 3-osobowych i 3 pokoje 4-osobowe. Łącznie jest 27 miejsc noclegowych a nas na liście jest 26 osób a jak sądzę jeszcze czekamy na PiTTa, może VDL-a. 
Ponadto jak wynika z poprzedniej wiadomości musielibyśmy tu dzielić bazę noclegową z uczestnikami jakiegoś seminarium metody Dorn (cokolwiek to znaczy).
Aha, cena za osobę to 320 Kč czyli według aktualnego kursu to 60 zł. 

Za ten post autor Czesio1 otrzymał podziękowanie:
oldmalarz (02 lip 2023, 11:54)
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

I jak już napisałem powyżej nic w temacie środka transportu nie zostało ustalone ani zaklepane. Zbieramy na razie deklaracje osób chętnych na wyjazd. Potem wybieramy odpowiednią bazę noclegową i dopiero środek transportu. 
Oczywiście jeśli macie jakieś pomysły to piszcie, po to jest ten temat, żeby dyskutować. Oczywiście kulturalnie dyskutować bez zbędnego napinania się. 
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Czesio1 pisze: 02 lip 2023, 11:11
oldmalarz pisze: 02 lip 2023, 09:42

Akurat w przypadku Hanki komfort jazdy ma teraz znaczenie, dziwne to dla mnie, że tego nie rozumiesz oldmalarzu.

Doprawdy ? To wróć do tego co napisalem pod postem TomaszaL komfort dla kazdego jest inny   my meczymy  sie w busach i autobusach i absolutnie nie uwazamy ze bus czy autobus to komfort !, wrecz przeciwnie ..i jes to sprawdzone szczególnie właśnie na trasach zagranicznych ...a  "problemy" zdrowotne w swojej  rodzinie doskonale znam, więc zanim zaczniesz mi zarzucac brak empati moze zasiegnij informacji kto na co jest chory..😶..i powtórzę po raz kolejny nie nieguje i nie zabraniam nikomu "wygody" busem jesli taka wola.. jedynie prosze o vice versa..wzgledem wlasnego środka transportu..

Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Czesio1 pisze: 02 lip 2023, 11:19

A o łazienkach coś napiszesz?🤨

TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Autobus z Krakowa to oczywiście tylko opcja dla chętnych, Z tym, że ten autobus/bus zawiózłby nas tylko na miejsce i wrócił, a potem przyjechał zabrać nas z powrotem. Poprzednia wersja opierała się na założeniu, że zostanie przegłosowany dłuższy zlot, ze zwiedzaniem Czech Środkowych. Ja osobiście wolałbym bus, bo przy okazji odpada opłata za parkowanie  samochodu na miejscu. Im bliżej centrum (tzn. blisko jakiejś stacji metra) będzie nasze lokum, tym mniejsze szanse na darmowe parkowanie przez cztery dni. 
Zrozumiałe, że osobom mieszkającym na północy Polski, bliżej jest własnym samochodem i bezpośrednio do Pragi, a nie przez Kraków. Wybór środka przejazu zależy też od tego kto kiedy planuje przyjechać. Nasza propozcyja to przyjazd do Krakowa dzień przed rozpoczęciem zlotu, wtedy na trasę wyjedziemy rano i jeszcze tego samego dnia zdążymy zwiedzić kilka drobiazgów (propozycja programu jest w pierwszym poście tego tematu). Jeżeli ktoś planuje przyjechać później, to dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo i tak nie załapie się na bus.  

Za ten post autor TomaszK otrzymał podziękowanie:
oldmalarz (02 lip 2023, 12:38)
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Czesio, przepraszam. Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłam.
Sokole Oko przyjedzie z dziewczyną, dlatego napisałam +1 :)

Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Mają wolnych 8 pokoi, z czego 5 pokoi 3-osobowych i 3 pokoje 4-osobowe. Łącznie jest 27 miejsc noclegowych a nas na liście jest 26 osób a jak sądzę jeszcze czekamy na PiTTa, może VDL-a. 
Ponadto jak wynika z poprzedniej wiadomości musielibyśmy tu dzielić bazę noclegową z uczestnikami jakiegoś seminarium metody Dorn (cokolwiek to znaczy).

Cena bardzo korzystna.
Pytanie czy wystarczy nam miejsc.
Może by już zrobić wstępną rezerwację?
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze: 02 lip 2023, 12:36 Czesio, przepraszam. Chyba nieprecyzyjnie się wyraziłam.
Sokole Oko przyjedzie z dziewczyną, dlatego napisałam +1 :)

Już poprawiłem. 

Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Yvonne pisze: 02 lip 2023, 12:54

Cena bardzo korzystna.
Pytanie czy wystarczy nam miejsc.
Może by już zrobić wstępną rezerwację?

Miejsc jest tylko 27 i tyle mamy osób na liście a nie wszyscy jeszcze się zadeklarowali. 

Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

A do kiedy zbieracie zgłoszenia?
Awatar użytkownika
Yvonne
Moderator
Moderator

Czesio1 pisze: 02 lip 2023, 11:11

Jestem pewna, że Oldek zrozumiał to w taki sam sposób,  jak rozumiem to ja.
Wydaje mi się, że dla Hanki zdecydowanie bardziej komfortowo byłoby zabranie się z kimś, kto jedzie z północy i ma miejsce niż jechać samej 5 godzin do Krakowa.
Ale może się mylę.

Za ten post autor Yvonne otrzymał podziękowanie:
oldmalarz (02 lip 2023, 13:26)
Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Yvonne pisze: 02 lip 2023, 13:07 A do kiedy zbieracie zgłoszenia?

👍

​​​​​To też jest istotne pytanie ...

Hanka
Zlotowicz
Zlotowicz
Tytuł: Hanka
Miejscowość: Brześć Kujawski
Podziękował;: 171 razy
Otrzymał podziękowań: 156 razy

Post autor: Hanka »

W dzisiejszych czasach mozna bardzo dokladnie wyliczyc ilosc potrzebnego paliwa ..
..jesli ktos jeszcze nie zna tego kalkulatora(w co wątpie)   sluze linkiem https://kalkulator-paliwa.pl/

Czy ten kalkulator uwzględnia używanie klimatyzacji i bardzo szybką jazdę? Polemizowała bym z tą tezą że obliczenie jest bardzo dokładne.
Jesli chodzi o stanie w korku to autobus będzie stał jeden a naszych samochodów będzie np 8 i każdy straci paliwo. Poza tym będzie 8 zmęczonych kierowców. Dla mnie ważny jest jeszcze czas spędzony razem. Jadąc sama samochodem nie pogadam sobie z Wami podczas podróży. Nikogo nie chcę namawiać na nic , wyraziłam tylko swoje zdanie 🙂

Awatar użytkownika
oldmalarz
Zlotowicz
Zlotowicz

Hanka pisze: 02 lip 2023, 16:09

Czy ten kalkulator uwzględnia używanie klimatyzacji i bardzo szybką jazdę? Polemizowała bym z tą tezą że obliczenie jest bardzo dokładne.
Jesli chodzi o stanie w korku to autobus będzie stał jeden a naszych samochodów będzie np 8 i każdy straci paliwo. Poza tym będzie 8 zmęczonych kierowców. Dla mnie ważny jest jeszcze czas spędzony razem. Jadąc sama samochodem nie pogadam sobie z Wami podczas podróży. Nikogo nie chcę namawiać na nic , wyraziłam tylko swoje zdanie 🙂

Jakie korki ? Bus z Krakowa jedzie przez Brno a ja przez Wrocław  ..to zupelnie inna trasa ..a do klimatyzacji mozesz dodac 6 litrow bo takie jest zuzycie paliwa na 100 km do tego nie potrzebujesz kalkulatora ....ta polemika do niczego nie prowadzi wiec zakończmy rozdzial pt " srodek transportu"   bo jak dla mnie temat jest wyczerpany ....

TomaszK
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Podziękował;: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 610 razy

Post autor: TomaszK »

Na wypadek gdyby ktoś poza mną preferował wyjazd busem w środę rano z Krakowa, proszę o informacje na forum. Wyjazd w środę busem, oznacza przyjazd do nas już we wtorek, zostawienie samochodu we wskazanym przeze mnie miejscu (pewnie pod moją pracą) i nocleg u nas. 
Przy braku takich zgłoszeń - każdy jedzie na własną rękę, jak przy tradycyjnych zlotach. 
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

TomaszK pisze: 02 lip 2023, 20:30 Na wypadek gdyby ktoś poza mną preferował wyjazd busem w środę rano z Krakowa, proszę o informacje na forum. Wyjazd w środę busem, oznacza przyjazd do nas już we wtorek, zostawienie samochodu we wskazanym przeze mnie miejscu (pewnie pod moją pracą) i nocleg u nas. 
Przy braku takich zgłoszeń - każdy jedzie na własną rękę, jak przy tradycyjnych zlotach. 

Jakby się uzbierała odpowiednia liczba osób na busa, żeby miało to ekonomiczny sens  to ja też chętnie bym się wybrał busikiem. 

Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

Ustaliliśmy wspólnie z TomaszKiem, że na deklaracje udziału w zlocie czekamy do końca wakacji
Awatar użytkownika
TomaszL
Forowy Badacz Naukowy
Forowy Badacz Naukowy
Miejscowość: wielkopolskie
Podziękował;: 789 razy
Otrzymał podziękowań: 258 razy

Post autor: TomaszL »

Alternatywa to pociąg nocny z Warszawy do Pragi przez Kraków. Miejsca do leżenia.

Jakkolwiek busikiem byłoby wygodniej z dużym bagażem.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Czesio1
Administrator
Administrator

TomaszL pisze: 02 lip 2023, 21:50 Alternatywa to pociąg nocny z Warszawy do Pragi przez Kraków. Miejsca do leżenia.

Irycki chyba tym transportem wybiera się na zlot. 

ODPOWIEDZ